:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BECOMING JANE
BECOMING JANE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2008-04-24
FILM
Over de Britse schrijfster Jane Austen is weinig bekend. Er zijn wat brieven, memoires van familieleden, een portret en uiteraard zijn er haar zes boeken die tot de meeste geliefde werken uit de Engelse 19de eeuwse literatuur behoren. Uit recent onderzoek zou blijken dat ze in januari 1796 'iets' had met een jonge advocaat, maar de informatie beperkt zich tot twee passages in evenveel brieven aan een vriendin, geschreven met een tussenpauze van zeven dagen. Volgens kenners kan er dus niet echt sprake zijn van een grote romance, want jonge vrouwen aan het eind van de 18de eeuw kwamen niet zo maar in contact met leden van het andere geslacht. De etiquette was rigide op dat vlak. Nadien komt het onderwerp overigens nooit meer ter sprake in haar teksten. Jane Austen bleef, net zoals haar zusje, ongetrouwd. Ze was 41 jaar oud toen ze stierf.



Regisseur Julian Jarrold baseert z'n verhaal op de recente speculaties en gezien de biografische informatie over Jane Austen beperkt is, kan hij zich een veelheid van vrijheden permitteren omtrent haar karakter en haar persoontje. Jane Austen-diehards zullen beslist de neus ophalen voor Becoming Jane, maar Julian Jarrold heeft sterke kaarten. Hij gaat er nl. vanuit dat de schrijfster een deel van zichzelf in haar grote romans heeft gelegd en dus construeert hij zijn verhaal aan de hand van haar heldinnen, meer bepaald Elisabeth Bennet uit Pride And Prejudice, Austens indrukwekkende meesterwerk over de Engelse rich en famous uit het begin van de 19de eeuw, waardoor Becoming Jane als het ware het kleine zusje wordt van die grote roman. Jarrold laat ons kennismaken met Jane Austen (Anne Hathaway) in 1795. Ze is dan net 20, een jonge aantrekkelijke vrouw die al volop met literatuur bezig is, maar nog niets heeft gepubliceerd. Zoals de jonge vrouwen in haar eigen romans is ze het onderwerp van mannelijke belangstelling in de wijde omgeving en vooral haar moeder bekommert zich om haar toekomst. Ze beveelt een rijke man aan, want liefde kan groeien, geld moet je vooral hebben. Het is het drama van alle jonge vrouwen uit de betere klasse van die tijd: de Engelse wet kent alleen mannelijke erfgenamen en dus moeten jonge vrouwen zorgen dat ze onder de pannen geraken indien ze een leven in armoede of als oude vrijster willen vermijden. Jane neemt zich voor van haar pen te leven, maar dat is weinig realistisch gezien haar werk op dat moment nog niet in druk is verschenen (dat gebeurt overigens pas ruim een decennium later). De oude Lady Gresham, lid van de plaatselijke landadel, ziet een huwelijk tussen Jane en haar neef Mr. Wisley wel zitten. Jane wordt evenwel verliefd op de rebelse jonge advocaat Tom Lefroy (James McAvoy) die nogal wat gemeen heeft met Mr. Darcy uit Pride And Prejudice, zij het dat ie minder tegendraads en hautain van aard is. Een spel van plagerijen en stoeipartijen zorgt voor een aantrekkelijke eerste filmhelft, maar zoals het hoort in een Austen-roman zijn intriges en misverstanden nooit ver uit de buurt en halfweg het romantisch drama wordt de sfeer grimmig en moeten de geliefden een bitter gevecht leveren tegen vooroordelen en obstakels die te maken hebben met geld en status.

Het zou jammer zijn u de afloop van het intrige te verraden, maar in tegenstelling tot het happy end in haar boeken, is het lot de schrijfster veel minder goed gezind. Wat dat betreft kan Julian Jerrold zich uiteraard geen al te grote vrijpostigheden veroorloven zonder de biografie van Jane Austen geweld aan te doen. Dat neemt niet weg dat Becoming Jane de romantici onder u zeker zal bevallen, te meer omdat de regisseur voldoende balsem gebruikt om u toch met een zekere opluchting naar de eindtitels te voeren.



Anne Hathaway, het slaafje van Meryl Streep in The Devil Wears Prada, stopt alles wat ze aan talent heeft in het personage Jane. Toch is haar prestatie eerder vlak en een beetje ongeïnspireerd. Nooit haalt ze het niveau van Keira Knightley in Pride And Prejudice uit 2005 en evenmin dat van Jennifer Ehle uit de BBC-miniserie met dezelfde naam uit 1995 (met overigens een sublieme Colin Firth als Mr. Darcy). Hathaway is een mooi vrouw, maar ze weet de omgeving nauwelijks te domineren of de scènes naar haar hand te zetten. Daar heeft James McAvoy, de blanke arts uit The Last King of Scotland en de onfortuinlijke soldaat uit Atonement, helemaal geen last van. Voor Colin Firth is hij geen partij, desondanks levert hij een opvallend sterke prestatie en flirt hij meer en uitbundiger met de camera waardoor hij zijn tegenspeelster ontegenzeglijk overklast. Julie Waters (als Mrs. Austen) is geknipt voor dit soort 19de eeuwse kostuumdrama’s en ze lost de verwachtingen helemaal in als de bezorgde moeder die een verstandshuwelijk is aangegaan, de eindjes desondanks maar moeilijk aan elkaar kan knopen en voor haar beide dochters te allen prijzen een betere partij wil strikken. Ze speelde eerder de rol van Mrs. Molly Weasly in de Harry Potter-films en die van de feeksachtige Mrs. Holland in het zeer ondergewaardeerde The Ruby In The Smoke. Maggie Smith (als Lady Gresham), ook al een Harry Potter-ancien, nl. professor Minera McGonagall, is een karakteractrice die precies de goede toon vindt voor de aristocrate die op alles neerkijkt wat van lagere stand is of mooier en aantrekkelijker dan zijzelf. Het zijn allebei Indrukwekkende prestaties.

BEELD EN GELUID
Het beeldkwaliteit is in orde zonder potten te breken. De kleuren zijn getemperd en het zwartniveau acceptabel. Geen ongerechtigheden noch beschadigingen en dat maakt het kijken erg prettig en comfortabel. Het geluid staat in een 5.1-versie, maar indrukwekkend is het niet. De muziek is ondersteunend met af een toe een flinke uithaal, maar de subwoofer heeft weinig om handen en het surroundgeluid is eerder dun.



EXTRA'S
De dvd bevat alleen de Originele Bioscooptrailer en dat is jammer want op de UK-versie staan een tweetal langere featurettes, een resem weggelaten scènes en footage over de boks- en cricketscènes.

CONCLUSIE
Becoming Jane zal romantische zielen en liefhebbers van het werk van Jane Austen beslist interesseren. De acteerprestaties zijn goed tot uitstekend, het materiaal aantrekkelijk en de technische kwaliteit meer dan behoorlijk. Alleen jammer van de ontbrekende extra's.


cover




Studio: A-Film

Regie: Julian Jarrold
Met: Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell, Maggie Smith, Joe Anderson, Lucy Cohu, Laurence Fox, Ian Richardson, Anna Maxwell Martin, Leo Bill, Jessica Ashworth, Eleanor Methyen, Michael James Ford

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777923030


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij