:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIFTH ELEMENT, THE
FIFTH ELEMENT, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-02-18
FILM
The Fifth Element is een futuristische actieprent van Luc Besson (bekend van o.a. Leon, Nikita, Le Grand Bleu, The Story of Joan Of Arc) en situeert zich ergens 300 jaar in de toekomst. De film opent in een piramide in Egypte, waar een wetenschapper op punt staat een groot en goedbewaard geheim te ontrafelen. Zijn poging wordt verijdeld door de komst van een buitenaards ras die blijkbaar aan de oorsprong ligt van dit geheim. Het blijkt te gaan om vier stenen verzameld rond een vijfde element, die het kwaad moeten vernietigen in geval van bedreiging. De buitenaardsen nemen alles mee want volgens hen komt er binnenkort een oorlog. Dan springt de film naar de toekomst waar we inderdaad getuige zijn van een grote gloeiende aardmassa die richting aarde suist. Niemand weet wat er aan de hand is, behalve priester Cornelius (Ian Holm), die de president probeert te overtuigen van zijn verhaal. Door de komst van een delegatie buitenaardsen lijkt het gevaar geweken, zij brengen immers de vier stenen en het vijfde element dat de aarde moet beschermen tegen het kwaad. Jammer genoeg worden zij aangevallen en stortten te pletter op aarde. Alle hoop lijkt verloren maar de wetenschappers kunnen dankzij een overblijfsel van de crash een kloon aanmaken, Leeloo (Milla Jovovich). Zij ontsnapt echter en komt zo terecht in de taxi van Korben Dallas (Bruce Willis), ooit werkzaam bij het leger maar na de scheiding met zijn vrouw aan lager wal geraakt. In eerste instantie weet hij niet wat met haar aan te vangen, maar besluit dan toch om haar te helpen. Uiteindelijk blijkt dat de stenen via een andere weg op aarde zijn beland. De zoektocht is begonnen, maar er zijn nog andere kapers op de kust...

BEELD EN GELUID
De film heeft een anamorfe 2.35:1 beeldformaat, en ziet er over het algemeen zeer goed uit. Het beeld is zeer scherp en gedetailleerd, en blijft gevrijwaard van krasjes, vlekken of ruis. Bij de huidige regio 2 releases van deze film (bespreking 1, bespreking 2) merk je duidelijk dat bij de openingsscènes in Egypte de kleuren overbelicht zijn en de witte vlakken haast geen detail bevatten. Welnu, bij deze Superbit DVD is dit euvel dus verholpen. De beeldkwaliteit is bij deze openingsscènes gevoelig verbeterd en heeft een veel beter detail- en schaduwniveau. De screenshots hieronder maken dit ook duidelijk. Voorts oogt het beeld even goed als de huidige releases. De gemiddelde bitrate van de transfer ligt ook hoger dan bij de reeds beschikbare regio 2 releases.


originele versie


Superbit DVD


originele versie


Superbit DVD


originele versie


Superbit DVD

Wat het geluid betreft niets dan lof over de hele lijn. De DTS track (754 kbps) klinkt fantastisch goed en weet de beschikbare kanalen optimaal te benutten. Surrounds treden regelmatig in actie waarbij split-surround wordt toegepast. De track heeft een goede spreiding, klinkt zeer gedetailleerd en ruimtelijk. Of het hier gaat om een DTS 6.1 ES (zoals op de Duitse release) kunnen we niet met zekerheid bevestingen. Onze versterker is niet compatibel om zo'n signaal te herkennen.

Toch ook hier de opmerking waarom er in godsnaam een Engelse Surround track en een Franse Dolby Digital 5.1 (448 kbps) worden voorzien? Kijkers zonder DTS decoder die de film met origineel geluidsspoor willen bekijken, zijn er aan voor de moeite. Een Superbit koop je nu eenmaal niet om een Surround te beluisteren.

EXTRA'S
Een Superbit DVD bevat geen extra's, vandaar dat we ook geen score toekennen.

CONCLUSIE
The Fifth Element blijft wat ons betreft een moeilijke film om te beoordelen. Het uitgangspunt is zeker niet slecht, maar sommige subplots zijn minder interessant en een aantal karakters weet ook niet te boeien. De DVD daarentegen scoort hoge toppen waarbij de verbetering van het beeld voornamelijk zichtbaar is tijdens de openingscènes. Het DTS geluid klinkt heel goed maar is identiek aan de Duitse DTS release.

Opmerking: deze Superbit DVD wordt door Columbia Tristar Frankrijk enkel voor de Franstalige markt verdeeld, dus Frankrijk en Franstalig België. Deze DVD bevat echter wel Nederlandse ondertitels.cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Luc Besson
Met: Bruce Willis, Milla Jovovich, Ian Holm, Gary Oldman, Chris Tucker, Luke Perry

Film:
6,5/10

Extra's:
-/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3333297192033


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij