:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YES MAN
YES MAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-02
FILM
Carl Allen (Jim Carrey) is een man die compleet vast zit in zijn droevige leventje. Sinds hij gebroken heeft met zijn vriendin leeft hij in zelfmedelijden. Zijn beste vrienden Peter (Bradley Cooper) en Rooney (Danny Masterson) proberen hem regelmatig mee te krijgen om eens lekker te gaan stappen, maar Carl zegt altijd “neen”. Maar dat slaat compleet om wanneer Carl zich inschrijft voor het zelfhulpprogramma van de zelfhulpgoeroe Terrence Bundley (Terence Stamp) en tegen alles “ja” leert zeggen. In het begin haalt dat Carls leventje op spectaculaire wijze overhoop, maar al snel komt zijn leven opnieuw opgang en bewandelt hij diverse onverwachte paden. Zo ontmoet hij de excentrieke Allison (Zooey Deschanel)...

"One word can change everything."

Hoewel Jim Carrey nooit echt helemaal is weggeweest, is Yes Man een beetje ontvangen als de comeback van de populaire acteur naar het genre dat hem groot maakte: de over-the-top komedie. Iedereen lijkt een beetje de succesvolle komedie Fun With Dick And Jane uit 2005 te vergeten, maar “rubberface” is hoe dan ook back in action met Yes Man. De prent is gebaseerd op het boek van de Britse auteur/journalist Danny Wallace en hoewel we het boek niet echt kennen, is het een erg geslaagde film geworden. Jim Carrey kan nog eens heerlijk excentriek uit de hoek komen en bewijst eens te meer dat hij nog steeds de koning van de komedie is!

Veel collega’s beschreven Yes Man als een Liar, Liar-kloon, maar dat vinden wij althans niet. Er zijn op het eerste gezicht misschien enkele lichte vergelijkingen qua thema, maar de sfeer, de opbouw en het verhaal van Yes Man staan gelukkig gewoon mooi op zichzelf. Peyton Reed (Bring It On, The Break-Up) blikt de film vakkundig in en voorziet die van een vlot tempo en een dynamische regie. De soundtrack is geweldig en de meeste grappen schieten los in het doel zodat er eindelijk nog eens echt te lachen valt met een komedie!

In de belangrijkste bijrollen herkent u Terence Stamp (Superman II, Get Smart), Danny Masterson (uit That ’70s Show) en Bradley Cooper (Wedding Crashers, The Midnight Meat Train) die stuk voor stuk geweldig zijn in hun respectievelijke rollen en effectief iets bijdragen tot de film. Het is helemaal geen onemanshow van Jim Carrey, maar ieder maakt deel uit van de grappen en grollen. De love-interest van Carrey’s personage wordt met verve en ongeziene charme vertolkt door de schattige Zooey Deschanel (Bridge To Terabithia, The Happening). Het is geen alledaagse superbabe, maar nét daarom is ze de goede keuze. in elke scène waarin ze optreedt trekt Deschanel dan ook alle aandacht naar zich toe en je smelt al snel voor haar ongedwongen en enthousiaste verschijning.

Yes Man werd terecht een dikke kaskraker in de bioscopen, met een wereldwijde opbrengst van bijna 230 miljoen dollar. Je blijft geboeid kijken, je raakt gecharmeerd en je schaterlacht tot en met de eindcredits! De film is een geweldige comeback voor komiek Jim Carrey en is dan ook warm aanbevolen aan iedereen die een geslaagde en goed gemaakte komedie wel kan appreciëren.

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1-beeld is lekker scherp, met een uitstekend contrast en prima schaduwdetail. De zwarte tinten zijn solide en de overige kleuren ogen warm, natuurlijk en levendig. Vuiltjes en beschadigingen vormen zoals verwacht geen enkel probleem. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een prima spreiding en een fraaie onderlijning. De muziek knalt lekker agressief uit de speakers, terwijl de dialogen mooi helder uit de middelste luidspreker komen. Ruis of andere storingen zijn gelukkig helemaal afwezig. Er is ook een Engelstalige Dolby Digital 5.1-track aanwezig. Die klinkt op zijn beurt meer dan behoorlijk, maar het True HD-spoor draagt sowieso de voorkeur weg voor een film als deze.

EXTRA'S
Er zijn enkele leuke extra’s aanwezig. Zo toont “Down time on the set of Yes Man” (4 min.) ons dat Jim Carrey zich ook tussen de opnames moeilijk kon bedwingen om de grapjas uit te hangen, terwijl je in “Jim Carrey: Extreme Yes Man” (12 min.) kan zien dat de komiek behoorlijk wat van zijn stunts uit de film zelf heeft gedaan. “On Set with Danny Wallace: The Original Yes Man” (9 min.) is een behoorlijk lollige rondleiding op de set door de auteur van het boek waaropde film gebaseerd is. “Future Sounds: Munchausen by Proxy Episode: TK421″ (5,5 min.) is een leuke mock-up featurette omtrent de bizarre muziekgroep uit de film en “Say “Yes” to Red Bull!” is een behoorlijk schaamteloze reclamespot van 2 minuten voor het bekende energiedrankje. “Yes Man: Party Central with Norman Stokes” (2 min.) voert nog eens vluchtig het sullige, doch leuke personage Norman uit de film op. Vervolgens nog een vijftal integrale muziekclips (uit de film) van de band Munchausen by Proxy. Via een handige ‘Play All’-knop kan je ze netjes achter elkaar bekijken en kom je aan 15 minuten spacy muziek. Er wordt afgesloten met bijna 8 minuten hilarische en weggeknipte scènes en een filmpje met 6 minuten grappige bloopers. In de keepcase is overigens nog een code te vinden voor een legale digitale kopie van Yes Man voor op de laptop of je iPod. Hoewel niet alles even diepgravend of boeiend is, zijn het leuke toevoegingen voor de fans van de film!

CONCLUSIE
Jim Carrey is weer in topvorm in de komische kaskraker Yes Man! De Blu-ray van Warner stelt nergens teleur, en heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Daarenboven zijn er een handvol extra features die vooral de fans van de komiek zullen aanspreken. Hoe dan ook een aanrader voor de liefhebbers en wat ons betreft één van de betere Jim Carrey-komedies!


coverStudio: Warner

Regie: Peyton Reed
Met: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Danny Masterson, Terence Stamp

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888030301


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:

Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, IJslands, Ests, Lets, Litouws, Pools, Kroatisch, Sloveens, Servisch, Bulgaars, Roemeens, Russisch, Japans, Hebreeuws, Arabisch, Turks
Extra's:
• Down time on the set of Yes Man
• Jim Carrey: Extreme Yes Man
• On Set with Danny Wallace
• Future Sounds: Munchausen by Proxy
• Say “Yes” to Red Bull!
• Party Central with Norman Stokes
• 5 videoclips
• Weggeknipte scènes
• Bloopers
• Digitale kopie

Andere recente releases van deze maatschappij