:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGEND OF BAGGER VANCE, THE
LEGEND OF BAGGER VANCE, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-12
FILM
Het stadje (zeg maar boerengat) Savannah in Georgia is zoals vele andere in de greep van de economische recessie tussen de twee Wereldoorlogen. De vader van Adele Invergordon (Charlize Theron) ziet zijn prestigieuze plannen om 's lands grootste golfterrein te bouwen niet meer zitten, en pleegt zelfmoord. De haaien van de bank staan al klaar om de bezittingen van Invergordon in te pikken, maar Adele steekt daar een stokje voor: ze weet de twee grootste golfspelers van het moment, Walter Hagen (Bruce McGill) en Bobby Jones (Joel Gretsch) te strikken voor een demonstratietoernooi. Om de lokale bevolking te plezieren wordt er nog naarstig gezocht naar een derde speler. De jonge Hardy Greaves (J. Michael Moncrief) suggereert de speler waar zijn vader zo'n bewondering voor koestert, lokale beroemdheid Rannulph Junuh (Matt Damon) te vragen. Junuh is een oud lief van Adele, was ooit een veelbelovende nieuwkomer, maar is nogal diep gevallen nadat hij als held naar de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog is vertrokken en er als zuipend wrak is uit teruggekomen. Aanvankelijk weigert Junuh, maar als hij op een avond (nacht eigenlijk) zomaar een balletje staat te slaan om te zien hoe slecht zijn drive tegenwoordig wel is, komt plots caddie Bagger Vance (Will Smith) zijn leven binnengewandeld. Vance stelt hem voor om hem als caddie te assisteren voor vijf dollar in plaats van de gebruikelijke tien percent van het prijzengeld, met als motivatie dat in Junuhs huidige staat met vijf dollar te vragen zijn verwachtingswaarde groter is. Junuh neemt de uitdaging aan, en waar zijn golfspel aanvankelijk bedroevend om zien is, helpt Bagger Vance hem om de demonen uit zijn verleden te verjagen, zijn achterstand uit de eerste ronde stukje bij beetje terug in te halen, en intussen zijn verbroken relatie met Adele te herstellen. En dat allemaal voor slechts vijf dollar, alstublieft!


Er zijn wel meer films als The Legend Of Bagger Vance gemaakt, waarbij één of andere sport als metafoor dient om het hoofdpersonage uit de de duistere krocht te trekken waar die is in verzeild geraakt, en deze film blinkt wat dat betreft niet echt uit qua originele thematiek. Het is regisseur Robert Redford wél gelukt om een visueel aantrekkelijke film te maken over een saaie oudemannetjessport als golf, en dat betekent ook wat. Soms gaat het geheel wel een beetje de prekerige toer op, maar vooral door de verdienste van rasartiest Will Smith, die nogmaals bewijst dat hij ook serieuzere rollen aankan, is deze film toch nog een vermakelijk geheel geworden. The Legend Of Bagger Vance is een zeer klassieke, warme en nostalgische film, waarbij het hele verhaal over de uit de doden herrezen golfspeler en zijn mysterieuze zwarte caddy met het zuiders accent wordt verteld vanuit het standpunt van een inmiddels bejaarde Hardy Greaves - de rol van de oude Greaves wordt overigens nog ongecrediteerd vertolkt door wijlen Jack Lemmon. En al worden er in de film niet veel potten gebroken en duchtig met filosofische boutades gesmeten, het blijft een aardige film met een aardig verteltempo, waarbij het vooral opvalt dat de golfscènes, die toch ruim de helft van de film in beslag nemen, nooit in saaiheid vervallen. Enige minpuntje is de ondermaatse en overgeacteerde vertolking van Charlize Theron, van wie het talent in films als The Cider House Rules beduidend beter uit de verf kwam.


BEELD EN GELUID
Er werd in de film veel aandacht besteed aan de beeldcompositie, en de soms ingewikkelde camerastandpunten waarbij de lens het traject van het golfballetje volgt, en het doet ons bijzonder deugd om te zien dat de beeldkwaliteit van deze release bijzonder bevredigend is. De mooie natuurscènes komen op het kleine scherm nog steeds groots over, en in de scènes waarin het massaal opgekomen publiek de exploten van de drie golfspelers volgt, is het beeld voldoende scherp om alle details goed weer te geven. Ook in de toch redelijk talrijke nachtelijke scènes zit voldoende scherpte om alle contouren duidelijk te kunnen zien. Het enige wat deze disc weerhoudt van een perfecte score voor beeld is sporadisch aliasing: dit merk je af en toe wanneer er een auto in beeld komt, en ook de golfsticks lijken in sommige plaatjes geblokt. En ook de geluidstrack is puik: Universal doet erg zijn best om veel films te voorzien van een DTS-track, en alhoewel deze slechts een bitrate van 768 Kbps heeft (in tegenstelling tot bijvoorbeeld U-571), is dit voor deze film ruim voldoende. Het kan misschien gek klinken, maar in plaats van zinderende en dure speciale geluidseffecten zit de subtiliteit van een dergelijke track vaak in kleinigheden, zoals de manier waarop je de clubs tegen de golfballetjes hoort slaan, en vervolgens een balletje door de huiskamer hoort vliegen en achter je in het water hoort belanden. Twee keer worden ook de volle registers opengetrokken, telkens in flashback-scènes waarin Junuh terugdenkt aan de verschrikkingen van de loopgraven. En die subtiliteit gaat spijtig genoeg een klein beetje verloren in de 5.1-mix. Beide tracks scoren echter zeer goed in het weergeven van de puike soundtrack van Rachel Portman (Chocolat), een frisse mengeling van klassieke melodieën en muziek uit de vrolijke jaren '20.


EXTRA'S
De disc bevat een matige selectie aan extra's, die geen van allen Nederlands ondertiteld zijn; echter voor de eerste keer wordt dit laatste ook expliciet vermeld op de achterkant van de disc. De geanimeerde menu's zijn wel mooi maar wat aan de langdradige kant, vooral de ellenlange openingscredits zijn ergerlijk. Naast één bioscooptrailer en twee TV-trailers staat er op deze disc nog een making of-featurette van een kleine 4 minuten, die ook maar niets meer dan een aangedikte trailer is. In een 4,5 minuten durend interview met Robert Redford, getiteld "Insight in the legend of Bagger Vance" en geïllustreerd met wat productiefoto's vertelt de regisseur ons wat meer over de ideeën die aan de basis van deze film lagen. In de cast en crew-sectie krijgen we de biografieën van de vier voornaamste acteurs en de regisseur, telkens geïllustreerd met een stukje interview. Dan zijn er nog een paar pagina's produktieaantekeningen, en een 18 minuten durende en redelijk overbodige B-roll.

CONCLUSIE
The Legend Of Bagger Vance is een redelijk onderhoudende film gepresenteerd op een technisch zeer goed onderbouwde DVD. De extra's zijn echter niet om over naar huis te schrijven.


cover
Studio: Universal

Regie: Robert Redford
Met: Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron, Bruce McGill, Joel Gretsch, Lane Smith, J. Michael Moncrief, Jack Lemmon

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190215399


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Making of-featurette
• "Insight in the legend of Bagger Vance"
• 3 trailers
• Cast en crew-informatie + interviews
• Productieaantekeningen
• B-roll

Andere recente releases van deze maatschappij