:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHOOTER
SHOOTER
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2008-02-26
FILM
You don't understand how serious this is. They killed my dog (Bob Lee Swagger)

Nadat zijn verkenner omkomt tijdens een ultra geheime missie in Ethiopië besluit scherpschutter Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) het leger te verlaten en zich terug te trekken in de Rocky Mountains. Al snel wordt hij echter gecontacteerd door een aantal militairen die hem op de hoogte stellen van plannen om een aanslag te plegen op de president. Ze gaan ervan uit dat een scherpschutter binnenkort zal toeslaan en rekenen op Swagger om hen te wijzen op de gevaarlijke locaties die de president de komende weken zal bezoeken. Hij besluit hen te helpen en vindt de meest waarschijnlijke locatie voor een aanslag. Wanneer de president uiteindelijk de plaats bezoekt valt er een schot. Swagger beseft dat hij in de val werd gelokt en moet aan zijn belagers weten te ontkomen...

Met stevige films als The Replacement Killers en vooral Training Day wist regisseur Antoine Fuqua ons reeds diverse keren ten zeerste te bekoren. Hij is een getalenteerd regisseur met een stevige cast, een mooi budget en een op het eerste zicht interessant verhaal. Dat moet wel vonken geven. Jammer genoeg weet Shooter de verwachtingen niet in te lossen. Shooter is een onevenwichtige film geworden die erg lijdt onder tegenstrijdigheden. De weinig coherente plot, de onwaarschijnlijkheden, de over the top shoot outs (één bepaalde scène deed ons wel heel erg denken aan Commando, toch niet echt een realistische prent), het A-Team / MacGyver-gehalte (stijl: met een blik doperwten, een elastiek en een aansteker bouwen we even een raketwerper) contrasteren te fel met hoe de film zichzelf au serieux neemt. Shooter is grotendeels een lege doos geworden die men heeft proberen te vullen met wat explosies en wat "gewicht", in dit geval wat geopolitiek gezwets. Jammer dat het totaal niet overtuigend overkomt. Van het ene op het andere moment, wellicht naargelang zijn humeur, lijkt Swagger te veranderen van een left wing liberal in een redneck om even later terug kritiek te uiten op de Bush-administratie.

Mark Wahlberg loopt de hele film lang rond alsof hij het leed van het westelijk halfrond op zijn schouders moet torsen. Het maakt er onze held ook niet meteen sympathieker op waardoor de gemiddelde kijker wellicht ook minder geneigd zal zijn om mee te leven. Naar verluidt hadden de producenten de ambitie om met Shooter de Bourne-franchise te evenaren of zelfs te overtreffen... Eén van de redenen waarom dit alvast niet zal lukken (het lijkt ons zelf uitgesloten dat er nog een Shooter-vervolg zit aan te komen) is net omdat het Jason Bourne-personage de kijkers zoveel meer bij zijn "problemen" weet te betrekken. Jammer genoeg schiet Shooter, en dat voor een film over scherpschutters, er op nog een aantal andere punten pijnlijk naast. Zo zijn de nevenpersonages, net zoals de rest van de film eigenlijk, erg stereotiep met als absoluut dieptepunt de vertolking van Danny Glover (om te quoten uit Leathal Weapon 4: you are getting to old for this shit) die erin slaagt om van iedere seconde dat hij in beeld komt een kwelling te maken. Shooter is bij momenten wel mooi in beeld gebracht maar nergens weet de film zich van de grijze middelmaat te onderscheiden.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze dvd weet meer indruk te maken dan de eigenlijke film. We krijgen een scherpe transfer die mooi scoort op het vlak van contrast en zwartniveau. Grain of ander vuil konden wij niet vinden. Ook de Dolby Digital 5.1-track weet zeker te bekoren met een goeie laag en een zeer fatsoenlijke spreiding.

EXTRA'S
We beginnen de extra's met het audiocommentaar van regisseur Antoine Fuqua. Deze commentaartrack kan, mede door de redelijk vaak voorkomende stiltes, niet de hele tijd te boeien. Vreemd genoeg lijkt Fuqua bij momenten zelf weinig enthousiast over zijn film. We gaan verder met een aantal deleted scenes (11 minuten) en een featurette over Independence Hall (7 minuten), om af te sluiten met de making of (22 minuten) waarin ondermeer de regisseur, castleden, militaire adviseurs en schrijver Stephen Hunter aan bod komen.

CONCLUSIE
Shooter kan de toch wel redelijk hooggespannen verwachtingen (de regisseur, de interessante cast, de coole trailer) jammer genoeg nooit inlossen. Een gemiste kans!


cover
Studio: Paramount

Regie: Antoine Fuqua
Met: Mark Wahlberg, Michael Pena, Danny Glover, Elias Koteas, Rade Sherbedgia, Rhona Mitra

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865500033


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Commentaar
• Making of
• Deleted scenes

Andere recente releases van deze maatschappij