:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONSTERS UNIVERSITY
MONSTERS UNIVERSITY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-12-16
FILM
Als kind is Mike Wazowski (Billy Crystal) zodanig onder de indruk tijdens een schooluitstapje naar de energiefabriek Monsters Inc., dat zijn toekomstpannen vaststaan: hij zal een topschrikker worden! Natuurlijk heb je voor zoiets een diploma nodig en meteen nadat hij van de schoolbanken is gestapt begeeft hij zich naar de prestigieuze Monsters U-universiteit om zo'n papiertje te behalen. Zijn kamergenoot Randy Boggs (Steve Buscemi) studeert hetzelfde vak en aanvankelijk zijn de twee goeie maatjes. Mike wordt echter door zijn medestudenten niet ernstig genomen omdat hij gewoon niet... schrikbarend genoeg is. Bovendien is hij het mikpunt van spot vanwege de luiwammes James "Sully" Sullivan (John Goodman), die in de opleiding is gestapt om in de sporen van zijn illustere vader te treden en die van zichzelf meent dat hij een natuurtalent is. Bij het eerste examen maken de twee er door onderlinge rivaliteit een potje van en de meedogenloze decaan van de faculteit, Abigail Hardscrabble (Helen Mirren), verwijdert de twee uit de opleiding. Mike sluit echter met de decaan een weddenschap af: als Mike en Sully de zogenaamde Scare Games winnen, een competitie tussen studentenclubs, dan mogen ze blijven. Om deel te kunnen nemen moet het duo zich echter inschrijven in een studentenclub en de enige club die hen wil is Oozma Kappa, een zootje nóg grotere losers dan zij tweeën samen. Vooral als het gevolg van puur geluk kan Oozma Kappa in de competitie blijven, maar er wacht hen een spannende finale waarin ze het moeten opnemen tegen Roar Omega Roar, de club waar Randy Boggs intussen is opgeklommen.



De kritiek dat de ster van Pixar tanende is, is volgens mij fel overtrokken. Cars 2 tapte misschien een beetje te veel uit het vaatje van de populaire cultuur ten nadele van onschuldig kinderentertainment, maar Monsters University is een méér dan waardige prequel van mijn all-time favoriete Pixar Monsters Inc. In deze laatstgenoemde film werd vooral de bedrijfscultuur op de hak genomen, ditmaal is het de academische wereld die er moet aan geloven. Even de kleine discontinuïteitsfout opzij schuivend die is ontstaan doordat Mike in de eerste film zei dat hij Sully al van in fourth grade kent, terwijl ze hier elkaar op de universiteit leren kennen en niet meteen goede vrienden zijn, sluit het universum van Monstropolis naadloos aan bij het idee uit de eerste film. We zien onder meer George Sanderson weer, het monster dat in Monsters Inc. tegen zijn wil wordt kaalgeschoren nadat hij in aanraking is gekomen met een extreem toxische sok, alsook een korte flits van onze goede vriend de Yeti. Tegelijk laat de film zich makkelijk bekijken als een hommage aan diverse universiteitskomedies, echter ditmaal met een groter gevoel voor goede smaak. De focus van de film verlegt zich van de dubieuze en slecht gedocumenteerde toxiciteit van kinderen naar de vraag of een monster dat niet angstaanjagend genoeg is, wel een monster kan worden genoemd. Het verhaaltje is zeker niet te clichématig: in de ontknoping wordt een atypische wending genomen, alhoewel de film op het einde uiteraard netjes dient aan te sluiten bij zijn voorganger.
Maar uiteindelijk blijft mijn credo overeind: There's no such thing as a bad Pixar movie. De acteurs geven de film cachet en Billy Crystal en John Goodman trekken hun rol van lovable losers weer aan als een vaak gedragen handschoen; ook Steve Buscemi, wiens personage in deze film verandert van een good guy in een bad guy, speelt zijn rol met brio. Een fijne toevoeging aan de cast is Helen Mirren, die als de compleet onderkoelde decaan Hardscrabble de eigenlijke opponent in de film is. De inzet waarmee de cast zich van zijn taak kwijt, staat in schril contrast met de manier waarop in de Vlaamse en Nederlandse dub, die wat mij betreft nooit gemaakt hadden mogen worden, de synchonisatie verminkt wordt. Ook Randy Newman is terug van weggeweest met een leuke score die naadloos in het verlengde ligt van zijn werk voor de eerste film. Maar in de eerste plaats is de prent een dolle opeenvolging van situatiehumor waarbij het gros van de grappen grandioos doel treft, en meer moet dat niet zijn.

 


BEELD EN GELUID
De voortreffelijk kleurrijke wereld van de monsters is een presentatie van topniveau waarin de bubblegum-kleuren spetteren als vuurwerk op oudejaarsavond. De kleuren in de rijkgevulde sets zijn warm en levendig, de zwartniveaus zijn van een dodelijke scherpte en er is nergens ook maar het minste spoortje van fouten aanwezig. De Dolby TrueHD 7.1-track doet er nog een schepje bovenop. De drukte op de campus wordt door de surrounds prima weergegeven, het gebruik van de verschrikkers-in-spe gaat door merg en been en in de stille ruimtes zoals de bibliotheek weergalmt elke voetstap subtiel door de hal. De stemmen zijn kraakhelder, de muziek drijft de film voort en er is bijzonder weinig ruimte voor een adempauze. Beter dan dit? Vrij onwaarschijnlijk met de huidige stand van de technologie.
 
 

 
EXTRA'S
Hier verwijdert Disney bij ons een teelbal (met andere woorden, trekt ons een kloot af). Zoals mensen die me een beetje kennen weten, bespreek ik principieel geen 3D-films; echter net als bij Cars 2 dwingt Disney de liefhebbers van bonusmateriaal om alsnog een (duurdere) 3D-versie aan te schaffen. Ik heb er echter voor geopteerd om principieel de versie te importeren die door de Engelse warenhuisketen Sainsbury exclusief wordt aangeboden aan het cliënteel, waarin de 2D-versie en de bonusschijf verenigd werden zónder de voor mij nutteloze 3D-schijf.

De eerste disk bevat als bonusmateriaal alleen de inmiddels traditioneel geworden kortfilm, ditmaal "The blue umbrella" (6:46), die naar Pixar-normen een beetje tegenvalt, want de short wordt genadeloos naar huis gespeeld door de veel charmantere Paperman op de disk van Wreck-It Ralph. Omdat de feature onvermijdelijk op dezelfde disk moet staan als de film zelf, kon Disney niet anders dan ook de audiocommentaartrack door regisseur Dan Scanlon, producent Kori Rae en storysupervisor Kelsey Mann op de 1-diskversie zetten - wees gerust dat ze er anders wel een exclusive van hadden gemaakt. Op de commentaartrack wordt vooral het verband met de eerste film toegelicht, inclusief de eerder vermelde continuïteitsfout, waaraan men een draai heeft trachten te geven door te stellen dat "knowing someone since fourth grade" in de overdrachtelijke zin moet beschouwd worden. Voor wie de Benelux- of UK-versie van de 2D-disk aanschaft eindigt het verhaal hier.

 


Wie de 3D-versie koopt, of zoals in mijn geval de Sainsbury-exclusive, krijgt er nog een volwaardige bonusdisk bij met zeer interessant materiaal op. We beginnen met een documentaire Campus Life (15:14), waarin regisseur Dan Scanlon en zijn crew ons een dag meenemen in de tekenfilmfabrieken van Pixar, waar onder meer de stemmen worden opgenomen, de animatie gerealiseerd en de creatieve geesten achter de film een staff meeting houden. Story School (8:38) focust op het werk van de scenaristen, die in hun zoektocht naar gags die werken worden ondersteund door artiesten die alvast pre-visualisaties op hun (dure) computer tevoorschijn toveren. In Scare Games (4:30) gaat men zelfs zover dat de werkcompetitie onder het personeel van Pixar wordt vergeleken met de spelen die in de film worden gehouden. Monthropology (5:47) is een bijdrage waarin het design van de honderden en honderden monsters die de film bevolken uit de doeken wordt gedaan. In Welcome to MU (6:09) geeft Dan Scanlon achtergrondinformatie bij de prequel op een universiteitscampus. Voor Music Appreciation (7:29) komt componist Randy Newman nog maar eens in de spotlights te staan, en eerlijk gezegd kan de man volgens mij voor zijn werk niet genoeg lof toegezwaaid krijgen. De animatoren vertellen in Scare Tactics (5:16) hoe ze de verschillende angstaanjagende (alhoewel...) gezichten van de monsters modelleren en animeren en in Color and Light (5:16) zien we het filmresultaat in verschillende stadia van afwerking. Enkele medewerkers van Dan Scanlon vertellen in Paths to Pixar: MU Edition (7:40) hoe ze bij Pixar terecht zijn gekomen en hoe ze tegen hun carrière als animator aankijken. De laatste technische documentaire Furry Monsters: A Technical Retrospective (5:02) vertelt ons ten slotte hoe er voor deze film in vergelijking tot Monsters Inc. meer haar en pels moest worden gemodelleerd. De documentaires zijn zeker de moeite, maar men had wat versnippering kunnen tegen gaan door er één geheel van te maken.

 


De vier verwijderde scènes (22:04) bevatten in een niet volledige stadium van afwerking onder meer een alternatieve versie waarin Mike en Sully elkaar voor het eerst ontmoeten. Dan volgt er een berg promotiemateriaal onder de noemer Promo picks. Monster Mashup (4:01) is een soort presentatiefilmpje van de personages. De figuurtjes zijn hierbij volgens dezelfde standaarden als de film geanimeerd, maar de achtergronden zijn matte paintings. De College campaign bevat een faux commercial (0:32), bedoeld om toekomstige studenten naar MU te lokken. March madness (0:27) bevat een filmpje waarin het sportteam van MU niet dadelijk sportief reageert op de loting voor een poule. Admissions (1:33) is een trailer die wat filmbeelden bevat, maar die ook als rekruteringsvideo wordt gepresenteerd. De Theatrical campaign bevat een teaser trailer (1:10), namelijk de bekende waarin Sully Mike als discobal gebruikt; "Back then" (2:25) is de lagere, tweede trailer; "One night" (1:10) is een derde, verschillende trailer, en als afsluiter is er een compleet van de pot gerukte Japanse trailer (2:23). Vier set flythroughs (6:25) maken het mogelijk om vier locaties uit de film te doorkruisen, waaronder het imposante schoolgebouw en het op een zeer gewoon huis lijkend clubhuis van Oozma Kappa. Een Art Gallery bevat dan nog een enorme database met productieschetsen.
 
CONCLUSIE
De film is volgens mij alleszins een prent die zich met het origineel kan meten. Beeld en geluid zijn fabuleus en onberispelijk; het geintje met de extra's zal u wellicht dwingen om dieper in uw geldbeugel te tasten.



cover



Studio: Disney

Regie: Dan Scanlon
Met: Nederlands, Engels, Frans, Engels CC

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2013

Leeftijd:
U

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418416997


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels Dolby Surround 2.0
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital Plus 7.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door regisseur Dan Scanlon, producent Kori Rae en storysupervisor Kelsey Mann
• Kortfilm "The blue umbrella"
• Documentaire "Campus Life"
• Documentaire "Story School"
• Documentaire "Scare Games"
• Documentaire "Monthropology"
• Documentaire "Welcome to MU"
• Documentaire "Music Appreciation"
• Documentaire "Scare Tactics"
• Documentaire "Color and Light"
• Documentaire "Paths to Pixar: MU Edition"
• Documentaire "Furry Monsters: A Technical Retrospective"
• 4 verwijderde scènes
• Promo picks:
- Monsters mash up
- College campaign:
-- College commercial
-- March madness
-- Admissions
- Theatrical campaign:
-- Teaser trailer
-- Back then
-- One night
-- Japan trailer
• 4 set flythroughs
• Interactieve galerij "Art Gallery"

Andere recente releases van deze maatschappij