:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OUT OF AFRICA
OUT OF AFRICA
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-03-24
FILM
Het jaar 1914. Karen Dinesen (Meryl Streep) verveelt zich steendood in haar saaie, eenzame leventje in Denemarken. Het enige wat ze teveel heeft is geld. Ze besluit om het met de al even door Denemarken verveelde Baron Bror Blixen op een akkoordje te gooien. Ze kennen mekaar amper, maar besluiten te trouwen, ook al is er geen sprake van liefde. Zij lokt hem in het huwelijk met haar geld, terwijl zij het wel ziet zitten om met de titel van barones Blixen door het leven te gaan, en dat het liefst zo ver mogelijk buiten de Deense landsgrenzen. Het tweetal besluit af te reizen naar Afrika, alwaar de Engelsen aan de lopende band kolonies uit de grond hebben gestampt. Al meteen na haar trouwdag merkt Karen dat ze er door haar nieuwe man werd ingeluisd. Het koppel was van plan om een veebedrijf op te richten in Afrika, maar achter Karen’s rug heeft de baron al hun geld geïnvesteerd in een koffieplantage. Een sector waar geen van beiden enige ervaring mee heeft. Wanneer ook nog eens blijkt dat koffie normaal pas bloeit na een jaar of vier; en de ondergrond in de Keniaanse hoogvlakten zich helemaal niet leent voor deze planten, is dit meteen de oorzaak voor de nodige persoonlijke en financiële kopzorgen. Baron Blixen is ook amper thuis, hij heeft elders belangrijkere dingen te doen en gaat openlijk om met verschillende vrouwen. Wanneer Karen de avontuurlijke eenzaat Denys Finch Hatton (Robert Redford) te pas en te onpas tegen het lijf blijft lopen, ontstaat er een vriendschap met wederzijds respect. Zij raakt gefascineerd door zijn vrijgevochten levensstijl en de kennis die hij heeft vergaard door zijn jarenlange verblijf in Afrika. Hij kan urenlang luisteren naar de zelfverzonnen verhalen die Karen Blixen ’s avonds als vorm van entertainment uit haar mouw schudt. Langzaam maar zeker worden de wolken romantiek die in de lucht hangen steeds groter.

De Amerikaanse regisseur Syndey Pollack leverde in 1985 met Out Of Africa het magnum opus af uit zijn filmcarrière. Het scenario werd voor een groot stuk gebaseerd op het waargebeurde verhaal dat Karen Blixen naliet in haar memoires en biografie. Ondanks dit gegeven voelt de film nergens aan als een biopic of een historisch drama. In de plaats daarvan zijn het vooral de noemers romantiek, avontuur, drama en epos die de lading dekken. Out Of Africa is een ongekunsteld romantisch drama dat een gedetailleerd oog heeft voor de personages en hun typerende karaktereigenschappen. Out Of Africa koppelt dit verder aan de grandeur van een episch avonturendrama dat het midden houdt tussen Lawrence Of Arabia en The English Patient. De prent besteedt ook erg veel aandacht aan de authentieke Afrikaanse natuur, cultuur en levensstijl van de oorspronkelijke bewoners van het continent. Regisseur Pollack trekt zijn film op sociaal en maatschappellijk vlak verder open door met een grote hoeveelheid respect om te springen voor de verschillende Afrikaanse volkeren (hier kan een marginale TV-docusoap als Toast Kannibaal nog een puntje aan zuigen). Verdere lofbetuigingen zijn ook nodig voor de prachtige beelden die cinematograaf David Watkin op het scherm wist te toveren. Mooie uitgestrekte landschappen, schitterende kleuren, vlot bewegende camerahoeken: de film heeft het allemaal, zodat het volledige beeldscherm meer dan twee uur gehuld is in een intense, warme gloed.

De Engelse componist John Barry overgiet dan ook nog eens veel van de meesterlijk georchestreerde scènes met een tegelijk beklijvende en bombastische filmscore. Heel wat sterke passages in de film worden door de onvergetelijke soundtrack nog een stuk krachtiger. Ook over het acteerwerk kunnen we positief zijn. Meryl Streep acteert op wereldniveau, ook als is het bij aanvang van de film eventjes wennen aan het Deense accent waarmee ze Engels spreekt. Robert Redford werd mooi getypcast en speelt op erg verdienstelijke wijze, terwijl de Oostenrijkse acteur Klaus Maria Brandauer op een geloofwaardige manier de rol neerzet van Baron Blixen (de man met twee gezichten). Aan het einde van film kunnen we besluiten dat de zeven Oscars waarmee deze prent in 1985 aan de haal ging volledig terecht zijn. Dit sterke, lichtjes ondergewaardeerde meesterwerk groeit jaar na jaar verder uit tot een klassieker van formaat. Uiteraard is de aankoop van Out Of Africa op DVD een noodzaak voor iedere filmliefhebber.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld met een 1.85:1 verhouding barst van de warme kleuren. De prachtige Afrikaanse natuur wordt prima naar het scherm vertaald. Het contrast is optimaal en tekortkomingen in het beeld zijn ver te zoeken. Wie toch zoekt, zal hier en daar merken dat de beeldscherpte soms wat labiel is door de redelijk grote compressiegraad die werd toegepast. Op gebied van geluid worden we naast een mooie Dolby Digital 5.1 surroundtrack ook getrakteerd op een Engelse DTS-remix (Universal heeft sinds de benelux Special Edition van Spartacus duidelijk begrepen dat Vlaanderen en Nederland geen boodschap hebben aan enkel een Franse DTS track). Deze geluidstrack spitst zich vooral toe op de voorste drie kanalen. De dialogen zijn kristalhelder en klinken helemaal niet gedateerd uit het centerkanaal. De schitterende muziek van John Barry wordt zeer dynamisch weergegeven door de voorste stereo-speakers. Alle kanalen samen vullen rijkelijk de kamer in split-surround tijdens enkele vluchten van een vliegtuigje. Ook tijdens een jachtpartij op twee leeuwen ga je werkelijk op het puntje van je stoel zitten (wat een dynamiek!). Voor een film van dergelijke leeftijd zijn de technische specificaties ronduit schitterend.

EXTRA’S
Naast het boeiende audiocommentaar van regisseur Syndey Pollack is de grootste extra de vijftig minuten durende documentaire ‘A Song Of Africa’, die op de tweede disc werd ondergebracht. Behind the scenes-beelden worden afgewisseld met beelden van de Afrikaanse natuur en interviews met o.a. Meryl Streep, Syndey Pollack, componist John Barry en Blixen’s biografe Judith Thurman. Een documentaire die je zeker meer dan één keer zal willen bekijken. Als afronder krijgen we nog de originele bioscooptrailer. Jammer dat er geen documentaire bijgesloten zit die het specifiek heeft over de Afrikaanse fauna, dat zou het inzicht van de kijker enkel en alleen nog maar meer aangescherpt hebben.

CONCLUSIE
Out Of Africa is een romantisch avonturendrama op epische schaal. Niet enkel zijn de zeven verzamelde Oscars uit 1985 geheel terecht, maar tevens heeft de prent na twintig jaar nog geen greintje van z’n kracht verloren . Universal brengt deze adembenemende film met een goede beeldkwaliteit en een uitstekende DTS-geluidstrack op de markt. Enkel de extra’s hadden wat meer mogen zijn, maar dat is zeker geen reden om deze onvergetelijke klassieker links te laten liggen. Hop, hop: met z’n allen meteen naar de winkel!


cover
Studio: Universal

Regie: Sydney Pollack
Met: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
6

Speelduur:
155 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582313628


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars, Hebreeuws
Extra's:
• Song Of Africa Documentaire
• Bioscooptrailer
• Filmcommentaar met Sydney Pollack

Andere recente releases van deze maatschappij