:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> US
US (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-08-22
FILM
Er is geen enkel genre dat zo is uitgemolken als dat van de horror, maar net op het moment dat er geen druppel levensbloed overblijft duikt het genie van Jordan Peele op die met twee films al zijn "concurrenten" de laan uitstuurt. Na het meesterwerk Get Out is de man er opnieuw met Us. Probeer vooral de symboliek van deze film niet te begrijpen (als die al te begrijpen valt), maar laat je gewoon onderdompelen in een wereld van angst, en geniet.
Volgens diverse onderzoeken is de kans groot dat er op de aardbol een dubbelganger van je rondloopt. Tot dusver prijzen we ons gelukkig dat wij ons eigenste spiegelbeeld nog niet in levende lijve hebben tegengekomen, maar dat geldt jammer genoeg niet voor Adelaide (Lupita Nyong’o), haar man Gabe (Winston Duke), dochter Zora (Shahadi Wright Joseph) en zoon Jason (Evan Alex). Als de familie naar een buitenverblijf trekt om de problemen eens lekker thuis te laten, valt de elektriciteit uit en staat op de oprit een familie gehuld in het rood die hun dubbelgangers blijken te zijn. Een vrolijk onderonsje wordt het niet, iets wat het gezin vlug heeft begrepen. Een flashback waarmee de film opent, vertelt ons dat alles zijn oorsprong vindt in de jaren 80 toen Adelaide als kind een spookhuis op een attractiepark binnenliep.
Meer vertellen over deze nagelbijter doen we niet, dat zou de pret alleen maar bederven. Als gezegd denk je op het einde wel eens "waar haalt die Peele het van de pot gerukte verhaal vandaan?", maar je hebt wel bijna twee uur zitten rillen van angst. De acteerprestaties van de hele cast is top met een bijzonder uitmuntende Lupita Nyong’o die we al kenden van Black Panther en 12 Years A Slave als uitschieter. Regisseur Peele is ook een kunstenaar als het op visuals aankomt, zo zijn de rode kostuums een regelrechte link naar Michael Jackson. En tja, tegenwoordig gaat the king of pop lekker samen met horror, toch?  Us mag dan misschien wel bedolven zijn onder de hype, er is weliswaar geen woord over gelogen. Us is de beste horrorfilm in jaren.
BEELD EN GELUID
Il faut le dire (kwestie van eens in het Frans te beginnen) dat Universal met deze release de kijker in de watten legt. Jordan Peele is niet de horrormaker die het moet hebben van afgehakte hoofden of rondslingerende armen, maar de kijker laat schrikken door subtiele geluiden of plotse bewegingen. Op deze release komen deze beide aspecten perfect over. Alles oogt prima, en zelfs in de zeer duistere scènes zie je piekfijn ieder detail. Ook het geluid in Dolby Atmos is op en top perfect. Eén van de beste releases in maanden!

EXTRA'S
Op deze disc staan een handvol featurettes die een gemiddelde lengte van 6 minuten hebben. Waarom dat allemaal apart moet weten we ook niet, want het was voor iedereen leuker geweest mocht dat in één handige "making of" terecht zijn gekomen. The Monsters Within Us toont ons wie de vier (of acht, zo je wil) hoofdpersonen zijn. In Tethered Together: Making Us Twice zien we de uitdagingen waarmee de acteurs en filmmakers te maken hadden bij het opnemen van een paar moeilijke scènes. In Peele's Brand of Horror vertelt Peele over zijn passie voor het horrorgenre, zijn favoriete horrorfilms en zijn invloeden. In The Duality Of Us heeft Peele het over onze diepgewortelde angst voor dubbelgangers. Becoming Red vertelt wat meer over het karakter van Lupita Nyong'o. In Scene Explorations hebben Peele en de cast het over belangrijke scènes en zie je naast interviewfragmenten, ook filmclips, storyboards en een blik achter de schermen. En voor wie het echt wil zijn er ook een zevental minuten verwijderde scènes.

CONCLUSIE
Jordan Peele slaagt er nu al twee keer in om uit een doodgebloed genre dat het moet hebben van onnodige remakes twee parels te maken. Na Get Out is er nu Us.cover
Studio: Universal

Regie: Jordan Peele
Met: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083185459


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos 7.1.4
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Spaans Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Deens, Estisch, Fins, Lets, Litouws, Noors, Zweeds, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Deleted Scenes
• Redefining A Genre: Jordan Peele's Brand Of Horror
• We're All dying As Above: Grand Pas De Deux
• Becoming Red
• The Duality Of Us 
• Scene Explorations

Andere recente releases van deze maatschappij