:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS VS. ALIENS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-01-21
FILM
Het zal voor Susan Murphy (Reese Witherspoon) nog een memorabele huwelijksdag worden. Ze wordt door een meteoriet geraakt, en begint prompt daarna te groeien tot een huizenhoge reuzin. Zo'n enormiteit kan het leger niet laten lopen, en ze wordt gevangengenomen door generaal W.R. Monger (Kiefer Sutherland), die haar opsluit met nog enkele gigantische wezens die in de loop van de geschiedenis brokken hebben gemaakt: het hagedisachtige wezen Missing Link (Will Arnett), de altijd op diabolische uitvindingen belust Doctor Cockroach (Hugh Laurie), de blauwe hersenloze blubber B.O.B. (Seth Rogen) en Insectosaurus, een radioactief gemuteerd rupsje dat nog tien keer groter is geworden dan Susan na kernproeven. In principe worden de vijf 'monsters' geacht om tot het einde hunner dagen in de cel weg te rotten; maar dan heeft de regering van Amerika plots een probleem. Er staat namelijk een gigantische killer robot op het aardoppervlak, die het leger maar niet klein kan krijgen. De generaal belooft de vrijheid aan de monsters als ze de robot kunnen verslaan. Dat lukt, maar nadat ze vrij is gelaten komt Susan te weten dat haar verloofde Derek Dietl (Paul Rudd) tóch eigenlijk een slijmbal is. En de problemen zijn nog niet overgewaaid, want de alien die de robot heeft gestuurd, de boosaardige Gallaxhar (Rainn Wilson), is van plan de wereld te onderwerpen, en de paar gelukkigen die hij niet zal doden als proefkonijn te gaan gebruiken voor zijn pijnlijke experimenten. Ai ai...

Alarm Phase Spock!
Deze Dreamworks-film kan tenminste zich sterk maken in het feit dat de makers niet te veel op populaire cultuurreferenties proberen te rekenen om een film af te leveren die inhoudelijk op zichzelf kan staan. Er hangt een vage zweem van Area 51-complottheorieën over het scenario, maar dat is het dan ook. Monsters Vs. Aliens is een door de bank genomen brave animatiefilm die misschien veel sciencefictionachtig geweld bevat - het type waarbij een gigantische robot Golden Gate Bridge in stukken schiet - en een paar melige grappen, zoals Bob die probeert een trilpudding te versieren die hij verkeerdelijk voor een vrouwelijk specimen van zijn soort aanziet, maar doorgaans weinig echt stuitend materiaal bevat die de film ongeschikt zou maken voor kinderen. Wat absurdere scènes, zoals die waarin de president op Close Encounters Of The Third Kind-wijze syntesizer gaat spelen voor de aliens, maar tot ieders verrassing Axel F. uit Beverly Hills Cop begint te spelen, houden ook de interesse bij de volwassenen levendig. Een echte sleeper hit als Kung Fu Panda is de film niet geworden, daarvoor zijn de personages te vrijblijvend, de intriges te doorzichtig, maar vooral de plot te steriel; de film werd in de cinema's uitgebracht om nog maar eens een 3D-film op het publiek los te laten, wat als gevolg heeft dat de vorm prevaleert op de inhoud. Ironisch genoeg bevat de disk geen 3D-versie van de film, alleen van een afgeleid kortfilmpje, waarvoor er ook vier brilletjes bij zitten. Zelfs zonder de 3D-gimmick is Monsters Inc. een fijne CGI-animatieactiefilm; er is werk in het project gestoken, en dat maakt dat de film technisch boven de concurrentie uitsteekt, alhoewel Pixar in vergelijking Mozart is waar Dreamworks een ijverige student is die net Mijn Eerste Pianoboek heeft doorgelezen, weliswaar met goed gevolg, maar virtuoos de gevoelens van de kijker bespelen is niet voor iedereen weggelegd.

BEELD EN GELUID

D'r kan sowieso niet veel fout gaan bij een CGI-animatiefilm. De kleuren zijn rijk en vibrantm het schaduwdetail is gefinetuned, alhoewel de openingsscène iets lichter had mogen geweest zijn, en d'r is op het scherm enorm veel te beleven: van de details op de instortende Golden Gate Bridge over het van kleur veranderend rijk geschakeerde haar van Susan, tot op de kleurverschillen op de huid van Link en de bubbeltjes in Bobs blubber. De haartjes op Insectosaurus kunnen qua design, kleurverschillen en fijne textuur wedijveren met die van Sully uit Monsters Inc. Ook de gigantische robot heeft duidelijk gebruikssporen op zijn metalen omhulsel, wat het geheel zeker op groot scherm nog een beetje larger than life maakt. De Dolby TrueHD 5.1-track start nogal matig, alhoewel er zelfs details in zitten zoals het piepen van de deuren van het kerkje naar de juiste richting, maar eens de poppen aan het dansen gaan en het geheime laboratorium van de monsters wordt geopenbaard, krijgen we een schoolvoorbeeld van sounddesign over ons heen. Het gaat er bij momenten weinig subtiel aan toe, en scènes zoals die waarin het leger tracht de robot van Gallaxhar klein te krijgen verzuipen in het geweld. Langs de andere kant zijn er echt geen dode momenten in de film: zelfs wanneer Susan op het dak van het benzinestation gaat zitten, kraakt dit onder haar gewicht en horen we het metaal ombuigen. Ook hier is het weer het oog voor detail dat de film boven de middelmaat doet uitstijgen.

EXTRA'S

De extra's op een Dreamworks-release zijn meestal maar een mager beestje, en dat is hier helaas niet anders, zij het dat de Blu-ray iets rijkelijker bedeeld is dan zijn dvd-compagnon, en zij het dat er beterschap inzit voor de Blu-rayliefhebbers. In een audiocommentaar horen we regisseurs Rob Letterman en Conrad Vernon met producente Lisa Stewart over het maken van de film keuvelen, maar deze inspanning wordt tenietgedaan door de Animators' Corner, een uitgebreide picture-in-picture-track waarin we fragmenten uit het tekenfilmlab zien, projectontwikkelingen, storyboards, interviews en veel meer. De track is een veel waardevollere aanvulling dan de in vergelijking magerdere commentaartrack. Het derde onderdeel dat u synchroon met de film kan afspelen is een trivia track met niet altijd even interessante informatie, zeker niet voor de volwassen kijker.

In het kortfilmpje Bob's Big Break (13 min.) zien we Doctor Cockroach, Link en vooral Bob trachten te ontsnappen aan de gevangenis, als een soort prequel van de film. Het filmpje werd wél afgewerkt in zowel 2D als 3D, wat de aanwezigheid van vier anaglyfische brilletjes verantwoordt. Opdat u de brilletjes nog eens zou kunnen bovenhalen, kan u er nog een spelletje Paddle ball in 3D mee spelen. Het spel is niet goed te spelen met een afstandsbediening en lijkt ons eerder iets voor een platform als de Nintendo Wii. In drie Karaoke music party-nummers (5 min.) zien we Ginormica, B.O.B. en Roach en Link respectievelijk een stukje uit I Will Survive, More Than A Woman en Born To Be Wild komen zingen. De drie verwijderde scènes bevatten wat ruwe afwerkingen van scènes die het uiteindelijk niet gehaald hebben (5 min.), waarvan één 3D-scène.

De "ernstigere" (nu ja) extra's volgen daarna. Eerst en vooral in de vorm van twee making-of-featurettes. In de eerste documentaire "Modern Monster Movie Making" (17 min.) krijgen we een rondleiding achter de schermen van de tekenfilmstudio, met interviews met cast en crew, en natuurlijk een staaltje van de software waarmee de 3D-effecten worden gegenereerd. De documentaire "Tech of Monsters Vs. Aliens" (6 min.) boomt nog wat door over de technische moeilijkheden die er bij een 3d-versue ontstaan, zoals het amorfische karakter van B.O.B., maar eigenlijk zijn de beide docu's langgerekte reclamespots voor bepaalde merken computerhardware. Dan volgt de al bijna even traditionele Dreamworks Animation video jukebox waarin je een tiental muziekvideo's van andere Dreamworks-releases kan beluisteren, alhoewel het meer op een langgerekte indoctrinatiespot lijkt om u (opnieuw) naar de winkel te doen hollen om nog meer Dreamworks-titels in huis te halen.

CONCLUSIE

Monsters Vs. Aliens is niet de beste van de Dreamworksstal, maar staat garant voor een avondje licht verteerbare kolder. De extra's hebben een te hoog karaokegehalte.coverStudio: Paramount

Regie: Rob Letterman & Conrad Vernon
Met: Reese Witherspoon, Seth Rogen, Hugh Laurie, Will Arnett, Kiefer Sutherland, Rainn Wilson

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717722330699


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Deens Dolby Digital 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Vlaams, Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack
• PiP-featurette "Animator's Corner"
• Trivia track
• Kortfilm "Bob's Big Break" in zowel 2D als 3D
• Spelletje "Paddle ball" in 3D
• 3 Karaoke music party-nummers
• 3 verwijderde scènes
• Documentaire "Modern Monster Movie Making"
• Documentaire "Tech of Monsters Vs. Aliens"
• Dreamworks Animation video jukebox

Andere recente releases van deze maatschappij