:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATTLESTAR GALACTICA - SEIZOEN 2
BATTLESTAR GALACTICA - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-02-03
SERIE
In seizoen 1 van het veelgeprezen Battlestar Galactica maakten we kennis met de twaalf koloniën die gedoemd zijn om door de ruimte te reizen nadat een oorlogszuchtig ras, de Cylons, geprobeerd hebben ze uit te roeien. De Cylons zijn een té snel geëvolueerd soort werkrobotten die in opstand is gekomen tegen hun meesters. Alhoewel ze er meestal uitzien als grote broodroosters - die modellen noemt men de Centurions -  hebben ze een geraffineerdere modellenlijn geproduceerd die bijna niet van echte mensen te onderscheiden is. Bovendien zijn ze er niet in geslaagd om meer dan twaalf verschillende modellen te produceren, zij het dat elk van die modellen naar believen kan worden bijgeproduceerd en als er één sterft, de herseninhoud onmiddellijk naar een nieuw exemplaar wordt doorgegeven.

Het ruimteschip Battlestar Galactica, eigenlijk een uit elkaar vallend stuk roest dat klaar was voor het museum, is plots het enige weerbare schip tegen de vreemde invasie, blijkbaar dankzij de koppigheid van commandant-van-de-ouwe-stempel William Adama (Edward James Olmos), die bijvoorbeeld niet toestaat dat er computers op het schip worden gebruikt omdat de hun besturingssystemen door de Cylons gecorrumpeerd kunnen zijn. Galactica en nog enkele kleinere schepen kunnen de nucleaire holocaust overleven en Adama leidt een vloot van allerhande samenschraapsels, waarop samen zo'n kleine 50.000 mensen wonen (het aantal verandert iedere aflevering; meestal niet in positieve zin). Van de regering is zo ongeveer iedereen uitgemoord en de hoogste in rang die de slachting heeft overleefd is minister van onderwijs Laura Roslin (Mary McDonnell), die prompt in de zetel van de president van de Koloniën wordt gekatapulteerd en in een krabbenmand terechtkomt van tegenstrijdige fracties die niets liever doen dan elkaar met de ellebogen in de modder duwen in de hoop bovenaan te komen drijven. Slechts een handjevol getrouwen is nog min of meer geloofwaardig, alhoewel ze allemaal door één of meerdere persoonlijksheidsstoornissen worden geplaagd. Kapitein Lee Adama (callsign Apollo) (Jamie Bamber) is de zoon van de commandant, maar heeft lak aan gezag. Adama seniors lievelingspiloot is de knappe en onvervaarde Kara Thrace (Katee Sackhoff), Starbuck voor de vrienden. Ze leeft graag gevaarlijk, vloekt als een ketter, paft als een Turk en staat altijd op de eerste rij als er een levensgevaarlijk prototype wordt uitgetest. Tweede in commando, kolonel Saul Tigh (Michael Hogan), is een onverbeterlijk drankorgel dat onder de sloef van zijn dominante vrouw ligt.

Maar er zijn ook minder gezagsgetrouwe figuren.Doctor Gaius Baltar (James Callis) had vlak voor de vernietiging van hun thuisplaneet Caprica een liaison met een knappe blondine (Tricia Helfer). Hij overleeft de slachting, maar hij blijft hallucineren over de vrouw die in zijn geest resideert als een nachtmerrie; ze is een Cylon en niet zomaar ééntje, want veruit de gevaarlijkste. Baltar werkt aan een machine die de Cylons van de echte mensen kan onderscheiden, maar eigenlijk is hij een speelpop in de handen van Cylon Number Six. Ook van luitenant Sharon Valerii (Grace Park), waarvan niemand had vermoed dat ze een Cylon was, is de ware aard aan het licht gekomen in de laatste aflevering van seizoen 1 toen haar programmatie op gang kwam en ze commandant Adama heeft neergeschoten. Ook terrorist Leoben Conoy (Callum Keith Rennie) en Aaron Doral (Matthew Bennett) mogen zich al tot het selecte groepje van vier rekenen van wie we zeker weten dat het Cylons zijn. In dit seizoen komen er nog drie bij plus ongetwijfeld enkelen van wie we het nog niet weten; in de States zijn 11 van de 12 intussen bekend en de bookmakers doen gouden zaken in weddenschappen over wie de laatste der Cylons is. En het moeten niet alleen Cylons zijn die voor problemen zorgen: volksmenner Tom Zarek (Richard Hatch), ooit veroordeeld, eist niet alleen zijn vrijheid nu er nog maar 50.000 overlevenden zijn, maar hij wil ook nog een politieke carrière.

Battlestar Galactica is een zeer moreel dubbeltje op zijn kant. Waar aanvankelijk een leidende en charismatische figuur als Kapitein Adama het moreel onder de manschappen en de burgerbevolking hoog weet te houden, zorgen kleine ergernissen zoals een gebrek aan schoon water, een gebrek aan medicijnen, het dicht op elkaar moeten leven op een kleine ruimte, voor ergernis. Eigenlijk is ht de hele claustrofobische opzet van de reeks dat degenen die door moeten gaan voor de goeien, eigenlijk een bende gefrusteerden zijn die maar wat graag denken in termen van eigenbelang. Bijna om de haverklap staat de bemanning met getrokken wapens tegenover elkaar en in plaats van ze ter orde te roepen doen de officieren en de toppolitici ereigenlijk nog een schepje bovenop, zij het wat subtieler. Je zou de Cylons nog bijna gelijk geven als ze zichzelf voorstellen als een utopische maatschappij zonder rang- of standenverschillen die zich als doel heeft gesteld het inferieure mensenras uit te roeien. Maar dan kennen ze de mensen nog niet...

De doorgestarte reeks kent een enorme cult following en is één van de grote troeven van Universal en Sci-Fi. Net als de nieuwe Batman-doorstart heeft men tegenover de belachelijke jarentachtigreeks met foute bakkebaarden en dito kostuums zowat alles overboord gegooid en alleen de namen van de hoofdrolspelers overgehouden. Zelfs  het geslacht van de figuren moest eraan geloven, want in de eightiesreeks was Starbuck met stellige zekerheid een man. De herbronning heeft de reeks echter goed gedaan: de karakters zijn niet ziekelijk steriel en braaf, maar doortrapt en leugenachtig en ze plotten allemaal tegen elkaar. In plaats van elke week netjes hun missie af te werken, gaat er verschillende keren iets ernstigs fout en is die fout rechtstreeks in verband te brengen met de overmatige alcoholconsumptie van de piloten, de stresserende omstandigheden waarin ze moeten werken of persoonlijke onuitgevochte vendetta's, meestal over bagatellen. Waarom zo'n figuren dan niet onmiddellijk uit het korps worden gegooid? Wel, da's een interessante vraag: er is geen reserve meer, geen plan B. Het voortbestaan van de aarde hangt af van een ploeg mensen met persoonlijke gebreken. Maar dan heel veel persoonlijke gebreken. Niemand ontsnapt eraan, zelfs commandant Adama naar wie iedereen opkijkt begaat de éne stommiteit na de andere, ligt overhoop met het civiele bestuur en is  niet te beroerd om een politieke tegenstander te laten liquideren.

En het mooie is dat de situaties aan boord aanleiding geven tot enkele pertinente vragen waarop de beleidsmakers moeten antwoorden. Is een klein verlies van manschappen gerechtvaardigd als het een groter doel dient, zelfs al stuur je mensen de dood in? Is het geoorloofd de wetten van de democratie te laten spelen, zelfs als er een verrader aan de macht komt omdat de procedure eerlijk wordt gespeeld? Moet een spionne geëxecuteerd worden of moet je ze net lang genoeg laten leven opdat ze zo veel mogelijke vitale informatie zou geven, zelfs al weet je niet of die informatie betrouwbaar is? Moeten religieuze wetten primeren op menselijke vrijheden, zelfs wanneer deze eerste door de omstandigheden het enige valabele alternatief zijn dat de mensheid van uitsterven kan behoeden? Deze en nog veel meer dilemma's zijn dagelijkse kost op de Koloniale Vloot.
 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
18. Scattered (1)
Kolonel Adama is zwaargewond afgevoerd naar de ziekenboeg. Kolonel Tigh moet de leiding over het schip overnemen, maar is kennelijk niet tegen die taak opgewassen. Na een verkeerd ingeschatte sprong wordt de Galactica gescheiden van de rest van de vloot. De enige manier om terug te keren impliceert tevens dat het computersysteem van het schip blootgesteld moet worden aan een aanval van de Cylons.

19. Valley Of Darkness (2)
Vijf Centurions zijn op de Galactica neergestort en proberen de installatie te vinden die de luchtdruk in het schip stabiel houdt om die te saboteren. Een kleine patrouille is al wat twee van de Centurions scheidt van hun doel.

20. Fragged
De vijf op Kobol neergestorte troepers stoten op een patrouille van Centurions die een raket bouwen om een eventuele reddingsmissie te bestoken. De vijf proberen om de antenne van de centurions neer te halen, maar het einde van die levensgevaarlijke operatie zullen ze niet allemaal meemaken. Tigh meent dat het het geschikte ogenblik is om de steeds meer naar waanzin afglijdende presidente Roslin aan de pers te tonen, maar door een extra bevoorrading chamalla wordt ze weer helder van geest.

21. Resistance
De staat van beleg die Tigh heeft afgekondigd blijft niet zonder gevolgen. Enkele schepen weigeren om nog langer Galactica te bevoorraden en er breken zelfs dodelijk rellen uit. Starbuck en Helo komen op Caprica een groep overlevenden tegen die zich tijdens de nucleaire holocaust van de Cylons in de bergen verschool. Een patrouille onder leiding van Lee Adama onderneemt stappen om Roslin uit de gevangenis te bevrijden.
 
22. The Farm
Adama neemt opnieuw zijn plaats als commandant in van de Galactica, maar zijn eerste taak, het terugvinden van president Roslin, is niet zo eenvoudig, want ze heeft zich op Cloud Nine verschanst en is niet dadelijk zinnens in te binden. Ze vindt bovendien hoe langer hoe meer volgelingen. Kara wordt tijdens een patrouille neergeschoten en ze belandt in een ziekenhuis waar ze wordt vastgehouden met minder nobele bedoelingen

Disk 2:
23. Home, Part 1
Starbuck, Helo en Boomer keren terug naar de vloot, maar hebben er geen idee van dat die intussen in twee kampen is verdeeld. Vooral de terugkeer van Boomer is zorgwekkend, want haar dubbelgangster is vermoord door iemand die de moordpoging op Adama wilde wreken. President Roslin bezweert de bewakers om Sharon in de luchtsluis te droppen, maar ze werpt op dat ze de enige is die op Kobol de tombe van Athena kan vinden.

24. Home, Part 2
Adama is vastbesloten om de gescheiden fracties weer te herenigen,en hij reist af naar Kobol om zich daar bij het gezelschap van de president te voegen. De aanwezigheid van Zarek wringt en Zarek is er niet helemaal van overtuigd dat zo één grote gezellige reünie wel zo'n goed idee is. In de tombe vinden ze een belangrijke aanwijzing.

25. Final Cut
Reporter D'Anna Biers (Lucy Lawless) wil met alle geweld een reportage maken over het leven zoals het is op Galactica. Ze jaagt iedereen op de kast met haar pertinente vragen over het bloedbad op Gideon. Vooral Tigh is het mikpunt van schuld. Tigh krijgt bovendien doodsbedreigingen.

26. Flight Of The Phoenix
De computersystemen van Galactica zijn geïnfiltreerd door een logische bom van de Cylons. De electriciteitstoevoer en de communicatie liggen al gedeeltelijk lam en het virus zoekt naar finale zwakheden in de verdediging opdat een vloot Raiders het schip totaal zouden kunnen vernietigen. Onder tijdsdruk kan Adama niets anders doen dan toe te staan dat Sharon wordt ingeschakeld als experte om de bom onschadelijk te maken. Tyrol (Aaron Douglas) heeft het in zijn hoofd gehaald om een nieuw schip te ontwerpen, ééntje dat onzichtbaar is voor de radar en hij slaagt nog in zijn opzet ook.

Disk 3:
27. Pegasus
De Galactica maakt contact met de Pegasus, een ander schip dat de Cylon-slachting schijnt te hebben overleefd. De leidende officier van de Psasus, Helena Cain (Michelle Forbes), is hoger in rang dan Adama en ze neemt het commando over. De vreugde slaat echter snel om in vijandigheid als Cain enkele impopulaire maatregelen treft. Ook Pegasus heeft een Cylon-gevangene aan boord. Doctor Baltar krijgt de toestemming om haar te ondervragen en tot zijn verbazing is het een zwaar mishandelde kloon van Number Six. Als blijkt welke ruwe ondervragingstechnieken de officier van Pegasus, luitenant Thorne ,(Fulvio Cecere) erop nahoudt, nemen Helo en Tyrol tegenmaatregelen. Dat wordt ze niet in dank afgenomen en ze worden door een krijgsraad op Pegasus ter dood veroordeeld.

Deze aflevering staat zowel op disk 2 in de uitgezonden versie als op disk 3 in de langere extended version.

28. Resurrection Ship, Part 1
Terwijl de Pegasus en de Galactica met getrokken wapens tegenover elkaar staan, maakt Kara in het stealthschip een reeks foto's van een Cylon-ship waarop de Cylons-in-mensengedaante worden herrezen. Cain stelt voor om tijdelijk een wapenstilstand af te kondigen om samen het hoofd te kunnen bieden aan de nieuwe dreiging. Er komen intussen meer en meer details aan het licht over burgers die door Cain bij de aanval van de Cylons na bedreiging in dienst zijn getreden met achterlating van wie ze niet kon gebruiken, zonder pardon. Roslin stelt een radicale oplossing voor.

29. Resurrection Ship, Part 2
Het Ressurection Ship wordt aangevallen door een gemeenschappelijk commando van Galactica- en Pegasus-Vipers. Adama heeft Kara de opdracht gegeven om Cain te elimineren, maar de Cylon die onder toezicht van doctor Baltar staat is haar voor.
 
30. Epiphanies
President Roslin is stervende, maar beveelt nog dat het halfbloedkind van Sharon moet worden gedood. Het schietsysteem van één van de Vipers is onklaar gemaakt en het is duidelijk een sabotageactie. Een nieuwe beweging van de burgerbevolking die zich op Cloud Nine heeft verschanst, eist vredesonderhandelingen met de Cylons, maar schuwt geweld niet om zijn zin te krijgen. Onder hen bevindt zich het door doctor Baltar bevriende Number Six-model.

Disk 4:
31. Black Market
Er dreigt schaarste van sommige producten, maar de noden van de markt worden aangevuld door een ondergronds opererende zwarte markt. Commandant Jack Fisk (Graham Beckel) heeft er duidelijk belangen in, maar hij wordt gewurgd met een pianosnaar. Roslin geeft Lee Adama de opdracht om de markt met wortel en al uit te roeien, maar Adama is zelf niet helemaal onbetrokken partij, want hij dringend antibiotica voor de dochter van Shevon, een prostituee (Claudette Mink) die hij regelmatig bezoekt.

32. Scar
Een mijnschip van de kolonisten stoot op een rijke ertsader en er wordt met man en macht gewerkt om die te ontginnen. In het brokstukkenrijke gebied zijn de koloniale schepen echter sitting ducks voor de Cylon-raiders. Eén raider in het bijzonder, die de bijnaam Scar draagt, heeft al heel wat piloten over de kling gejaagd. Starbuck en Kat (Luciana Carro) zijn in een ongezonde competitie verwikkeld over wie van beiden Scar kan neerhalen.
 
33. Sacrifice
De gevangenschap van Sharon lekt naar de pers en als gevolg daarvan nemen een aantal burgers die hun naasten hebben zien sterven door de hand van de Cylons het recht in eigen handen. Ze gijzelen de klanten van een bar op Cloud Nine en dreigen ermee hun gijzelaars over de kling te jagen als Adama Sharon niet aan hen wordt uitgeleverd.
 
34. The Captain's Hand
Als twee Raptors na een testvlucht vanop Pegasus niet meer terugkeren, wordt er een reddingsoperatie op touw gezet. Die loopt alleszins niet van een leien dakje en commandant Garner (John Heard) krijgt af te rekenen met insubordinatie. President Roslin moet een omstreden beslissing nemen omdat de bevolkingsaantallen van de koloniën dramatisch zakken en ze trekt het recht op abortus in. Net dan heeft het  zwanger meisje Rya Kibby (amber Rothwell) zich op Galactica verscholen en om asiel gevraagd.

Disk 5:
35. Downloaded
Op Caprica is er een versie van de Sharon-cylon die eraan twijfelt of haar loyauteit bij de mensen of bij de Cylons ligt. Ze vindt gehoor bij een gelijkgestemde Number Six. De Sharon op Galactica bevalt van haar baby, maar de regering heeft er veel baat bij dat er niet al te veel mensen op de hoogte zijn van het bestaan vande baby. Er worden drastische maatregelen genomen.

36. Lay Down Your Burdens, Part 1
Tyrol slaat in een halve slaaptoestand Callys (Nicki Clyne) gezicht kapot. Hij herinnert er zich achteraf niets van en het wordt hem niet kwalijk genomen, maar hij zit met een zodanige gewetenswroeging dat hij priester Cavil (Dean Stockwell) raadpleegt over zijn besognes. Starbuck leidt een reddingsoperatie om de overlevenden op Caprica op te pikken. Eén van haar teams vliegt verkeerd en ontdekt een planeet waar leven en kolonisatie mogelijk is. Het onderwerp wordt een verhit topic in het debat tussen Roslin en Baltar.

37. Lay Down Your Burdens, Part 2
Het al dan niet mogen koloniseren van de pas ontdekte planeet New Caprica wordt de voornaamste inzet van de verkiezingen. De resultaten stromen binnen en Roslin lijkt het te halen, maar, zo blijkt, er is één en ander goed foutgelopen... In een klimaat van anarchie komt Gaius er uiteindelijk uit als een nieuwe president en zijn eerste daad is het goedkeuren van de kolonisatie van New Caprica. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want Number Six heeft nog een onaangename verrassing achter de hand. De opbouw op New Caprica verloopt vredig. Alhoewel de Cylons hebben beloofd niet aan te vallen, is er een tekort aan levensmiddlen en medicijnen. Het gezag van Baltar smelt weg als sneeuw voor de zon en er moet iets gebeuren wanneer er plots een Cylon-luchtmachtbasis landt en New Caprica ontzet.
 
BEELD EN GELUID
Ook het tweede seizoen van Battlestar Galactica is op Blu-ray zeer voldragen. Het beeld is een mengeling van losse camerashots en beelden van deep outer space met veel ruis, die de serie de aanblik van een documentaire geven. Met het kleurenpalet wordt een fijn spel van licht en donker gespeeld, waarmee onder andere de gedachten uit het onderbewustzijn van enkele personages en hun persoonlijke hallucinaties, in beeld worden gebracht. Naast de onderbelichting valt in dergelijke droomsequenties vooral de oversaturering in het geel op. Het geheel oogt echter zoals alle Battlestar Galactica-releases tot nog toe zeer fijn. De Engelse DTS HD-MA track overtreft ruim de verwachtingen; naast een diepe impact en een zware bas, onder meer in een scène waarin een kernwapen tot ontploffing wordt gebracht, onderlijnt de muziek de actie erg scherp. De dialogen zijn kristalhelder.
 
EXTRA'S
In tegenstelling tot de dvd zijn op de Blu-ray wél alle extra's van de Amerikaanse versie overgepompt. Maar liefst achttien afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaartrack, waarvan er een deel bij de tv-release als podcastdownload ter beschikking gesteld werden. In totaal bevatten de disck 116 minuten (!) verwijderde scènes, dit in tegenstelling tot de dvd die alleen maar verwijderd materiaal voor de eerste negen afleveringen bevat. De sizzle reel (3 min.) is een uitgebreide promo voor de halfseizoenfinale, die de completisten tevreden zal stellen. The series lowdown (20 min.) bevat een goeie teaserdocumentaire als smaakmaker. R&D Logos (2 min.) toont nog enkele extra creditlogo's waarmee de afleveringen van Battlestar Galactica gewoonlijk afsluiten, Monty Python-achtige filmpjes waarin producenten Ron Moore en David Eick elkaar het hoofd inslaan. David Eick stalkt ook regelmatig cast en crew met zijn videoblogs, waarvan er zeven op dit seizoen terug te vinden zijn (28 min.). Net als bij alle andere Battlestar Galactica Bluray-releases bevat ook deze diskset de volledige soundtrack en de interactieve featurette The Oracle, een mini-encyclopedie over de Galactica en zijn opvarenden.
 
CONCLUSIE
Het blijft jammer dat de volledige serie vooralsnog niet te koop is op Blu-ray, maar het tweede seizoen van Battlestar Galactica is alweer zijn geld waard.coverStudio: Universal

Regie: Michael Rymer, Sergio Mimica-Gezzan, Allan Kroeker, Rod Hardy, Jeff Woolnough, Robert Young, Michael Nankin, Rod Hardy, James Head, Reynaldo Villalobos
Met: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff, Jamie Bamber, James Callis, Tricia Helfer, Callum Keith Rennie, Grace Park, Michael Hogan, Matthew Bennet

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005-2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
915 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582718324


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Deens, Noors, Fins, Zweeds
Extra's:
• 18 audiocommentaartracks
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Sizzle reel"
• Documentaire "The series lowdown"
• Documentaire "R&D Logos"
• Original soundtrack
• 7 David Eick's video blogs
• The Oracle

Andere recente releases van deze maatschappij