:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUMMY RETURNS, THE
MUMMY RETURNS, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-10-28
FILM
Duizenden jaren geleden stond de Schorpioenenkoning (The Rock) aan het hoofd van het onoverwinnelijk leger van Anubis, waarvan de soldaten, half mens, half jakhals, enkel konden gedood worden door onthoofding. Flash-forward naar 1933: Rick O'Connell (Brendan Fraser) en Evelyn (Rachel Weisz) zijn inmiddels getrouwd, en hebben een zoontje van acht, Alex. Bij hun archeologisch werk vinden ze de armband van de Schorpioenkoning, en nemen die mee naar hun statige verblijf in Londen. Ze worden echter op de hielen gezeten door leden van een mysterieuze sekte, met aan het hoofd niemand minder dan een herrezen Anck-Su-Namun (Patricia Velasquez), Imhotep's lief. De sekte zou liever onze goeie ouwe vriend Imhotep (Arnold Vosloo) aan het hoofd van het leger van Anubis zien, want wie de Schorpioenkoning kan verslaan, kan zijn leger commanderen. Naast verwoede pogingen om zijn overblijfselen op te graven uit Hamunaptra zijn ze ook op jacht naar de armband. Alex heeft die echter al omgedaan, en hiermee het procédé in gang gezet waardoor de Schorpioenkoning binnen zeven dagen zal herrijzen. En natuurlijk kan die vervelende armband niet afgedaan worden, dus ontvoeren ze Alex maar naar Egypte, want hij is de enige die met de armband om de legendarische oase van Ahm Shere en dus het graf van de Schorpioenkoning kan vinden. Rick en Evelyn reizen het gezelschap achterna, samen met Evelyns broer Jonathan (John Hannah) en de uit het niets opgedoken bewaker van de mummie, Ardeth Bay (Oded Fehr). Per zeppelin zetten ze de achtervolging in op de trein met Imhoteps gezelschap. Imhotep heeft intussen uiteraard weer een paar gewillige slachtoffers leeggezogen om zichzelf van de nodige organen te voorzien, of wat dacht u? Evelyn krijgt inmiddels visioenen waaruit blijkt dat ze de reïncarnatie is van Nefertiri, de dochter van de farao die eertijds om Anck-Su-Namun met Imhotep rivaliseerde. De oase van Aum Shere is echter omringd met dodelijke vallen, en bij aankomst staan de O'Connells lijnrecht tegenover Imhotep en zijn gezelschap.

Sequels maken is een taaie job, want je moet altijd tegen de verwachtingen van het publiek opboksen. En vooral, het moet allemaal méér zijn dan in de eerste film. Meer (of grotere) dinosauriërs, meer (of gevaarlijkere) aliens, meer (of nog gekkere) terroristen. Dus logischerwijze moesten in deze film niet één maar twee herrezen oud-Egyptenaren opdraven. Spijtig genoeg wordt hierdoor de rol van Arnold Vosloo wat naar de achtergrond verdrongen, om plaats te maken voor de Schorpioenkoning. Deze laatste wordt vertolkt (nu ja) door de worstelaar The Rock, en waarom die er per sé moest worden bijgesleurd is ons een raadsel, want de man heeft niet één regel tekst en wordt voor de helft van de tijd én zijn torso vervangen door een CGI-animatie. Films als deze kan je moeilijk logisch noemen, en moeten vooral ontspanning bieden, maar een paar keer gaat de film lelijk uit de bocht tegen zijn eigen logica in. Zo is het ons nog steeds niet duidelijk hoe het komt dat Evelyn de reïncarnatie van Nefertiri is, en vooral waarom ze dat nu pas merkt. De raarste kronkel is echter dat Anck-Su-Namon plots zonder boe of ba herrezen schijnt te zijn, en dat terwijl we dachten dat de opzet van de eerste film net was dat Imhotep bijna letterlijk hemel en aarde moest bewegen - én een mensenoffer brengen natuurlijk - om haar te laten herrijzen. Soit, de sequel heeft toch enkele goeie kanten ook. Zo heeft men beroep kunnen doen op de volledige cast van de eerste film (wat niet altijd evident is, "nietwaar Clarice?"), uitgezonderd natuurlijk de vermetele stervelingen die in de vorige film onvrijwillig als orgaandonor voor Imhotep fungeerden. De speciale effecten zijn uiteraard talrijker en adembenemender, en in plaats van een uur in de vorige film duurt het hier slechts een half uurtje voor ons aller Imhotep en zijn half ontvleesde vriendjes herrijzen en amok beginnen te maken. Wat de film echter bijzonder maakt zijn de goed uitgewerkte gevechtsscènes, en dan zijn het voornamelijk de vrouwen (Patricia Velasquez en Rachel Weisz) die de show stelen. Mijd overigens als de pest de Britse R2-versie van deze film, want daarin is weer net als in The Matrix en Mulan een scène moeten sneuvelen omwille van een kopstoot. We begrijpen eerlijk gezegd niet waarom de BBFC zo tegen die kopstoten ageert terwijl er heel wat ergere ongein in de film te beleven valt; om maar wat te noemen, onthoofden, doorspietsen en levend worden opgegeten door scarabeeën. Desondanks blijft The Mummy Returns eerder een verbluffend visueel spektakel dan een echte griezelfilm, en wordt het niveau aan gore bewust laag gehouden.

BEELD EN GELUID
Meer en meer films worden gelukkig uitgebracht op DTS, en een avonturenfilm als deze met veel speciale effecten is dan wel een schot voor open doel natuurlijk. De geluidstrack is gewoon schitterend, en er valt niets, maar dan ook niets op aan te merken! Natuurlijk zoals gewoonlijk één puntje minder voor de 5.1-track, maar mensen wiens home theatre-systeem niet is uitgerust met DTS kunnen eveneens op hun beide oren slapen, de disc biedt meer dan genoeg aan dynamiek en ruimtelijke pret. Opvallend bij deze release is overigens de goede kwaliteit van het beeld. Ondanks de vele scènes in het halfduister blijft het beeld altijd kristalhelder, en vertoont nergens ook maar één flaw. Bijvoorbeeld in de scènes waarin vlammen te zien zijn, valt pas goed op hoe goed het beeld werkelijk is: nergens heb je last van vervelende neveneffecten zoals colour bleeding of edge enhancement. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het altijd zou moeten!

EXTRA'S
Eerst en vooral verdient Universal een pluim voor de verpakking van deze dubbele DVD, overigens dezelfde als Lawrence of Arabia, en een stuk handiger dan die discs met een wiebelend tussenstukje in zoals men bijvoorbeeld bij de dubbeldisc-releases van 20th Century Fox gebruikt - denk maar aan Braveheart en recent nog Star Wars Episode 1. Net als bij The Mummy wordt de koper getrakteerd aan een bijzonder uitgebreide selectie aan extra's, in tegenstelling tot de eerste film deze keer wél Nederlands ondertiteld. Net als bij de eerste film is de hoofdfilm voorzien van een commentaartrack over de volle lengte, verzorgd door regisseur Stephen Sommers en producent Bob Ducsay. Opmerkelijk is dat deze weer eens uitsluitend in het Nederlands is ondertiteld. De eerste disc bevat daarnaast ook nog wat DVD ROM-materiaal, zoals screensavers, enkele simpele spelletjes en een DVD-afspeelprogramma voor op de computer.

De tweede disc is echt om van te snoepen. Ook hier zijn de menu's overzichtelijk en geanimeerd, en erdoor navigeren is vrij gemakkelijk. Eerst en vooral is er een trailer van de film voorzien, en ook een trailer van de film The Scorpion King, een spin-off van de hoofdfilm gebouwd rond het door The Rock ter podium gebrachte personnage. The Rock geeft hiernaast ook een interview van een minuut of 5 weg, maar is nu niet direct de interessantste acteur op deze aardbol. Er is ook een promofilmpje van de Chamber of Doom, een nieuwe, rond deze film gebouwde attractie in de Universal Studios in Los Angeles, één voor een op de film gebaseerd Playstation 2-videogame, en een uit de soundtrack gelichte videoclip van het nummer "Forever May Not Be Long Enough" van de onvolprezen Amerikaanse rockband Live. De voornaamste extra's zijn echter uiteraard bij een special effects-flick als deze de making of-documentaires. De algemene achter de schermen-documentaire is weer zo'n typisch product om mensen warm te maken voor de film, en spijtig genoeg met zijn twintig minuten wat aan de korte kant, en bevat niets wat je al niet in een filmmagazine hebt gezien. Er zijn echter nog een paar kleinere specifiekere filmpjes voorzien, waarin een viertal SFX-scènes laag voor laag voor het oog van de kijker worden opgebouwd, namelijk de herrijzenis van Imhotep, de aanval van de pygmeeënmummies, de krijgers van Anubis en vanzelfsprekend de Scorpion King. De zes minuten aan outtakes zijn een beetje teleurstellend, want het zijn niet echt verwijderde scènes maar bloopers. We vinden ook een klassiek overzichtje van de filmografieën van de voornaamste acteurs en de regisseur, in het geval van The Rock wel een érg kort lijstje. The Mummy bevatte een sectie achtergrondinformatie over Egyptologie, Egyptology 101 genaamd. Op The Mummy Returns kon dan ook nog wat mee encyclopedische kennis onder de noemer Egyptology 201 niet ontbreken. Op zich niets bijzonders, maar deze laatste sectie bevat wel een easter egg. In de sectie "An in-depth look at mummification" kan je op het skelet van de schorpioen klikken, en dan krijg je een twee minuten durend filmpje over mummieficatie. Samengevat is het een mooie selectie aan extra's, maar het is slechts een single layer-disc, en alles samen opgeteld ongeveer een klein uurtje aan materiaal (exclusief de commentaartrack), wat niet danig veel is in vergelijking met zeg maar Hannibal of Star Wars Episode I.

CONCLUSIE
Wie deel I al in zijn collectie had kan zonder twijfelen ook deel II aan zijn collectie toevoegen. Het scenario is misschien iets minder rechtlijnig, de speciale effecten zijn des te beter. Maar vooral de technische kwaliteit van deze DVD is superieur.cover
Studio: Universal

Regie: Stephen Sommers
Met: Brendan Frazer, Rachel Weisz, Arnold Vosloo, John Hannah, Oded Fehr, Patricia Velasquez, The Rock

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582281941


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Hebreeuws, Hindoestaans, Pools, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Easter egg
Disk 1:
• Commentaartrack
• DVD-ROM materiaal
Disk 2:
• Making-of documentaire
• Interview met The Rock
• Promotrailer Chamber of Doom
• Videoclip
• Toelichting bij speciale effecten
• Verwijderde scènes
• Productie-aantekeningen
• Bioscooptrailers The Mummy Returns & The Scorpion King
• Cast en crew-informatie
• Informatie over The Mummy Returns videogame
• Achtergrondinformatie over Egyptologie

Andere recente releases van deze maatschappij