:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GODZILLA 2000
GODZILLA 2000
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-06-26
FILM
Japan 1999. Het verhaal start bij het Godzilla Prediction Network (GPN) dat bestaat uit Shinoda Yuji (Takehiro Murata), zijn dochter Shinoda Io (Mayu Suzuki)en reporter Ichinose Yuki (Naomi Nishida). GPN speurt het hele land af naar Godzilla. Als deze plots oog in oog staan met het monster moeten ze vluchten. Tegelijkertijd vind de regering een immense meteoriet. Als wetenschappers er onderzoek willen op uitvoeren begint deze op eigen kracht te vliegen. Godzilla gaat op zijn beurt verder met hetgeen waar hij best in is: steden vernietigen! Het leger wordt ingeschakeld om Godzilla tegen te houden. Net als Godzilla het leger wilt aanpakken duikt uit het niets de meteoriet op. De meteoriet valt Godzilla aan en deze laatste doet direct een tegenaanval, waardoor de buitenkant van de meteoriet openbarst en een UFO tevoorschijn komt. De UFO vertrekt en vliegt naar Tokio waar deze land op de hoogste gebouw van de stad. Plots verdwijnen er files van mensen hun computers en als snel blijkt dat de UFO informatie opslorpt en opneemt. Yuki geraakt binnen in het gebouw waar de UFO zich heeft op genesteld en breekt binnen in de infostroom van de vliegende schotel. Zo ontdekt ze dat de UFO uit is naar het DNA van Godzilla om zo een krachtige, buitenaardse tegenstander voor de grote hagedis te creëren. Plots verschijnt een afschrikwekkend monster dat de naam Orga draagt. Kan Godzilla “The King Of Monsters” blijven of moet hij deze keer de duimen leggen…

De eerste Godzilla film dateert uit 1954. De film werd een gigantisch succes en de rest is geschiedenis. De film kreeg 25 sequels (!) waarvan enkele remakes. In de 21ste sequel Godzilla VS Destoroyah (’95) werd Godzilla gedood omdat het de bedoeling was dat de Amerikaanse remake Godzilla (’98) van Roland Emmerich het zou over nemen. De Amerikaanse film werd wereldwijd een grandioze hit (budget: 125 milj. $, wereldwijde box office: 355 milj. $) maar werd de grond ingeboord door de critici. De doodsteek kwam van de diehard Godzilla-fans die de film veroordeelde en schreeuwden om een nieuwe “echte” Godzilla van de Toho Studio. In 1999 was het zover en verscheen Godzilla 2000, de meest dure Japanse Godzilla film van die tijd. De film werd een grandioos succes en Columbia Tristar kocht de rechten aan om de film in Amerika ook uit te brengen. De producers gooide er een 1 miljoen $ budget tegenaan om een USA-versie van Godzilla 2000 te creëren (herwerkte soundtrack en 9 minuten uit de film geknipt). De film werd een beetje overschaduwd door de grote zomer blockbusters maar haalde toch een mooie 11 miljoen $ binnen. Toho had de boodschap begrepen en hebben in de Godzilla-reeks opnieuw een geldkoe gevonden. Na Godzilla 2000 kwamen nog Godzilla X Megaguirus (2000) en GMK (2001). In 2003 (eind 2002) mag u een nieuwe remake verwachten van Godzilla VS Mechagodzilla. Maar 2003 is nog een eind weg dus tot dan kan deze DVD van Godzilla 2000 wonderen doen.

BEELD EN GELUID
Zelfs voor aangekochte producties als Godzilla 2000 doet Columbia Tristar meer dan zijn best! Het 2.35:1 beeld is anamorfisch uitgevoerd en is van goede kwaliteit. Het beeld is scherp en we hebben weinig tot geen vuil en printbeschadigingen kunnen opmerken. Ook heeft het een goed contrast en een prima schaduwdetail. Enig minpunt is het aanwezig zijn van filmgrain. Dit is het meeste bij de nachtscènes maar is niet van een dramatisch niveau dus daar zal weinig mens over vallen. De kleuren die ogen dan weer natuurlijk en voldoende warm. Een prima beeldtransfer! Ook het geluid is van hoog niveau! Het Engelse Dolby Digital 5.1 klinkt warm en natuurlijk (juist dit is een natuurlijk klinkende dub! Dit heeft men bereikt door enkele Aziatisch-Amerikaanse acteurs de dialogen laten in te spreken en niet zoals gewoonlijk door enkele duidelijk Amerikaanse derderangs acteurs). De geluidstrack is lekker luid opgenomen en heeft een goede spreiding. Bij de vele actiescènes is er een goede ondersteuning. Bij momenten vliegt, bij wijze van spreken, de staart van Godzilla en de raketten van de vele tanks je om de oren! De dialogen zijn goed te verstaan en we hebben geen ruis of storende geluidsoneffenheden kunnen vaststellen. Columbia doe zo verder!

EXTRA'S
Columbia Tristar heeft een handjevol interessante extra’s bijeen gezocht om menig Godzilla-fan tevreden te stellen. Allereerst treffen we een amusante en interessante audiocommentaar aan door scriptschrijver van de USA-versie Michael Schleshinger, geluidseffect verantwoordelijke Darren Pascal en Mike Mahoney, die instond voor de montage van de Amerikaanse versie. Deze heren vertellen vooral over de verschillen tussen beide versies maar geven ook info over de problemen dat het met zich meebrengt om een Godzilla-film in Amerika uit te brengen. Volgende extra feature is een korte behind the scènes-clip met een korte kijk op de set van Godzilla 2000. Dan treffen we de amusante bioscooptrailer aan en enkele cross-promotional trailers van ander monsterfilms als Anaconda en de Amerikaanse Godzilla. Ten slotte hebben we nog talent files van regisseur Takao Okawara (2 pagina’s) en een leuke 7 pagina’s tellende van Godzilla himself! Pittig detail: Voor Takao Okawara is Godzilla 2000 al de vijfde Godzilla-film dat hij regisseert!

CONCLUSIE
Godzilla 2000 is het antwoord op de Amerikaanse, wat overroepen, blockbuster Godzilla uit ’98. De film doet voor hoe het wel moet en daarmee bewijst Toho dat zij de enige studio op aarde zijn die amusante en meestal geslaagde Godzilla-films kunnen brengen! Voor mensen die nog nooit een originele Godzilla film gezien hebben en niets anders gewoon zijn dan Amerikaanse films à la Jurassic park, zal het wel even een aanpassing zijn. Maar voor mensen die bereid zijn hun te laten meeslepen met Godzilla 2000 staat een heerlijk amusante popcornfilm te wachten à la monsterfilms uit de jaren 50 maar dan nu afgewerkt met state-of-the-art effecten! Deze film is ook een regelrechte aanrader voor mensen die eens wat anders willen zien dan het grijze en soms wat te voorspelbare Amerikaans entertainment van de laatste jaren. Bovendien heeft deze DVD een schitterende beeld- en geluidskwaliteit. En deze keer slaagt Columbia er ook in om fijn pakketje extra’s op de schijf te gooien. Iets waar ze bij reeds eerder verschenen Aziatische films dikwijls niet in slaagden (met uitzondering van Crouching Tiger, Hidden Dragon). Als ze zo verder doen zoals met deze disc dan zullen ze veel fans een plezier doen en vooral veel kopers bij krijgen. Kortom een prima schijf!


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Takao Okawara
Met: Takehiro Murata, Hiroshi Abe, Naomi Nishida, Mayu Suzuki

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1999

Leeftijd:
PG

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
043396056671


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Behind the scenes,
• Bioscooptrailer,
• Talent files,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij