:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN PIE
AMERICAN PIE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-08-24
FILM
Jim, Kevin, Finch en Oz, vier vrienden uit de middelbare school, gaan regelmatig naar fuifen en beseffen dat ze binnenkort zullen afstuderen zonder hun maagdelijkheid te verliezen. Als blijkt dat nerd Sherman, niet bepaald moeders mooiste, de ochtend na de fuif met een knappe meid naar beneden komt, besluiten ze een pact te sluiten: voor het einde van het schooljaar moeten ze 'het' alle vier gedaan hebben; de deadline wordt het schoolbal van de laatstejaars. Het parcours die de vier afleggen blijkt niet van een leien dakje te lopen. Ze hebben zo elk hun eigen plan om het pact te laten slagen. Op een schuchtere manier proberen ze elk hun slag te slaan maar dat mislukt. Jim heeft zijn blik laten vallen op Nadia, een knappe buitenlandse studente die graag bijlessen geschiedenis van hem zou krijgen. Nadia blijkt makkelijk in bed te krijgen maar Jim verpruts alles, te meer omdat hij een webcam op heeft gesteld in zijn kamer waardoor iedereen alles kan volgen. De volgende dag is hij natuurlijk het mikpunt op school. Oz, een lacrossespeler, schrijft zich in voor het schoolkoor en leert Heather kennen, maar hij zal nog een lange weg af moeten leggen vooraleer hij een kans maakt. Finch is een beetje de nerd en pakt de dingen sluw aan, hij zorgt ervoor dat er allerlei positieve geruchten over hem de ronde doen. Jammer voor hem wordt hij door schoolplayboy Stifler letterlijk te kakken gezet. Ten slotte is er Kevin die zijn vriendin Vicky probeert te overtuigen om met hem naar bed te gaan. Tijdens het schoolbal blijkt geen van hen nog echt gemotiveerd waardoor het pact aan kracht verliest. Tijdens het ontluiken van hun seksualiteit zijn ze ervan overtuigd dat ze 'het' moeten doen omdat iedereen het (zogezegd) doet. Uiteindelijk draait het niet om wie het al gedaan heeft, maar om wie het überhaupt wil doen en dat ene moment moet spontaan komen.

BEELD EN GELUID
American Pie krijgt een anamorf 1.85:1-beeldformaat. De transfer is geslaagd en geeft een scherp en gedetailleerd beeld. Het contrast is in enkele scènes iets te laag, maar afgezien daarvan is de kwaliteit meer dan bevredigend. De film moet het vooral hebben van dialogen en slechts af en toe klinkt er een popdeuntje door de speakers. De Dolby Digital 5.1-audiotrack klinkt goed, waarbij de achterse kanalen gebruikt worden voor achtergrondgeluid op school tijdens de feestjes en de Prom.

EXTRA'S
Universal is niet echt krenterig geweest qua extra's, maar een beetje meer kwaliteit had best wel gemogen.
De audiocommentaar is opgenomen met regisseur Paul Weitz, producent Chris Weitz, scenarist Adam Herz en acteurs Eddie Kaye Thomas, Jason Biggs en Seann William Scott. Uit de commentaar blijkt dat iedereen veel lol gehad heeft tijdens het maken van de film. Jammer genoeg is het soms niet echt duidelijk wie aan het woord is. Uiteindelijk biedt de commentaar je de nodige fun, maar echt wijzer worden we er niet van. Er zijn veel betere audiocommentaren dan deze.
Voorts zijn er enkele outtakes waaronder een paar gesneuvelde of alternatieve scènes (bijv. van de fameuse taartscène in de keuken bestaan 2 versies). Helaas laat de beeldkwaliteit van de outtakes veel te wensen over. Die is gewoonweg slecht. Ten slotte zijn er nog een promofilmpje, bioscooptrailer, production notes, filmografiëen en een muziekvideo.

CONCLUSIE
American Pie is een leukie coming-of-age-film zonder pretenties. Liefhebbers van het genre zijn gewaarschuwd.


coverStudio: Universal

Regie: Paul Weitz
Met: Jason Biggs, Shannon Elizabeth, Alyson Hannigan, Chris Klein, Natasha Lyonne, Thomas William Scott, Tara Reid

Film:
4/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
044006188928


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audio commentaar
• Outtakes
• Bioscooptrailer
• Production notes
• Filmografiëen
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij