:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRACULA
DRACULA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-01-02
FILM
Het ontstaan en verhaal van Dracula is alombekend uiteraard. Bram Stoker is de geschiedenis ingegaan als vader van het vampierenverhaal, zoveel is duidelijk. Hij maakte de eerste aantekeningen ergens in 1897 tijdens zijn tochten door het Balkan-gebergte. Zijn inspiratie haalde hij vermoedelijk uit verhalen rond een Slavische prins die in de 15e eeuw honderden mensen zou hebben vermoord. Ettelijke verfilmingen passeerden reeds de revue, toegegeven, niet allemaal even geslaagd. Nosferatu, de eerste grote vampierenfilm dateert reeds uit 1922, en houdt in het benijdenswaardige lijstje nog steeds stand als één van de betere verfilmingen. Maar deze Dracula uit 1931 moet zeker niet onderdoen en dat is helemaal de verdienste van Bela Lugosi die op een mysterieuze en sfeervolle wijze de rol van Graaf Dracula neerzet. Bela Lugosi, reeds jaren een gevierd toneelacteur, was niet Browning’s eerste keuze om de rol van graaf Dracula te vertolken. Lon Chaney Sr. genoot de voorkeur, maar zijn plotse overlijden strooide roet in het eten zodat Lugosi vooralsnog met de rol aan de haal ging. Dracula, woonachtig in een oud kasteel in Transylvania, wenst een woonhuis in Londen te kopen. Mr. Renfield (Dwight Frye), die de koop in goede banen moet leiden, arriveert bij het kasteel waar hij kennis maakt met graaf Dracula die hem al gauw duidelijk maakt dat er een schip klaarstaat om af te varen naar Londen. Renfield heeft ondertussen last van dromen en visioenen en raakt danig in de war. Dracula reist af naar Londen waar hij kennis maakt met Lucy (Frances Dade) die al gauw het slachtoffer wordt van zijn daden waarna ze korte tijd later sterft. Deze zaak trekt de aandacht van Dr. Van Helsing (Edward Van Sloan) die ervan overtuigd is dat een vampier de dader is. Wanner Mina (Helen Chandler), de verloofde van Jonathan Harker (David Manners ), ten prooi valt, besluit Van Helsing om haar thuis te verzorgen en te beschermen. De strijd tussen hem en Dracula is ingezet... Niet alleen is deze Dracula uit 1931 een ware horrorklassieker, het maakte van Lugosi (tegen wil en dank) bovendien een ster van formaat, ook de release op zich verdient een pluim want bij Universal hebben ze kosten noch moeite gespaard om dit juweeltje een waardige release mee te geven.


BEELD EN GELUID
Meer dan 70 jaar oud is deze prent en dat is er ook aan te zien en te horen. Dit is zeker niet negatief bedoeld, iedereen beseft dat je hiermee je home theatre materiaal niet moet demonstreren. De film dateert reeds uit 1931 en het bronmateriaal is nog redelijk goed intact gebleven. Zeker op deze dvd krijgen we een aanvaardbare kwaliteit voorgeschoteld. De film zelf heeft een beeldformaat van 1.33:1, wat gebruikelijk was in die tijd vermits dit het standaardformaat was. De print bevat duidelijk grain en lichte beschadigingen, maar in vergelijking met de bijgevoegde bioscooptrailer (die niet opgepoetst is) merk je wel een duidelijk verschil. Tevens tref je hier en daar markeringen aan die rechtsbovenaan in beeld verschijnen en af en toe eens een dunne vertikale lijn. De originele Dolby Digital Mono-track klinkt voldoende en je kan de dialogen makkelijk volgen. Soms klinkt het wat hard en scherp. Naast deze originele geluidstrack vinden we eveneens een nieuwe muziekscore gecomponeerd door Philip Glass en uitgevoerd door het Kronos Quartet. Deze Dolby Digital 5.0-track geeft de dialogen identiek weer als de mono-track met dat verschil dat de overige kanalen nu gebruikt worden voor de nieuwe muziekscore in te positioneren.


EXTRA’S
Geen vluchtige promotionele featurettes of een eindeloze reeks cross-promotional trailers die je niet altijd kan skippen, neen, Universal heeft ervoor gezorgd dat op deze dvd een aantal waardevolle extra’s worden geplaatst die een uitstekende aanvulling op de film zijn. Dat smaakt naar meer! Filmhistoricus David J. Skal spreekt vlot een audiocommentaar vol en voorziet de kijker van tal van informatieve achtergrondweetjes en geschiedenis bij de film en het fenomeen Dracula. Hij vertelt voornamelijk over het verhaal en de casting van de acteurs. Zijn commentaar is duidelijk op voorhand voorbereid zodat de informatie steeds to the point is en niet uitloopt in oeverloos geleuter zonder inhoud. De documentaire The Road to Dracula (35 min.) gaat mogelijk nog iets dieper in op de geschiedenis van het verhaal rond Dracula en illustreert dit aan de hand van oude foto’s en archiefbeelden. De documentaire bevat verschillende interviews met onder meer de zoon van Bela Lugosi. Tevens worden de herkomst en achtergrond van Bela Lugosi uit de doeken gedaan. Vervolgens komt eveneens de productie van de film zelf aan bod en ook hier worden we verwend met een heleboel wetenswaardigheden. In 1931 werd er bovendien gelijktijdig een Spaanse versie van de film gemaakt en die wordt kort toegelicht in deze documentaire. Alleen jammer dat deze versie niet is opgenomen op deze dvd-release, iets wat blijkbaar wel het geval is op de regio 1 versie. Zoals reeds aangehaald, kan je de film bekijken met de nieuwe muziekscore gecomponeerd door Philip Glass en uitgevoerd door het Kronos Quartet. Daarnaast heb je een fotogalerij met postermateriaal dat uitmondt in een montage met beelden uit de film die het verhaal beknopt samenvatten. Tenslotte is er nog de originele bioscooptrailer.


CONCLUSIE
Dracula maakte van Bela Lugosi een onvergetelijke wereldster. De film bevat alle eigenschappen van een ware horrorklassieker al moet je het wel bekijken in de tijdsgeest van toen. Spanning en huiveringwekkende taferelen zijn eigenlijk niet aan de orde, wat maakt dat het voor de hedendaagse kijker misschien traag en saai kan overkomen. De technische presentatie is prima, al moeten we onze eisen op dat vlak nu wel enigszins bijstellen. De extra’s zijn wederom mooi afgewerkt en vormen een stevige aanvulling op de film, en dat maakt deze dvd-release opnieuw een prima excuus om tot aankoop over te gaan!

Deze dvd maakt deel uit van Universal’s Classic Monster Collection, een heuse verzamelbox met maar liefst 8 horrorklassiekers!


coverStudio: Universal

Regie: Tod Browning
Met: Bela Lugosi, Helen Chandler, David Manners, Dwight Frye, Edward Van Sloan, Herbert Bunston, Frances Dade

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1931

Leeftijd:
12

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190325791


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.0
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door filmhistoricus
David J. Skal,
• Documentaire: The Road to Dracula,
• Nieuwe muziekscore door Philip Glass,
• Fotogalerij en montage,
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij