:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CROUCHING TIGER HIDDEN DRAGON
CROUCHING TIGER HIDDEN DRAGON
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-05-05
FILM
De legendarische Li Mu Bai (Chow Yun Fat), een krijger van de orde van Wudan, wil zijn strijdersbestaan opgeven, en vertrouwt zijn zwaard, Groene Lot, toe aan medekrijgeres Yu Shu Lien (Michelle Yeoh), die het aan meester Té, een lokale edelman zal schenken. Yu Shu Lien was ooit de verloofde van Li Mu Bai's strijdmakker, en de twee koesteren nu nog steeds diepere gevoelens voor elkaar, maar sinds de moord op Li Mu Bai's vriend wil de traditie dat Yu weduwe blijft; ze heeft zich dan maar gewijd aan het onderhoud van de tempel van Wudan en de daar bijhorende studie van de krijgskunst. Maar de tijden zijn rumoerig, roversbendes plunderen de periferie van Peking, en 's nachts wordt het zwaard uit Té's huis ontvreemd. De diefstal draagt de stempel van Jade Vos, een vrouwelijke vechtster die ooit Li Mu Bai's meester vermoordde, en met wie die dus nog een persoonlijke rekening heeft te vereffenen. Jade Vos heeft echter een leerlinge onder haar vleugels genomen, Jen (Zhang Zi Yi), een jong meisje dat zeer bedreven is in de Wudan-vechtkunsten. Voor de buitenwereld houdt Jen echter de schijn hoog dat ze een braaf adellijk meisje is die binnenkort uitgehuwelijkt gaat worden. Li en Yu ondervinden al snel hoe de vork aan de steel zit, en ze proberen discreet Jen op andere gedachten te krijgen zonder haar familie oneer te bezorgen. Jen ziet echter haar rol als aanstaande huismoeder niet zitten, en wil ook als strijder door het leven gaan, alhoewel ze de paternalisering van Li Mu Bai en van Yu Shu Lien krachtig afwijst, en bijvoorbeeld weigert in te gaan op het voorstel van Li Mu Bai om zijn discipel te worden. Nog op de avond van haar bruiloft neemt ze de benen, en trekt met Groene Lot de wijde wereld in. Li Mu Bai en Yu Shu Lien hoeven maar het spoor van vernieling te volgen dat Jen heeft achtergelaten. Tijdens een indicent met een roversbende een tijdje voordien heeft ze bovendien een passionele relatie opgebouwd met Lo (Chang Chen), een beetje een onbeholpen rovershoofdman, met onmiskenbaar minder vaardigheden dan zijn grote mond zou laten geloven. Jen staat echter voornamelijk onder invloed van haar mentor, Jade Vos, die haar feitelijk als lokaas wil gebruiken om een laatste confrontatie met Li Mu Bai uit te lokken.

Een bespreking van de standaardversie van deze DVD met aanvullende randcommentaar bij de film vinden jullie hier.


BEELD EN GELUID
Voor deze Superbit-versie heeft Columbia Tristar jammer genoeg dezelfde print gebruikt als die voor de standaardversie. Dit heeft tot gevolg dat een aantal storende foutjes nu nog steeds niet verdwenen zijn. Zo merk je toch geregeld wat trillende beeldlijntjes, grain en kleine printbeschadigingen die best hadden kunnen voorkomen worden. Een voordeel bij deze Superbit-versie is de verbetering van het beeld op andere vlakken: zo bevat het beeld iets meer detail en oogt het scherper. Ook is de edge enhancement ten opzichte van de vorige release verminderd. Deze Superbit-versie bevat een Mandarijns DTS 5.1-geluidstrack (754 kbps) die gedetailleerder en subtieler klinkt dan de Engelse Dolby Digital 5.1 (448 kbps). Tevens biedt de DTS ook een betere definiëring van de lage tonen en komen deze beter tot hun recht. Er staat op de hoes trouwens een fout: in tegenstelling tot een Franse Dolby Digital 5.1 en een Engelse Dolby Surround 2.0 krijgen we een Engelse Dolby Digital 5.1 en een Franse Dolby Surround 2.0!


EXTRA'S
Een Superbit DVD bevat geen extra's. Toch zien we ons genoodzaakt de lamentabele verpakking van deze Superbit-reeks aan de kaak te stellen. Het grijs gekleurde doosje is flinterdun en omgeven door een plastieken hoes dat wij bij het uitpakken zelfs lichtjes beschadigd hebben. Je kan het doosje een beetje vergelijken met een Snapper-case zoals Warner die gebruikt. De keuze die Columbia Tristar hier gemaakt heeft, is op zijn zachtst gezegd vreemd. Dat de Superbit releases zo makkelijker in het oog springen, is een feit, maar de kwaliteit van de verpakking gaat erop achteruit.


CONCLUSIE
Crouching Tiger Hidden Dragon is een film die je niet na één kijkbeurt kan beoordelen. Toegegeven, het zal niet iedereen bevallen, wij houden er een gemengd gevoel aan over. Wat de DVD betreft, kunnen we zonder twijfelen stellen dat er een lichte verbetering is ten opzichte van de standaardversie, vooral de DTS klinkt zeer goed. Filmliefhebbers die geen boodschap hebben aan extra's, nemen best hun toevlucht tot deze Superbit DVD, maar wees voorzichtig met de verpakking!


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Ang Lee
Met: Chow Yun Fat, Michelle Yeoh, Zhang Zi Yi, Chang Chen, Lung Sihung, Cheng Pei Pei

Film:
6/10

Extra's:
-/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609759174


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
•  geen

Andere recente releases van deze maatschappij