:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOTAL RECALL - ULTIMATE REKALL EDITION
TOTAL RECALL - ULTIMATE REKALL EDITION (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-09-10
FILM
Terwijl in de bioscoopzalen de remake van Total Recall met in de hoofdrollen Colin Farrell en Kate Beckinsale loopt, zorgt Universal voor een aardige verrassing door deze klassieker in een opgepoetste versie (die tevens goed is bevonden door Paul Verhoeven) samen met tal van extra's opnieuw op Blu-ray aan te bieden. Het resultaat ervan is ronduit verbluffend.

De geschiedenis van deze film begon eigenlijk in 1974. De toen nog onbekende Philip H. Dick (schrijver van Minority Report en Blade Runner) publiceerde in het tijdschrift Galaxy And Science Fiction het kortverhaal We Can Remember It For You Wholesale dat amper 23 bladzijden telde. Scenarioschrijver Ronald Shusett was zo onder de indruk van dit literaire stukje dat hij meteen de rechten ervan kocht. Het scenario is verschillende keren aangepast en verhuisde van de ene studio naar de andere tot op het moment dat het verhaal in de handen kwam van Dino De Laurentis die wel brood in het script zag. Niet minder dan zeven regisseurs (waaronder David Cronenberg) wilden de film voor hun rekening nemen, maar uiteindelijk viel de keuze op Bruce Beresford (bekend van Driving Miss Daisy en Double Jeopardy met Ashley Judd). Vreemd genoeg verzette De Laurentis zich tegen de kandidatuur van Arnold Schwarzenegger en gaf de hoofdrol aan Patrick Swayze. Net op het moment dat Beresford in Australië bezig was met de preproductie van de film, ging het bedrijf van De Laurentis overkop waardoor Schwarzenegger zijn kans schoon zag om aan producer Mario Kassar te vragen of hij de rechten van het verhaal wilde kopen. De prent kwam beetje bij beetje onder de hoede van de Oostenrijkse spierbundel en na het zien van Robocop wist Arnie meteen dat Paul Verhoeven de gedroomde regisseur was om dit project tot een goed einde te brengen. De Nederlandse regisseur die twee jaar later de superhit Basic Instinct zou regisseren, maakte met Total Recall één van de laatste sciencefictionfilms zonder CGI-effecten. Twintig jaar later lijkt het kapsel van Sharon Stone misschien wat gedateerd, maar voor de rest blijft dit één van de beste sciencefictionfilms aller tijden en is Total Recall  na The Terminator misschien wel de beste Arnold Schwarzenegger-film.

Het gaat niet goed met Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger). Iedere nacht wordt de bouwvakker wakker door een nachtmerrie waarin hij samen met een knappe brunette een missie op Mars uitvoert. Wat hij precies op de rode planeet doet is niet meteen duidelijk, maar wel wordt de droom een obsessie en dit tot groot ongenoegen van zijn vrouw Lori (Sharon Stone). Douglas overweegt om bij Rekall langs te gaan, een bedrijf waar men een reis kan dromen. Dromen zijn meestal beter dan de harde realiteit, zo heb je geen slecht weer, gaat er geen bagage verloren of zijn er geen achterbakse taxichauffeurs die toeristen afzetten. Meer zelfs, dankzij Egotrip kan de klant de identiteit aannemen die hij zelf wil: een playboy, een rijke zakenman en zelfs een geheimagent behoort tot de mogelijkheden. Dit laatste spreekt Douglas wel aan, want geef toe: wie wil er niet in zijn dromen de planeet redden? Toch loopt het experiment al gauw mis omdat Douglas een schizoïde embolie krijgt. De enige oorzaak die de wetenschappers voor dit merkwaardig fenomeen kunnen vinden is dat er iemand het geheugen van Douglas moet hebben gewist. Om erger te voorkomen wordt de klant meteen in een taxi (de beroemde Johnnycab!) gedumpt en het is pas dan dat het grote avontuur begint. Onmiddellijk bij zijn thuiskomst moet Douglas voor iedereen op de vlucht slaan, zelfs voor zijn eigen vrouw Lori die hem na een vechtpartij bekent dat hun "huwelijk" slechts een list was om de arme Douglas te controleren. Veel tijd om te treuren heeft Douglas echter niet omdat de koelbloedige huurmoordenaar Richter (Michael Ironside) en zijn trawanten zijn vel willen. Tijdens de wilde vlucht komt de pineut in het bezit van een koffertje waarin een videoboodschap zit van ene Hauser (die eigenlijk Douglas Quaid in een vorig leven is). Douglas moet zich onmiddellijk naar Mars reppen en contact opnemen met Melina (Rachel Ticotin die we ook kennen uit Con Air en Falling Down maar die na Total Recall nooit meer een grote rol te pakken kreeg). Melina is een hoer die in Venusville werkt en al gauw blijkt dat deze vrouw de brunette uit zijn droom is. Uiteindelijk leiden alle wegen naar Kuato, de leider van de rebellen. De grote vraag blijft weliswaar: beleeft Douglas dit allemaal echt of is het de droomreis waarvoor hij heeft betaald?

Het verhaal lijkt misschien op het eerste gezicht ingewikkeld, maar dankzij de luchtige manier en de briljante verteltechniek van Verhoeven is de Nederlander erin geslaagd om een intelligente sciencefictionfilm te maken die eveneens de kwaliteiten van een superieure actiefilm bevat. Trouwens, Verhoeven werd meerdere malen op de vingers getikt wegens het overmatig gebruik van geweld, maar het was steeds Arnie die de regisseur verdedigde. Schwarzenegger is misschien wel niet de grootste acteur die je kan vinden, maar toch is hij de ideale persoon voor dit soort rollen en uiteraard betekende Total Recall ook de doorbraak van de mooiste actrice die Hollywood ooit heeft gekend: Sharon Stone.
 
BEELD EN GELUID
De opgepoetste versie van deze klassieker toont duidelijk wat de hedendaagse restauratietechniek kan verwezenlijken. Doordat de film zich grotendeels op Mars afspeelt, wilde regisseur Paul Verhoeven een rood beeld voor deze planeet. Een zeer dappere keuze vooral als je weet dat dit op videobanden een afschuwelijk resultaat geeft omdat rood steeds de neiging heeft om in andere kleuren te vloeien. Verhoeven lag echter niet wakker van deze kritiek. Een film bekijk je volgens de cineast in een bioscoopzaal en niet via je videorecorder. Nu goed, twee decennia later valt er niks meer te bemerken van de lelijke kleuren en oogt alles prima. Er is trouwens een extra documentaire toegevoegd waarin de kijker duidelijk het verschil ziet tussen de oude en de gerestaureerde versie. Het resultaat is verbluffend en zelfs het witte paardje van het Tri Star Pictures-logo oogt mooier dan ooit! 
Ook wat het geluid betreft worden we op onze wenken bediend, zeker dankzij de sublieme soundtrack van Jerry Goldsmith die destijds werd bekritiseerd wegens zijn avant-gardistische aanpak.

EXTRA'S
Eigenlijk wisten we niet waar eerst te beginnen toen we het schijfje in onze lader staken, Universal zorgde immers voor uren extra materiaal waarvan elke minuut ongelooflijk interessant is. Geen onnozele bloopers, onnodige weggelaten scènes of andere troep, maar wel wetenswaardigheden die elke filmfan doen likkebaarden. In Total Recall: The Special Effects kom je uiteraard alles te weten over de special effects die door Stetson Visual Systems zijn gemaakt, een bedrijf dat pas in 1989 werd opgericht, maar toch meteen een Oscarbeeldje binnenrijfde. Verschillende scènes zijn trouwens in Mexico City opgenomen, niet alleen omdat vele landschappen er je de indruk geven dat je op Mars bent, maar ook omdat de moderne gebouwen van deze grootstad een ideaal decor vormen voor een sciencefictionfilm. De opnames in Mexico City waren allesbehalve een sinecure voor de filmcrew. De grootste spelbreker was de smog waardoor zowel Verhoeven als productiemanager Elliot Schick (destijds één van Hollywoods sterkste mannen) verschrikkelijk ziek werden. Nog meer informatie over de special effects kan je in een andere extra Imagining Total Recall zien, waarin de mensen van Studio Kaméléon (zij waren ook verantwoordelijk voor de effecten in Brotherhood Of The Wolf) je uitleggen hoe de kijker door optisch bedrog steeds voor het lapje wordt gehouden. Een zeer leerrijke special, ofschoon de uitleg vaak iets te technisch is. In Total Recall: 20 Years Later ontdek je eveneens heel wat leuke weetjes. Wist je bijv. dat Arnold Schwarzenegger een eigen kok had, dat hij erop stond dat zijn eten vanuit Los Angeles werd overgevlogen en dat hij op de set steeds met een sigaar in zijn mond rondliep? Voor de nostalgische filmfans is er ook nog de originele The Making Of Total Recall waarin je enkele korte interviews met karakterkoppen Michael Ironside en Ronny Cox kan zien.

Omdat we ons wel eens bekocht voelen wanneer we een gerestaureerde versie aanschaffen, tonen de restaurateurs in de korte documentaire Restoration Comparison waarom deze Blu-ray een must is. De originele versie (die trouwens jaren geleden reeds op Blu-ray werd uitgebracht) biedt een wat kleurloze indruk, maar dankzij de wondere wereld van de hedendaagse techniek heeft men ervoor gezorgd dat deze Schwarzenegger-klassieker een nieuw kleedje heeft gekregen om nooit te vergeten. Wie maar niet genoeg kan krijgen van de regisseur (er is immers ook een briljante commentaarband van hem aanwezig) kan in een half uur durend interview ontdekken dat Paul Verhoeven naast een geniale cineast ook nog een gepassioneerde verteller is. Met een uiterst vermakelijk accent verklapt de filmmaker ons dat hij aanvankelijk het scenario van Robocop in de prullenbak had gegooid. De Nederlander vond het onderwerp immers te belachelijk voor woorden. Meer zelfs, de man die samen met George Lucas als de beste regisseur van de hedendaagse sciencefictionfilm wordt beschouwd, haatte vroeger dit genre. Fans die echter hopen dat Verhoeven ooit een vervolg op Starship Troopers, Basic Instinct of Total Recall zal regisseren, moeten we jammer genoeg teleurstellen. Een kunstenaar moet volgens Verhoeven steeds in het onbekende stappen, en waarom zou een mens om vijf uur opstaan voor iets wat hij reeds heeft gedaan?

Een ander briljant interview is dat met Stéphane Bourgoin. Deze Fransman is niet alleen een fervent verzamelaar van alles wat met sciencefiction te maken heeft, ook is hij de auteur van filmboeken over Roger Corman, Terence Fisher en Richard Fleischer. Bourgoin vertelt ons over het belang van Philip H. Dick in de filmwereld. Deze Amerikaan die in de jaren 60 aan verregaande paranoia leed, gaf een volwassen draai aan het genre. Volgens Bourgoin is Total Recall van Verhoeven de mooiste ode die de sciencefictionschrijver zich kon inbeelden. Ten slotte zijn er nog een trailer en een fotogalerij. U merkt het beste lezer, dit zijn extra's waarvan een filmfan alleen maar kan dromen.

CONCLUSIE
Heruitgaven zijn vaak bedoeld om vergeten releases opnieuw in de kijker te plaatsen, maar dat is bij Total Recall anders. Niet alleen werd deze film op een verbluffende wijze gerestaureerd, ook zijn er tal van extra's waardoor deze Blu-ray een hebbeding is geworden. Misschien is het toch beter om geen geld uit te geven in de bioscoop voor de remake en de zuurverdiende centen in dit blauwe schijfje te investeren? Het is maar een tip!


coverStudio: Universal

Regie: Paul Verhoeven
Met: Arnold Schwarzengger, Sharon Stone, Ronny Cox, Rachel Ticotin, Michael Ironside, Ray Baker, Dean Norris

Film:
9,5/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582902440


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS-HD 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Catalaans, Portugees, Spaans, Russisch, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Engels CC
Extra's:
• Interview With Paul Verhoeven
• Total Recall: 20 Years Later
• Total Recall: The Special Effects
• The Making Of Total Recall
• Imagining Total Recall
• Restoration Comparison
• Photogallery

Andere recente releases van deze maatschappij