:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HISTORY OF VIOLENCE, A
HISTORY OF VIOLENCE, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Olivier - Geplaatst op: 2011-09-22
FILM
Tom Stall (Viggo Mortensen uit The Lord Of The Rings-Trilogie) leidt een rustig leventje samen met zijn echtgenote Edie (Maria Bello uit Thank You For Smoking) en hun twee kinderen in een klein Amerikaans stadje. Een onverwacht en bloederig incident zet hem plotseling in de schijnwerpers als locale volksheld. Door zijn verschijning in de media beweren enkele uiterst dubieuze types Tom te herkennen als hun oude gabber en partner in crime die jaren geleden plotseling verdween. Tom slaagt erin om zijn omgeving heel lang voor te spiegelen dat de criminelen de verkeerde persoon voor zich hebben, maar zijn geheime verleden dwingt hem uiteindelijk om tot het uiterste te gaan om zijn familie en zijn nieuwe leven te beschermen.
 
 
David Cronenberg, de Canadese cineast en meester in groteske organische horror (Videodrome, The Fly, ExistenZ) en psychologische thrillers (Spider, Dead Ringers) brengt ons opnieuw een fascinerende kijk op zijn geliefkoosde centrale thema, namelijk de transformatie van de mens. Het is meteen ook de eerste film van zijn hand die toegankelijk is voor het grote publiek, zonder daarbij zijn eigen typerende stijl te verloochenen. A History Of Violence is een zeer ingetogen film die aan een gezapig tempo passeert, wat de impact van de gewelddadige uitspattingen enkel maar verhoogt. We krijgen vele close-ups van gezichten te zien zonder dat we er gevoelens van kunnen aflezen; de borrelende emoties van de personages gaan verscholen achter de maskers die ze dragen. Dit is vooral duidelijk merkbaar bij het personage van de brave huisvader Tom Stall die in feite de koele killer Joey Cusack blijkt te zijn. Die dualiteit wordt perfect weergegeven door de ijzersterke vertolking van Viggo Mortensen. Het onvermogen om zijn emoties te uiten wordt op een zeer treffende wijze gevat door de Deense acteur.
 

De film werd op een koele, haast afstandelijke manier gedraaid door Cronenberg, waarmee hij tevens de interne emotionele spanningen van zijn personages accentueert. De bescheiden en erg discrete soundtrack van Howard Shore draagt ook bij aan de ongemakkelijke, dreigende sfeer. Al van bij het begin van de film krijgen we als kijker het onbehaaglijke gevoel dat er iets niet klopt met Tom; hij hoort niet thuis in het typisch Amerikaanse, kleinburgelijke dorpje waar hij zijn eigen zaak uitbaat. Tegelijkertijd blijkt het echter een ideale habitat voor hem te zijn om zijn duistere verleden en zijn gewelddadige neigingen geheim te houden voor zijn eigen familie en de gemeenschap rondom. Daarmee suggereert Cronenberg dat onze omgeving ook een invloed heeft op wie we zijn en op hoe we ons gedragen jegens onze medemens. Ook de impact van de media - die Tom bombarderen tot plaatselijke held waardoor hij zich niet langer achter zijn valse identiteit kan verschuilen - speelt een grote rol in de film.

BEELD EN GELUID
Voor een recente film uit 2006 valt de beeldtransfer een klein beetje tegen, ook al kunnen we spreken van een mooie upgrade ten opzichte van de eerder uitgegeven dvd. We krijgen een nogal softe beeldpresentatie met een eerder flets kleurenpalet, al zal dit wel grotendeels de bedoeling geweest zijn van de regisseur om het verhaal zo sober mogelijk weer te geven. Het beeld met originele aspect ratio van 1.85:1 is  gedetailleerd en de afgezwakte kleuren zijn consistent. De huidtinten zijn tamelijk accuraat maar lijken te pas en te onpas kunstmatig bewerkt te zijn; de natuurlijke texturen ervan worden opzettelijk vervaagd.

 
Zoals we al eerder aanhaalden gaat het hier om een eerder ingetogen film met hier en daar een lichamelijke uitspatting van geweld of seks. De meegeleverde DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack is dan ook eerder subtiel dan bombastisch omdat het hier in geen geval om een actiefilm gaat. De geraffineerde geluidsmix draagt dan ook bij tot een betere beleving van de film. De korte maar hevige explosies van geweld missen hun impact niet op auditief vlak. De discrete filmmuziek komt ook goed tot haar recht en de dialogen worden perfect weergegeven.

EXTRA'S
Films van Cronenberg geven altijd meer stof tot nadenken dan op het eerste gezicht lijkt. Dit maakt het nog pijnlijker om te moeten vaststellen dat er geen enkele extra terug te vinden is op het schijfje. Wat een zonde dat het audiocommentaar en de meer dan een uur durende making-of van de Amerikaanse en Engelse uitgaves hier geen plaatsje hebben gekregen. Voorafgaand aan de film krijgen we wel bioscooptrailers te zien van The Way Back, The Next Three Days en Source Code.


CONCLUSIE
A History Of Violence is een topnotchthriller met een lang nazinderend unhappy happy end. Diegenen die de film reeds zagen zullen begrijpen wat we met deze term bedoelen. De film kan gezien worden als de eerste mainstream picture van de Canadese regisseur David Cronenberg die zich in 2007 opnieuw tot het grote publiek richtte met het ijzersterke Eastern Promises (alweer met een geweldige Viggo Mortensen in de hoofdrol). Deze prent is het typische voorbeeld van een slow burner die beter wordt bij elke kijkbeurt. Beeld en geluid bieden een meerwaarde ten opzichte van de dvd, maar het totale gebrek aan extra's ten opzichte van de uitgaves in het buitenland kunnen we echt niet appreciëren voor een meesterwerkje als dit.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: David Cronenberg
Met: Viggo Mortensen, Ed Harris, William Hurt, Maria Bello, Ashton Holmes, Stephen McHattie, Peter MacNeill

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045226893


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij