:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESIDENT EVIL
RESIDENT EVIL
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-04-04
FILM
Wanneer er door onverklaarbare redenen een gevaarlijk virus ontsnapt in The Hive, een hypermodern en “top secret” ondergronds laboratorium, besluit de aanwezige supercomputer, genaamd Red Queen, het hele complex af te sluiten. Het aanwezige personeel is vanaf dan opgesloten en valt ten prooi aan het gevaarlijke virus. Er wordt een speciaal interventieteam op af gestuurd om het geval te onderzoeken. Maar dan blijkt dat The Hive bevolkt wordt door een boel hongerige en naar hersenen hunkerende zombies…

De populaire videogamereeks Resident Evil bracht wereldwijd meer dan 600 miljoen $ in het laatje. Niet verwonderlijk dat Hollywood hier enkele graantjes wilt van meepikken door middel van een verfilming. Lange tijd werd regisseur George A. Romero, bekend van de legendarische “Dead”-trilogie, gekoppeld aan het project. Een logisch idee eigenlijk, want de man heeft de beste zombiefilms aller tijden op zijn naam staan en niemand anders dan hij weet hoe je een geslaagd zombiespektakel moet realiseren. Menig horrorfan had de verfilming van Resident Evil dan ook hoog op hun “must-see”-lijstje staan, maar dan werd George A. Romero de deur gewezen omdat hij en de producenten het maar niet eens geraakten over het script. Plots zagen menig horrorfan het geheel al wat minder rooskleurig in en dit zou nog verslechteren toen bekend werd dat er een vervanger was gevonden in de persoon van regisseur Paul W.S. Anderson (niet te verwarren met Paul Thomas Anderson, verantwoordelijk voor meesterwerkjes als Boogie Nights en Magnolia). Regisseur Paul W.S. Anderson is dan weer op zijn beurt verantwoordelijk voor aanvallen op de netvlies zoals Soldier en Mortal Kombat. Maar net het megasucces van laatst genoemde film, die toevallig ook een gameverfilming is, zorgde ervoor dat hij als vervanger werd aangeduid. En het moet gezegd dat regisseur Paul W.S. Anderson zijn film perfect de sfeer van de welbekende games wist mee te geven (het eindshot!). Het is ook leuk dat de regisseur oog had voor enkele leuke details die vooral de fervente Resident Evil-gamers zullen opmerken. Maar als horrorfilm, en dan nog zeker als zombiefilm, is Resident Evil een teleurstelling. Daarvoor bevat de film te weinig spanning en ziet het er allemaal iets te gelikt uit. Met gelikt doelen we dan vooral op de ‘proper’ uitziende zombies en het zo goed als volledig afwezig zijn van liters bloed en andere gore toestanden (één van de beste momenten is gejat van het cultsucces Cube uit ’97) die toch wel een niet te verwaarlozen onderdeel vormen van iedere zichzelf respecterende zombiefilm. Een gemiddelde aflevering van pakweg The A-Team of Kabouter Plop bevat meer bloed en dan weet je als gemiddelde (horror-)kijker dat de makers wederom liever op zeker speelden en zo enkele miljoenen meer konden verdienen, dan een moeilijk in de markt liggende NC-17 quotering (betekent hetzelfde als kinderen niet toegelaten) aan hun broek te hebben. De film bevat ook enkele, naar hedendaagse normen, ondermaatse computereffecten.

De acteerprestaties op hun beurt zijn dan wel weer aanvaardbaar. In de cast zitten jonge talenten zoals Milla Jovovich (Kuffs, The Fifth Element), Michelle Rodriguez (Girlfight, The Fast And The Furious), Eric Mabius (The Crow 3: Salvation, Cruel Intentions). Goed oplettende kijkers zullen acteur Jason Isaacs (Armageddon, The Patriot) herkennen in een korte cameo als chirurg. De film wordt gestuwd door een sfeervolle soundtrack geschreven en gecomponeerd door Marco Beltrami (Scream-trilogie, Terminator 3: Rise Of The Machines) en shockrocker Marilyn Manson (The Texas Chainsaw Massacre-remake). De in totaal 53 miljoen kostende verfilming maakte in Amerika niet direct brokken, maar slaagde er toch in om wereldwijd meer dan 102 miljoen $ bij elkaar te sprokkelen. De film werd dus bijgezet op het erg korte lijstje “succesvolle videogameverfilmingen” en een sequel is in de maak. Resident Evil 2: Nemesis zal opnieuw geregisseerd worden door Paul W.S. Anderson, dus laten we met zijn allen duimen dat hij van die film iets meer maakt dan dit middelmatige en teleurstellende vehikel.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er fantastisch uit. Het beeld is haarscherp, met warme en natuurlijke kleuren. Het beeld bevat tevens veel detail en diepte. De gebruikte filmprint is volledig vrij van vuiltjes of printbeschadigingen. Digitale compressiefouten hebben we niet kunnen waarnemen. Filmgrain is wel soms aanwezig, maar in minimale mate. Op gebied van geluid hebben we de keuze tussen een Engelse Dolby Digital 5.1-track en een Engelse DTS 5.1-track. De Engelse 5.1-track is een warme en dynamische geluidstrack, met de nodige punch waar nodig. De geluidseffecten en muziek komen prima tot hun recht. De dialogen klinken helder en natuurlijk. Een erg goed geluidsspoor, maar de Engelse DTS-track verdient onze voorkeur omdat deze beter gecontroleerd klinkt en meer detail bevat.

EXTRA’S
Universal schotelt ons hier een goed gevulde DVD-uitgave voor die gerust zijn ‘special edition’-titel waard is. We beginnen met een wat onevenwichtige audiocommentaar-track, ingesproken door regisseur Paul Anderson, producent Jeremy Bolt en actrices Milla Jovovich en Michelle Rodriguez. Het geheel wordt na een tijdje vervelend omdat actrices Milla Jovovich en Michelle Rodriguez moeilijkheden hebben om hun klep dicht te houden terwijl Paul of Jeremy iets interessants proberen te belichten. Vervolgens hebben we de leuke bioscooptrailer en de documentaire “The Making Of Resident Evil” (27 min.). Deze verschaft ons een uitgebreide en interessante blik op de productie van de film door middel van een kijk achter de schermen en interviews met de cast en crewleden. De featurette “Scoring Resident Evil” (11 min.) belicht de muziek die voor de film geschreven en gecomponeerd werd. Marco Beltrami en Marilyn Manson, die verantwoordelijk zijn voor de muziek in de film, worden uitgebreid aan het woord gelaten. Daarna wordt in een klein clipje een bepaald aspect van de film belicht, zijnde de kostuums (3,5 min.), de setontwerpen (4 min.) en de zombie make-up (1 min.). Volgend op het lijstje zijn 4 pagina’s productie aantekeningen en een B-roll (16 min.) bestaande uit wat losse beelden achter de schermen. Dan treffen we interviews aan met de belangrijkste cast & crewleden. Deze zijn niet direct diepgaand en blijven eerder oppervlakkig. Komt daar nog bij dat redelijk wat materiaal ook al in de making of-documentaire zat. Van diezelfde cast en crewleden (met uitzondering van de producenten) krijgen we een 2 pagina’s tellende biografie voorgeschoteld. Tenslotte hebben we nog een muziekvideo van de groep Slipknot, met het nummer “My Plague”. Een grote hoeveelheid over het algemeen goed uitgevoerde extra features. Top!

Pittig detail: de extra’s bevatten een tweetal kleine foutjes. Zo spreekt er iemand op de commentaartrack over Jill Valentine, een belangrijk karakter uit de videogame, en dit wordt ondertiteld als ‘Joe’ Valentine. Nog een fout zit in de biografieën. Zo staat de foto van James Purefoy bij Eric Mabius en vise versa.

CONCLUSIE
Resident Evil is een middelmatige verfilming van het wereldwijd succesvolle gelijknamige videospel. Resident Evil werd wereldwijd een hit en dat geeft Universal reden genoeg om de film een uitstekende DVD-uitgave, met een zéér goede beeld- en geluidskwaliteit mee te geven. Ook qua extra’s is het dik in orde. Een must voor de liefhebbers!


cover
Studio: Universal

Regie: Paul W.S. Anderson
Met: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Colin Salmon, Martin Crewes, Pasquale Aleardi

Film:
6/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3259190231399


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailer
• Documentaire: Making Of Resident Evil
• Featurette: Scoring Resident Evil
• The costumes
• Set designs
• Zombie make-up tests
• Production notes
• B-roll
• Interviews cast & crew
• Biographies cast & crew
• Music Video

Andere recente releases van deze maatschappij