:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRIMINAL MINDS - SEIZOEN 2
CRIMINAL MINDS - SEIZOEN 2
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2008-06-02
SERIE
Zoals we al aangaven in onze bespreking van de eerste box zijn de afleveringen van Criminal Minds van een erg wisselvallig niveau. Jammer genoeg is dat nog meer het geval bij dit tweede seizoen. In vergelijking met het eerste seizoen, dat in het algemeen als redelijk braaf of te braaf werd omschreven, zijn de onderwerpen die ditmaal aan bod komen een stuk donkerder. Toch blijft Criminal Minds een voorzichtige serie die duidelijk bestemd is voor een mainstreampubliek waardoor er soms een vreemd contrast ontstaat tussen de expliciete onderwerpen en de al te voorzichtige uitwerking. Ook nu weer valt op hoe zwak de spanningsopbouw vaak is bij Criminal Minds met geregeld een matig tot slecht einde dat de kijker achterlaat met een onvoldaan gevoel.

Het zou ietwat onlogisch zijn om Criminal Minds niet te gaan vergelijken met de drie CSI-series, zowat de maatstaf voor de huidige crimiseries. Al snel wordt duidelijk dat Criminal Minds het op zowat alle vlakken moet afleggen tegen de collega's uit Las Vegas, Miami en New York. Criminal Minds heeft nochtans een voordeel dat eigenlijk totaal niet benut wordt. Terwijl de makers van de diverse CSI-series zich hoofdzakelijk moeten beperken tot New York, Las Vegas en Miami kunnen de makers van Criminal Minds hun afleveringen om het even waar laten afspelen. Jammer genoeg doen ze echter zeer weinig met deze mogelijkheden, de afleveringen stellen op visueel vlak (zeer weinig inventieve shots, geen in het oog springende locaties) bitter weinig voor. ZelfS al kent men een stad relatief goed dan nog is het bijna onmogelijk te zien dat een bepaalde aflevering zich in een bepaalde stad afspeelt. Het is zeker zo dat de budgetten van Criminal Minds beperkter zijn dan die van CSI en dat is duidelijk te zien. Niet alleen op visueel vlak vallen de kleinere budgetten op, ook de muziek (we krijgen zeer weinig "bekende" nummers) en de "guest stars" (met James Van Der Beek als meest opvallende naam) kunnen de vergelijking met CSI niet doorstaan. Criminal Minds weet nog op andere vlakken minder indruk te maken dan CSI en bij uitbreiding NCIS en Without A Trace. Na het bekijken van het eerste deel waren wij wel gecharmeerd door de interessante vaste personages. Na dit tweede seizoen is dat een pak minder het geval. Uiteindelijk weet enkel het Jason Gideonpersonage ons echt te bekoren. Hotch, JJ en Derek zijn te kleurloos om de vergelijking te kunnen doorstaan met personages als Tony DiNozzo (NCIS), Erik Delko (CSI Miami) of Warrick Brown (CSI). De nieuwe verhaallijn over Spencer Reid komt geforceerd en onrealistisch over maar ze is nog minder belachelijk dan die met Elle Greenaway. Het nieuwe personage Emily Prentiss (gespeeld door Paget Brewster) is niet slecht, maar daar is zowat alles mee gezegd. Met het verdwijnen van Gideon in seizoen 3 (acteur Mandy Patinkin wilde andere dingen gaan doen) zien we de toekomst van Criminal Minds niet al te rooskleurig in.

AFLEVERINGEN
We krijgen de volgende 23 afleveringen:

Disk 1:
2.1. The Fisher King part 2
Terwijl het team zich door nog meer aanwijzingen werkt, laat Reid zijn moeder overkomen uit het sanatorium. Ze beweert dat ze daar een mysterieus figuur kende.

2.2. P911
Een FBI-agente van de eenheid kinderpornografie vraagt de BAU om hulp wanneer ze ziet dat een jongetje dat ze probeerde te redden op internet wordt aangeboden.

2.3. The Perfect Storm
Gideon en zijn team zijn wanhopig op zoek naar een stel sadisten die vrouwen martelen en filmen om vervolgens de opnames naar hun familie te sturen.

2.4. Psychodrama
De BAU komt erachter dat een bankovervaller niet voor het geld overvallen pleegt, wanneer blijkt dat hij zijn slachtoffers dwingt zich uit te kleden voor hij de plaats van delict verlaat.

Disk 2:
2.5. The Aftermath
Elle heeft het moeilijk wanneer ze als lokaas moet dienen voor een serieverkrachter die een band voelt met zijn slachtoffers: gelovige vrouwen die trachten zwanger te worden.

2.6. The Boogeyman
In een kleine stad in Texas worden kinderen opgejaagd en vermoord in de bossen. Hotchner houdt Elle goed in de gaten...

2.7. North Mammon
Drie studentes worden in Pennsylvania ontvoerd, opgesloten in een kamer en gedwongen een onmogelijke keuze te maken.

2.8. Empty Planet
Wanneer de dader van een bomaanslag in Seattle een bekend sciencefictionboek als inspiratiebron gebruikt, gaat het BAU-team samenwerken met de schrijver om te ontcijferen waar de crimineel zijn volgende aanslag zal plegen.

Disk 3:
2.9. The Last Word
Bij luguber toeval terroriseren twee seriemoordenaars dezelfde stad. Het lijkt erop dat ze een wedstrijd houden en elkaars moorden proberen te overtreffen.

2.10. Lessons Learned
Een vermogende en invloedrijke nieuwe agente, Emily Prentiss, gaat met Gideon naar Guantanamo Bay. Ze moeten er een gevangene ondervragen nadat een chemisch wapen is gevonden bij een inval.

2.11. Sex, Birth, Death
Een eenzame tiener wordt verdacht in een serie moorden op prostituees in Washington D.C.

2.12. Profiler, Profiled
Morgan wordt gearresteerd als seriemoordenaar terwijl hij zijn familie in Chicago opzoekt. Gideon en het team moeten zijn spoor volgen om zijn onschuld te bewijzen.

Disk 4:
2.13. No Way Out
Terwijl Gideon in een eetcafe in Nevada zit moet hij onderhandelen met de ergste seriemoordenaar die hij ooit is tegengekomen.

2.14. The Big Game
Een computerfanaat voert zijn eigen kruistocht tegen "zondaars".

2.15. Revelations (vervolg van The Big Game)
Het team werkt koortsachtig om Reid te redden. Reid wordt gedrogeerd en gemarteld en denkt ondertussen terug aan zijn pijnlijke jeugd.

2.16. Fear And Loathing
De BAU raakt betrokken bij een serie moorden in een voornamelijk witte buitenwijk wanneer het erop begint te lijken dat het om misdaden uit haat gaat.

Disk 5:
2.17. Distress
Nadat er in Houston drie mensen zijn vermoord, stelt het team een onderzoek in naar een getraumatiseerde ex-soldaat die denkt dat de bouwterreinen waar hij rondsluipt oorlogsgebied zijn.

2.18. Jones
Een rechercheur uit New Orleans die achter een seriemoordenaar aan zit sterft tijdens orkaan Katrina. Zijn zoon neemt de zaak over.

2.19. Ashes And Dust
De BAU is op zoek naar een seriepyromaan die branden sticht in de buurt van San Francisco en daarbij gezinnen in de vlammen insluit.

2.20. Honor Among Thieves
Ambassadeur Prentiss, Emily's moeder, brengt een vrouw naar de BAU wier man ontvoerd is door de Russische maffia.

Disk 6:
2.21. Open Season
Wanneer er in een bos drie slachtoffers met kruisboogwonden gevonden worden, blijkt dat er als sport op mensen gejaagd wordt.

2.22. Legacy
Wanneer 63 daklozen verdwijnen uit een buurt in Kansas city, is de BAU ervan overtuigd dat de dader een "moordmachine" is die aan het opruimen is.

2.23. No Way Out, Part II: The Evilution Of Frank
Wanneer de notoire seriemoordenaar terugkeert en Gideons leven binnendringt neemt deze laatste de touwtjes in eigen handen....

BEELD EN GELUID
Het zelfde verhaal als bij seizoen 1: een puike transfer in het originele 1.78.1-formaat. Zowel wat de scherpte, het contrast, het zwartniveau als het schaduwdetail betreft kunnen we tevreden zijn. Grain en beeldruis komen slechts in heel beperkte mate voor. Ook over de kwaliteit van de Dolby Digital 5.1-track kunnen we tevreden zijn, want die weet de sfeer van de serie goed over te brengen. Zoals quasi altijd bij de Disney-releases staan de ondertitels ook nu weer iets te hoog in beeld.

EXTRA'S
Buiten vier commentaartracks (voor de afleveringen The Fisher King part 2, The Perfect storm, Profiler Profiled en Revelations) vinden we alle extra's terug op het zesde schijfje: tijdens Profilers, profiled (12 minuten) vertellen diverse acteurs over hun personages en hun evolutie. Fysieke bewijzen (15 minuten) is een making of met interviews en beelden achter de schermen. Gedragswetenschap: Criminal Minds in de realiteit (18 minuten) schets, u raadt het nooit, een beeld van hoe het er in het de realiteit aan toe gaat. In Dit is Kirsten Vangsness (5 minuten) volgen we de actrice op de set. De extra's worden afgesloten met een aantal deleted scenes en bloopers (beiden 4 minuten).

CONCLUSIE
Sommige episodes uit deze box zijn ronduit zwak en saai en we durven stellen dat wij de box na een aantal afleveringen wellicht voor een poosje aan de kant hadden geschoven ware het niet dat wij deze bespreking moesten maken. Criminal Minds verliest voeling met de top in serieland.


cover
Studio: Disney

Regie: Elodie Keene, Rob Spera, Steve Shill, John Showalter, Glenn Kershaw, Gloria Muzio
Met: Mandy Patinkin, Thomas Gibson, Shemar Moore, Matthew Gray Gubler, Lola Glaudini, A.J. Cook, Kirsten Vangsness, Paget Brewster

Film:
7/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
+- 960 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418151560


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans
Extra's:
• Commentaar
• Featurette
• Bloopers
• Deleted scenes

Andere recente releases van deze maatschappij