:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OPEN HAARD
OPEN HAARD
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-10-28
FILM
Vurig likkende tongen domineren Open Haard, een korte maar krachtige nieuwe release van Universal. Warme situaties zijn kortom geen uitzondering in een film die opvalt door zijn grillige vormen en een in rood, oranje en geel badende gloed. De prent verspilt niet nodeloos tijd aan expositie. Vanaf de eerste seconde word je als kijker in het vuur van de actie gegooid wanneer de protagonisten verteerd worden door vlammen - een metafoor voor verteerd worden door schuld? - en het nog maar de vraag is of zij voor het eind van de prent aan de graaiende anamorfe klauwen van de hete antagonist kunnen ontsnappen. De aandachtige kijker zal het antwoord op die vraag reeds snel kennen, maar dat neemt niet weg dat je op het puntje van je stoel gaat zitten om het knetterende spektakel van naderbij te kunnen volgen. Oké, dat de protagonisten nogal houterige performances weggeven, moet je er maar bijnemen, maar de brute kracht van de antagonist zal zich nog lang op je netvlies branden. Eén ding is zeker: de film leent zich voor eindeloze herhaling en zal bij iedere nieuwe kijkbeurt niets aan zijn oorspronkelijke effect inboeten.

Alle gekheid even op een stokje: Open Haard is niets meer of niets minder dan de registratie van een brandend haardvuur. Artistieke ambities moet je er dus niet achter zoeken. Wel is dit dé ideale dvd om op een koude winteravond tegen je muur te projecteren en met een glas wijn in de hand een romantisch rendez-vous te hebben. Ik zou de dvd niet als een must-have beoordelen, maar wie een paar euro teveel heeft en die wil spenderen, kan dat beter doen aan Open Haard dan aan de gemiddelde hersenloze actiefilm.

BEELD EN GELUID
Het is jammer dat het beeldformaat een 1.33:1-ratio is, zeker nu haast iedereen een breedbeeldtelevisie in huis heeft, maar over het algemeen is de beeldkwaliteit goed. De goede kleurenweergave zorgt voor een warme gloed en het contrast tussen de likkende vlammen en het duistere hout is aangenaam. Ook op de scherpte valt niets aan te merken. De grootste verrassing is de kwaliteit van de soundtrack. Die slaagt er met zijn geknetter namelijk erg goed in de sfeer van een brandende open haard te recreëren.

EXTRA'S
Geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE
Open Haard geeft exact wat de titel belooft: de registratie van een brandend haardvuur. Niet meteen iets om je cinefiele hart sneller van te doen kloppen, maar met de feestdagen in het vooruitzicht wel een leuk idee voor wie zelf geen open haard in huis heeft en toch sfeer wil creëren. Beeld- en geluidskwaliteit zijn overigens dik in orde.


coverStudio: Universal

Regie: geen
Met: geen

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
60 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582577532


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Dolby Digital Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij