:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PENGUINS OF MADAGASCAR, THE - OPERATION VACATION
PENGUINS OF MADAGASCAR, THE - OPERATION VACATION
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-07-15
SERIE
Met Operation Vacation ligt alweer de zevende disk met kortfilmpjes van Nickelodeon met in de hoofdrollen de pinguïns uit de bioscoopfilm Magagascar in de schappen. Net zoals de al eerder besproken dvd The All-Nighter Before Christmas bevat de disk een zevental geinige kortfilmpjes waarin pinguïns Rico (John Di Maggio), Skipper (Tom McGrath), Kowalski (Jeff Bennett) en Private (James Patrick Stuart) het mooie weer maken. De filmpjes zijn soms danig absurd en weten daardoor de allerkleinsten niet altijd even zeer te boeien, alhoewel de hyperkinetische stijl de ADHD-generatie sowieso aantrekt. Toch is er, zeker in de Engels gesproken versie, nog wat ruimte voor tongue in cheeck-humor en enkele leuke onvertaalbare taalgrapjes die het geheel voor volwassenen ook meer dan bekijkbaar maken.
Het centrale gegeven is dat de pinguïns hun thuisbasis in New York hebben opgericht. Onder hun pinguïnhok dat voor het publiek toegankelijk is, hebben ze zichzelf een luxueus penthouse gebouwd met allerlei moderne snufjes, en houden ze zichzelf onledig met militaire trainingen zonder echt doel, maar "als pinguïn kan je maar beter weten wat er op je afkomt". Ook King Julien (Danny Jacobs) en zijn twee favoriete slaven, Maurice (Kevin Michael Richardson) en Mort (Andy Richter) resideren in de Zoo. Enkele van de dieren in de Zoo beschouwen ze als hun vrienden, zoals de otter Marlène (Nicole Sullivan), maar er is tevens een loodzware concurrentie met de zoo van Hoboken (niet Hoboken, Antwerpen, maar Hoboken, New Jersey), waar onze Central Park Zoo mee in een bitse strijd is verwikkeld omwille van subsidies. Wie de hyperkinetische stijl een kans wil geven, zal op de duur wel gecharmeerd geraken van de lieve schurkjes van een pinguïns, die zó onbetrouwbaar maar óh zo knuffelbaar zijn.

Het is alleen jammer dat de disks in een compleet willekeurige volgorde worden uitgegeven: een aanpak seizoen-per-seizoen zou beter geweest zijn.
AFLEVERINGEN
Deze set bevat de volgende zeven afleveringen:

The Hoboken Surprise (seizoen 2 aflevering 30)

De pinguïns belanden in de zoo van Hoboken, New Jersey. Skipper is ervan overtuigd dat het om een valstrik gaat en dat hen daar een hoop onheil boven het hoofd hangt, maar de pinguïns worden verwend als prinsen. Waar zit de catch?

Penguiner Takes All (seizoen 1 aflevering 6)

De pinguïns houden een wedstrijd vang-de-vlag tegen King Julien en zijn team. Julien wint keer op keer, en luist de pinguïns zo onder meer hun televisie, hun muziekinstallatie en hun meubilair af. Maar speelt Julien wel eerlijk?

Zoo Tube (seizoen 1 aflevering 27)

Door het succes van een televisieprogramma waarin dieren op hun stomst gefilmd worden, slinken de bezoekersaantallen van de zoo tot een dramatisch laagtepunt. Omdat ermee gedreigd wordt de zoo te sluiten, besluiten de pinguïns het programma te verstoren door er een reclameboodschap overheen te sturen.

Hello, Dollface (seizoen 2 aflevering 12)

Rico wil dolgraag een chip zodat zijn barbiepop kan praten. Een eerlijke manier om aan zo'n chip te komen bestaat niet, dus zal het stelen worden. Wanneer ze de chip eindelijk in handen hebben, zijn de pinguïns echter niet zo opgezet met de praat die uit de pop komt.

Badger Pride (seizoen 2 aflevering 8)

Private is bang van de nieuwe dassen die in de zoo zijn gearriveerd. Becky en Stacy blijken echter twee babbelzieke en speelse sympathieke buren te zijn. Maar maak ze niet kwaad, want een pissed off badger is niet dadelijk aangenaam gezelschap.

Mask Of The Raccoon (seizoen 1 aflevering 21)

De dieren in de zoo worden één voor één bestolen door een gemaskerde wasbeer die zichzelf The Archer noemt. The Archer beweert dat hij steelt van de rijken om de buit aan de minderbedeelde dieren te geven. Maar zijn intenties zijn niet zo zuiver als hij wil doen uitschijnen.

Huffin And Puffin (seizoen 2 aflevering 12)

De Deense papegaaiduiker Hans heeft blijkbaar nog een oude rekening openstaan bij Skipper, en komt naar Central Park Zoo in een poging om zich te verzoenen met de pinguïn. Skipper is wantrouwig maar laat zich toch door zijn vrienden overtuigen om zijn tegenstander de vin te reiken. Hans' vredesvoorstel is echter een scam om eens en voor altijd met de pinguïns te kunnen afrekenen.
BEELD EN GELUID
De beeld-en geluidskwaliteit zijn zoals je die voor een recente televisieserie zou verwachten. De animatie is erg vergelijkbaar met die van de Madagascar-bioscoopfilms, zij het dan natuurlijk dat de dvd geen high definitionbeeld biedt. Toch is alles meer dan aanvaardbaar, gezien het feit dat voor deze direct to tv-filmpjes er veel minder middelen beschikbaar zijn dan voor de films uit de Madagascar-franchise. Zij de animatie hier en daar wat hoekiger en minder gepolijst, dan we van deze franchise gewoon zijn, dan nog zijn de figuurtjes uit de bioscoopfilms onmiddellijk herkenbaar. De heldere primaire kleuren zijn levendig en mooi afgelijnd, en zullen zeker ook aantrekkingskracht uitoefenen op de jongere kijkers. Het palet past wonderwel bij de chaotische filmstijl van The Penguins. Persoonlijk ken ik geen kinderen die níet weg zijn van de bonte zoobewoners, alhoewel er zeker bepaalde verhaallijnen te hoog gegrepen zullen zijn. De visuals zijn sterk, en worden zonder al te veel fouten gepresenteerd. Hier en daar is er een beetje sprake van enhancement, maar ruis is er niet te zien. Alleen in donkere scènes durven de verschillende tinten wat in elkaar overvloeien, maar niet dat het stoort. Er komt natuurlijk een deel geld vrij omdat sterren als Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer en Jada Pinkett-Smith niet langer op de loonlijst staan, maar de cast is met de rest van de filmpjes - vooral Tom McGrath als Skipper doet zijn job erg goed - succesvol genoeg om op eigen merites verder te kunnen. In de Engelse Dolby Digital 5.1-geluidstrack is de dialoog goed verstaanbaar, waardoor je van de woordgrapjes ten volle kan genieten. Dialogen en geluidseffecten zijn perfect in balans in elkaar. Eén puntje van kritiek zijn de onnoemelijk veel typfouten in het Nederlandse ondertitelingsspoor.

EXTRA'S

We zullen het zinnetje uit de vorige bespreking maar eens integraal overnemen. Het bonusmateriaal op deze disk is uiterst karig, om niet te zeggen bijna onbestaand. Alweer een paar cross-promotionele trailertjes en de inmiddels klassiek geworden Madagascar Jukebox.
CONCLUSIE
Regenachtige dag in de vakantie? Voer de kids een portie Penguins Of Madagascar, maar zorg dat uw familiale verzekering in orde is, in geval uw koters enkele van de stunts willen nadoen.


cover
Studio: Paramount

Regie: Bret Haagland
Met: Jeff Bennett, John Di Maggio, Danny Jacobs, Tom McGrath, Kevin Michael Richardson, Andy Richter, James Patrick Stuart

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009-2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582905618


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• Dreamworks Animation Video Jukebox


Andere recente releases van deze maatschappij