:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUITS - SEIZOEN 1
SUITS - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-02-14
SERIE
Mike Ross (Patrick J. Adams) beschikt over een fenomenaal geheugen. Als hij één keer een tekst heeft gelezen, heeft hij de tekst niet alleen onthouden, maar ook begrepen. Hij verhuurt zijn diensten waarbij hij in plaats van anderen examens af gaat leggen, ook al wordt hij ei zo na betrapt op identiteitsfraude. Zijn zorgbehoevende oma Edith (Rebecca Schull), tevens zijn enige verwant, moet echter plots 25.000 dollar ophoesten om in een bejaardentehuis met tenminste minimale dienstverlening te kunnen blijven, zo niet wordt ze verscheept naar laten we zeggen een bejaardentehuis waar de zorg iéts minder is. Mikes zogenaamde "vriend" Trevor (Tom Lipinski) doet hem een voorstel om als drugskoerier de nodige 25.000 dollar te laten verdienen. De politie heeft Trevor echter in het vizier, en de transactie is opgezet spel om de dealers te klissen. Mike heeft dat op het nippertje door, en in het hotel waar hij de drugs moest afleveren, mengt hij zich tussen de sollicitanten voor een stagairjob bij het gerenommeerde advocatenkantoor Pearson Hardman.
De interviewer, de pretentieuze beau monde-advocaat Harvey Specter (Gabriel Macht), is onder de indruk van hoe Mike zich uit een lastig parket heeft weten te vissen. Hij biedt daarom de stageplek aan aan Mike, alhoewel er één groot zwaard van Damocles boven de overeenkomst hangt. Mike heeft namelijk niets wat nog maar in de verste verten lijkt op een rechtendiploma, en al zeker niet van Harvard, de poel waar Pearson Hardman exclusief uit vist. Eén van de andere associés, Louis Litt (Rick Hoffman), die er uitziet als een kruising tussen een hamster en Jabba the Hutt, heeft zo zijn verdenkingen, maar hij kan zijn beschuldigingen niet hard maken. Het hoofd van Pearson Hardman, Jessica Pearson (Gina Torres), herkent in de manier waarop Harvey Mike onder de arm neemt veel van de manier waarop Harvey zelf onder haar vleugels carrière heeft gemaakt binnen Pearson Hardman, en ze stelt dan ook geen kritische vragen. Mike wordt meteen als jongste bediende het kneusje van de firma, maar hij probeert vriendschappelijke banden aan te knopen met juridisch assistente Rachel Zane (Meghan Markle), die ook niets afweet van Mikes gefingeerde diploma.
Suits is een blitzend advocatendrama waarin kennelijk Harvey Specter met geld kan rondstrooien alsof het broodkruimeltjes voor de vogeltjes zijn, alleen al maar om de kijker te verblinden met al die glitter en glamour. Soms wordt daarin een klein beetje overdreven: of hoe kan u verklaren dat Harvey zijn werk alleen maar kan doen in een kantoor vol dure sportmemorabilia en een vinylplatencollectie om U tegen te zeggen? Het feit dat Mike over zijn diploma gelogen heeft, creëert daarbij het centrale spanningsveld dat de voornaamste rode draad in de reeks vormt. Voor de rest is Suits vooral een procedural waarbij elke week één of twee dossiers worden afgehandeld, meestal ééntje door Harvey en een minder belangrijk door Mike, waarbij Louis Litt vooral als stoorzender fungeert. Alvast hebben de scenaristen van Suits eraan gedacht om een goeie antagonist in de reeks in te bouwen, een kerel die je met liefde van een hoog gebouw zou duwen. Weliswaar is de plot redelijk toegespitst op het Amerikaanse rechtssysteem, waarbij mensen elkaar voor de grootste banaliteiten een proces aandoen, en er vliegt tegen een hoog tempo nogal wat wettelijk jargon rond uw oren dat niet altijd even duidelijk is als u geen rechten hebt gestudeerd. Eén van de bijrollen wordt vervuld door Meghan Markle, de actrice die in het zevende seizoen de reeks heeft verlaten omdat ze met één van de prinsen van Engeland is getrouwd (en intussen, als we de tabloids mogen geloven, dik spijt heeft dat ze moet meedraaien in het koninklijk circus).

Hoe dan ook, vervelen zal u zich bij het bekijken van Suits geenszins doen.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot
Als eerste zaak krijgt Mike een pro-deodossier waarbij een vrouw, Nancy (Dagmara Dominczyk), beweert dat ze ontslagen is geworden omdat ze niet wenste in te gaan op de seksuele avances van haar baas, Mr. Hunt (Christopher Durham). Mike vraagt de personeelsdossiers op en merkt dat er een andere vrouw, Joanna Webster (Kristen Bush), onder vergelijkbare omstandigheden aan de deur is gezet. Harvey meent echter dat er iets niet pluis is met Joanna's ontslag.
2. Errors And Omissions
Computernerd Wyatt (Eric Ladin) wil Pearson Hardman onder de arm nemen om het patent veilig te stellen van een satelliettelefoon die hij heeft ontworpen. Harvey laat Mike het octrooi opstellen, iets wat Mike nog nooit gedaan heeft. Omdat hij een dag te laat is, blijkt er een andere firma te zijn die een gelijkaardig patent heeft aangevraagd. Harvey wil een arbitrageprocedure aanspannen, maar de rechter, Donald Pearl (Currie Graham), wijst het verzoek af, met wel een heel speciale reden: hij verdenkt Harvey ervan dat die met zijn vrouw (Nazanin Boniadi) heeft geslapen. Louis chanteert intussen Mike met een positieve drugtest om hem een vuil werkje te laten opknappen, namelijk een internetmiljonair, Tom Keller (Jon Cor) als klant binnenhalen terwijl hij zelf met de eer gaat lopen.

3. Inside Track

Drie maanden na het overlijden van de CEO van McKernon Motors wil de CEO ad interim, Robert Stensland (Hamish McEwan), de fabriek sluiten en de productie verhuizen naar een lageloonland. Harvey zoekt naar een manier om de klant te lozen en vraagt aan Mike om een hiaat in het contract te vinden. Mike oppert echter om het hoofd van de technische afdeling, ontwerper Dominic Barone (Titus Welliver) naar voor te schuiven als nieuwe CEO. Stensland voelt echter dat hem het gras voor de voeten wordt weggemaaid. Louis verplicht intussen Mike om een etentje te geven voor zijn aanstelling, en hij heeft daarbij een waslijst aan extravagante eisen voor het restaurant.

4. Dirty Little Secrets

Het farmaceutisch bedrijf van Quentin Sainz (Russell Hornsby) heeft een geneesmiddel op de markt dat de gevolgen van de spierziekte ALS vermindert. Zes gebruikers van het middel hebben echter een leveraandoening gekregen, en ze wijten het aan het geneesmiddel. Jessica dringt er bij Harvey op aan dat hij de zaak overneemt, vooral omdat Quentin haar ex is. Mike mag voor de eerste keer alleen een pro bono-zaak pleiten: een simpel dossier waarbij een huurder de huisbaas voor de rechter daagt omdat zijn appartement geïnfesteerd is met bedwantsen. Mike verliest de zaak, maar hij laat het er niet bij.
Disk 2:
5. Bail Out
Harvey is op weg naar speelgoedmaakster Joy McAfferty (Susan Saint James) om een licentiedeal te sluiten, wanneer zijn privéchauffeur Ray (Anand Rajaram) per ongeluk een taxi aanrijdt. De taxichauffeur (Jose Zuniga) heeft daardoor de veilig van taxilicenties gemist, en aangezien hij iets te vaak naar advocatenseries heeft gekeken, meent hij dat hij hiervoor Ray én Harvey kan aanklagen voor miljoenen schadevergoeding. Mike krijgt een telefoontje van zijn vriend Trevor, die in de gevangenis is beland en Mike nodig heeft om zijn borg te betalen. Trevor wordt echter gevolgd door een paar louche types aan wie hij nog 50.000 dollar verschuldigd is.

6. Tricks Of The Trade

Harvey heeft de openbare aanklager zover gekregen dat ze een deal heeft gesloten met Gabby Stone (Jenny Mollen), een vrouw die beschuldigd wordt van aandelenhandel met voorkennis. In ruil voor een bekentenis zou ze 'maar' 11 maanden naar de gevangenis moeten. Gabby schreeuwt echter haar onschuld uit, en beweert dat iemand er haar heeft ingeluisd. Rachel wil intussen meedoen aan het ingangsexamen voor Harvard. Een vriendin, Theresa (Jeananne Goossen), heeft haar opgebiecht dat ze iemand heeft ingehuurd om het examen in haar plaats te doen. Die persoon was uiteraard Mike, en Rachel zit in dubio om hetzelfde te doen, niet wetende dat het Mike was die zich inlaat met dergelijke handeltjes.

7. Play The Man

Eén van Harveys klanten, hoteleigenaar Jones Debeque (Hal Ozsan), wil graag een fusie aangaan met de keten van Daniel Vega (Sterling Jarvis). De advocaat van de tegenpartij die moet onderhandelen, is Dana Scott (Abigail Spencer), een seksvriendinnetje van Harvey. Terwijl het duo advocaten meer tijd in bed doorbrengt dan aan de onderhandelingstafel, krijgt Harvey de indruk dat Scott hem aan het belazeren is. Mike Ross moet met een nep-proces meedoen dat bij Pearson Hardman wordt gehouden voor de stagaires. Rachel speelt de rol van de klant van tegenpartij, en Mike laat zijn gevoelens voor haar iets te hard spreken om voluit te gaan.
8. Identity Crisis
Lucille Jackson (Paula Newsome) staat aan het hoofd van Stable Shelters, een organisatie die woningen bouwt voor kansarmen. De gehaaide zakenman Anthony Mazlo (Bruce Altman) heeft Stable Shelters zo'n 150 miljoen dollar afhandig gemaakt. Pearson Hardman probeert een centrale tussenpersoon, Elliot Perkins (Richard Zeppieri), zo ver te krijgen dat hij getuigt tegen Mazlo, maar na een harde ondervraging door Louis overlijdt de man, kennelijk aan een longemfyseem, zo blijkt achteraf. Nu de man dood is, schuift Mazlo natuurlijk de schuld in Perkins' schoenen. Mike krijgt de opdracht om Jerome Jensen (James Morrison), een cliënt van Harvey, te helpen met het verbeteren van de vertroebelde relatie met zijn dochter Lola (Amanda Crew). Die rebelleert tegen haar vader en heeft uitgeplozen dat één van zijn bedrijven kankerverwekkende chemicaliën heeft losgelaten. Ze heeft bovendien een fantastisch argument om Mike te weren: ze heeft in de computer van Harvard ingebroken en kent Mikes kleine geheimpje...

Disk 3:
9. Undefeated
In de afgelopen jaren hebben zo'n tweehonderd mensen die werkzaam waren in een schooltje in Apple Creek kanker gekregen. Pearson Hardman voert een groepsvordering tegen de oliegigant Emerson, die heeft verzuimd de boorput waarboven het schooltje is gebouwd, te sluiten. De tegenpartij heeft Travis Tanner (Eric Close) onder de arm genomen, een specialist in het zwartmaken van deelnemers aan een groepsvordering, en hij wil de slachtoffers paaien met een miezerig aalmoes. Harvey wil echter dat zijn cliënten doorvechten. Louis heeft intussen een lek ontdekt: iemand van de juniors heeft gevoelige informatie doorgelekt naar een concurrerend advocatenkantoor, en hij looft 10.000 dollar beloning uit aan diegene die de mol kan vinden. De verdenkingen wijzen echter in de richting van Rachel, maar die houdt vol dat ze van niets weet.

10. The Shelf Life

Tory (Andrea Parker), de directrice van Dreibach, het kantoor dat de boekhouding van Pearson Hardman doet, vraagt om te helpen boekhouder Stan Jacobson (John Billingsley) te ontslaan. Die heeft namelijk gelogen over het feit dat hij een accountantdiploma zou hebben, quid non. Natuurlijk zit de schrik er goed in bij Mike dat hij voor hetzelfde aan de deur gezet zou kunnen worden. Jacobson schijnt echter op de hoogte te zijn van het feit dat Dreibach zijn klanten gewoon besteelt. Louis loopt een blauwtje met een vrouw, Charisse (Chantal Quesnelle), hetgeen duidelijk op de opnamen van de veiligheidscamera's te zien is, die de andere associé's op de computer van Mike hebben gedownloaded. Als wraak probeert Louis een wig te drijven tussen Jenny (Vanessa Ray) en Mike, nadat hij heeft gezien hoe Rachel Mike gekust heeft.
11. Rules Of The Game
De zussen Kelsey (Alex Paxton-Beesley) en Madison (Megan Fahlenbock) Price, die elkaar niet kunnen luchten, hebben het media-imperium van hun overleden vader geërfd, waaronder een roddelmagazine. Jessica heeft Harvey en Lewis respectievelijk benaderd om voor elk van de twee zussen de belangen te verdedigen. Alleen wil Kelsey per se het roddelmagazine omdat ze er met haar vader aan heeft gewerkt, en Madison wil het alleen maar om haar halfzus een hak te zetten. Harvey delegeert de onderhandelingen naar Mike, want hij heeft een veel grotere vis te bakken. Harvey heeft namelijk een tijd als assistent-aanklager gewerkt, en zijn mentor, Cameron Dennis (Gary Cole), staat terecht op beschuldiging van het achterhouden van bewijsmateriaal. Als Harvey niet meewerkt om zijn ex-baas ten gronde te richten, zal hij zelf van de balie geschrapt worden.

12. Dog Fight

Als erfenis van procureur Dennis neemt Harvey de verdediging op van Clifford Danner (Neil Brown Jr.), een man die al twaalf jaar in de gevangenis zit voor een moord die hij niet gepleegd heeft. Áls de zaak echter heropend wordt, riskeert Danner levenslang. Toch kan Mike hem overtuigen zijn vertrouwen te stellen in Harvey. Die heeft DNA-bewijs dat twee van Danners maten de moord hebben gepleegd, maar het bewijs is onrechtmatig verkregen. Mike moet dus een andere manier vinden om de twee tot bekentenissen te dwingen, en hij schakelt Trevor in. Trevor is echter net te weten gekomen dat Mike een relatie heeft met zijn ex Jenny, en hij stapt naar Jessica om te onthullen dat Mike gelogen heeft over zijn diploma.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van Suits is zoals je van een modern feuilleton mag verwachten: scherp, mooi contrast en realistische kleursettings. Evenwel ontsnapt de beeldband niet aan een occasioneel artefact, meestal te bespeuren in de strakke belijning van de gebouwen in de zakendistricten van New York. De dvd van Suits seizoen 1 had het mankement dat de geluidstrack slechts in Dolby Surround 2.0 was uitgevoerd in het Engels en in Dolby Digital 5.1 in het Frans. Een reden te meer om de dvd links te laten liggen en te opteren voor de Blu-ray, waar we tenminste een volwaardige DTS-HD MA 5.1-track in het Engels krijgen. De surroundervaring beperkt zich echter veelal tot een occasionele scène in een nachtclub of het moordend verkeer van New York waar Mike dapper met zijn fiets doorploegt. Het grootste deel van de actie in Suits bestaat echter uit advocaten die trachten elkaar onder tafel te lullen, en daar heb je natuurlijk geen spitse surroundtrack voor nodig.
EXTRA'S
De laatste schijf bevat een audiocommentaartrack bij de seizoensfinale Dogfight, ingesproken door de twee hoofdacteurs Gabriel Macht en Patrick J. Adams, uitvoerend producent David Bartis en bedenker Aaron Korsh. We merken ook graag even op dat van de pilootaflevering niet de op TV uitgezonden versie terug te vinden is, maar de langere versie, met als voornaamste verschil dat er een bijrol was weggelegd voor acteur Victor Garber (AliasLegends Of Tomorrow). Garbers rol werd uiteindelijk uit de reeks geschrapt. Cross Examination: Fan Q&A (10:28) bevat een korte  en tamelijk spoilervije vraag-en antwoordsessie met enkele leden van de cast, samen met voornoemde Korsh en Bartis. Er zijn verwijderde scènes (9:43) en outtakes (2:07) en de obligate gag reel (4:13).

CONCLUSIE

Suits is een onderhoudende reeks die af en toe dreigt te verzuipen in het juridisch jargon, maar toch toegankelijk genoeg is door het uitgekiend uitspelen van enkele spanningsbogen. De Blu-ray is van goede kwaliteit, alleen zijn de menu's wat slecht leesbaar.coverStudio: Universal

Regie: Kevin Bray, John S. Scott, Dennie Gordon, Kate Woods, Terry McDonough, Tim Matheson, Norberto Barba, Felix Alcala, Jennifer Getzinger, Mike Smith
Met: Gabriel Macht, Patrick J. Adams, Rick Hoffman, Meghan Markle, Sarah Rafferty, Gina Torres

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
550 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083008727


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 1 audiocommentaartrack
• Documentaire "Cross Examination: Fan Q&A"
• Verwijderde scènes
• Outtakes
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij