:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHINING, THE
SHINING, THE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-09-06
FILM
Jammer dat één van de grootste geniëen van de filmkunst niet meer onder ons is. Stanley Kubrick stak verscheidene meesterwerken in elkaar en die kregen onlangs allemaal een dvd-behandeling. Deze The Shining uit 1980 is naast The Exorcist naar mijn bescheiden mening nog altijd één van de meest schrikwekkende films aller tijden. Deze verfilming van het gelijknamige Stephen King-boek is door Kubrick op een dergelijke manier in beeld gebracht dat het zelfs voor de doorgewinterde horrorfanaat moeilijk wordt om deze film in één ruk uit te zitten. Jack Nicholson is perfekt gecast in de rol van Jack Torrance, een schrijver in financiële moeilijkheden, die hoopt op een bestseller die hem voor ééns en voor altijd uit de problemen zal helpen. Hij solliciteert naar de job van huisbewaarder in het grote en kille berghotel "Overlook Hotel" waar hij samen met z'n vrouw en zoontje gedurende 6 maanden ver van de buitenwereld in afzondering zal leven. Ideaal voor een schrijver om z'n muze te vinden, denkt hij. Tijdens het sollicitatiegesprek wordt hij ingelicht over de gruwelijke moorden die ooit zijn gepleegd in het hotel door een de voormalige huisbewaarder Delbert Grady. Hij vermoordde z'n vrouw en 2 dochtertjes en schoot zich vervolgens met een shotgun door het hoofd. Dat is inmiddels zo lang geleden dat het Jack Torrance bijzonder weinig kan schelen en hij neemt de job zonder verpinken aan. Aan z'n boek werken en tegelijkertijd geld verdienen: een opportuniteit die hij niet kan laten liggen. De rest van de film laat zich eigenlijk al raden, maar laat dat zeker geen struikelblok zijn om deze prent niet te bekijken. Jack Nicholson en Shelly Duvall geven het beste van zichzelf en ook Danny Lloyd is uitstekend als het pientere zoontje van Jack. Vooral de 'redrum'-scène en de alom geprezen "Heeere's Johnny" zijn memorabele stukken filmgeschiedenis die voor de rest van je dagen op je netvlies gebrand blijven!

Dat Kubrick een talentvol regisseur was, kan niemand ontkennen, maar de manier waarop hij dit hotel in beeld brengt is overweldigend. De vele steadycam-shots geven de film een aparte look en dat, gecombineerd met een ijzingwekkende soundtrack, resulteert in een film die je vanaf de eerste minuut bij het nekvel grijpt, onder je huid kruipt en je gedurende de eerstvolgende nachten zeker en vast een paar nachtmerries bezorgt. De klasse van deze film in het midden gelaten zijn er evenwel veel tegenstanders onder degenen die het boek van Stephen King voor de release van de film gelezen hebben. Blijkbaar is het scenario maar in minieme mate gebaseerd op het boek en ook Stephen King kon daar indertijd niet om lachen. Het enige wat zowat overbleef  zijn de namen van de hoofdpersonages. Voor de rest zijn er eigenlijk teveel verschillen om van een verfilming te spreken. Dat alles resulteerde enkele jaren na het maken van de film in een mini-serie voor televisie: "Stephen King's The Shining", een waarheidsgetrouwere verfilming van het boek, maar die mist de diepe horror van de Kubrick-versie.

BEELD EN GELUID
Over het beeldformaat doen allerlei verhalen de ronde op het internet. Blijkbaar wachten nog veel fans op 'de' breedbeeldversie in de hoop dat ze veel beter is dan de huidige in 4:3. Maar zoals de meeste Kubrick-films is ook The ShiningDeze film in het 4:3-beeldformaat opgenomen en gezien daardoor in de bioscoop boven- en onderaan een stuk van het beeld wegviel, krijgen we op deze dvd wellicht voor het eerst het vcomplete beeld te zien zoals Kubrick het indertijd draaide. Met dat misverstand uit de weg blijft er mij nog te melden dat het beeld niet altijd helemaal zuiver is. Af en toe is er een klein beetje grain te zien, maar gezien de leeftijd van de prent is dat verwaarloosbaar.

Over het geluid valt ook het één en ander te zeggen. De regio1-versie heeft een 5.1-mix, terwijl wij het moeten doen met de mono-versie. Opnieuw verschillende reacties op het web: de één is van mening dat de 5.1-track net dat tikkeltje extra geeft wat de mono track nooit zal kunnen bereiken, de ander is dan weer van mening dat deze film opgenomen is in mono (productiejaar 79-80) en bijgevolg ook zo in de bioscoop behoort te komen. Aangezien het splitten van een mono-track altijd de diepte uit het geluid haalt, doet men er dus beter aan om van de originele geluidsband af te blijven. Ikzelf hoorde nooit de 5.1-track en kan dus geen oordeel vormen. Ik kan alleen zeggen dat de monosoundtrack helder, zuiver en luid genoeg door de frontspeakers komt. De akelige soundtrack en de geluidseffecten (het geluid van de driewieler die over de houten vloer van het hotel dondert!) missen hun uitwerking niet en op geen enkel moment had ik de indruk dat een 5.1-mix een extra dimensie aan deze film kon geven.

EXTRA'S
Een creepy trailer plus een half uur durende featurette met beelden vanop de set. We zien Stanley Kubrick aan het werk achter de camera en zien hem overleggen met de acteurs. Maar wat deze featurette echt de moeite waard maakt, is het voorbereidingswerk van Jack Nicholson op z'n beroemde "Heeeere's Johnny" scène. Immens gewoon hoe de man zich inleeft in z'n rol. Een acteur met wereldklasse!

BESLUIT
De dvd-bewerking is niet echt subliem, maar zoals hierboven beschreven mag dat geen struikelblok zijn om de schijf toch aan te schaffen. Gelieve er ook nota van te nemen dat gevoelige zielen beter uit de buurt blijven van deze film, getuige mijn vriendin die tijdens de prent bijna een paar keer door het dak ging van het schrikken. Al bij al een absolute must-see!


coverStudio: Warner

Regie: Stanley Kubrick
Met: Jack Nicholson, Tony Burton, Shelly Duvall, Scatman Crothers

Film:
9,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
U.K.

Jaar:
1980

Leeftijd:
18

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321900173698


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Trailer
• Vivian Kubrick's behind-the-scenes documentary

Andere recente releases van deze maatschappij