:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MR. SMITH GOES TO WASHINGTON
MR. SMITH GOES TO WASHINGTON
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-07-19
FILM
Als senator Foley sterft, moet dringend een opvolger worden aangeduid. Na veel overleg besluit de gouverneur in te gaan op het advies van zijn kinderen: de jonge Jefferson Smith (James Stewart), leider van de Boy Rangers en uitgever van een jongerenkrantje, een held in de omstreken wegens het blussen van een bosbrand, en een kenner van de Amerikaanse geschiedenis die presidenten als George Washington en Abraham Lincoln uit het hoofd citeert. Smith lijkt de geknipte man voor het zitje van senator. Eénmaal geïnstalleerd in zijn kantoor in Washington wil hij samen met zijn (cynische) secretaresse Clarissa Saunders (Jean Arthur) meteen aan de slag en een wetsvoorstel indienen over het organiseren van scoutskampen. Dat is echter zonder de tegenstand van zijn collega's gerekend die liever een dam zien bouwen. De naïeve, onervaren en idealistische Smith moet al gauw opboksen tegen de gevestigde waarden in de senaatskamer en vastberaden vecht hij tegen de politieke corruptie en komt hij op voor de democratie.

Voor liefhebbers van oude klassiekers of voor wie de filmgeschiedenis een beetje kent, is regisseur Frank Capra ongetwijfeld geen onbekende. Drie van zijn films uit de jaren dertig zijn momenteel op dvd verkrijgbaar en het is een beetje jammer dat Columbia niet meer ruchtbaarheid heeft gegeven aan deze releases. Dat wijst er natuurlijk op dat dergelijke titels maar een klein publiek zullen weten te bekoren in tegenstelling tot recentere en meer commerciële producten waarin wel geld voor marketingcampagnes wordt gepompt. De echte kenners hebben vanzelfsprekend geen marketingcampagnes nodig om dergelijke pareltjes uit de massa's dvd's te pikken. De film kende indertijd veel succes en werd beloond met maar liefst elf Oscarnominaties waarvan, door de zware concurrentie dat jaar, slechts één beeldje in de wacht werd gesleept. Mr. Smith Goes To Washington neemt in de AFI Film Top 100 nog altijd een niet onaardige 29e stek in beslag.

BEELD EN GELUID
Naar hedendaagse maatstaven voldoet deze dvd niet aan de technische vereisten. De prent dateert trouwens uit 1939 en werd door de Library of Congress gerestaureerd, wat een meer dan bevredigend beeld oplevert. Uiteraard is de print niet geheel zuiver en blijven printbeschadigingen en ruis zichtbaar, maar een betere kwaliteit is gewoonweg niet haalbaar rekening houdend met de ouderdom van de film en het materiaal toen. De Dolby Digital monotrack klinkt behoorlijk. De film wordt door dialogen gedragen die voldoende verstaanbaar zijn. Af en toe hoor je wel dat zowel muziek als dialogen een beetje scherp klinken.

EXTRA'S
Een klassieker als deze zou je in huis moeten halen ook al staan er geen extra's op de schijf. En toch heeft Columbia het alweer voor elkaar gekregen om een handvol extra's te voorzien. Vooreerst is er een informatieve audiocommentaar van Frank Capra jr., die ons de nodige informatie verschaft over zijn vader, maar die ook uitgebreide commentaar geeft bij de film zelf. Voorts op deze release een 12 minuten durende making-of-featurette, een bioscooptrailer, een advertentiegalerij met een tiental publiciteitsfoto's en om af te ronden enkele beknopte filmografieën. Alle extra's, inclusief de audiocommentaar, zij Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE
Mr. Smith Goes To Washington mag dan al dateren uit de Golden Thirties, het thema is nog steeds actueel. Frank Capra wist toen al als geen ander dit delicate onderwerp naar het witte doek te vertalen. De dvd heeft een minder geslaagde audiotrack, een bevredigende beeldtransfer en een handvol extra's.


coverStudio: Columbia Tristar

Regie: Frank Capra
Met: James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Satire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1939

Leeftijd:
AL

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609069266


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar door Frank Capra Jr.
• Bioscooptrailer
• Korte documentaire
• Advertentiegalerij
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij