:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEGAMIND
MEGAMIND (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-05-16
FILM
Wanneer zijn planeet wordt opgeslorpt door een zwart gat, crasht superheld Metro Man (Brad Pitt) als baby op Aarde, waar hij zich ontpopt tot verdediger van het Goede. Helaas is er dan altijd iemand die tweede viool moet spelen: de omstandigheden waarin Megamind (Will Ferrell) en zijn favoriete knuffel, de pirañha Minion (David Cross), op Aarde belanden zijn grotendeels gelijkend, maar omdat de positie van superheld al uitgetekend is, ontpopt Megamind zich maar tot de superschurk, de aartsnemesis tegen wie Metro Man het altijd moet opnemen. Megamind wisselt zijn leven af met ontsnappingspogingen, evil master plans for world domination, wordt vervolgens weer in de gevangenis gesmeten voor één van zijn 85 opeenvolgende levenslangveroordelingen, waarna hij weer met behulp van Minion een belachelijk eenvoudig ontsnappingspoginkje op papier heeft gezet dat nog schijnt te werken ook... Circle Of Life. De heroïsche strijd tussen Megamind en Metro Man wordt voor het journaille verslagen door Roxanne Ritchie (Tina Fey), van wie het gerucht de ronde doet dat ze het liefje van Metro Man is, of toch minstens is geweest. Tijdens één van de heroïsche gevechten tussen Metro Man en Megamind vindt deze laatste de zwakke plek van zijn tegenstander, namelijk koper, en hij kan Metro Man uit de weg ruimen. Metro City, of Metrocity zoals Megamind het altijd foutief uitspreekt, zal vanaf nu rekening moeten houden met zijn nukken en grillen, want er is niemand die hem kan tegenhouden. Bovendien vermomt Megamind zich vaak als de sullige bibliothecaris Bernard (Ben Stiller), en op die manier weet hij Roxannes hart te veroveren.

 
 

Maar er knaagt iets. De enige superschurk zijn in een stad als Metro City gaat vervelen - je kan nóg eens de bank gaan overvallen maar what's the point als niemand je tegenhoudt? Daarom heeft Megamind het DNA van Metro Man bij elkaar geschraapt, en hoopt met een implantaat één gelukkige inwoner van Metro City superkrachten te schenken, zodat hij zelf weer een sparring partner heeft. Toevallig wordt de capsule in de billen geschoten van Hal Stewart (Jonah Hill), de sjofele cameraman van Roxanne. Langzaam begint die ook superkrachten te ontwikkelen, en het lijkt er even op dat hij als Titan de nieuwe verdediger van het land is, die de supermisdaad van Megamind gaat bestrijden. Titan heeft echter al het ongenoegen gehad om verschillende amoureuze afwijzingen van Roxanne te mogen hebben ontvangen, en hij wordt hoe langer hoe knettergekker. Als hij dan ook nog eens te weten komt dat de geheime minnaar van Roxanne, Bernard, feitelijk ook Megamind is, gaan de poppen aan het dansen. Zit Metro City nu met twee superschurken of moet Megamind, al was het maar voor de mooie ogen van Roxanne, de rol van held op zich nemen?




Megamind is een vrolijke hoop absolute nonsens bij elkaar. Het idee om een superschurk de hoofdrol van een animatiefilm toe te bedelen is niet nieuw, recent nog kregen we Despicable Me voorgeschoteld die min of meer vanuit het zelfde standpunt vertrok. Bij Megamind wordt meer specifiek de http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=426 Superman-franchise op niet heel subtiele wijze geparodieerd, tot en met het opvoeren van een Marlon Brando-lookalike. De plot is aardig en kijkt lekker weg, maar is bij momenten redelijk chaotisch, en het niveau van het eerdere genoemde Despicable Me, How To Train Your Dragon of de gemiddelde Pixarfilm wordt nergens gehaald. In het huidige (over)aanbod van CGI-films moet Megamind toch wel de duimen leggen tegen de concurrentie: de karakters zijn redelijk ééndimensioneel en met acteurs als Will Ferrell en Jonah Hill heeft regisseur Tom McGrath (Madagascar) niet echt een tot de verbeelding sprekende cast binnengehaald. De film pretendeert echter nergens om méér te zijn dan een hapklaar brokje ontspanning, alhoewel de kinderen de helft van de popcultuurreferenties niet zullen begrijpen, en niet ten volle zullen genieten van de net als bij Shrek aanwezige ondersteunende rockklassiekers, waarbij de samenstellers gretig plukken uit het oeuvre van onder meer AC/DC.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van Megamind is helaas net niet over de hele lijn geslaagd om een maximumscore te garanderen. De kleuren zijn wel erg gaaf en stabiel en er wordt goed gebruik gemaakt van het contrast in de kleurlagen zoals in Megaminds huid, maar er is hier en daar wat zeer lichte banding te zien. De belichting is in sommige scènes wat aan de donkere kant, waardoor onder meer de scène waarin de robots het gezicht van Megamind vormen in de lucht, er een beetje onderdrukt uitziet, maar andere scènes hebben weer wel voldoende scherpte, zoals het publiek dat komt opdagen bij de opening van het Metro Man-museum. Het zijn echter allemaal kleine puntjes van kritiek, maar we zijn voor een computeranimatiefilm niet gewoon om een minder dan perfect beeld te krijgen. De Dolby TrueHD 7.1-kwaliteit is uitstekend, stevig maar niet bombastisch, en biedt een mooi evenwicht tussen de dialogen, de hardrockmuziek en de speciale effecten. Het geluidslandschap is goed gespreid, en biedt een leuke HT-ervaring.


 
EXTRA'S
De UK-versie van deze film komt met een aardige hoeveelheid extra's. Bij Dreamworks is er tegenwoordig altijd een extra bonusfilmpje toegevoegd, ditmaal gaat het om Megamind: The Button of Doom (15 min.), een soort van epiloog waarin Megamind, getransformeerd van superschurk tot superheld, zijn doomsday devices op een rommelmarkt verkoopt, maar één fatale machine vergeet, namelijk een rode knop waarvan hij niet meer precies weet waar ze voor dient. Naast een audiocommentaartrack door regisseur Tom McGrath, producenten Lara Breay en Denise Nolan Cascino, en scenaristen Alan Schoolcraft en Brent Simons, is er ook een Picture-in-picturefeaturette "The Animators' Corner" waarin stukjes van de commentaartrack worden afgewisseld met storyboards, materiaal achter de schermen en computerprevisualisaties. De derde mogelijkheid in parallel met de film af te spelen is een Trivia Track. Het interactieve gedeelte van de disk wordt geboden in de vorm van een Interactive Comic Creator waarbij de kijker negen scènes kunnen voorzien van voorgeselecteerde dialogen. Dan volgen er 5 documentaires. Meet the Cast of Megamind (9 min.) bestaat uit een reeks generische interviews met de stemacteurs, Discover the lost scene (2 min.) bevat een verwijderde scène waarin Megamind een nummer opvoert met een tandenborstel, Inside Megamind's Lair (7 min.) is een zéér promotioneel getint stukje over de première van de film in New York, Experience AnimatorMan (2 min.) toont ons hoe de animatoren de gelaatsuitdrukkingen en lichaamshoudingen op punt krijgen, en in You Can Draw Megamind (13 min.) toont animator Andy Schuhler ons stap voor stap hoe je het hoofdpersonage uit de film tekent, wat een beetje gek lijkt want uiteraard is deze in de film computergeanimeerd en niet met de hand getekend. Dan volgt er een videostrip The Reign of Megamind, die de vervelende eigenschap heeft dat 'ie geen exit-functie heeft, en een interactieve galerij Behind the Mind met artwork. Dan volgt er nog een videoclip "Mega Rap" (1 min.) met fragmentjes uit de film een (we zouden het bijna vergeten zijn) interactief spelletje Spot the Difference waarbij een deftige interface compleet schijnt te ontbreken, en tot slot krijgen we onder de noemer World of DreamWorks Animation nog een hoop promotioneel materiaal voor andere Dreamworks-films. Kort gezegd, het bonusmateriaal is inhoudelijk wat aan de magere kant om te overtuigen, is zeer promotioneel en voorspelbaar.

 
 

CONCLUSIE
Megamind staat garant voor een avondje leuk entertainment in goede kwaliteit, alhoewel de extra's op de disk eerdig knullig zijn.



cover



Studio: Paramount

Regie: Tom McGrath
Met: Will Ferrell, Brad Pitt, Tina Fey, Jonah Hill, David Cross, Justin Theroux, Ben Stiller, Jessica Schulte, Tom McGrath, Emily Nordwind, J.K. Simmons

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2010

Leeftijd:
PG

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051368221953


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 7.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Deens Dolby Digital 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Vlaams, Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• Filmpje "Megamind: The Button of Doom"
• Picture in picture-featurette "The Animators' Corner"
• Trivia Track
• Interactieve featurette "Interactive Comic Creator"
• Documentaire "Meet the Cast of Megamind"
• Documentaire "Discover the lost scene"
• Documentaire "Inside Megamind's Lair"
• Documentaire "Experience AnimatorMan"
• Documentaire "You Can Draw Megamind"
• Video Comic Book "The Reign of Megamind"
• Audiocommentaartrack door regisseur Tom McGrath, producenten Lara Breay en Denise Nolan Cascino, en scenaristen Alan Schoolcraft en Brent Simons
• Interactieve featurette "Behind the Mind"
• Videoclip "Mega Rap"
• Spelletje "Spot the Difference"
• Promotionele clips "World of DreamWorks Animation"

Andere recente releases van deze maatschappij