:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REQUIEM FOR A DREAM
REQUIEM FOR A DREAM
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-19
FILM
Na het meesterlijke Pi, dat een prijs won op het Sundance Film Festival en internationaal hoge toppen scoorde in het arthouse milieu, is Requiem For A Dream Darren Aronofsky's tweede prent. Het heeft wat geduurd vooraleer dit project van start gegaan is vermits niet elke studio geneigd was om met Aronofsky in zee te gaan. Artisan hakte de knoop door en voorzag hem van het nodige budget. Requiem For A Dream is gebaseerd op de roman van Hubert Selby Jr. en vertelt het aangrijpende verhaal van vier personages die elk hun eigen lijdensweg ondergaan, elk verslaafd aan hun drug. Sara Goldfarb (Ellen Burstyn) is sinds de dood van haar man danig vereenzaamd en geïsoleerd, en brengt ettelijke uren voor de buis door met een doos pralines in de hand. Op een dag wordt ze opgebeld door een medewerker van haar favoriete televisieprogramma. Ze is blijkbaar uitverkozen om deel te nemen aan de show en deze gebeurtenis bezorgt Sara een sprankeltje hoop in haar saai en uitzichtloos leven. Dolgraag zou ze haar oude rode jurk dragen maar haar gewicht blijkt een probleem. Sara volgt met veel tegenzin een dieet waarmee ze nauwelijks resultaat behaalt. Ze stapt naar een dokter die haar dieetpillen voorschrijft. Het hek is van de dam want Sara raakt verslaafd aan de pillen en na een tijdje verhoogt ze zelfs haar dosis. Hetgeen niet zonder gevolgen zal zijn, zo blijkt later. Sara's zoon Harry (Jared Leto) is eveneens verslaafd, maar aan heroïne, net als zijn vriendin Marion (Jennifer Connelly). Met zijn kompaan Tyrone (Marlon Wayans) doolt Harry urenlang rond op straat en slaagt er keer op keer in de drugs binnen te halen. Samen broeden ze een groots plan uit maar de strijd op straat wordt steeds heviger en hun toekomst steeds uitzichtlozer. De film nadert zo een helse climax die je niet onberoerd zal laten.Alle vier personages hopen op een betere en rooskleurige toekomst, en zijn ervan overtuigd dat hun verslaving hen hierbij verlossing zal brengen. Darren Aronofsky toont deze rauwe gebeurtenissen zonder schroom hierbij gebruik makend van allerlei technieken waaronder split-screen en "hip-hop montage" zoals hij het zelf noemt. Bij deze techniek krijg je gedurende luttele ogenblikken aan een hels tempo enkele beelden te zien begeleid door met opzet overdreven geluidseffecten; hiermee wil Aronofsky de gemoedstoestand van een personage benadrukken. Deze techniek gebruikte hij reeds in Pi. Tijdens de helse en finale climax waar de vier personages de rekening voor hun daden gepresenteerd krijgen, maakt hij hiervan ook gebruik. De beelden flitsen aan een hels tempo voorbij en blijven op het netvlies gebrand. Adembenemende cinema.

De vertolkingen in deze film zijn van de bovenste plank. Ellen Burstyn greep dit jaar naast een Oscar, en nu we Requiem gezien hebben, kunnen we concluderen dat dit een onjuiste beslissing van de Academy was. Ook een uitmuntende Jared Leto, die elke film beter en beter acteert, overtuigt in zijn rol, bijgestaan door een verassende Jennifer Connelly, een actrice waarvan je in eerste instantie niet gauw verwacht dat ze in dergelijke film zou opdraven. Hetzelfde geldt voor Marlon Wayans, van nature een komiek die hier aardig presteert. Requiem For A Dream wordt briljant ondersteund door de meeslepende muziek van Clint Mansell bijgestaan door het orkest Kronos Quartet. De muziek is met momenten repetitief hetgeen de emotionele respons bij de kijker verhoogt. De film bevat enkele kleine bijrolletjes van acteurs die reeds in Pi meegespeeld hebben, maar ook krijgen we een cameo van Hubert Selby Jr. te zien in de rol van bewaker in de gevangenis.BEELD EN GELUID
Van het effect van de sobere en stillistische manier van filmen ging bij de transfer naar deze DVD niets verloren. Het anamorfe 1.85:1 beeldformaat ziet er goed uit en biedt heel scherpte en detail. Het contrast is overal optimaal geregeld waarbij zwarttinten echt diep en solide ogen. Nergens merk je ruis, compressiefouten of andere beschadigingen. De DTS 5.1 (1509 kbps) klinkt heel overtuigend en maakt optimaal gebruik van de beschikbare kanalen. Het geluidsbeeld is open en ruimtelijk waarbij dialogen, soundtrack en geluidseffecten elkaar nergens overtroeven. De surrounds worden regelmatig aangesproken voor achtergrondgeluiden en andere ruimtelijke effecten. Dolby Digital 5.1 track (384 kbps) is eveneens de moeite om te beluisteren, klinkt wat ruwer en aggresiever, maar heeft niet de volledige bitrate als deze op de U.K.-editie. Prima transfers.EXTRA'S
In vergelijking met de regio 1-versie zijn er hier toch wel enkele extra's gesneuveld waaronder een audiocommentaar door de cinematograaf, biografieën van cast en crew, productie aantekeningen, een bioscooptrailer en een boekje met wat achtergrondinformatie. De overige extra's op deze Benelux-release zijn identiek aan de U.K.-editie die reeds sinds vorig jaar verkrijgbaar is. Geen enkele extra wordt hier trouwens Nederlands ondertiteld. De extra's worden in een bijzonder origineel geanimeerd menu voorgesteld, zoals in de stijl van een TV-shop waar het product (hier dus de DVD) de hemel in geprezen wordt. De consument wordt eveneens aangemaand om onmiddellijk van dit aanbod te profiteren. "Call now. All major credit cards are accepted", luidt het. Leuk gemaakt.

• Audiocommentaar door regisseur Darren Aronofsky die met gemak een track volpraat met interessante en leuke weetjes over de film.

• Making Of met commentaar van de regisseur (35 min.). Dit is geen volwaardige documentaire, maar eerder een aaneenschakeling van beelden tijdens de opnames.

• "Memories, Dreams and Addiction": een interview van Ellen Burstyn met auteur Hubert Selby Jr. (19 min. 30).

• Anatomy of a Scene: een kort promotioneel filmpje met de nodige uitleg van Darren Aronofsky (5 min. 30).

• Negen verwijderde scènes waarvan er 7 optioneel begeleid worden met commentaar van de regisseur.

• Production Notes: Engelstalige pagina's met uitleg over de productie van de film.

• Cast en crew biografieën en korte interviewclips met Darren Aronofsky, Jared Leto, Jennifer Connelly, Ellen Burstyn en Marlon Wayans.

• Bioscooptrailer, teaser en trailer met quotes uit de film.

• Een featurette (5 min.) over televisiepresentator Tappy Tibbons. Dit personage komt niet voor in het boek, Aronofsky heeft het zelf gecreëerd.CONCLUSIE
Darren Aronofsky neemt je mee in een - zoals hij zelf verwoordt - rollercoaster ride into a wall.


cover
Studio: Universal

Regie: Darren Aronofsky
Met: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190205192


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur,
• Making Of,
• Interview met auteur Hubert Selby Jr.,
• Anatomy of a scene,
• Verwijderde scènes met commentaar,
• Production Notes,
• Cast en crew info + interviews,
• Trailers
• Tappy Tibbons - featurette

Andere recente releases van deze maatschappij