:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TALE OF DESPEREAUX, THE
TALE OF DESPEREAUX, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-09-27
FILM
In het magische koninkrijk van Dor is men verzot op soep. Eén keer per jaar is er dan ook "Soepdag", een nationale feestdag waarop de koninklijke kok komt aanzetten met een nieuw recept. Maar wanneer de nochtans erg goedhartige rat Roscuro (Dustin Hoffman) er door een ongelukkige samenloop van omstandigheden verantwoordelijk voor is dat de koningin om het leven komt, besluit de koning alle ratten en zelfs soep voor eeuwig en altijd te verbieden in Dor. Roscuro besluit bij zijn soortgenoten te gaan wonen in de riolen van Dor. Onder de stad wonen echter ook een heleboel muizen, waaronder Despereaux (Matthew Broderick). Deze kleine muis met enorm grote oren is voor niets of niemand bang en dus een beetje de vreemde eend in de bijt. Hij droomt ervan om ooit een dappere ridder te zijn en zijn ambitie wordt enkel maar groter door het lezen van allerhande avontuurlijke boeken in de bibliotheek van het kasteel van Dor. De oversten van de muizenstad hebben het echter niet begrepen op het ontembare enthousiasme van Despereaux en hij wordt verbannen naar de riolen. In de donkere en vuile wereld van de ratten geraakt despereaux bevriend met Roscuro. Samen besluiten ze om de fouten uit het verleden te herstellen...

"Small Hero. Big Heart."

The Tale Of Despereaux is een kleinere computeranimatiefilm die werd  ingeblikt door Sam Fell (één van de verantwoordelijken van het geweldige Flushed Away) en de Nederlander Robert Stevenhagen (hoofdanimator aan de Vlaamse animatieklassieker Jan Zonder Vrees). De prent is gebaseerd op het boek van Kate DiCamillo, ook bekend om Because Of Winn-Dixie dat enkele jaren geleden verfilmd werd. We hebben het boek niet gelezen, maar het moet gezegd dat The Tale Of Despereaux een zeer leuke animatiefilm is geworden.

De animatie kan dan misschien niet overal tippen aan de hoge standaarden van Pixar en consoorten, maar alles ziet er meestal erg mooi uit met veel detail, diepte en textuur. Fell en Stevenhagen maken het beste van hun productiebudget en toveren hier en daar enkele prachtige shots te voorschijn. Hun regie is vakkundig en de film gaat vlot vooruit. Ondanks het kleinere budget wisten de filmmakers een indrukwekkende cast bij elkaar te krijgen. Vooral Matthew Broderick en Dustin Hoffman zijn geweldig in de hoofdrollen en je leeft elke seconde met hen mee. Maar ook de rest van de cast weet z'n respectievelijke personages (hoe klein de rol ook is) tot leven te wekken.

The Tale Of Despereaux straalt van de eerste tot de laatste frame een puur jeugdig enthousiasme uit en vervalt gelukkig nergens in zedenprekerij. De 60 miljoen dollar kostende computeranimatiefilm deed het gezien de omstandigheden uiteindelijk nog redelijk met een wereldwijde opbrengst van ongeveer 89 miljoen dollar en deed het ook niet slecht op video en Blu-ray. Kortom, als je zin hebt om onderdompeld te worden in een wonderlijke en sprookjesachtige wereld waar men eer en ridderlijkheid hoog in het vaandal draagt, dan ben je aan het juiste adres bij The Tale Of Despereaux!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld heeft een uitstekende scherpte met een goed contrast en een solide zwartniveau. De mooie kleuren ogen erg warm en natuurlijk. Vuiltjes en beschadigingen vormen zoals verwacht geen probleem en andere oneffenheden zoals filmgrain blijven gelukkig knap binnen de grenzen van het toelaatbare. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt eveneens prima met goed verstaanbare dialogen, een bevredigende dynamiek en een nette weergave van de warm klinkende filmmuziek. Storingen, ruis en kraakjes hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S
Behalve de Making Of-featurette "Het verhaal achter Despereaux, De Dapper Muis" zijn er helaas geen extra features die ons meer leren over hoe deze leuke animatieprent tot stand is gekomen. De kinderen zullen echter hun pret niet op kunnen met de interactieve landkaart van Dor, enkele gouden tips voor grappige grote oren en enkele spelletjes. De keepcase zit overigens in een erg fraaie holografische kartonnen sleeve!

CONCLUSIE
The Tale Of Despereaux is een charmante computeranimatiefilm die ons van begin tot eind wist te bekoren. De beeld- en geluidskwaliteit zijn prima, maar het is een beetje jammer dat het bonusmateriaal wat licht uitvalt.


cover
Studio: Universal

Regie: Sam Fell en Rob Stevenhagen
Met: Matthew Broderick, Robbie Coltrane, Dustin Hoffman, Richard Jenkins, Frank Langella

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582605044


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans
Extra's:
• Making Of 
• Interactieve landkaart
• Tips & spelletjes

Andere recente releases van deze maatschappij