:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POLAR EXPRESS THE - 3D
POLAR EXPRESS THE - 3D (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-01-13
FILM
Het is weer die magische tijd van het jaar. De allermooiste versieringen worden uit de kast gehaald en elk kind ter wereld kijkt uit naar welke fijne cadeaus de olijke Kerstman weer zal brengen. Toch blijkt niet élk kind blindelings te geloven in de sfeer van Kerstmis. Op kerstavond komt een immense stoomtrein al deze ongelovige kinderen oppikken en neemt ze mee voor een avontuurlijke, magische en vooral onvergetelijke reis naar de ijskoude Noordpool…

"A Journey Beyond Your Imagination"

The Polar Express - het eerste computeranimatie-uitstapje van geroemd filmmaker Robert Zemeckis (Back To The Future-trilogie, Forrest Gump) - is puur technisch gezien een baanbrekende animatiefilm die dankzij motion-capturingtechniek de gezichtstrekken en realistiche bewegingen van acteurs als Tom Hanks en Nona Gaye (AliXXX: The State Of The Union) perfect overbrengt op de geanimeerde personages. Alles ziet er dan ook geweldig uit en het grenst regelmatig aan liveaction, maar toch zijn er ook mindere kantjes. Na al de vooruitgang in computertechniek blijven de uit de computer gerolde personages zo dood als een pier! Alles ziet er verbluffend echt uit, maar de ogen stralen zo een leegte uit, dat het bijna angstaanjagend wordt en dat kan volgens ons de bedoeling toch niet zijn.

Ook het verhaal (of het ontbreken hiervan) is een enorm nadeel voor The Polar Express. Het scenario, gebaseerd op het befaamde gelijknamige kinderboek, kraakt langs alle kanten en weet bijna nergens de kijker mee te voeren. Je kan je dus ook moeilijk inleven in de hoofdpersonages. Bovendien zijn niet alle personages even goed uitgewerkt, terwijl sommige andere weer ronduit irritant zijn! Toch neigen we naar een positieve eindafrekening, al was het maar omdat de actie zo adembenemend is en in 3-D weer wat dichter in de buurt van een authentieke achtbaanrit komt!

The Polar Express werd - mede dankzij diverse re-releases - een absolute kaskraker en is zeker en vast leuk om eens te bekijken op een donkere, koude winteravond in pakweg 'december', maar verwacht zeker geen hoogvlieger.

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1 HD-beeld ziet er in één woord verbluffend uit! Kan perfectie gehaald worden? Deze titel bewijst het! Het beeld is haarscherp, met een uitstekend contrast en schaduwdetail. De diepte van het beeld is prima en het zwartniveau is top. De kleuren zien er eveneens geweldig uit, met een goede weergave van de volle en warme kleuren. Vuiltjes zijn zoals te verwachten niet aan de orde en beschadigingen zijn eveneens niet aanwezig. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met heldere en goed verstaanbare dialogen. De geluidseffecten en de muziek zorgen voor het nodige leven in de brouwerij, terwijl ook de subwoofer zich laat gelden met een prima onderlijning van de vele actierijke sequenties. Top!

EXTRA'S
De keepcase zit in een mooi uitgevoerd kartonnen doosje met een holografische 3D-cover. Op het schijfje zelf zijn een hele rits extra’s aanwezig, maar dé attractie - en de reden waarom de film nog eens uitgebracht wordt - is uiteraard de mogelijk om de hoofdfilm nogmaals te ondergaan in 3D! En hoewel je wel wat verliest van de mooie, warme kleuren van de gewone 2D-versie, krijg je in ruil een levendige filmische ervaring. Regelmatig zul je jezelf op een achtbaan wanen! Kortom, een unieke ervaring voor het hele gezin. In de verpakking huizen gelukkig een paar 3D-brilletjes en in de keepcase zelf zitten instructies om de ervaring ten volle te benutten. De overige extra’s bestaan uit beknopte ‘Making of’-featurettes die diverse kanten van de productie belichten. In “U ziet er bekend uit” (4 min.) ziet u hoe Tom Hanks gestalte gaf aan diverse personages uit de film. In “Een Heus Vervoerbewijs” (12 min.) wordt in vijf kleine onderdelen uit de doeken gedaan hoe men tot de personages kwam, maar ook het virtuele camerawerk, de kleding, het maken van ‘de Noordpool’ en uiteraard de soundtrack. “Waarachtige inspiratie” (5 min.) bevat meer informatie over de auteur van het gelijknamige boek Chris Van Allsburg en in “Achter de schermen van Believe” (4 min.) vind je meer van het tot stand komen van het liedje “Believe”. “Wervelende Speciale Effecten” (8 min.) gaat dieper in op enkele motion-capturescènes en nadien kan u nog  wat extra liedjes (7 min.) bekijken en nog eens nagenieten van het nummer “Believe” in het Greek Theater (5 min.) . In “Maak kennis met de sneeuwengelen” krijgt u enkele kerstherinneringen van regisseur Zemeckis, maar ook van Tom Hanks en andere medewerkers. Een THQ Demo van het gelijknamige videogame en de orginele bioscooptrailer zijn als laatste toegevoegd. 

CONCLUSIE
Kerstmis is dan misschien net voorbij, bij Dvd Info is het toch nog een beetje kerst met onze bespreking van de Blu-ray van The Polar Express, die u nu ook in 3D kan bekijken! De beeld- en geluidskwaliteit zijn bovendien verbluffend en laten zien hoe mooi HD kan zijn. Het bonusmateriaal van de eerder verschenen 2 disc dvd-release is eveneens toegevoegd.coverStudio: Warner

Regie: Robert Zemeckis
Met: Tom Hanks, Nona Gaye, Tom Hanks, Eddie Deezen en Tom Hanks

Film:
6/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888068540


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• 3-D versie
• U ziet er bekend uit!
• Een Heus Vervoerbewijs
• Waarachtige Inspiratie
• Behind the Scenes of “Believe”
• Wervelende Speciale Effecten
• Extra liedjes
• Josh Groban in het Greek Theater
• 'Snow Angels'
• THQ Game Demo
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij