:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GATTACA
GATTACA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-01-24
FILM
Vincent Freeman (Ethan Hawke) wordt in de nabije toekomst geboren zonder genetische 'verbeteringen', op de natuurlijke manier dus, waardoor hij virtueel uitgesloten wordt van alle hogere opleidingen, waar enkel genetisch perfecte mensen voor in aanmerking komen. Nadat zijn ouders vernemen dat hij maar een levensverwachting van een jaar of dertig heeft door een aangeboren hartafwijking, laten ze hun tweede kind, Anton (Loren Dean), wél genetisch manipuleren. Wanneer Vincent, ondanks zijn imperfectie zijn broer in een zwemwedstrijd verslaat, begint hij van meer te dromen. Hij wil gaan studeren in het prestigieuze instituut Gattaca, wat hem in staat zou stellen om zijn droom waar te maken en de ruimte in te reizen. Bij de minste plas-test valt hij natuurlijk al door de mand; vandaar dat een makelaar in identiteiten hem een 'opstapje' bezorgt: Jerome Morrow (Jude Law) is een genetisch volmaakte atleet, die echter bij een auto-ongeval zijn rug heeft gebroken, en dit niet openbaar heeft gemaakt. De twee mannen beginnen aan een indrukwekkend bedrog, waarbij Vincent laat uitschijnen dat hij Jerome is, en bij alle DNA-tests specimen van de echte Jerome achterlaat; in ruil daarvoor onderhoudt hij hem financieel. Zelfs het feit dat de mannen niet echt volmaakt op elkaar lijken schijnt geen bezwaar, want alle identiteitscontroles geschieden toch via DNA. Het bedrog houdt stand, maar dan gebeurt er in Gattaca een moord, waar Vincent overigens niets mee te maken heeft. Maar er wordt een wimper van hem gevonden, en men gaat ervan uit dat de 'imperfecte' de moord heeft gepleegd om zijn ware identiteit te verbergen. Zelfs Vincents vriendin en collega Irene (Uma Thurman) heeft haar twijfels. Wanneer de moord eindelijk wordt ontrafeld, begint voor Vincent pas de pijnlijke confrontatie met zijn ware afkomst.

BEELD EN GELUID
Net als in regio 1 vorig jaar, hebben ze bij Columbia Tristar besloten om de veel besproken Superbit DVD eveneens in de Benelux te lanceren. Gattaca is naast Desperado, Godzilla en Johnny Mnemonic één van de vier DVD's die vanaf half februari dergelijke behandeling krijgen. Bij de Superbit DVD worden de extra's verwijderd zodoende de vrijgekomen ruimte volledig door beeld en geluid te laten benutten. Gattaca heeft hier een anamorfisch 2.35:1 beeldformaat dat - en we vallen meteen met de deur in huis - zoals gehoopt en verwacht verbeterd is ten opzichte van de eerste release. De verbeteringen zijn niet spectaculair en zeker niet overal even snel zichtbaar, maar het beeld is meestal iets gedetailleerder en scherper, het contrast is beter geregeld waarbij de zwarttinten dieper en solider ogen. Maar af en toe merk je dat sommige scènes toch niet geheel vrij zijn van de aanwezigheid van heel lichte ruis en in enkele scènes ogen de kleuren iets te soft, net als bij de eerste release.


originele versie


Superbit DVD

Wat het geluid betreft toch even een opmerking: deze Superbit DVD heeft naast een Engels DTS geluidsspoor, ook een Engels Dolby Surround (192 kbps) en Franse Dolby Digital 5.1 (448 kbps) track. Geen Engelse Dolby Digital 5.1 dus, hetgeen betekent dat consumenten zonder DTS-decoder met deze release niets kunnen aanvangen. Een Superbit DVD koop je voor een sublieme geluidskwaliteit en niet om naar een Surround-track te luisteren. Het geluid bij deze release is trouwens van een heel goede kwaliteit. De DTS 5.1 track (754 kbps) klinkt verfijnder en biedt meer spreiding en detail. De surrounds worden subtiel aangesproken voor onder meer de achtergrondgeluiden en filmmuziek, en maken gebruik van split-surround. Gattaca is echter geen actieprent en moet het meer hebben van dialogen en beelden, perfect ondersteund door de soundtrack. Bijgevolg klinkt de DTS niet overdonderend zoals dat bij bv. U-571 wel het geval is.

EXTRA'S
Een Superbit DVD bevat geen extra's, vandaar dat we geen score toekennen.

CONCLUSIE
Gattaca is een uitstekende sciencefiction film die niet mag ontbreken in je collectie. Of je deze Superbit DVD dient aan te schaffen is een andere vraag. De kwaliteit van zowel beeld als geluid is goed maar sommige recentere normale releases bieden dezelfde kwaliteit. En indien de consument resoluut kiest voor extra's dan is het maar de vraag of Superbit DVD's zullen doorbreken. Een andere mogelijkheid is een dubbeldvd met de film in hoogstaande kwaliteit op het eerste schijfje (type Superbit) en de extra's op het tweede. De toekomst zal het uitwijzen welke richting deze trend zal uitgaan.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Andrew Nichol
Met: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law, Alan Arkin, Loren Dean, Ernest Borgnine, Gore Vidal, Xander Berkeley

Film:
8,5/10

Extra's:
-/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609034202


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Surround 2.0,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij