:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GUNS OF NAVARONE, THE
GUNS OF NAVARONE, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-06-13
Gisteren overleed Gregory Peck op 87-jarige leeftijd. Peck was één van de grootste en meest respectabele acteurs van zijn generatie en speelde in talloze films waaronder The Guns Of Navarone, Moby Dick, The Omen, Cape Fear en To Kill A Mockingbird. Als eerbetoon plaatsen we een oudere review opnieuw in de schijnwerpers.

FILM
Columbia Pictures verwierf in 1957 de filmrechten voor Alistair MacLeans bestseller "The Guns Of Navarone". In september 1958 kondigde de studio aan dat zij 6 miljoen dollar voor de verfilming zou uittrekken. Carl Foreman (The Bridge On The River Kwai - 1957) werd ingehuurd om het project te produceren en het scenario te schrijven. Foreman begon met het selecteren van de mannelijke hoofdrollen en hoewel hij aanvankelijk Cary Grant en Alec Guiness vroeg, koos hij uiteindelijk voor Gregory Peck en David Niven. Zij werden snel vergezeld door Anthony Quinn, Stanley Baker, Anthony Quayle, James Darren, Irene Pappas en Gia Scala.


In april 1960 werd op Rhodos met de opnamen begonnen, waarna de binnenopnames gebeurden in de Shepperton Studios in Londen. J. Lee Thompson had de regieteugels stevig in handen en wist de opnames tot een goed einde te brengen. De film ging in juni 1961 in première en werd door alle critici juichend onthaald, en kreeg zeven oscarnominaties, waarvan 1 oscar gewonnen werd voor de speciale effecten. Nadien nam Gregory Peck Thompson mee naar de Verenigde Staten waarna hij Cape Fear regisseerde, zijn eerste Hollywood-film.

The Guns Of Navarone vertelt het verhaal van een haast onmogelijke missie, die gedoemd is om te mislukken. Geallieerde troepen zitten klem op een Grieks eiland en zullen snel in de handen vallen van de Duitsers. Een reddingskonvooi is onderweg maar vreest opnieuw schepen te verliezen door de uitstekende verdediging die de Duitsers hebben opgebouwd met twee grote kanonnen die de doortocht van vijandelijke schepen controleert en tegenhoudt. Een groep Britse soldaten krijgt de opdracht om deze kanonnen onschadelijk te maken om zodoende de geallieerde schepen doorgang te verlenen. De opdracht is aartsmoeilijk en enkel de besten worden geselecteerd voor de missie. Ze hebben hun buik vol van de oorlog maar beschouwen deze opdracht als een normale job zoals ze er al zoveel uitgevoerd hebben. Blijkbaar kunnen niet alle leden met elkaar opschieten, hetgeen soms zorgt voor conflicten. Mallory (Gregory Peck) leidt de groep en dat wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Andrea Stavros (Anthony Quinn) heeft ook nog een eitje te pellen met Mallory, want hij geeft Mallory deels de schuld voor de dood van zijn gezin. Dit zorgt uiteraard voor de nodige spanningen tijdens de missie. En op de koop toe bevindt er zich een verrader in de groep, wat de opdracht er niet makkelijker op maakt.


Eigenlijk is deze film geen echte oorlogsfilm die gefocused is op de actiescènes, maar eerder een avonturenfilm waarbij de personages onderling moeten samenwerken om de missie te doen slagen, en waarin de uitwerking van de karakters ook centraal staat. Dit leidt soms tot lange dialoogscènes waardoor het tempo wel wat zakt, maar je hebt tenminste achtergrondinformatie bij enkele personages en tevens komen we te weten hoe sommigen reageren op al het oorlogsgeweld.

Een beetje storend is de backprojectie, die de dag van vandaag gedateerd overkomt. Het doet een beetje denken aan de eerste James Bond-films, waarin 007 een beetje onnatuurlijk aan het stuur van de wagen draait terwijl die eigenlijk stil staat. Maar goed, we zien dit door de vingers. Na 40 jaar is The Guns Of Navarone nog steeds het bekijken waard, en heel belangrijk, een film waarin de Duitsers nog echt Duits spreken.


BEELD EN GELUID
Vermits de film 40 jaar oud is, kunnen we geenszins verwachten dat de beeldkwaliteit die van een hedendaagse film evenaart. De film krijgt een anamorfisch 2.35:1 beeldformaat dat volgens de inlay door Sony Pictures Entertainment aan de hand van het originele 35mm Eastman Color filmnegatief geremastered werd. We twijfelen er niet aan dat dit met uiterste voorzichtigheid werd uitgevoerd, maar echt zuiver is de print niet. We merken regelmatig beeldruis, die bij sommige scènes een beetje storend overkomt. Her en der vertoont het beeld ook krasjes en vlekken, maar dit is eerder beperkt. In bepaalde scènes blijkt zwart iets te donker, of leunt het eerder aan bij donker-grijs. Doorheen de film blijft het beeld scherp en gedetailleerd met een redelijk goed contrastniveau. Ondanks de leeftijd van de film, mogen we niet teveel klagen wat de beeldkwaliteit betreft. De remastering had voor ons wel wat verder kunnen gaan, maar al bij al is dit zeker geen slechte transfer.

Niet enkel het beeld, ook het geluid werd door Sony Pictures Entertainment aan de hand van het vierkanaals stereo magnetisch geluidsspoor onder handen genomen. Dit resulteerde in een Dolby Digital 5.1 audiotrack die jammer genoeg niet van alle kanalen gebruik maakt. Gedurende de film worden voornamelijk de voorste kanalen gebruikt. Dialogen klinken verstaanbaar maar niet altijd even zuiver. Het geluid van gierende banden, geweerschoten, explosies enz. klinkt een beetje flets, er ontbreekt wat pit in de geluidseffecten. Tevens is er bijna geen gebruik van het subwooferkanaal, en de achterse kanalen treden slechts heel af en toe in actie. Gezien de leeftijd van de film valt dit wel te begrijpen.


EXTRA'S
De DVD bevat tevens enkele extra's waaronder een audio commentaar door de 86-jarige regisseur J. Lee Thompson. Bijwijlen is deze commentaartrack wel saai ("this was shot on location" en "this was shot in the studio"), en heeft het verschillende dode momenten, maar Thompson weet ons toch tamelijk geboeid te houden dankzij enkele interessante achtergrondverhalen en weetjes over de opnames. Hij was enorm voorstander van grondige repetities vooraleer er gefilmd werd, en hierdoor wisten de acteurs perfect op elkaar in te spelen. Hij beseft ook dat naar hedendaagse normen de film te lang aansleept en geeft dan ook toe dat er bepaalde scènes ingekort mogen worden (waaronder de scène van de rotsbeklimming).

Verder krijgen we de nieuwe en uitstekende documentaire: "Memories of Navarone" (30 min.) die ons interviews biedt met de regisseur, Gregory Peck, Anthony Quinn en James Darren, die allen leuke anecdotes weten te vertellen.

Op deze DVD bevinden zich nog vijf andere korte documentaires:
- "Two Girls on the Town" (4,5 min.) wordt verteld door Irene Pappas wanneer ze met co-actrice Gia Scala gaat winkelen op Rhodos;
- "Great Guns" (4,5 min.) handelt over de acteurs en de wapens die gebruikt werden;
- "No Visitors" (4,5 min.) gunt ons een blik op de hoge bezoeken die de set en de acteurs kregen, en de impact die de film had op de inwoners van het eiland Rhodos;
- "Honeymoon on Rhodes" (4,5 min.) wordt verteld door James Darren en die neemt ons mee voor een rondrit op het eiland Rhodos;
- "A Message from Carl Foreman" (2 min.) die niet aanwezig kon zijn op de Australische avant-première.

En tenslotte krijgen we de gebruikelijke bioscooptrailer, die trouwens 4 minuten duurt en door Gregory Peck ingesproken werd, en enkele filmografieën.


CONCLUSIE
Een onvergetelijke oorlog/avonturenfilm uit Hollywood's glorieperiode, degelijk gepresenteerd op DVD met op de koop toe een heleboel extra's. Ben je een liefhebber van dit genre films, mag je deze DVD zeker niet links laten liggen.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: J. Lee Thompson
Met: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, Stanley Baker, Anthony Quayle, Irene Papas, Gia Scala, James Darren

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1961

Leeftijd:
12

Speelduur:
150 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609075359


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur,
• Bioscooptrailer,
• Filmografieën,
• Korte documentaires,
• Documentaire Memories of Navarone

Andere recente releases van deze maatschappij