:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BASIC INSTINCT
BASIC INSTINCT (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-10-13
FILM
Op zijn zoektocht naar een meedogenloze moordenaar, komt rechercheur Nick Curran (Michael Douglas) op het spoor van de rijke en verleidelijke schrijfster Catherine Tramell (Sharon Stone). Hij voelt zich al vlug fysiek aangetrokken tot de zelfverzekerde sexy blondine en zo beland hij even later met Catherine Tramell in bed. De stomende nacht smaakt duidelijk naar meer! Maar wanneer de bewijzen steeds meer en meer richting Catherine beginnen te wijzen, begint Nick de vaste grond onder zijn voeten te verliezen. Curran zit vanaf dan gevangen in een raadselachtig doolhof van intriges en onopgeloste moorden, die allemaal precies staan beschreven in de nieuwste roman van Tramell...

Bij de release in 1992 ontketende Basic Instinct niet alleen controverse over de grensoverschrijdende seksscènes, maar de erotische thriller kreeg ondanks de pikante materie ook bijzonder goede reacties van de gevestigde critici. De door Paul Verhoeven ingeblikte film werd door al de heisa een absolute kaskraker en de onbekende Sharon Stone schoot vanuit het niets tot in de hoogste regionen van het supersterrendom.

Een dikke zestien jaar later blijkt de film nog steeds niets aan kracht ingeboet! Vanaf de sfeervolle opening met de magistrale soundtrack van wijlen Jerry Goldsmith, tot de beroemde ondervragingsscène en de uitstekende climax raakt Basic Instinct opnieuw de juiste snaren. Michael Douglas is perfect gecast als de rechercheur die tegen beter weten in zich laat verleiden door Catherine Tramell, perfect vertolkt door blonde stoot Sharon Stone. Het is dankzij haar tegelijk ijskoude en opwindende vertolking dat de hele film geloofwaardig is. Want je kan je effectief in de schoenen van Michael Douglas verplaatsen, gevaarlijke ijspriem of niet! 

Een ander sterk punt is het inventieve scenario van Joe Eszterhas, wat volgens bronnen overigens amper in enkele dagen neergeschreven is! Hoe het ook zij, het resultaat is - mede dankzij de dynamische regie en sterke opbouw van Verhoeven - een dijk van een thriller, met Hitchcockiaanse trekjes. Basic Instinct is spannend, heeft een vlot tempo en voelt nergens aan als exploitatief of platvloers ongeacht de film best ver gaat. De bewuste erotische scènes zijn erg geslaagd, ook al heb je vandaag de dag ongetwijfeld al explicietere zaken zien passeren op het grote scherm.

Conclusie: Basic Instinct is nog steeds één van de beste erotische thrillers ooit gemaakt. Verhoeven blikte de film met strakke hand en vakmanschap in, zonder toe te geven aan het brave Hollywood. De verdomd sexy Sharon Stone en haar ontegensprekelijke charisma maken van haar de perfecte femme fatale, maar ook één van de sterkhouders van de film. Vreemd dat de onvermijdelijke sequel uit 2006, eveneens met Stone, zo een platte en vervelende bedoening is geworden.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1-beeld ziet er goed uit qua scherpte, maar er is hier en daar best wat filmgrain aanwezig. Het beeld heeft een rijk contrast en een diep detail. De kleuren hebben een heldere en natuurlijke look, met een bevredigend zwartniveau. Sporadisch hebben we een klein vuiltje of een printbeschadiging opgemerkt. De Engelstalige DTS-HD MA 5.1-track klinkt meer dan behoorlijk, met zuivere weergave van muziek en effecten. De dialogen klinken helder en verstaanbaar, maar hadden best iets luider mogen zijn. Ruis of storingen zijn niet aanwezig.

EXTRA'S
Buiten een tool om uw beeld en audio perfect af te stellen, is er helemaal niets aanwezig. Een gemiste kans en je kan er je slip op verwedden dat er in de toekomst een ruim gevulde speciale editie zal volgen!

CONCLUSIE
Paul Verhoevens uitstekende erotische thriller uit 1992 staat nog steeds als een huis. De film is goed geschreven, prima geacteerd, dynamisch ingeblikt en even spannend als opwindend. De Blu-ray van Universal heeft een goede beeldkwaliteit en een prima geluidskwaliteit, maar helaas zijn er geen extra's aanwezig, dus doe uw dvd's nog niet van de hand!


coverStudio: Universal

Regie: Paul Verhoeven
Met: Michael Douglas, Sharon Stone, Jeanne Tripplehorn

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582576863


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Duits DTS-HD HR 5.1
Italiaans DTS-HD 2.0
Spaans DTS-HD 2.0
Braziliaans Portugees DTS HR 5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Video- en audioconfiguratie

Andere recente releases van deze maatschappij