:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HANGOVER, THE [DIRECTOR'S CUT]
HANGOVER, THE [DIRECTOR'S CUT] (BLU-RAY)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-12-13
FILM
Phil: Tracy, it's Phil.
Tracy: Phil, where the hell are you guys?
Phil: Listen, we fucked up. We lost Doug.

Tracy: What? We're getting married in *five hours*.
Phil: Yeah... that's not gonna happen.

Wanneer de vrienden Phil (Bradley Cooper) en Stu (Ed Helms) wakker worden in de suite van het Caesar's Palace in Las Vegas is die herschapen in een slagveld. Even verderop ligt Alan (Zach Galifianakis), de volledig geschifte broer van de bruid. Maar waar is Doug (Justin Bartha) de bruidegom? Wat is er tijdens deze uit de hand gelopen nacht gebeurd? Hoe kwam die tijger in hun badkamer terecht? Van wie is de huilende baby? Hoe verloor Stu een tand? Zullen ze Doug tijdig terugvinden voor het huwelijk? Wat ze allemaal hebben gedaan tijdens het feestje staat niet in verhouding tot wat ze in nuchtere toestand moeten doen om alle verkeerde beslissingen van de avond tevoren weer recht te zetten...

Stu: Here's something I would like to remind you two of: our best friend Doug is probably face down in a ditch right now with a meth head butt-fucking his corpse!
Alan: That's highly unlikely.

Met zijn meest recente films (School For Scoundrels en Starsky & Hutch) wist regisseur Todd Phillips ondergetekende niet onmiddellijk te bekoren, maar met Road Trip, Old School en zeker met zijn fantastische documentaire GG Allin And The Murder Junkies - Hated lukte dit wel. We waren dan ook benieuwd naar The Hangover toen die een paar maanden geleden werd uitgebracht. Een film die muziek van Danzig gebruikt bij de begincredits heeft al een streepje voor en gelukkig werden we door wat volgde evenmin ontgoocheld.

Zowel door de casting, de personages, de setting, het verhaal, de leuke dialogen en de soundtrack werden we gecharmeerd. In vergelijking met een aantal andere recente komedies zoals Brüno, is The Hangover bij momenten relatief, braaf maar de spitse dialogen wisten ons geregeld serieus te laten (glim)lachen. Dat de film een 18+keuring kreeg in Groot-Brittannië (12 in de Benelux) is dan ook te gek voor woorden. We krijgen op de Blu-ray zowel de theatrical cut (100 minuten) als de extended cut/unrated cut (108 minuten), maar het verschil tussen beide versies is verwaarloosbaar.

Doug: Tracy did mention we shouldn't let him gamble. Or drink too much.
Phil: Jesus, he's like a gremlin.
Comes with instructions and shit.

Bekendste gezichten uit de cast zijn wellicht Bradley Cooper (Alias, Yes Man, The Midnight Meat Train) en Heather Graham (Austin Powers: The Spy Who Shagged Me). Het was al een tijdje geleden dat we Graham nog aan het werk zagen in een populaire film en ze mag dan ook blij zijn dat Lindsay Lohan, die eerste keus was, de rol weigerde. Ed Helms is vooral in Amerika bekend vanwege zijn werk voor The Office en The Daily Show With Jon Stewart. Revelatie Zach Galifianakis was ons tot voor kort enkel bekend vanwege zijn rol in de serie Tru Calling, maar het lijkt ons vast te staan dat we nog veel van dit heerschap zullen horen! We zijn alvast benieuwd naar de nieuwe HBO-serie Bored To Death, waarin hij te zien is naast Ted Danson en Jason Schwartzman. Misschien herinnert u zich Justin Bartha nog als de mentaal gehandicapte jongen die door Ben Affleck ontvoerd werd in Gigli.

The Hangover was een groot succes in de bioscopen en het relatief beperkte budget van ongeveer 35 miljoen dollar werd snel terugverdiend. Volgens sommige bronnen zou The Hangover de derde meest succesvolle R-rated film (verboden onder de 17 zonder ouders) ooit zijn in de V.S. na The Passion Of The Christ en The Matrix Reloaded. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat er een tweede film zou komen. The Hangover 2 komt wellicht in 2011 in de zalen. Over het scenario is op dit moment nog niets bekend.

Mr. Chow: You gonna fuck on me?
Alan: Nobody's gonna fuck on you! I'm on your side! I hate Godzilla! I hate him too! I hate him! He destroys cities! *Please*! This isn't your fault.
I'll get you some pants.

BEELD EN GELUID
De transfer in het originele 2.35.1-formaat is goed, maar niet uitzonderlijk. Het contrast- en zwartniveau zijn goed, maar de scherpte kon hier een daar iets beter. Vreemd genoeg koos Warner ervoor om de beide versies van de film apart op deze Blu-ray te zetten en dus geen gebruik te maken van de zogenaamde seamlessbranching-techniek. Beide versies zijn tussen 16 en 19 gigabyte en zijn van een goeie kwaliteit, maar het kon dus wellicht nog beter. Ook de Dolby TrueHD 5.1-track is degelijk zonder echt indruk te maken. Zoals bij de meeste komedies ligt de nadruk op de frontspeakers. Enkel bij de passende rock- en hiphopnummers worden de andere speakers echt gebruikt. Het is één van de eerste keren dat we een release tegenkwamen met Audio Descriptive Service, dit houdt in dat er voor de blinden en slechtzienden verteld wordt wat er allemaal te zien is op het moment dat er geen dialogen zijn.

EXTRA'S
Tot onze grote verbazing was er op de hoes van deze Blu-ray-editie geen plaats voor een korte inhoud van The Hangover. Het lijkt ons sterk dat iedere potentiële koper zomaar weet waarover de film gaat en het is dan ook niet zonder risico. In de plaats van de korte inhoud krijgen we op de hoes een opsomming van de extra's. Het ziet er als je het zo leest allemaal heel spectaculair uit, maar jammer genoeg valt het best wel tegen. De meest interessante extra is zonder twijfel het picture-in-picture-commentaar bij de theatrical versie van de film. Net zoals op de Blu-ray van Watchmen houdt dit in dat je de sprekers niet enkel hoort, maar ze ook ziet tijdens de film in een kader rechts onder in beeld. In dit geval zien/horen we regisseur Todd Phillips en de acteurs Bradley Cooper, Ed Helms en Zach Galifianakis. Het niveau van het commentaar zelf behoort tot de middenmoot, want er is relatief weinig chemie tussen de sprekers en niet alles wat verteld wordt is even interessant. Een beetje spijtig trouwens dat dit commentaar niet van ondertitels is voorzien. Voorts krijgen we More pictures from the missing camera (13.20 minuten), Map of destruction (16.28 minuten) met info over de diverse locaties uit de film, The madness of Ken Jeong (7.56) deleted scenes van dit personage, Action mash-up (nog geen minuut!) met zoals de hoes het aangeeft “dijenkletsers uit de film”, bloopers en The Dan Band (1.08 minuut) die Fame vertolkt. Ook de exclusieve BD-live extra's hebben met een Cursing mash-up (mix van scenes waarin gevloekt wordt) en de online Iron Mike teaser weinig om het lijf.

Bij aankoop van deze Blu-ray krijgt u de mogelijkheid om gratis een digitale kopie te downloaden.

CONCLUSIE
The Hangover is ongetwijfeld één van de leukste komedies van 2009. We krijgen er in ieder geval zin door om nog eens naar Las Vegas af te reizen. Party on!

Alan: Gambling? Who said anything about gambling? It's not gambling when you know you're gonna win. Counting cards is a foolproof system.
Stu: It's also illegal.
Alan: It's not illegal, it's frowned upon, like... masturbating on an airplane.
Phil: I'm pretty sure that's illegal too.
Alan: Yeah, maybe after 9/11, where everybody got so sensitive.
Thanks a lot, Bin Laden!coverStudio: Warner

Regie: Todd Phillips
Met: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham, Ken Jeong, Jeffrey Tambor, Mike Tyson

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
100/108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888084304


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands
Extra's:
Picture in picture commentaar
• Gag reel
• Map of destruction
• Deleted scenes

Andere recente releases van deze maatschappij