:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESIDENT EVIL 3 - EXTINCTION
RESIDENT EVIL 3 - EXTINCTION (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-10-05
FILM
De film pikt de draad weer op waar Resident Evil: Apocalypse deze liet vallen. De besmetting door het gevaarlijke T-Virus beperkt zich niet meer tot Raccoon City, maar is op korte tijd uitgezaaid over de hele wereld. Alice (Milla Jovovich) is al een tijdje op de vlucht voor het machtige Umbrella en Carlos Olivera (Oded Fehr) heeft zich aangesloten bij de karavaan van Claire Redfield (Ali Larter). Het wordt pijnlijk duidelijk dat de voorraden overal beginnen op te geraken. Wanneer Alice en Carlos elkaar opnieuw kruisen, besluiten ze samen met Claire en haar groep naar Alaska te reizen, de enige plek waar het virus nog niet zou zijn doorgedrongen. Maar dan pikt de Umbrella-radar Alice opnieuw op met vernietigende gevolgen...

"All bets are off!"

Na het financiële succes van zowel Resident Evil (2002) als de sequel Resident Evil: Apocalypse (2004) was het zo klaar als een klontje dat er een derde deel zou komen. Milla Jovovich, Oded Fehr, Mike Epps en Iain Glen zijn opnieuw van de partij en de regisseur van dienst is niemand minder dan Russell Mulcahy, beroemd om de eerste twee Highlander-films, maar ook Razorback, Ricochet en The Shadow. Het is er dan ook aan te merken dat er een ervaren actieregisseur aan het roer staat! Resident Evil: Extinction is namelijk de meest ambitieuze van de trilogie, met wijde panorama's, indrukwekkende sets en veel opzichtige speciale effecten.

In tegenstelling tot de twee voorgaande delen beseft Mulcahy ook dat hij een horrorfilm aan het maken is, dus wanneer er rottende zombies afgemaakt worden is er effectief bloed en andere sappigheid te zien! Het scenario is weliswaar nog steeds geen raketwetenschap, maar het bouwt netjes voort op de twee eerdere films, met hier en daar een leuke knipoog naar die eerdere producties en naar de originele videospelletjes.

De mooie Milla Jovovich (The Fifth ElementA Pefect Getaway) is ondertussen vergroeid met haar meest bekende personage en is zoals voorheen weer behoorlijk bad-ass. Ze heeft ook een goeie chemie met Oded Fehr (The Mummy, The Mummy Returns), die op zijn beurt eveneens goed op dreef is. Naast de bekende gezichten is de meest opvallende nieuwkomer Ali "Heroes" Larter, die uitstekend gecast is al het bekende videospelpersonage Claire Redfield.

Resident Evil: Extinction heeft een erg vlot tempo en verveelt geen enkel moment. Er zitten wel nog diverse platgereden genreclichés in, maar over het algemeen is dit zonder enige twijfel de sterkste uit de live-actionreeks, met goed acteerwerk, spanning, sensatie, geslaagde horrorscènes, prima speciale effecten (een goed afgewogen mix van prima CGI en uitstekende praktische effecten) en zoals eerder aangehaald eindelijk met het nodige bloedvergieten. Let overigens ook op de parallellen met George A. Romero’s Day Of The Dead, The Road Warrior en zelfs Italiaans westerns! 

Resident Evil: Extinction (2007) werd de meest succesvolle film uit de reeks, waardoor men ondertussen al weer in de weer is met het vierde deel, getiteld: Resident Evil Afterlife. Deze film is voorzien voor 2010 en zal uitgebracht worden in 3-D. Jammer genoeg is de regie opnieuw in handen van Paul W.S. Anderson.

BEELD EN GELUID
Op de keepcase staat in opvallende letters Full HD 1080, maar vergis u niet want deze Blu-ray is helaas 'maar' 1080i/50 in plaats van de Full HD 1080p-resolutie, ofte de hoogst mogelijke kwaliteit. Dit is uiteraard erg jammer, zeker als - ongeacht de scherpe verkoopprijs - op de cover de beste kwaliteit beloofd wordt. De reden hieromtrent is ook voor ondergetekende een absoluut raadsel. Gelukkig is de aspect ratio wel goed, want ook dit is bij RCV soms wel al eens een probleem. Het originele 2.40:1 HD-beeld is over het algemeen scherp, met een goede diepte en detailniveau. Toch is het opvallend dat sommige scènes best wat last hebben van filmgrain, beeldruis en zelfs wat edge enhancement! De kleuren ogen letterlijk en figuurlijk warm - met solide zwarte tinten en een meestal natuurlijke aanblik, maar toch lijkt Alice's gezicht soms wat onnatuurlijk. Het beeld is voorts wel vrij van vuiltjes en printbeschadigingen. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is op zijn beurt een agressieve en behoorlijk bombastische geluidstrack met veel richting, een goede ambiance en heldere, goed verstaanbare dialogen. De muziek komt goed tot haar recht en de geluidseffecten hebben een uitstekende plaatsing.

EXTRA'S
Geen! Jammer...

CONCLUSIE
Het is weinig franchises gegeven, maar ik vind de Resident Evil-reeks enkel maar beter worden met elke nieuwe film. Highlander-regisseur Russell Mulcahy maakt van Extinction een spectaculaire horror/actiefilm met uitstekende speciale effecten, spectaculaire knokpartijen en een prima cast. De Blu-ray van RCV benut helaas niet al de mogelijkheden van het medium en dat is wel een gemiste kans!coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Russell Mulcahy
Met: Milla Jovovich, Oded Fehr, Ali Larter, Iain Glen, Mike Epps, Ashanti

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045218836


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij