:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FC DE KAMPIOENEN - SEIZOEN 16
FC DE KAMPIOENEN - SEIZOEN 16
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-12-26
SERIE
Voor het zestiende seizoen alweer volgen we de belevenissen van de aarts-slechte voetbalploeg FC De Kampioenen, de dure hobby van vleesfabrikant Balthazar Boma (Marijn De Valck), die tegen beter weten in nog steeds tracht de gerante van het café, Pascale (Danni Heylen) te versieren. Sinds het einde van vorig seizoen is er echter een kaper op de kust: Pascale heeft een nieuwe vriend, de zachtaardige, filosofische en af en toe ronduit saaie gemeentearbeider Maurice (Tuur De Weerdt), die na enkele klusjes in het café van de Kampioenen is blijven plakken. Er is maar één probleem wat de romance tussen de twee in de weg staat, en dat is Maurices moeder; er gebeurt om de haverklap wel de één of andere schokkende gebeurteniss (ze laat haar bladwijzer vallen, ze is haar bril kwijt) waardoor Maurice onverwachts wordt weggeroepen. Pascale is het dan ook hartsgrondig beu om op de tweede plaats terecht te komen, en ze laat dat regelmatig voelen, maar de brave Maurice heeft het niet altijd even goed door. Nog problemen spelen zich er af ten huize Detremmerie-Van Hoeck: Doortje (Ann Tuts) ziet om de haverklap Billie (Rob Teeuwen) met een ander lief naar huis komen I(zijn smaak situeert zich zeer breed, van tuttebelletjes uit het kerkkoor tot Vampirella's, zodat we ons beginnen af te vragen of hij geen onechte zoon van Boma is), en zijn sociaal leven wordt op den duur laten we zeggen daar erg op afgestemd. Pol (Ben Rottiers) probeert zich er zo weinig mogelijk mee te moeien; voetbal nog steeds boven alles stellend. Bieke (An Swartenbroeckx) en Marc (Herman Verbruggen) hebben het constant aan de stok met hun treiterende huisbaas, Fernand Costermans (Jaak Van Assche), die elke reden om de huur op te mogen slaan, een goeie vindt. Marc en Bieke hebben echter ook nog een paar andere, minder grappige, persoonlijke problemen... En Xavier (Johny Voners)... die hunkert zó naar zijn vervroegd pensioen... alhoewel hij met het vooruitzicht van een drill instructor als Carmen (Loes Van den Heuvel) in huis nog niet echt weet wat het minste van de twee kwaden is.

Na een paar weifelende seizoenen is FC De Kampioenen na 15 seizoenen weer op kruissnelheid, en alhoewel de misantropische geest van Carry Goossens en het gierige-gepin van Jacques Vermeire toch wel soms gemist worden, staat er een nieuwe generatie (met o.a. Rob Teeuwen als Billie en Ella Leyers als Saartje) klaar. De paar nieuwe personen zorgen weer voor een nieuwe reeks mogelijkheden, als Billie bijvoorbeeld een brommer afluist, een tatoeage wil laten zetten of tegen alle verwachtingen in mee wil zingen in het kerkkoor, is dat alweer eens voldoende zuurstof voor een paar afleveringen. Met oudgediende Tuur De Weerdt zijn drie van de acteurs uit De Collega's (ook nog Jaak Van Assche en Johny Voners) herenigd, een reeks die qua kijkcijfers nog het beste te vergelijken is met FC De Kampioenen. Je houdt er natuurlijk van of je houdt er niet van, en typecasting en overacting zijn eerder twee vereisten dan hinderpalen voor de casting, maar binnen dit genre laat FC De Kampioenen de concurrentie nog altijd ver achter zich, en toekomstige geschiedschrijvers van de kronieken der Vlaamsche Televisie zullen aan dit fenomeen een vette kluif hebben. Het poignante van de eerste paar reeksen is dan wel al lang verdwenen, en er zit bijzonder weinig variatie in de plots, maar de reeks laat zich nog steeds best bekijken.

AFLEVERINGEN
196. Kopzorgen
Doortje heeft voor de zoveelste keer een lief van Billie aan de deur gezet. Balthazar suggereert hem om te doen alsof hij homoseksueel is, zodat zijn moeder toch maar eieren voor haar geld zou kiezen (vergeef ons de seksistische woordspeling). Terwijl Billie met hulp van een vriend hoe langer hoe verwijfder begint te doen, praat Pol op Doortje in dat ze de situatie maar moet aanvaarden zoals ze is. En dat was niet wat Billie op het oog had. Carmen probeert intussen Xavier van het snurken af te helpen.

197. Lief klein bolleke
Het autootje van Mark heeft na al die jaren trouwe dienst (eindelijk) de geest gegeven. Bieke heeft er echter geen cent meer voor veil om het ding te laten repareren. Pascale heeft net een kaartje aangekregen van haar zus Madeleine, die oma is geworden, en ze voelt daar ook wel wat voor. Wanneer ze Bieke en Mark hoort ruziën over de auto, meent ze dat het over hun kinderwens gaat, en dat Mark wel, maar Bieke niet rijp is voor een lief klein boeleke.

198. Verslaafd
Billie heeft (nog maar eens) een nieuw lief: Moonbeam, een veganistische hippiedochter die uiteraard bij Doortje niet in de smaak valt. Tot overmaat van ramp valt er uit zijn boekentas 'per ongeluk' een zakje met paddestoelen. Doortje wil Billie confronteren met het feit dat hij verslaafd is aan hallucinogene middelen, maar dan moet ze wél toegeven dat ze in zijn boekentas aan het snollen is geweest. Wie er ook verslaafd is, is Carmen: aan sigaren, in die mate zelfs dat Xaviers parkieten er van hun stokje door vallen. In het café wordt ze door de andere Kampioenen uit haar tent gelokt met de stelling dat ze niet genoeg karakter zou hebben om te stoppen met roken. Carmen neemt de uitdaging aan, maar de verslaving zit danig in haar kleren.

199. De tribune
Wat moet er met het geld in de clubkas gebeuren: een tribune aankopen, of met de volledige ploeg, inclusief de echtgenotes, op reis naar Venetië? De mannen en de vrouwen hebben er een andere mening over, en Boma wil niet in zijn zak schieten om voor het eerste extra subsidies neer te tellen. Bieke heeft een idee om Fernand voor de kosten te laten opdraaien, gratis nog wel, want hij verdient het om eens goed door haar beetgenomen te worden nadat hij de intieme vruchtbaarheidsprobleempjes van haar en Mark aan de grote klok heeft gehangen.

200. Feest!
Een therapeute heeft Carmen aangeraden dat ze, haar huwelijksleven nieuwe zuurstof zou kunnen geven, samen met Xavier haar huwelijksreis naar camping Marina in Blankenberge moet overdoen. Xavier ziet het niet zitten om zijn week vakantie daar aan op te offeren, maar hij heeft niets in de pap te brokken. De andere Kampioenen zijn blij dat hij uit de buurt is, want dan kunnen ze in alle rust en kalmte - alhoewel dat relatief is natuurlijk - voorbereidingen treffen voor het feestje ter gelegenheid van zijn 500ste match.

201. Een beetje verliefd
Groot alarm! Ma DDT (Jenny Tanghe) is op het vrijerspad, en ze heeft haar zinnen gezet op Fernand. En als een oude schuur in brand staat... Fernand hoopt haar geld te kunnen aftroggelen om een toonzaal in de stad mee te openen. Doortje dringt aan dat Billie in het kerkkoor zou gaan zingen, waarmee hij toestemt in ruil voor een brommer. Het lidmaatschap van het koor lijkt haar echter plots geen goed idee meer wanneer één van zijn vriendinnetje ook aanwezig is.

202. Het goede doel
Balthazar Boma is ineens in een té vrijgevige bui: zonder boe of ba sponsort hij een benefiet ten voordele van een school voor blindegeleidehonden. Zoveel filantropie zijn we niet gewoon van een mens die zijn kost verdient met argeloze consumenten te vergiftigen, en ja hoor, er steekt wat achter: Boma heeft meegedaan aan een wedstrijd voor manager van het jaar te worden, waar een vette cheque van 10.000 euro aan vasthangt. Een poulain heeft de jury omgekocht, maar om zijn imago op te vijzelen moet Boma zich met liefdadigheid bezig geworden is. Terwijl Pascale gecharmeerd raakt door Boma's nieuwe levensstijl, is het uitgerekend Maurice die achter de waarheid komt. Maar Pascale wil er niks van geloven, want die meent dat Maurice jaloers is. Mark probeert intussen voor het benefietoptreden - tevergeefs - een goocheltruc voor te bereiden.

203. Team Spirit
0-7, 0-8... vooraleer het de spuigaten uitloopt, neemt Boma een (dure) mental coach onder de arm, die de spelers van FC De Kampioenen een dosis zelfrespect, of in Xaviers geval, een Jean-Marie Pfaff-pruik moet bijbrengen. Door toedoen van de tips van de welzijsgoeroe worden de spelers lokale vedetten, en krijgen Marc en Xavier sterallures. Bieke is er niet helemaal gelukkig mee dat Marc er niet alleen meer en meer als David Beckham uit begint te zien, maar zich er ook naar gedraagt. Fernand probeert intussen of hij met dezelfde technieken geen topverkoper kan worden, maar hij jaagt er meer klanten mee weg dan dat hij er mee bij wint.

204. De eerste prijs
Pol vindt dat het veld onbespeelbaar is geworden, maar Boma wil niet investeren in een nieuwe grasmaaier. Op de tombola van de vleesfabrikanten wint Doortje echter de eerste prijs, ook toch een soort van grasmachine... Billie heeft intussen (weeral) een nieuw lief op het oog, één die op een kinderboerderij werkt. Alleen: ze valt op jongens met een tattoo...

205. Voedselvergiftiging
De spelers van de bezoekende ploeg worden de dag na de match tegen FC De Kampioenen en masse opgenomen in het ziekenhuis met een acute voedselvergiftiging. De voedselinspectie stuurt een controleur (waarmee we ineens weten wat Kabouter Plop na zijn uren doet) om de fabriek van Boma ondersteboven te keren. Er wordt - zéér tegen alle verwachtingen in - echter niets gevonden, en Balthazar stuurt de inspecteur naar Carmens frituur, omdat hij denkt dat daar de oorzaak ligt. Hij wil haar feitelijk terugpakken omdat ze in haar frituur worst van de concurrentie verkoopt, maar hij heeft er te laat aan gedacht dat hij feitelijk óók eigenaar van het pand is. Bieke en Fernand kruisen intussen de degens voor de rechtbank, nadat Fernand een nieuwe douche heeft geïnstalleerd en daarom de huur heeft opgeslagen

206. Valentijn
Valentijn is voor alle Kampioenen een stressy periode. Pascale kijkt er naar uit om de eerste keer Valentijn te kunnen vieren met Maurice, maar die doet alsof zijn neus bloedt. Boma heeft zich voor de gelegenheid, na het zoveelste ontslag van Carmen, nog maar eens op een nieuwe kuisvrouw getrakteerd: ze is Pools, heeft twee linkerhanden en zuipt als een spons. Mark wil een cadeautje voor Bieke kopen, maar heeft een klein cashprobleem en moet gaan bijklussen. En Doortje zet Pol danig onder druk om een groot, duur en exclusief cadeau voor haar te kopen.

207. Nonkel Gilbert
Kotsbeu dat ze altijd op de tweede plaats komt na Maurice's moeder, verzint Pascale dat ze tijdens het weekeinde op haar reumatische nonkel Gilbert moet passen, en dus niet mee kan naar zijn visclub. Als puntje bij paaltje komt, hééft ze helemaal geen nonkel Gilbert. Een toneelspelende nonkel van Fernand, een zekere Albert, is wel bereid om een weekeindje lang een oude hulpbehoevende man te spelen. Die geste is voor Fernand uiteraard géén gebaar van naastenliefde. Carmen heeft het intussen in haar hoofd gestoken om haar zuurverdiende centen te spenderen aan plastische chirurgie.

208. Amen en uit
Nu het weer dik aan is tussen Maurice en Pascale, is Boma van plan om het café en het voetbalveld te verkopen, en Pol moet zien een wig te drijven tussen de twee tortelduifjes, of het is gedaan met voetballen. Hij ziet zijn kans schoon door Doortjes kaarten voor een gospel-concert door te verkopen aan Maurice's moeder, waardoor niet alleen het geplande weekeindje van Pascale en Maurice in het water valt, maar hij ook nog eens zélf niet mee moet naar het concert. Mark is zijn trouwring kwijtgespeeld op het voetbalveld. Fernand heeft 'm met zijn metaaldetector gevonden, en hij stelt aan Mark voor om - uiteraard tegen betaling - een nieuwe ring te maken die er "exact hetzelfde uitziet als de vorige".

BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot de voorgaande seizoenen zijn de afleveringen ditmaal verspreid over drie in plaats van twee discs, wat de beeldkwaliteit ten goede is gekomen, maar desondanks zijn compressie-artefacts (zoals in de aflevering Voedselvergiftiging nog altijd frequent aan de orde. In tegenstelling tot de oudere seizoenen zijn de beeldbanden nu wel gevrijwaard van video-artefacts en trillende beeldlijnen, de kleuren zien er een stuk minder afgewassen op de verkeerde temperatuur uit, en de ruis is maar matig. Wel is FC De Kampioenen straks nog het laatste VRT-fossiel dat de overstap naar het breedbeeld-tijdperk niet heeft gemaakt. De Vlaamse Dolby Surround 2.0-track klinkt foutloos, maar de spreiding zou optimaler kunnen. Ook klinkt de achtergrondmuziek in café De Kampioen vaak redelijk hol en dimensieloos, maar ze verstoort de dialogen niet. Een echte muziekscore heeft de reeks niet, buiten het welgekende hoempa-intromuziekje waardoor U na een zomer vol heruitzendingen waarschijnlijk uw eigen trommelvliezen wil doorsnijden. Onaanvaardbaar echter is dat de drie discs op één enkele spindle steken, dé manier om ze zo snel mogelijk naar de vaantjes te krijgen!

EXTRA'S
Man man man, miserie miserie miserie! Extra's zijn er niet te vinden!

CONCLUSIE
FC De Kampioenen is even Vlaams als stoofvlees met friet: heldere maar eerlijke kost, een ster in de Michelingids zit er niet in, maar het kan soms toch zo ongelofelijk lekker zijn. Hoog guilty pleasure-gehalte.


coverStudio: Universal

Regie: Willy Vanduren, Eric Taelman, Dirk Corthout, Stef Desmyter, Etienne Vervoort, Anne Ingelbrecht
Met: Marijn Devalck, Danni Heylen, An Swartenbroeckx, Ann Tuts, Loes Van den Heuvel, Johny Voners, Herman Verbruggen, Ben Rottiers, Jaak Van Assche, Tuur De Weerdt, Rob Teeuwen, Ella Leyers

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005-06

Leeftijd:
AL

Speelduur:
548 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012152243


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij