:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> O.C., THE - SEIZOEN 4
O.C., THE - SEIZOEN 4
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2007-09-02
SERIE
The O.C. blies tijdens het eerste seizoen een frisse wind doorheen het Amerikaanse televisielandschap. Her en der raakten soapliefhebbers verslaafd aan de reeks en het mag gezegd, ook uw dienaar liet zich vlotjes meeslepen in de hype. Maar de euforie bleek van korte duur. Het eerste seizoen was een fenomeen, het tweede seizoen deed het al een stuk minder en het derde seizoen stevende af op een dieptepunt. De start van het vierde en laatste seizoen ging dan ook gepaard met lage verwachtingen. Aanvankelijk leek dat ook terecht, want de eerste afleveringen gaan onvermijdelijk gebukt onder de dramatische ontknoping van het voorgaande seizoen. Ryan raakt geïsoleerd van de Cohens, Seth en Summer hebben het moeilijk en met Julie Cooper gaat het van kwaad naar erger. Deze dramatische start had als resultaat dat heel wat kijkers helemaal afhaakten. Maar dan volgt er een ommekeer met de gepast getitelde aflevering The Metamorphosis. Op één of andere manier wist de reeks zijn flow van het eerste seizoen terug te vinden. Dat was o.a. te danken aan de introductie van een romance tussen Ryan en Taylor, de protestacties van Summer en de introductie van miljardair Gordon Bullit, die smoorverliefd wordt op Julie. De makers moesten zich echter beperken tot 16 afleveringen. Tegen het moment dat de reeks terug op volle toeren draaide, moest men dan ook een aantal drastische plotwendingen invoeren. Het is jammer dat men er op die manier een einde aan moest maken.

AFLEVERINGEN
1. The Avengers
De Cohens proberen in contact te komen met Ryan, maar dat blijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan. Kirsten stelt een pakketje voor hem samen en Seth nodigt hem uit voor een etentje, maar Ryan legt het allemaal naast zich neer. Ondertussen brengt Summer samen met haar vriend Che een protestactie op gang aan de universiteit. Ze krijgt ook een telefoontje van Taylor, die Parijs terroriseert.

2. The Gringos
Ryan en Seth trekken naar Mexico om Volchok op te sporen. Sandy en Kirsten zien de bui al hangen en gaan hen achterna. Julie en Kaitlin raken tegen hun zin betrokken bij een kledinginzameling op school. Summer en haar hippie vrienden proberen een boom te redden. Taylor brengt een bezoekje aan Summer.

3. The Cold Turkey
Thanksgiving komt eraan en Volchok wordt gesignaleerd. Ryan is er dan ook op gebrand om wraak te nemen. Sandy en Kirsten proberen hem op andere ideeën te brengen, maar uiteindelijk besluit Sandy om de twee kemphanen met elkaar te confronteren. Het gedrag van Julie dreigt de relatie tussen Kaitlin en Dr. Roberts in het gedrang te brengen. Summer start alweer een protestactie, ditmaal tegen armoede. Ze tovert het Thanksgivingdiner van de Cohens om tot een liefdadigheidsactie voor daklozen. Taylor wordt door haar moeder aan de deur gezet, wanneer blijkt dat ze op haar Europese tournee getrouwd is met een Fransman.

4. The Metamorphosis
Wanneer Seth een bezoekje brengt aan Summer, beseft ze dat haar materialistische houding wellicht voorgoed verdwenen is, sinds ze naar de universiteit gaat. Ryan helpt Taylor met haar scheiding. Kaitlin en Julie spreken af om geen problemen meer te zoeken en Sandy heeft nood aan een avondje stappen met de mannen.

5. The Sleeping Beauty
Taylor komt te weten dat Ryan al een tijdje slaapproblemen heeft. Ze bedenkt een plan om hem ervan af te helpen, maar dat mislukt. Ze ziet zich uiteindelijk genoodzaakt om de hulp van Kaitlin in te schakelen. Summer en Che zetten de boel alweer op stelten aan de universiteit. Het ziet er echter naar uit dat het de laatste keer zal zijn. Julie doet beroep op Kaitlin om haar datingservice van de ondergang te redden.

6. The Summer Bummer
Kaitlin maakt een gemeen, verwend wicht van school onschadelijk door een fuif te organiseren bij haar thuis. Sandy en Kirsten krijgen eindelijk tijd om hun band met Ryan te versterken. Seth is immers op bezoek bij Summer. Tot zijn grote verbazing treft hij een lege kamer aan op de universiteit. Ondertussen werkt Julie verder aan haar datingservice en doet ze een opmerkelijke vaststelling.

7. The Chrismukk-huh?
Het is weer tijd voor Chrismukkah bij de Cohens. Ryan en Taylor hebben een ongeval terwijl ze de feestverlichting aan het ophangen zijn. Ze belanden in een soort van parallel universum waarin niet alles is zoals het zou moeten zijn, want Ryan bestaat immers niet. Uiteindelijk slagen ze er toch in om orde op zaken te stellen dankzij een verhelderende brief uit het verleden.

8. The Earth Girls Are Easy
Ryan en Taylor kijken uit naar een reisje naar Las Vegas waar ze oudejaarsavond zullen doorbrengen. Het wordt pas echt interessant wanneer Seth en Summer besluiten om hen te vergezellen. Julie staat wantrouwig tegenover de nieuwe boekhouder van NewMatch en Sandy heeft zo zijn vermoeden waarom.

9. The My Two Dads
Kaitlin krijgt bijlessen toegewezen na een belabberde presentatie voor haar klas. Julie bekent tegenover Kirsten wie de nieuwe boekhouder van haar datingservice eigenlijk is. Summer en Seth zetten hun plannen voort ondanks het feit dat geen van beiden zich er goed bij voelt. Wanneer Ryans vader opdaagt voor het avondmaal bij de Cohens, lopen de zaken niet volgens plan.

10. The French Connection
Taylors ex-man komt naar Newport en gooit haar relatie met Ryan volledig overhoop. Seth gaat naar Seattle om de zegen van Dr. Roberts te krijgen. Ondertussen zoekt Summer haar verleden terug op. Kaitlin vindt liefde en Julie krijgt problemen met Kirsten.

11. The Dream Lover
Kirsten ziet zich genoodzaakt om Julie's vuile was te doen nadat één van de mannen, die een afspraakje heeft gemaakt via haar datingservice, een ongeval heeft. Will en zijn collega’s muzikanten organiseren een inzamelingsactie voor nieuwe uniformen.

12. The Groundhog Day
Sandy, Ryan en Seth bereiden één en ander voor voor Kirstens 40ste verjaardag, maar Kirsten krijgt nieuws te horen dat haar leven voorgoed zal veranderen. Kaitlin probeert haar moeder tegen te houden om er een affaire op na te houden. Taylor bezoekt een therapeut en Ryan doet alsof hij haar niet mist.

13. The Case Of The Franks
Taylor bedenkt een plan om de brokken tussen Ryan en zijn vader te lijmen. Julie gaat verder met haar relatie met Bullit, maar wanneer ze Frank tegen het lijf loopt terwijl Ryan en Taylor in de buurt zijn, beseffen ze dat ze een affaire met hem heeft. Het ziet ernaar uit dat Julie een keuze zal moeten maken tussen Frank en Bullit.

14. The Shake Up
Het is Taylors verjaardag en ze hoopt dat Ryan haar zal zeggen dat hij van haar houdt. Ze twijfelt eraan of ze hem moet vertellen dat ze is toegelaten in Berkeley. Summer vindt dat Seth op zoek moet gaan naar iets in zijn leven waar hij echt om geeft. Kirsten heeft haar twijfels over de toekomst in Newport. En dan wordt de boel plots grondig door elkaar geschud.

15. The Night Moves
[spoilers]Na de aardbeving proberen de inwoners van Newport zich ervan te vergewissen of iedereen nog in leven is. Sandy vraagt Seth om te blijven waar hij is, maar Seth verlangt ernaar om bij Ryan en Taylor te zijn. Seth zal ontdekken wat hij is om een broer te zijn. Taylor ontdekt dat de familieband sterker is, dan ze ooit had kunnen vermoeden. Julie en Kaitlin zitten vast in een ijssalon, maar worden uiteindelijk gered door de enige echte man in Julie's leven. Alles en iedereen lijken de klap heelhuids overleefd te hebben, maar dan doen de Cohens een vaststelling die het tegendeel bewijst.[/spoilers]

16. The End's Not Near, It's Here
[spoilers]De Cohens nemen afscheid. We bevinden ons 6 maanden na de aardbeving en zien hoe de Cohens, Ryan, Taylor, Summer en de Coopers hun leven terug op orde proberen te krijgen. De Cohens krijgen te horen dat het meer zal kosten om hun huis te herstellen dan het opnieuw te bouwen. Ryan en Seth zien dit als een kans om Sandy en Kirsten een verrassing te geven die hun leven zal veranderen.[/spoilers]

BEELD EN GELUID
De 16 afleveringen van het vierde seizoen staan gespreid over 4 discs en worden gepresenteerd met een 1.78:1 anamorfische transfer van prima kwaliteit. Ondanks het aanwezige grain, blijft het beeld over het algemeen vrij scherp en helder. Tijdens de eerste afleveringen zijn de kleuren wat donker en bedrukt, maar naarmate de reeks zijn humor van weleer terugvindt, komen ze terug tot leven. Storende beschadigingen konden we niet vaststellen. Edge enhancement blijft trouwens ook op de achtergrond. De Dolby Surround 2.0-track biedt zonder meer een goede geluidskwaliteit. De reeks moet het hebben van zijn dialogen en die worden netjes weergegeven. Naar het einde van de reeks toe kon de track wel wat meer punch gebruiken.

EXTRA'S
De laatste aflevering is voorzien van een audiocommentaar door Josh Schwartz, de bedenker van de reeks. Hij geeft wat inzicht op het beëindigen van de serie en een aantal inside jokes, die schuilgaan achter de aflevering. Toch vinden we het jammer dat er geen commentaar is voorzien bij een aantal andere afleveringen. De rest van het bonusmateriaal staat verzameld op een 5de disc. De magie van Chrismukkah (16 min.) draait volledig rond het ontstaan van deze nieuwe feestdag, een combinatie van Kerstmis en Chanoekah. Summer Roberts – Beauty met Brains (13 min.) richt zich op de evolutie van het personage van Summer doorheen de reeks. Tot slot kun je nog kiezen voor verwijderde scènes. Tot onze grote verbazing bleek dit zich te beperken tot slechts 2 scènes uit The Avengers en The Shake Up.

CONCLUSIE
Het vierde seizoen van The O.C. kan in zekere zin gezien worden als een verdiend ereherstel van de reeks. Het eerste seizoen was een hit, maar daarna ging het steil bergaf. Het doet dan ook deugd om de humor en de schwung van het eerste seizoen terug te zien. Toch hebben de makers hun kans een beetje gemist om de reeks op een volwaardige manier te beëindigen. Gezien het beperkte aantal afleveringen, moest men immers een aantal drastische plotwendingen introduceren. Warner levert ons een technisch aantrekkelijke dvd met een paar leuke extra's. Wat ons betreft had het toch een beetje meer mogen zijn. Desalniettemin een must voor de fans van de reeks.


cover
Studio: Warner

Regie: Ian Toynton, Patrick Norris, Michael Lange, Norman Buckley, Michael Schultz, John Stephens
Met: Peter Gallagher, Kelly Rowan, Benjamin McKenzie, Adam Brody, Tate Donovan

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
672 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321916161641


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van Josh Schwartz,
• Korte film: De magie van Chrismukkah,
• Korte film: Summer Roberts – Beauty met Brains,
• Extra scènes,
• Weggelaten scènes

Andere recente releases van deze maatschappij