:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REMAINS OF THE DAY, THE
REMAINS OF THE DAY, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-06-09
FILM
Butler Stevens (Anthony Hopkins) blikt aan het einde van zijn carrière terug op zijn jaren van trouwe dienst in het statige Engelse herenhuis van Lord Darlington (James Fox), ergens in Oxfordshire. Tijdens een weekje vrijaf zoekt hij Miss Kenton (Emma Thompson) op, die jaren als hoofd-dienstmeisje aan zijn zijde heeft gediend. Zijn eigen strenge regels in acht nemend heeft hoofdbutler Stevens altijd de dienstbaarheid aan zijn Lord als absolute regel gesteld en hierbij niet alleen zijn eigen gevoelens voor Miss Kenton verdrongen, maar ook al het personeel ingepeperd dat alle mogelijke uitingen van private gevoelens een belemmering voor de goede gang van zaken op het landgoed vormden. Stevens heeft ook nooit de motieven van Lord Darlington in twijfel getrokken, en die waren op zijn minst gezegd twijfelachtig. Darlington had namelijk tussen de twee Wereldoorlogen een meer dan gezonde sympathie voor de Duitsers ontwikkeld, die in zijn ogen onheus bejegend waren na afloop van de Eerste Wereldoorlog. In de praktijk betekende dit dat his Lordship op regelmatige basis "conferenties" hield waarbij hij 's werelds grootste nazi-sympathisanten snode plannen liet smeden om Engeland mee in een nieuwe oorlog te betrekken. Stevens heeft al die tijd zijn meester gediend zonder vragen te stellen, zelfs niet toen Miss Kenton duidelijk meer morele problemen had met onder meer het feit dat de joodse dienstmeisjes ineens de deur werden gewezen. De goede butler cijferde zichzelf daardoor ook zodanig weg, dat hij pas jaren later zijn onvoorwaardelijke loyaliteit in vraag is begonnen te stellen.
The Remains Of The Day
is een imposant historisch drama, dat liefhebbers van films als Sense And Sensibility en Angela's Ashes zeker zal aanspreken. Nochtans is het geen eenvoudige film, met een zeer traag verteltempo, zonder noemenswaardige actie maar met des te meer nadruk op lange en ingewikkelde dialogen. De prent is dus in de eerste plaats een vrij podium om rasacteurs Emma Thompson en vooral Anthony Hopkins nog maar eens hun overschot aan talent te laten tentoonspreiden. Vooral deze laatste is nog maar eens briljant en houdt dan ook de film grotendeels overeind en de kijker geboeid. Aan decorum, mooie plaatjes en imposante kostuums is er zoals in de meeste van dit soort films geen gebrek; de regie is zeer strak en degelijk maar tegelijkertijd ook zeer klassiek en het verhaal focust zich iets te weinig op de omstandigheden buiten het besturen van het huishouden, wat soms een paar leemtes in het scenario veroorzaakt. De film schetst wel een interessant historisch kader aangaande het zogenaamde appeasement, d.i. de verzoeningspogingen met het door de Eerste Wereldoorlog economisch totaal verlamde Duitsland door de voormalige (en toekomstige) vijand.
 BEELD EN GELUID
Met het recente succes van Downton Abbey nog vers in het geheugen, zien diverse filmmaatschappijen blijkbaar brood in de restauratie van films over Engelse herenhuizen. Deze prent van James Ivory uit 1993 heeft een volledige remastering in 4K ondergaan, en het resultaat mag worden gezien. Het decor baadt nu niet wat je zou noemen in het licht, maar de kleuren, voornamelijk bruin, rood en grijs, zijn helder en geprononceerd, en het licht- en schaduwspel accentueert de rijke aankleding van het Britse landhuis en biedt een zeer mooi gevoel van diepte. Ook de gelaatsuitdrukkingen en de haarsnit van de personages komt zeer aangenaam over. De lichte laag grain werkt niet storend. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1 en is eerder sober, maar voor de rest foutloos en evenwichtig.
EXTRA'S
Ten opzichte van de dvd is de audiocommentaartrack spoorloos verdwenen. The filmmaker's journey (29:53) bevat naast de obligate interviews met de crew (onder meer de intussen overleden Christopher Reeve, die hier één van de laatste rollen speelt vooraleer hij verlamd geraakte) en de makers enkele interessante historische visies en een interessante bijdrage over de adaptatie van het boek door de auteur Kazuo Ishiguro zelf. In Blind loyalty, hollow honour: England's fatal flaw (14:52) wordt de historische achtergrond van de eerder vermelde appeasement verder uitgediept. Love and loyalty: The making of The Remains Of The Day (28:37) is een typische productie voor het Amerikaanse HBO-First Look, een TV-uitzending die de kijkers naar de bioscoopzaal moet lokken, maar dan wel een goed gestoffeerde, interessante kijk achter de schermen. Zes verwijderde scènes met optioneel commentaar (11:31) sluiten de boel af.

CONCLUSIE

The Remains Of The Day is een kundig gemaakte maar ietwat droge film die eerder gericht is op een cinefiel publiek dan op de popcornvreters. De Blu-rayeditie moet het vooral hebben van een zeer mooi opgepoetst beeld.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: James Ivory
Met: Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Christopher Reeve, Hugh Grant, Peter Vaughan, Lena Headey

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609609682


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The filmmaker's journey"
• Documentaire "Blind loyalty, hollow honour: England's fatal flaw"
• Documentaire "Love and loyalty: The making of The Remains Of The Day"
• 6 verwijderde scènes met commentaar

Andere recente releases van deze maatschappij