:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOW TO TRAIN YOUR DRAGON
HOW TO TRAIN YOUR DRAGON (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-12-20
FILM
This is Berk. It's twelve days north of Hopeless and a few degrees south of Freezing to Death. It's located solidly on the Meridian of Misery. My village. In a word? Sturdy, and it's been here for seven generations, but every single building is new. We have fishing, hunting, and a charming view of the sunset. The only problems are the pests. You see, most places have mice or mosquitoes.
We have... Dragons!


In How To Train Your Dragon maken we kennis met de jonge Viking Hiccup. Hij woont op het eiland Berk, waar zijn volk al zeven generaties woont. Toch zijn alle huizen op Berk nieuw. Waarom dit zo is, wordt snel duidelijk. Berk kampt immers met een drakenplaag. Vandaar ook dat de echte en gewaardeerde Vikings van Berk drakenvechters zijn. Hiccup wil niet liever dan deel uitmaken van deze groep, maar hij is niet meteen wat je noemt een stoere Viking. Met zijn tengere gestalte en klunzige manieren maakt hij geen schijn van kans tegen de draken. Dat is ook zijn vader Stoick, een gespierde Viking in hart en nieren en leider van Berk, niet ontgaan. Dus wordt Hiccup bij Gobber in de leer gestuurd. Gobber is de smid van het eiland en babysitter van dienst. Maar het is niet zo gemakkelijk om Hiccup overal buiten te houden. Ondanks alle pogingen van de dorpsbewoners – die ervan overtuigd zijn dat Hiccup altijd ongelukken veroorzaakt – trekt die er geregeld alleen op uit. Tijdens één van de nachtelijke aanvallen van de draken, beslist Hiccup eindelijk zijn zelfontworpen katapult te gebruiken om de draken uit de lucht te schieten. Als bij wonder raakt Hiccup een Night Fury, een uiterst gevaarlijke draak, die ergens in de bossen buiten het dorp neerstort.


Natuurlijk stuit het verhaal van Hiccups succes op heel wat ongeloof in het dorp. Dus trekt hij er alleen op uit. Hij vindt zijn Night Fury, verwond en niet meer in staat om te vliegen, diep in het bos. Maar dan ontdekt Hiccup dat hij niet in staat is de draak te doden. Meer nog, er ontstaat een band tussen hem en de draak die hij Toothless noemt. Hiccup leert meer en meer over draken en ontdekt dat die beesten helemaal anders zijn dan de Vikings denken. Maar dan moet Hiccup, tijdens zijn drakenvechtertraining, een echt gevecht aangaan met een draak en die ook doden. Bovendien moet hij ook nog het gevecht leveren tegen de vooroordelen van zijn volk.


Regisseurs Chris Sanders en Dean DeBlois, die eerder al samenwerkten aan Lilo & Stitch, leveren met How To Train Your Dragon een prachtige animatiefilm af. Bij de acteurs die hun stem lenen aan de personages zitten een aantal bekende namen: Jay Baruchel (o.a. She’s Out Of My League en Fanboys) levert zijn stem aan Hiccup, Gerard Butlers stemgeluid – die we kennen van P.S. I Love You en 300 – wordt gebruikt voor Stoick. Astrid – een jong Vikingmeisje en geweldige drakenvechtster – krijgt haar stem van America Ferrera, ofwel Ugly Betty.

BEELD EN GELUID
De beelden in How To Train Your Dragon zijn haarscherp en zien er prachtig uit. Er is een mooi contrast tussen de grijze stad van de Vikings en de mistige zee, het bloedrode nest van de draken en het rustige en vredige groen van het bos waar Hiccup Toothless vindt. Dit alles zorgt ervoor dat How To Train Your Dragon er erg mooi en sfeervol uitziet. Ook op het geluid valt niets aan te merken. Als je kiest voor de Engels gesproken versie, krijg je geluid in Dolby True HD en dat is echt wel de moeite waard.


EXTRA'S
Er zijn nog drie andere manieren om How To Train Your Dragon te bekijken. Je kan kijken naar de film met Filmmakers’ commentary met commentaren van Chris Sanders, Dean DeBlois en Bonnie Arnold. Je kan ook opteren voor The Animators Corner waarin via een beeld-in-beeldstoryboard extra informatie gegeven wordt. Of je kan kiezen voor de Trivia Track. Of als je niet genoeg krijgt van How To Train Your Dragon, kan je ze natuurlijk ook allemaal bekijken.

Naast deze extra’s die verbonden zijn aan de film zelf, bevat deze Blu-ray nog heel wat ander leuk materiaal. In de eerste plaats hebben we Legend Of The Boneknapper Dragon,s een 16 minuten durend filmpje dat een vervolgverhaaltje biedt op de hoofdfilm. In Legend Of The Boneknapper Dragon gaan Hiccup en zijn vrienden samen met Gobber op zoek naar de Boneknapper Dragon – die op zoek is naar het perfecte botje voor zijn beenderharnas – en die hem al zijn hele leven achtervolgt. Het is een erg leuk filmpje geworden dat zeker de moeite waard is om te bekijken. Ook erg leuk is de Viking-Sized Cast waarin we wat meer te weten komen over de acteurs die hun stem geven aan de personages. We zien de acteurs hier effectief aan het werk en ze vertellen ons over de band die ze met hun personage ontwikkeld hebben. In The Technical Artistry of Dragon wordt de technische kant van de film belicht. We krijgen tekst en uitleg over het hoe en waarom van de film. Er wordt heel wat aandacht besteed aan de effecten van de film wat logisch is gezien het juist deze effecten zijn die de film echt moeten maken. Wat ook in dit onderdeel aan bod komt en erg leuk om te zienis  hoe de draken – en dan meer bepaald Toothless – vorm krijgen en hoe de makers van de film erin geslaagd zijn zoveel gevoel in deze personages te leggen.

Eveneens de moeite zijn de drie Deleted Scenes – die uiteraard in storyboards getoond worden. Hoewel het hier gewoon gaat om vrij vage tekeningen, zien ze er toch al heel mooi uit. Sommige van deze scènes hebben op een andere manier hun weg naar de uiteindelijke film gevonden, anderen zijn dan weer helemaal verdwenen. The Story Behind The Story is een extra die ook het vermelden meer dan waard is. We komen meer te weten over de boeken waarop de film gebaseerd is en wat de verschillen zijn tussen beide versies. De schrijfster van de serie – Cressida Cowell – vertelt over haar jeugd en hoe die haar inspireerde om het verhaal van Hiccup en Toothless te schrijven. Verder vinden we Racing for the Gold, vijf korte filmpjes waarin de personages van How to Train Your Dragon zich aan een set nieuwe sporten wagen zoals Ski Jumping, Viking Snowboarding, Speed Skating en Bobslee. Hoewel deze sporten ons heel bekend in de oren klinken, krijgen ze in de wereld van Hiccup een heel andere interpretatie. In How To Draw A Dragon zien we één van de tekenaars aan het werk. Hij leert ons stap voor stap om Toothless te tekenen. Jammer genoeg is het zelfs met deze professionele begeleiding een onbegonnen zaak voor creatieve nullen als ik. Your Viking Profile is een kleine meerkeuzevragenlijst die je kan invullen. Wanneer je geslaagd ben in je Viking-persoonlijkheidstest kom je te weten op welk personage je het meeste lijkt. Als laatste extra vinden we nog de DreamWorks Animation Video Jukebox met liedjes uit Shrek (I’m a Believer), Kung Fu Panda (Kung Fu Fighting), Bee Movie (Here Comes The Sun), Madagascar (I Like To Move It, Move It) en Over The Hedge (Rockin’The Suburbs). Bij deze Blu-ray zit ook de dvd-versie van How To Train Your Dragon.
 

CONCLUSIE

How To Train Your Dragon is een grappige, spannende en ontroerende film over een jongen die net iets anders is dan de rest, maar die juist daardoor een hele nieuwe wereld ontdekt. En zoals zoveel kinder- of jeugdfilms is ook deze prent weer een mooi verhaal over moed en vriendschap. Wij hebben genoten van deze prachtige film. Zeker een aanrader!


coverStudio: Paramount

Regie: Chris Sanders, Dean DeBlois
Met: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller, Kristen Wiig, Robin Atkin Downes. Philip McGrade, Kieron Elliott, Ashley Jensen, David Tennant

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
6

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083003326


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby True HD 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Vlaams, Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Filmpje "Legend Of The BoneKnapper Dragon"
• Documentaire "Viking-sized cast"
• Documentaire "The technical artistry of dragons"
• 3 verwijderde scènes
• Documentaire "The story behind the story"
• Spelletje "Racing for the gold"
• Documentaire "How to draw a dragon"
• Spelletje "Your Viking Profile"
• Audiocommentaartrack
• Picture in picture-track The Animator's Corner
• Trivia track
• Dreamworks Animation Video Jukebox

Andere recente releases van deze maatschappij