:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SENTINEL, THE
SENTINEL, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-04-11
FILM
Pete Garrison (Michael Douglas) heeft een baan met verantwoordelijkheid als bodyguard van president Ballentine (David Rasche) en doordat hij eertijds een kogel heeft geslikt voor Ronald Reagan, staat hij boven elke verdenking wanneer geheim agent Charlie Merryweather (Clarque Johnson) wordt neergeschoten door wat duidelijk een professionele moordenaar blijkt te zijn. Het ziet er slecht uit voor Garrison wanneer één van zijn informanten, Walter Xavier (Raynor Scheine), hem waarschuwt dat er iemand in de hoogste rangen van de geheime dienst is geïnfiltreerd om daar een moordaanslag te plegen op de president. Agenten David Breckinridge (Kiefer Sutherland) en Jill Marin (Eva Longoria) worden erop uitgestuurd om de dienst door te lichten. Tussen Breckinridge en Garrison botert het niet zo goed omwille van een oude vrouwenkwestie en wanneer Garrison ook nog eens glorieus crasht op de test met de leugendetector, omdat hij zijn affaire met de First Lady (Kim Basinger) wil verzwijgen, is de jacht helemaal geopend. Garrison moet tegelijkertijd Breckinridge en zijn agenten van zich af zien te houden en de ware schuldigen die hem willen laten opdraaien voor de moord, zien te vinden.

Laten we beginnen met het slechte nieuws. The Sentinel is een overduidelijke en niet zo heel goed gecamoufleerde poging om een graantje mee te pikken van het overdonderende succes van Kiefer Sutherlands rol als Jack Bauer in 24. Zelfs de handycamregiestijl van Clark Johnson is het resultaat van het betere jatwerk - we missen nog net een tikkende klok. Ware het niet dat Sutherland in deze film een doordrukje van zijn succesrol neerzette, de film zou waarschijnlijk zó in het videocircuit zijn beland, zonder bioscooprelease - overigens precies daar waar de meeste films met Kiefer Sutherland belandden vóór zijn zegetocht op het kleine scherm. Om de dames ook naar de cinema te lokken voor wat in feite de zoveelste we're-gonna-kill-the-president-film is, werd er een rol voor Eva Longoria uit Desperate Housewives in de cast geschreven als Bauers, pardon, Breckinridge's (wie verzint in godsnaam die namen???) buddy, vers van de politiegroentjesschool. Wat haar bijdrage precies aan deze film is, is na het bekijken ervan niet helemaal duidelijk geworden; zelfs puur voor de voor de hand liggende esthetische redenen wordt ze zonder moeite overklast door de ongeveer dubbel zo oude Kim Basinger, die het geheim van de eeuwige jeugd schijnt te bezitten, zoals ik in de review van Cellular ook al opmerkte. Als u op dit moment nog niet doorheeft dat de film niets meer dan een optelling van genreclichés is, dan bent u de laatste jaren waarschijnlijk niet vaak in de bioscoop geweest. Als ik u dan ook nog vertel dat Garrison uiteraard onschuldig is en dat de meesterbreinen achter de aanslag Russische terroristen zijn - waar het natuurlijk even goed Arabieren, Kazachen, Eskimo's of Hottentotten konden zijn zonder dat dit essentieel iets aan het scenario verandert - dan heb ik misschien de verhaallijn al verraden, maar geef nu eerlijk toe, zo'n plot twist vraagt niet echt veel verbeelding. Qua politieke achtergrond is deze film één dikke nul over de gehele lijn en daar kan het occasioneel laten vallen van de naam Al Qaeda niets aan verhelpen.

Valt de vergelijking met 24 bijzonder mager uit, op zichzelf is The Sentinel best wel een aardige hapklare brok met toch een dikke anderhalfuur ontploffingen, moorden en vooral industriële voorraden munitie, die qua hoeveelheid aardig in de buurt komen van de begroting van landsverdediging van een middelgrote Balkanstaat. Een mol in de geheime dienst? Hersenloze en abondante actie willen we zien! Het ijs wordt bijzonder glad wanneer er een schijntje van misplaatst intellect wordt geforceerd en Sutherlands karakter aan de hand van de inslag van een kogel een profiel van de moordenaar kan schetsen. Op dergelijke momenten verliest deze vogel hoogte en komt hij gevaarlijk dicht in de buurt van een buiklanding. Films als deze moeten vooral niet pretenderen om méér te zijn dan wat ze zijn, en ze gaan liefst zo snel mogelijk tot de orde van de dag over, in dit geval kogelregens, gevolgd door met veel gevoel voor choreografie in het rond vliegende good guys en bad guys. The Sentinel is een Romeins circus, waar het publiek vooral bloed wil zien stromen. En dat lukt toch al bij al vrij aardig. Kiefer Sutherland loopt met deze film wel gevaar om tot het einde van zijn dagen te worden getypecast als de hyperintelligente maar schietgrage cop, alhoewel zijn personage hier duidelijk een stuk slecht karakter mist, en de spanning tussen hem en Douglas is voelbaar, alhoewel deze laatste beslist te oud begint te worden voor dit soort rollen. Wat The Sentinel dus mist aan originele invalshoek en geloofwaardige dialogen, wordt ruimschoots gecompenseerd door ongeloofwaardige maar desalniettemin flitsende actie.

BEELD EN GELUID
De vergelijking met de dvd brengt niet zo heel veel verschillen aan het licht. Alhoewel onder meer de openingsscène er veelbelovend uitziet, is dit maar een matte release waarin de details in de scènes waarin Michael Douglas door de straten van Washington dwaalt er ongefocust uitzien. De close-ups vergaat het iets beter, maar het is een kwestie van middelmatigheid. De kleuren zien er maar lauw en bleek uit en hier en daar lijkt het zwart uitgesmeerd te zijn. Het contrast is niet helemaal optimaal bijgeregeld, waardoor de film een doffe look krijgt en alle gevoel van diepte verliest. Oneffenheden of fouten in de transfer zijn er niet, maar dat is een magere troost. De Engelse DTS-HD 5.1-track presteert ook maar op zijn beste gemiddeld: de atmosfeer is er wel, maar deze mist duidelijk een component van ruimtelijkheid. De verwachtingen bij onder meer vuurgevechten worden niet echt ingelost. Het had allemaal best wat meer gemogen, nu verzinkt de audiotrack in de middelmatigheid, wat misschien voor een chick flick met Julia Roberts voldoende is, maar niet in een film met de naam Sutherland erop, waarvan je verwacht dat het testosteron uit de luidsprekers druipt. De dialogen zijn wel duidelijk te verstaan, zelfs wanneer Kiefer Sutherland zoals gewoonlijk tussen zijn tanden gaat mompelen. Ik ben van de technische kwaliteiten van deze Blu-ray niet echt onder de indruk. De remedie? Volgende keer toch maar een double layer gebruiken, Fox?
 
EXTRA'S
De Blu-ray bevat méér extra's dan de dvd, wat we altijd toejuichen, want tegenover de meerprijs mag iets staan. In de audiocommentaartrack, ingesproken door regisseur Clark Johnson en scenarist George Nolfi komen we onder andere te weten dat de film eigenlijk grotendeels in Toronto is gefilmd, buiten de gebruikelijke budgettaire redenen omdat het tegenwoordig zelfs voor een filmploeg niet evident is om met (nep-)revolvers te staan zwaaien in Washington DC. Anders dan de film zelf heeft Johnson wél een politieke boodschap in de commentaartrack te poneren, namelijk dat hij het vliegend schijt heeft aan de hele Bush-regering. Daarnaast vinden we vijf verwijderde scènes terug, waaronder een alternatief einde, al dan niet voorzien van commentaar van scenarist George Nolfi. Daarnaast twee korte documentaires: The Secret Service: Building On A Tradition Of Excellence (13 min.) waarin we wat randinformatie krijgen over de werking en de taken van de geheime dienst en In The President's Shadow: Protecting The President (8 min.). Beide documentaires zijn echt wel lichtvoetig te noemen en dienen vooral als kapstok om de film ter promotie aan te hangen.

Alhoewel ten opzicht van de dvd een trailer voor - u raadt het nooit - 24 is verdwenen, treffen we toch een drietal exclusieve extra's aan op deze Blu-ray. Twee making of-featurettes, The Mall Scene and G8 Summit Toronto laten de kijker de keuze om bij een vergelijking tussen materiaal achter de schermen en de uiteindelijke film drie audiotracks te kiezen: de audio van de film met of zonder muziek en de audio bij het behind the scenes-materiaal. Een triviatrack Secret Service Intel Feed vergast de kijker tijdens de film op wat pop-upschermen met informatie over de film zelf, de historiek van de aanslag op Reagan en het neerschieten van presidentiële helikopters.

CONCLUSIE
The Sentinel is met zijn 103 minuten net niet te lang om te gaan vervelen, alhoewel het toch nog altijd als het zieke en gehandicapte broertje van 24 is geboren en zo door het leven zal moeten gaan. Technisch is dit voor een Blu-ray maar een zwakke transfer en in de plaats van één handjevol extra's zoals op de dvd, krijgen we nu een dubbel handjevol.coverStudio: Fox

Regie: Clark Johnson
Met: Michael Douglas, Kiefer Sutherland, Eva Longoria, Martin Donovan, Kim Basinger

Film:
6,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 5.1
Frans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar
• 5 verwijderde scènes
• Interactive Making-of "The Mall Scene"
• Interactive Making-of "CB Summit Toronto"
• Trivia track Secret Service Intel Feed"
• Documentaire "The Secret Service: Building On A Tradition Of Excellence"
• Documentaire "In The President's Shadow: Protecting The President"

Andere recente releases van deze maatschappij