:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MANIFEST - SEIZOEN 1
MANIFEST - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-12-12
SERIE
In april 2013 keert vlucht 828 terug van Jamaïca naar New York. Het vliegtuig verdwijnt echter op onverklaarbare wijze van de radar. Maar dat is niet hoe de passagiers van de vlucht dit ervaren: voor hen lijkt er niets aan de hand, behalve wat turbulentie, en wanneer het vliegtuig in New York de grond raakt, blijken intussen vijfeneenhalf jaar gepasseerd te zijn. De knap 200 passagiers zijn op die tijd niets ouder geworden. Hun nabestaanden hebben hen veelal al opgegeven, en zijn voortgegaan met hun leven.
De slag is in het bijzonder zwaar voor de familie Stone, die er net een familievakantie op heeft zitten. Omdat hun vlucht overboekt was, hebben drie familieleden vlucht 828 genomen in ruil voor een vergoeding van 400 $ per kop, en zo komt het dat zus Michaela (Melissa Roxburgh), broer Ben (Josh Dallas) en Bens zoon Cal (Jack Messina) vijfeneenhalf jaar van hun leven gemist hebben. Voor Cal blijkt het in eerste instantie een zegen: de jongen had kanker, maar waar hij oorspronkelijke opgegeven was, heeft de medische wereld intussen vooruitgang geboekt, en kan de jongen aan een nieuwe behandeling beginnen. De bedenkster van de behandeling is doctoraatsstudente Saanvi Bahi (Parveen Kaur), die ook op de bewuste vlucht zat, en nog net voor de vlucht haar onderzoeksgegevens had doorgemaild. Voor Michaela, politieagente bij de NYPD, is het hiaat echter een ramp: ze stond op het punt haar verloofde, Jared Vasquez (J.R. Ramirez), tevens haar partner bij de politie, het jawoord te geven, maar doordat Michaela dood werd verondersteld is Jared uiteindelijk getrouwd met haar beste vriendin Lourdes (Victoria Cartagena).
Ook het huwelijk van Ben en zijn vrouw Grace (Athena Karkanis) is in zwaar water terechtgekomen. In de veronderstelling dat ze weduwe was, heeft Grace een relatie aangeknoopt met een zekere Danny (Daniel Sunjata), en nu haar echtgenoot plots weer voor de deur staat, weet ze kennelijk niet goed wie te kiezen. Cals tweelingzus Olive (Luna Blaise) is intussen ook ouder geworden, en zij tweeën zijn kennelijk de enige tweeling ter wereld met een leeftijdsverschil van meer dan 5 jaar.
Uiteraard zijn de autoriteiten razendbenieuwd naar wat er gebeurd is, en NSA-agent Robert Vance (Daryl Edwards) bijt zijn tanden stuk op het dossier. Michaela komt er echter achter dat 11 passagiers van vlucht 828, allen zonder familie of naaste verwanten, ergens worden vastgehouden en dat er op hen wordt geëxperimenteerd. Een deel van de passagiers heeft namelijk door hun bovennatuurlijke ervaring een soort van collectief bewustzijn ontwikkeld, iets wat de militairen onder leiding van de schimmige Majoor (Elizabeth Marvel) des te interessanter vinden. Het bewustzijn manifesteert zich als wat de slachtoffers op de duur roepingen beginnen te noemen, ervaringen waarbij het lijkt of ze aangesproken worden door hun eigen onderbewustzijn om een dringende taak te volbrengen. Voor Michaela komen deze roepingen alvast goed uit, want ze is nog niet goed en wel terug in dienst bij de politie, of zo'n roeping leidt haar naar de oplossing van een ontvoeringszaak van twee minderjarige meisjes.
Maar er is nog meer aan de hand. Stewardess Bethany Collins (Mugga) heeft een blinde passagier aan boord genomen, een zekere Thomas (Sheldon Best), de homovriend van haar neef Leo. Thomas stond op het punt om in het homo-onvriendelijke Jamaïca slachtoffer te worden van een hate crime. Wanneer de NSA er achter komt dat er een blinde passagier aan boord was, wordt de man natuurlijk doelwit nummer één, omdat ze denken dat hij iets met de mysterieuze verdwijning te maken heeft. Het mysterie deint uit wanneer Cals roepingen naar een man wijzen, Zeke Landon (Matt Long), die onder vergelijkbare omstandigheden een jaar in zijn leven is kwijtgeraakt nadat hij na een lawine in een grot heeft opgesloten. Ook heeft een crimineel, James Griffin (Marc Menchaca), een dagenlang verblijf in een verdronken bestelwagen overleefd. Hij misbruikt zijn roeping om strafvermindering te bepleiten wanneer hij daardoor een aanslag weet te verijdelen. Maar met roepingen wordt er klaarblijkelijk niet gesold...
Manifest is een bovennatuurlijke thriller waarbij de vergelijking met Lost niet uit de lucht is. Het gevaar loert dan ook om de hoek dat de auteurs een volgend seizoen niet meer uit hun eigen complottheorieën gaan geraken en de boel ofwel tegen de muur gaan laten knallen, ofwel lijdzaam zullen moeten toezien hoe het netwerk (NBC) de stekker uit de reeks trekt zonder bevredigend einde. Voorlopig krijgt Manifest echter het voordeel van de twijfel. Vooral de eerste zeven afleveringen zijn ongemeen spannend en zijn geschreven door bekwame scenaristen. In de tweede helft van de reeks nemen de soapelementen iets te vaak de overhand, en het talent van Michaela om cold cases open te breken, deemstert wat weg naar de achtergrond, wat betekent dat het potentieel niet volledig wordt aangeboord. De intrige jaagt je wel in no time door de afleveringen, en de cliffhanger doet ons hopen dat seizoen 2 snel komt.

BEELD EN GELUID

Spijtig genoeg vervoegt Manifest de ellenlange rij releases van televisieseries die Warner, maar ook andere maatschappijen, niet meer de moeite vinden op Blu-ray uit te brengen. Binnen de beperkingen van het dvd-medium is Manifest echter van goede kwaliteit. De scherpte is niet optimaal en de kleuren zijn niet bijzonder geprononceerd, maar over de hele lijn genomen biedt Manifest een consistente ervaring. De detaillering volstaat, maar er zijn wel enkele storende artefacts te zien in de vorm van moiré-artefacts en aliasing. De afleveringen zijn per 4 gegroepeerd, waardoor ze voldoende ademruimte krijgen. De Dolby Digital 5.1-track is adequaat, en bijvoorbeeld in de openingsaflevering horen we op spectaculaire wijze de turbulentie waar vlucht 828 aan ten prooi valt. In de afleveringen zit er, meestal naar de ontknoping toe, meestal één of andere frisse popsong verweven, die netjes klinkt, met onder meer Pearl Jam, Lord Huron en The National. Voor de verandering mogen we ook even opmerking dat de vertaling niet te veel fouten bevat. Behalve dan dat suspended animation niet vertaald dient te worden als een stilstaande tekenfilm.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal zal pas binnen vijfeneenhalf jaar arriveren. Denken we. Misschien ook niet.

CONCLUSIE

Manifest is een leuke en meeslepende scifi-serie die een evenwicht tracht te vinden tussen bovennatuurlijke actie en een meer persoonlijke insteek van de personages. Ik raad deze met plezier aan voor liefhebbers van Lost, Alcatraz, Jericho en Revolution.cover
Studio: Warner

Regie: David Frankel, Dean White, Paul Holahan, Craig Zisk, Tawnia McKiernan, Felix Enriquez Alcalá, Michael Schultz, Nina Lopez-Corrado, Michael Smith, Marisol Adler, Millicent Shelton, Constantine Makris, Claudia Yarmy
Met: Melissa Roxburgh, Josh Dallas, Athena Karkanis, J.R. Ramirez, Luna Blaise, Jack Messina, Parveen Kaur, Elizabeth Marvel

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
657 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888249116


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij