:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PASSION OF THE CHRIST, THE
PASSION OF THE CHRIST, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-05-04

FILM
The Passion Of The Christ begint in de tuin van Gethsemane waar Christus (James Caviezel) zich met zijn vertrouwelingen heeft teruggetrokken om te bidden. Vijf dagen eerder is hij als een grote held door de bevolking van Jerusalem verwelkomd, maar ondertussen hebben de Joodse religieuze gezagsdragers de stemming doen omslaan en de prediker uit Nazareth van godslastering beticht. Op aangeven van Judas Iscariot (Luca Lionello), één van de discipels, wordt hij gevangengenomen en ter dood veroordeeld. Maar de Joden vallen onder het bestuur van Rome en dus is het aan de Romeinse gouverneur van Judea, Pontius Pilatus (Hristo Naumov Shopov), om die uitspraak te bevestigen en uit te voeren. Maar Pilatus vindt de betichte niet schuldig en stuurt hem naar Kajafas (Mattia Sbragia), hogepriester en voorzitter van het Sanhedrin (de Joodse raad in Jeruzalem) die vooral geïnteresseerd is in de wonderen die Christus toegedicht worden. Uiteindelijk zal Pontius Pilatus de knoop moeten doorhakken. Hij probeert de kruisiging nog te voorkomen met een geseling, maar de Joodse priesters ruien het volk op tegen het Romeinse bestuur. Om erger te voorkomen voert Pilatus het besluit van de Joodse raad uit. Dan komt de beroemde scène waarin de Romeinse gouverneur zijn handen wast en de schuld voor de terechtstelling van zich afschuift. Wat volgt is bekend: Christus wordt gegeseld en vervolgens gekruisigd (synopsis overgenomen van de dvd-versie besproken door William).

Tegenwoordig komt acteur/cineast Mel Gibson (Lethal Weapon-reeks, Ransom) enkel nog maar in het nieuws als een dronkenlap die liever achter andere vrouwen aanzit dan zijn eigen vrouw. Dat was in 2004 wel anders toen hij kwam aanzetten met een kleinschalige Hebreeuws/Aramees gesproken film over de laatste dagen van Jezus Christus. De film kende enorm veel tegenstanders over de al dan niet aanwezige antisemitische ondertoon en ook het extreem realistische geweld liet niemand onberoerd. Ondanks de gemengde reacties van de gevestigde critici werd The Passion Of The Christ een enorm kassucces. Een gok die geweldig goed voor ambitieus filmmaker Mel Gibson heeft uitgepakt! Niemand  in Hollywood wilde het project financieren, zeker niet omdat de ooit zo populaire acteur de film wilde opnemen in twee dode talen: Hebreeuws en Aramees. Iedereen verklaarde hem voor gek, dus stopte hij veertig miljoen dollar van zijn eigen centen in het project. Vele directeurs van studio's zullen nadien hun kussen opgepeuzeld hebben, want The Passion Of The Christ bracht wereldwijd 612 miljoen dollar op.

Overigens geheel terecht, want The Passion Of The Christ is een verbluffende stukje grootse cinema dat je van begin tot eind meeneemt. James Caviezel (Frequency, Outlander) levert een baanbrekende acteerprestatie en ook de rest van de talentvolle internationale cast speelt de pannen van het dak. Gibson had al eerder bewezen een sterk cineast te zijn met Braveheart en overtreft zijn eigen kunnen met The Passion Of The Christ. Hij blikt het historische drama in met strakke hand en propt zijn film vol met prachtig gefotografeerde beelden. Hoewel sommige scènes zo intens zijn dat ze bijna niet te bekijken zijn, wisselt hij de afgrijselijke geweldscènes af met bijna poëtische beelden die je emoties op de juiste manier bespelen. The Passion Of The Christ is zo één van die films die niemand onberoerd zal laten. Wij werden er alleszins heel erg stil van!
 
Voor een zéér uitgebreide recensie van deze veelbesproken film verwijzen we u graag naar hier door.

BEELD EN GELUID
De gewone dvd-uitgave van The Passion Of The Christ bevatte al erg goed beeld en geluid. Het 2.35:1 HD-beeld is haarscherp, met een goed contrast en detail. Het donkere, soms bruinige kleurenpalet ziet er uitstekend uit in high-definition en van printbeschadigingen is geen sprake. De Aramese, Latijnse & Hebreeuwse DTS-HD MA 5.1-track is een ruimtelijk geluidspoor met een breed en gedetailleerd geluidsbeeld. De muziek komt goed tot haar recht en de dialogen komen zoals het hoort netjes uit de middelste speaker. Ruis en andere oneffenheden in het geluid hebben we niet waargenomen. Een puike beeld- en geluidskwaliteit, maar in directe vergelijking met de al erg goede dvd zijn de verschillen minimaal.

EXTRA'S
Er staan zoals op de andere Blu-rays van A-Film helemaal geen extra's op deze uitgave. Op de dvd waren weliswaar ook geen extra features te vinden, maar er zijn ondertussen wereldwijd overal speciale edities verschenen bomvol bonusmateriaal. Het had deze release enkel maar relevanter gemaakt...

CONCLUSIE
De nog steeds erg controversiële The Passion Of The Christ van Mel Gibson is nu ook te koop op Blu-ray. Het verschil op het gebied van beeld en geluid tegenover de eerder verschenen dvd-versie is jammer genoeg maar miniem, wat de meerwaarde dan ook erg beperkt maakt.
coverStudio: A-Film

Regie: Mel Gibson
Met: James Caviezel, Monica Bellucci, Maia Morgenstern, Francesco De Vito, Luca Lionello

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777927465


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Aramees / Latijn / Hebreeuws DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij