:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIVIÈRES POURPRES, LES
RIVIÈRES POURPRES, LES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-12-28
FILM
The Crimson Rivers, ook wel gekend als Les Rivières Pourpres, is een Franse prent van de jonge cineast Matthieu Kassovitz die al eerder zijn sporen verdiende met onder meer Assassins, La Haine en Métisse. Kassovitz verfilmde voor zijn vierde langspeelfilm het spannende verhaal van detectiveschrijver Jean-Christophe Grangé. De film opent met nogal aangrijpende beelden van een lichaam volop in ontbinding. Pierre Niemans (Jean Reno), een norse maar legendarische criminoloog, is belast met een onderzoek naar rituele moorden in de Alpen. Het recent gevonden lichaam blijkt afkomstig van een lid van een prestigieuze academie waar enkel briljante studenten en docenten worden toegelaten. Na autopsie blijkt dat de handen van het slachtoffer werden afgehakt en de ogen uitgestoken terwijl ie nog leefde. Terzelfdertijd wordt zo’n 200 kilometer verderop de jonge politiedetective Max Kerkerian (Vincent Cassel) opgeroepen een grafschennis van een tienjarig meisje dat in 1982 stierf te onderzoeken. Beide onderzoeken leiden naar de Alpen en zo komen de twee aldus op het spoor van een mysterieuze vrouw. Meer van het plot verraden zou zonde zijn. The Crimson Rivers is een degelijk gemaakte politiefilm die met momenten een beetje ingewikkeld wordt en waarbij het einde ietwat teleurstelt. Concentreren is dus de boodschap. Voorts biedt deze film opnieuw een uitstekende acteerprestatie van Jean Reno, krijgen we mooie landschappen te zien en worden we als kijker dankzij de sfeervolle en dreigende score van Bruno Coulais (Balzac, Microcosmos, Himalaya) aan het scherm gekluisterd.

BEELD EN GELUID
The Crimson Rivers heeft een anamorf 2.35:1 beeldformaat dat over de hele lijn uitstekend te noemen is. Het beeld is constant scherp en gedetailleerd, het contrastniveau is optimaal geregeld, en nergens merk je compressiefoutjes of andere oneffenheden. De Dolby Digital 5.1 track (448 kbps) klinkt fantastisch goed, weet alle kanalen perfect te benutten en gaat waar nodig voldoende diep door in de lage tonen. Ook hier geen negatieve opmerkingen. Prima transfers.

EXTRA'S
Columbia Tristar heeft voor de filmliefhebber opnieuw een hele portie bonusmateriaal voorzien, netjes gespreid over twee schijfjes. De eerste disc herbergt naast de film eveneens een bioscooptrailer, twee teaser trailers, en drie promotionele trailers voor drie andere Columbia DVD releases die momenteel reeds verkrijgbaar zijn. De bijzonder informatieve audiocommentaar wordt zonder probleem volgepraat door regisseur Mathieu Kassovitz met aan zijn zijde acteur Vincent Cassell. De puike muziekscore van Bruno Coulais kan je desgewenst afzonderlijk beluisteren waarbij de componist zelf enkele hoogtepunten toelicht.

De tweede disc bevat documentaires en interessante behind the scenes featurettes. Vooreerst worden we verwend met een making-of documentaire “The Investigation” (52 min.) waarin allerlei aspecten van de film aan bod komen, alsook interviews met cast en crew. Een tweede informatief filmpje "Post Mortem" (52 min.) is de vrij gedetailleerde uiteenzetting van vier scènes uit de film waar we als kijker meer te weten komen hoe deze tot stand zijn gekomen. Je krijgt de keuze uit het bekijken van een making of bij elke scène met beelden achter de schermen, storyboards, enz. of het bekijken van dezelfde of een tweede making of met productiefoto's begeleid door een audiocommentaar. Het is in deze rubriek dat je de lawinescène “The Avalanche” uit maar liefst uit vier verschillende camerastandpunten (multi-angles) kan bekijken.

Voor drie scènes uit de film kan je eveneens de complete storyboards bekijken alsook deze voor een ongefilmde openingsscène. Productie-ontwerper Thierry Flamand licht het één en ander toe over de productie van deze film (13 min.). Het rijtje van extra’s tenslotte wordt afgesloten met enkele foto's van op de set, een promotiefilmpje voor de Japanse markt, een overzicht van de marketingcampagne met de filmposters, en filmografieën voor de regisseur en de twee hoofdacteurs.

Alle extra’s worden optioneel Nederlands ondertiteld. En zo hoort het.

CONCLUSIE
The Crimson Rivers is best een geslaagde thriller door de mensen van Columbia Tristar opnieuw puik gepresenteerd op DVD: beeld en geluid zijn dik in orde en de extra's mogen eveneens gezien worden. Een aanrader.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Mathieu Kassovitz
Met: Jean Reno, Vincent Cassel, Nadia Fares

Film:
7,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609744071


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu’s
Disk 1:
• Bioscooptrailer
• 2 Teaser trailers
• Cross-promotional trailers
• Audiocommentaar door regisseur Mathieu Kassovitz, acteurs Jean Reno en Vincent Cassel
• Geïsoleerde muziekscore met audiocommentaar bij de hoogtepunten door componist Bruno Coulais
Disk 2:
• Documentaire “The Investigation”
• Featurette “Japanese Promo Piece”
• Featurette “4 behind the scenes studies”
• Featurette “The Avalanche” met vier multi-angles
• Featurette “The Car Chase" Night Time Filming”
• Featurette “The Car Chase" Storyboard
• Featurette “Productie archief”
• Marketing campagne met de filmposters
• Filmografiëen

Andere recente releases van deze maatschappij