:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BEAUTY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-05-25
FILM
Vijfvoudig Oscarwinnaar American Beauty is een gitzwarte satire op de Amerikaanse samenleving. Aan de oppervlakte: een doordeweeks gezin? Look closer! Onder de oppervlakte borrelt een ketel van pedofilie, drugmis­bruik, ongeoor­loofd wapengebruik, chantage, overspel en meer van dat fraais. En het blijft nog onweerstaanbaar grappig ook! Deze film heeft het gewoon allemaal! De puriteinse Britten bij de BBFC zijn natuurlijk weer bewusteloos gevallen, al was het alleen al maar bij de twee masturbatiesce­nes, en ze hebben de film tot een +18-label veroordeeld. Wat leert ons dat? Een: aan de andere kant van het kanaal hebben ze geen oog voor kwaliteits­films, en twee: wie daar niet tegen kan, kan maar beter Pinocchio kopen.

De film beschrijft het laatste jaar in het leven van Lester Burnham (Kevin Spacey), een typische lower-upper-middle-classburger die voor het oog van de buitenwereld alles heeft bereikt wat een mens in het leven nodig heeft, maar die tegelijkertijd vervuld is van de innerlijke leegte der materiele dingen (wat is het nut van een bankstel overtrokken met Italiaanse zijde als je er geen bier op mag morsen?) en die op zoek is naar schoon­heid en authen­tici­teit, naar het vlamme­tje dat zijn leven weer zin zou kunnen geven. Lester zit vast in een uitzichtloze baan voor een reclame­bu­reau en zijn voor­naam­ste taak bestaat erin om dagelijks redenen te verzinnen waarom de bedrijfs­revisor hem niet buiten zou gooien nu hij duidelijk over de top van zijn carrière heen is. Lesters hoogte­punt van de dag is 's morgens onder de douche het Wonder der Bevruchting bij zichzelf te verrichten, waarna het alleen nog maar bergaf gaat. Zijn vrouw Carolyn (Annette Bening) is een zelfstan­dige immobilien­makelaarster die constant moet opboksen tegen de grote concur­rent Buddy Kane (Peter Gallagher), de 'real estate king'. Ze is een onverbeterlijke workaholic die haar leven zin tracht te geven middels een fijne selectie selfsupport-cassettebandjes en elevatormuzak. Hun dochter, Jane (Thora Birch), heeft een diepe minach­ting voor het kleinburger­lijke leven waarin haar ouders zijn vastgeroest en ze haalt haar neus op voor hen omdat ze geen aandacht krijgt. Tegelijkertijd staat ze onder de zware emotionele druk van het tiener-zijn in de generation X en is het ultieme doel in haar leven een borstvergroting.

Lester belandt zowaar in een midlifecrisis wanneer hij stapelverliefd wordt op de uitdagende cheerleader-stoeipoes Angela (Mena Suvari), een medestudente van zijn dochter die constant op jacht is naar alles van het mannelijk geslacht om tegenover iedereen te kunnen pochen met haar seksuele uitspattingen, en die zich de aandacht van Lester laat welgevallen. Lester besluit zijn leven radicaal om te gooien en alleen nog maar de dag te plukken zoals hij komt. Vooraleer zijn bazen de kans hebben om hem te ontslaan, geeft hij er zelf de brui aan en chanteert zijn oversten voor een flink bedrag omdat hij weet dat de grote baas op kosten van de firma naar de hoeren gaat. Wanneer naast de deur nieuwe buren komen wonen en Lester er op een feestje achter komt dat de zoon des huizes, Ricky Fitts (Wes Bentley), als lucratieve bijverdienste marihuana dealt, koopt hij prompt een kilootje, richt zijn garage in als oefenruimte, koopt de Pontiac Firebird waarvan hij altijd gedroomd heeft en financiert al zijn dromen met het geld dat hij net van zijn bazen heeft afgetrog­geld. Rickys vader, een voormalig marinier-kolonel (Chris Cooper), is een gevaarlijke rechtsextremist, die vindt dat Amerika naar de progressieve afgrond glijdt, een diepe minachting koestert voor alles wat linkser is dan hijzelf (praktisch alles dus) en intussen een blinde adoratie heeft voor nazi-Duitsland. Hij slaat geregeld met plezier zijn zoon verrot omdat hij hem geen discipline kan bijbren­gen en heeft hem zelfs twee jaar in een instelling laten opsluiten omdat zoonlief drugs dealt. Sindsdien neemt hij hem geregeld urinestalen af om te zien of hij wel clean is. Moeder Fitts (Allison Chaney) is intussen onder de mentale druk bezweken en zo goed als rijp voor een gekken­huis.

Ricky heeft een ziekelijke neiging om alles te filmen wat hem interessant lijkt en een van zijn laatste interessante 'projecten' is Lesters dochter Jane. Die is aanvankelijk niet geinteresseerd in Rickys avances, maar ze geraakt toch geïntrigeerd door zijn onafhankelijke persoonlijkheid. Samen fantaseren ze erop los hoe ze Janes vader, die zich meer en meer als een geile puber begint te gedragen in de nabijheid van Angela, definitief uit zijn lijden kunnen helpen. De seksueel gefrustreerde carrièrevrouw Carolyn begint intussen een seksuele, maar inhoudsloze affaire met haar concurrent Buddy Kane. Lester, die in zijn zoektocht naar een baantje met zo min mogelijk verant­woordelijkheden intussen als gerant in een fastfoodres­taurant werkt, betrapt de twee tortelduifjes op heterdaad; hij neemt zich vervolgens voor om zijn huwelijk compleet links te laten liggen en zich te concen­treren op zijn dagdromen waarin hij voortdurend Angela in zijn verbeeld­ing uitkleedt. Wanneer Angela en hij eindelijk hun liefde voor elkaar openlijk durven bekennen, neemt het verhaal een onver­wachte en dramatische wending.

De film staat vol van de spitse dialogen die als een hogesnelheidstrein voorbij razen. Enerzijds is de film een bijtend portret van de Amerikaanse consumptiemaatschappij die uiteindelijk toch niemand schijnt gelukkig te maken en anderzijds een diepzinnige ode aan de schoonheid die men vaak kan vinden op plaatsen waar je ze niet verwacht, en die de positieve bood­schap uitstraalt dat het leven toch waard is om te worden geleefd. Re­gis­seur Sam Mendes, eigenlijk theaterregisseur, heeft de teugels van de regie zeer strak aange­spannen en hij is erin geslaagd om het beste uit de acteurs te halen, mede geholpen door de voortreffelijke dialogen van Alan Ball (True Blood) die dit stuk, oorspronkelijk bedoeld als toneelstuk, bewerkte tot een parelende mix van perverse humor, erotiek, freudiaanse psycho-analyse en substantiele verdieping. Kevin Spacey en Annette Bening schitteren als ruziënd en met borden gooiend koppel, Thora Birch is zeer herkenbaar als gefrustreerde tiener en Mena Suvari straalt het aura uit van een zelfzekere lolita die toch achteraf een onzekere en breekbare kant van haar karakter ontdekt waarvan ze het bestaan niet vermoedde. Er zit bovendien een wonderlijke coherentie in het scenario waardoor er geen enkel los eindje in de verhaallijn te bespeuren valt.

BEELD EN GELUID
Voor een HD-film met een indrukwekkend palmares mocht de technische presentatie iets beter zijn. Weliswaar is de disk een vooruitgang tegenover zijn dvd-voorganger, maar hij bevat toch enkele issues die niet op een HD-versie terug te vinden zouden mogen zijn. Om te beginnen is de printband niet geheel onbeschadigd waardoor er af en toe, vooral in het begin en op het einde, krasjes op de beeldband te zien zijn. Het zwartniveau fluctueert wat in de donkerdere scènes, waardoor het lijkt alsof sommige scènes bij kaarslicht zijn gefilmd. Als de scènes dan al wat lichter worden, hebben deze erg te lijden onder ruis, wat in combinatie met de redelijk scherpe kanten waarop edge enhancement is toegepast, voor onaangename effecten zorgt. De kunstmatige artefacts in wat Ricky met zijn camcorder opneemt, daarmee kunnen we nog wel om artistieke redenen leven, maar Paramount had deze release veel mooier kunnen maken. En vooraleer u allemaal naar de Europese versie stormt: daar is dezelfde miserie troef. De DTS-HD MA 5.1-soundtrack moet vooral dienen om de scènes bij momenten in de hypnotiserende muziekscore van Thomas Newman te laten verzinken en dat lukt aardig. De geluiden die er dan worden geacht tussenuit te springen, zoals een pistoolschot of een deurbel, klinken dan weer goed door met niet te veel moeite. Ook de fameuze regenbui aan het einde van de film komt zeer genuanceerd over.
 
EXTRA'S
De Europese versie bevat Nederlandse ondertiteling maar geen bonusmateriaal; de Amerikaanse bevat bonusmateriaal maar geen Nederlandse ondertiteling. Aan u de keus. Er is een audiocommentaartrack met regisseur Mendes en scenarist Ball, die allebei zeer onderhoudend zijn en die hopen randinformatie over de film geven, maar ook over Alan Balls manier van scriptschrijven. De documentaire "American Beauty: Look Closer" (21:52) is wat promotioneel en we leren eruit dat, voor zover dat al niet duidelijk gemaakt werd door de film, we naar schoonheid moeten zoeken in mooie, alledaagse dingen in plaats van te streven naar onbereikbare idealen. De Storyboard presentation (1:01:20), met o.a. de scène waarin Thora Birch naakt voor het raam poseert voor Rickys filmpjes) is een beetje te langdradig en van het goede te veel. Om af te sluiten krijgen we 2 trailers (4:22). Voor een Blu-ray had het wat meer mogen zijn.
 
CONCLUSIE
Dit is toch een film die niet mag ontbreken in de collectie van elke zichzelf respecterende verzamelaar, maar wellicht, als u de Nederlandse taal als onontbeerlijk ziet en de extra's te mager vindt, dan is het lokale product iets voor u. Kapitaalkrachtigen kunnen natuurlijk kun eigen 'hybride' versie samenstellen door de Amerikaanse en de Europese disk in één release te koppelen in een dubbel Amaray-doosje.



cover



Studio: Paramount

Regie: Sam Mendes
Met: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Mena Suvari, Allison Janey, Peter Gallagher, Wes Bentley, Chris Cooper

Film:
10/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
X

Genre:
Tragikomedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2000

Leeftijd:
R

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
097360748048


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van regisseur Sam Mendes en scenarist Alan Ball
• Documentaire "American Beauty: Look Closer"
• Storyboard presentation
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij