:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WATERWORLD
WATERWORLD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-10-28
FILM
Ergens in de niet zo ver verwijderde toekomst zijn de poolijskappen gesmolten, en leeft de fractie overlevenden van de mensheid op ronddobberende vlotten, soms in groep om zich te kunnen verdedigen in deze wetteloze en door piraten, 'Smokers' genaamd, gedomineerde maatschappij, sommigen verkiezen desondanks om alleen te reizen. Zoals de naamloze Marine (Kevin Costner), die ondanks zijn sjofele zelfgebouwde catamaran vrij rijk schijnt te zijn; hij beschikt over grote hoeveelheden zand, het betaalmiddel bij uitstek. De Marine draagt een geheim met zich mee: hij is een stadium verder in de menselijke evolutie gesukkeld, en beschikt over een paar kieuwen en zwemvliezen, waardoor hij gemakkelijk kan duiken naar de 'oude' wereld, waar genoeg bruikbaar spul ligt om in zijn onderhoud te voorzien. Een dergelijke freak is echter nergens welkom, en wanneer hij in een drijvend dorp tevergeefs handel probeert te drijven, wordt het dorp ingenomen door een bende Smokers onder leiding van de éénogige Deacon (de immer schurkachtige Dennis Hopper). De aanval van de Smokers blijkt niet zo willekeurig, want ze zijn op zoek naar een meisje, Enola (Tina Majorino), dat op haar rug een tattoo met een kaart naar het mythische Dryland heeft. Het meisje en haar pleegmoeder Helen (Jeanne Tripplehorne) verkiezen het onaangename gezelschap van de Marine boven dat van de smokers, en samen vluchten ze. Deacon laat zijn prooi echter niet los, en tegen wil en dank moet de Marinier de meisjes beschermen.
Na Costners succes in en met Dances With Wolves waren de verwachtingen hoog gespannen - misschien net wat té hoog. Waterworld werd niet het grote kassucces waar de studio's op gehoopt hadden. Boven een exuberante overschrijding van het budget, kostte de film Costner z'n huwelijk en de productie was één \langgerekte aaneenschakeling van problemen. Kortom, de tabloids hadden hier een vette kluif aan, nog vóór er nog maar één centimeter pellicule in de zalen was vertoond. De film is dit stigma nooit kwijtgeraakt, en ondanks alle razzies en bijhorende periodieke verschijningen in lijstjes van de tien slechtste films aller tijden, is de film nog niet half zo slecht als de grootste criticasters beweren. Van alle hierboven vermelde productieproblemen is aan de film zelf niets te merken. De film heeft volstrekt geen diepgang, apart van een ongeveer vijf seconden durend zedenlesje aan het begin dat we de poolkappen toch niet hadden mogen laten smelten, maar heeft een film als Jurassic Park of The Mummy dat dan misschien wel? Kevin Costner was door zijn vorige films zowat de held geworden van het meer intellectuele cinemapubliek, dat zich ongetwijfeld een bult heeft geschrokken bij het actiespektakel dat Waterworld is. Wat biedt de film dan wel? Actie, actie en nog eens actie. Alles wat nog zeewaardig wordt geacht - van jetski's tot een nog half gevuld tankschip - scheert over de zee, door de lucht, ontploft, vliegt in brand of vaart met donderend geweld ergens tegenaan (meestal tegen een ander vaartuig). De catamaran waar Costner de zeeën mee doorkruist is een fraai staaltje fantasierijke scheepsbouwkunst waar ze bij James Bond jaloers op zouden kunnen zijn, en een lust voor het oog. Waterworld dondert voorbij tegen een zeer hoog tempo, heeft een hoge spektakelwaarde, en ja, toegegeven, een scenario is er niet echt. So what? Hebben de meeste Schwarzenegger- of Stallone-films dat dan wel?
BEELD EN GELUID
To upgrade or not to upgrade, that is the question. Zoals gewoonlijk. Waterworld is eerder uitgebracht op HD-DVD, maar hier gaat het toch om een andere transfer, wat goed nieuws is. De film ziet er alleszins een stuk beter uit dan op dvd, alhoewel de kleurcombinatie er af en toe wat te veel als pastelverf uitziet. De scherpte is oké en de textuur ziet er gedetailleerd genoeg uit, de iets donkerdere scènes bevatten wat grain. Waarschijnlijk is dit niet te wijten aan de HD-transfer, maar de problematische productie indachtig zal deze beeldkwaliteit waarschijnlijk niet meer kunnen worden overtroffen. De film kan zich niet meten met de standaarden van vandaag, maar Universal heeft uit deze alles gehaad wat erin zat; zo heeft de scène waarin de Marine en Enola onder water duiken voor een oudere film verrassend veel diepte. De DTS-HD MA 5.1-mix is beslist een opwaardering van de eerder lamme 5.0-track op de dvd: de surrounds komen goed tot hun recht, en je krijgt de neiging om weg te duiken als er van achter je rug een jetski komt overvliegen. De overigens knap geregisseerde eerste scène steekt er zowaar uit als referentiemateriaal. Het subwooferkanaal is zeer actief, zelfs een beetje te luid naar mijn smaak, en vanaf de openingsscène waarin je de ijskappen het land ziet overspoelen, rommelt het een aardig potje. Veel plaats voor subtiliteit is er in deze van actie vergeven soundtrack niet, alhoewel de muziek van James Newton Howard niet verdrinkt (excuseer me voor deze ongelofelijk flauwe woordspeling) in het orgie van geweld en ontploffingen.
EXTRA'S
Buiten wat nepextra's als een D-box motion code en een inhoudsloze BD Live-content bevat de disk zowaar een trailer! Waardoor de volgende vraag zich opdringt: waar is de 177 minuten durende langere cut?

CONCLUSIE

Financieel één van de grootste stroppen uit de filmgeschiedenis is Waterworld au fond nog best te pruimen. De geluidstrack doet de Blu-ray enorm veel recht.


coverStudio: Universal

Regie: Kevin Reynolds
Met: Kevin Costner, Dennis Hopper, Jeanne Tripplehorne, Tina Majorino, Michael Jeter

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582726206


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Canadees Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS 5.1
Japans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Canadees Frans, Spaans, Deens, Duits, Italiaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Noors, Portugees, Fins, Zweeds, Grieks, Japans, Koreaans, Chinees
Extra's:
• Trailer
• BD Live
• D-Box

Andere recente releases van deze maatschappij