:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEAPONOLOGY - SPETSNAZ
WEAPONOLOGY - SPETSNAZ
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-08-10
DOCUMENTAIRE
Uit de ABC News-serie Weaponology heeft Discovery Channel deze documentaire geplukt over Spetsnaz, de elite-eenheid van het Russische leger die opgericht werd in de jaren negentig om gijzelingsacties en terroristische aanvallen het hoofd te bieden. De commandoleden van Spetsnaz – een eenheid die lange tijd onbekend bleef in het Westen en die omringd was met een mist van geheimzinnigheid – ondergaan een bijzonder harde training, fysiek en mentaal, en ze zijn na hun opleiding bereid om hun leven te geven voor de zaak die ze verdedigen of het kwaad dat ze proberen uit te roeien. Spetsnaz staat bekend om zijn meedogenloosheid, want het doel heiligt de middelen en niets kan het bereiken van dat doel in de weg staan.
 

 
Spetsnaz verscheen voor het eerst ten tonele in Afghanistan, een tienjarige oorlog die de Russen uiteindelijk zouden verliezen. Mede dankzij haar snelle en gerichte optreden was de eenheid in staat om de Russische opmars te versnellen en nesten van verzet op een efficiënte manier uit te schakelen, maar voor de uitkomst van de oorlog was haar optreden niet van doorslaggevend belang. Hetzelfde geldt voor het neerslaan van de gijzelingsactie door Tsjetsjeense terroristen in een schooltje in Beslam. De gijzeling werd weliswaar beëindigd, maar er waren bijna 200 dodelijke slachtoffers te betreuren. Voor fijnmazig werk is Spetsnaz dus duidelijk geen partij, want de zgn. collateral damage ten nadele van de bevolking was in Beslam onverantwoord hoog.
 
Jammer genoeg wordt er niet veel meer over Spetsnaz verteld in deze documentaire (laat staan dat er meer te vertellen zou zijn), want de documentaireserie Weaponology gaat in feite over wapens en het ontwikkelen van geavanceerde wapensystemen. Driekwart van de film gaat dan ook over de wapens die het Russische leger sinds het begin van de vorige eeuw gebruikt, met als hoogtepunt de zeer succesvolle Kalashnikov en z’n afgeleide wapentuigen na W.O.II . Dit is m.a.w. vooral materiaal voor wapenverzamelaars en wapenfreaks.BEELD EN GELUID
Het beeldmateriaal – bijna allemaal recente opnamen doorspekt met recente interviews – is goed van kwaliteit voor een dergelijke productie. Het gaat meestal om opnamen in kleur met hier en daar footage over het Russische leger in de vooroorlogse periode. Het geluid is uitstekend en soms heftig, maar het Amerikaans commentaar is quasi onuitstaanbaar. Het wordt nauwelijks minder dan geroepen, de kerel heeft een vreselijk accent en de special effects zijn goedkoop en spuuglelijk.


EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Weaponology: Spetsnaz is een misleidende titel voor een nauwelijks interessante documentaire over de evolutie van Russische vuurwapens en gaat nauwelijks over het onderwerp dat in de titel is aangekondigd: de elite-eenheid Spetsnaz. De film wordt bovendien geplaagd door heel veel herhalingen, pepcommentaar van het ergste soort en special effects om niet over haar huis te schrijven. Te mijden.

Weaponology: Spetsnaz is één van de tien dvd's die A-Film op de markt brengt in samenwerking met Discovery Channel. De andere titels zijn: Inside Hitler's Bunker, Spies In The Sky, Attack And Capture: The Story Of U-Boat 505, Hunting Nazis, Eyes In The Sky, Greatest Military Clashes: Sherman Vs Tiger & Messerschmidt Vs Spitfire, Normandy: The Great Crusade, Ocean Of Fear, The Red Bomb: End Of Innocence.cover
Studio: A-Film

Regie: Tim Ball
Met: John Giduck, Andy Robertshaw, Andrei Pokhilchuk, Richard Holmes, Ray Valesco, William Atwater

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
45 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777928059


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels / Russisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij