:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAZE RUNNER, THE
MAZE RUNNER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-01-22
FILM
Na een duizelingwekkende tocht met een lift komt Thomas (Dylan O'Brien) tot bewustzijn in een wei, die door de bewoners The Glade wordt genoemd. Hij is zijn geheugen kwijt en herinnert zich met veel moeite alleen nog maar zijn voornaam. The Glade wordt uitsluitend bevolkt door jonge jongens zoals hijzelf en ommuurd door kolossale stenen muren. Een andere jongen, Alby (Aml Ameen), brengt hem op de hoogte van de toestand: de jongens leven in een primitieve gemeenschap waar ze zelf moeten instaan voor het verbouwen van voedsel en bouwen van beschutting. Eén keer per maand brengt de lift in het midden van de wei voorraden, samen met een nieuwe rekruut. 's Morgens gaat aan de rand van de wei een poort open die naar een labyrint leidt. Alleen de sterkste leden van de gemeenschap, de zogenaamde Maze Runners, mogen die betreden om te trachten een uitgang te vinden. Ze moeten daarbij wel zien dat ze vòòr valavond terug zijn, want dan sluit de poort zich onherroepelijk en wie zich dan nog in het labyrint bevindt valt zonder pardon ten prooi aan de Grievers. Wie of wat dat zijn weet niemand, maar aan de griezelige kreten te horen die ze uitstoten en aan de bloedige pulp te zien die 's anderendaags overblijft van de laatkomers zijn het alleszins niet de Smurfen.

 


Thomas is nog maar net gearriveerd als Alby en Minho (Ki Hong Lee) net de sluitende poort niet kunnen bereiken. Zonder nadenken stort hij zich in het labyrint en komt zo oog in oog te staan met de Grievers; het blijken biomechanische reuzenspinnen te zijn. Niet alleen weet hij Alby en Minho van een zekere dood te redden, ook slaagt hij erin om één van de beesten te doden en een mechanisch onderdeel uit de hersens te verwijderen. De andere bewoners van The Glade zijn met verstomming geslagen; de brute Gally (Will Poulter) voelt zich echter in zijn leiderspositie bedreigd door de nieuwkomer. Thomas' doortocht door het labyrint heeft echter een reeks gebeurtenissen in gang gezet. Voor het eerst spuwt de lift een meisje uit, Teresa (Kaya Scodelario), die bovendien Thomas lijkt te kennen. Ze wordt vergezeld van een nota "Zij is de laatste ooit". Tot overmaat van ramp beginnen de Grievers ook overdag het labyrint te verlaten en ze richten een slachting aan tussen de bewoners. Glade is van mening dat Thomas verantwoordelijk is voor al het onheil omdat hij de regels van het spel heeft verbroken en hij eist dat hij en zijn vrienden The Glade verlaten. Thomas is vastbesloten om de uitgang te vinden en het geheim van het labyrint te ontsluieren. Het gevaar dat aan de uitgang ligt te loeren is echter nog tien keer erger dan alle Grievers bij elkaar.

 


De markt voor het young adult­-genre begint nu toch echt tekenen van verzadiging te vertonen. De verfilming van het eerste boek van de intussen al vier delen tellende Maze Runner-franchise - een vijfde is in voorbereiding - probeert opnieuw een graantje mee te pikken van de hype die ons onder meer al The Mortal Instruments en Percy Jackson schonk; niet elke franchise heeft het potentieel om uit te groeien tot een nieuwe Hunger Games of Harry Potter. Mijn voornaamste kritiek op The Maze Runner is dat een substantieel deel van het mysterie al in dit eerste deel ontrafeld wordt en dat het moeilijk is om de volgende delen ook nog onder de naam The Maze Runner te gaan marketen als de rol van het labyrint feitelijk al uitgespeeld is; deel twee, The Scorch Trials, is eigenlijk al zo goed als ingeblikt. De film is zeker niet origineel maar Dashner "ontleent" wel naast onder meer Resident Evil en Starship Troopers en de Doom-computerspelletjes elementen uit klassiekers zoals Lord Of The Flies van William Golding. Na The Hunger Games en Divergent en het afschuwelijke Twilight is dit een film die zich duidelijker richt op een mannelijk publiek. Atypisch voor het genre is er ruimte voor behoorlijk wat gore, maar je voelt duidelijk dat regisseur Wes Ball zich bij momenten heeft moeten inhouden. Een beetje jammer, want een harder cut zou de film zeker meer credibiliteit verschaffen. Desondanks is The Maze Runner een donkere film, donkerder nog dan The Hunger Games, wat ook al geen film is die overloopt van de vrolijkheid. sDe film wint het uiteindelijk op punten omwille van de strakke regie waarin CGI en sfeervolle realworld-composities hand in hand gaan, en goeie acteerprestaties.U herkent onder meer Thomas Brodie-Sangster uit Game Of Thrones en Will Poulter uit The Chronicles Of Narnia 3: The Voyage Of The Dawn Treader, alsook Patricia Clarkson uit The Green Mile. De eerste confrontatie tussen Thomas en een Griever wordt ons bovendien al in het eerste halfuur geserveerd, waardoor de opbouw zeker niet de indruk wekt dat het allemaal wat sneller zou mogen gaan.
BEELD EN GELUID

The Maze Runner is nog niet verschenen in de Benelux op het moment van schrijven; de Amerikaanse versie is echter regiovrij én bevat Nederlandse ondertitels, dus ik mag aannemen dat de versie die hier straks zal liggen dezelfde zal zijn. Het 2.40:1-beeld is prima om de epische proporties van het labyrint weer te geven, en ook de textuur van de stenen muren ziet er voorbeeldig uit, met als uitschieter de muur met daarin de namen van de bewoners gegraveerd, met diegenen uitgestreept die het oordeel niet overleefd hebben. De lichtinval is zeer mooi en smaakvol; de scènes die zich 's avonds bij het haardvuur afspelen zijn warm en bijna tastbaar. Voor de rest zijn de kleuren zodanig ingevuld als was het verblijft in The Glade een zomerkamp. Het beeld is voldoende scherp en toch niet van die aard dat de uit computerbeelden opgetrokken arachniden er fake zouden uitzien. De vele donkere scènes camoufleren dit wat, maar het contrast blijft merendeels voldoende. De DTS-HD 7.1-track is er één voor de liefhebbers: aan het sounddesign van de film werd veel aandacht besteed en de holle echo's in het labyrint, de door merg en been snijdende schreeuwen van de Grievers en het doffe gerommel telkens het labyrint zich - één keer per dag - "herschikt" testen de grenzen af van wat op audiovlak mogelijk is.
 
 

 
EXTRA'S
Ook op gebied van bonusmateriaal biedt The Maze Runner een gevarieerde waaier aan metreiaal. Eerst en vooral is er een zeer goeie audiocommentaartrack aanwezig, ingesproken door regisseur Wes Ball en coscenarist T.S. Nowlin die naast een hoop technische informatie ook het werk van James Dashner goed weten te kaderen voor een leek. De heren hebben dus hun huiswerk gemaakt. Bij adaptaties van fantasynovellen vallen er altijd scènes van de plank: 10 verwijderde scènes (18:31) worden hier gepresenteerd, al dan niet voorzien van commentaar door Wes Ball. Films met een reeds aanwezige fanbase kunnen uiteraard niet zonder een uitgebreide making of-documentaire. Navigating the Maze: The Making of The Maze Runner (42:29) is een meerdelige documentaire die de traditionele rubrieken van een dergelijke film - casting, productie en effecten - netjes afdekt. In de documentaire The Chuck Diaries (5:29) komen we te weten dat acteur Blake Cooper, die in de film de jongste inwoner van The Glade vertolkt, de rol heeft gekregen door zichzelf actief te promoten op de sociale media. Als u zit te wachten op een gag reel (6:43) waarin de acteurs het in hun broek doen omdat ze zich verspreken, dan is deze lollige featurette uw ding. Wie meer geïntereseerd is in de technische aspecten van de film zal echter meer baat hebben bij de Visual Effects Reel (30:19) met optioneel commetaar van Wes Ball, en de VFX Breakdown by Method (3:44), een overzicht van de gebruikte technieken. Dan volgt er een kortfilm Ruin (8:29), die je kan bekijken in 2D en 3D, een showcase van state-of-the-art filmtechnieken, waarin een motorrijder wordt achtervolgd door een drone in een postapocalyptische omgeving. 3 galerijen - Wes' Glade Photos, Wes' Favorites en Storyboards - bevatten nog een selectie aan productiefoto's, en als afsluiter krijg je nog de trailer (1:50) te zien, met uiteraard ook nog een reeks vervelende cross-promotionele trailers bij het opstarten; ze zijn echter wel skipbaar. Ik heb mijn exemplaar bovendien gekocht op eBay, waarbij er naast de film in het doosje ook nog een exclusief stripboek zit. Ik kan u echter niet zeggen of die in elk exemplaar zit.
 
CONCLUSIE
Of The Maze Runner zijn potentieel volledig zal kunnen waarmaken valt nog te bezien. Aan de boxoffice brak de film in de Benelux alleszins geen potten, maar 20th Century Fox gelooft er blijkbaar in, want de sequel is al zo goed als af. Originaliteit is ver te zoeken in de film, maar de afwerking is professioneel. De disk valt vooral op door de buitengewoon goeie geluidskwaliteit.coverStudio: Fox

Regie: Wes Ball
Met: Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Aml Ameen, Ki Hong Lee, Blake Cooper, Thomas Brodie-Sangster, Will Poulter, Dexter Darden, Chris Sheffield, Joe Adler, Alexander Flores, Jacob Latimore, Randall D. Cunningham, Patricia Clarkson, Don McManus

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Young Adult

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2014

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
024543886853


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Quebcqois Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Sloveens, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door regisseur Wes Ball en coscenarist T.S. Nowlin
• 10 verwijderde scènes
• Documentaire "Navigating the Maze: The Making of The Maze Runner"
• Documentaire "The Chuck Diaries"
• Gag reel
• Documentaire "Visual Effects Reel"
• Documentaire "VFX Breakdown by Method"
• Kortfilm "Ruin"
• 3 galerijen
• Trailer
• Exclusief stripboek
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij