:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLASH, THE - SEIZOEN 4
FLASH, THE - SEIZOEN 4 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-02-01
SERIE
Op het einde van seizoen 3 heeft Barry Allen (Grant Gustin) zich opgeofferd door zichzelf in de Speed Force te werpen, en daarmee heeft hij een destructieve vortex uit de wereld geholpen. Een nieuw team, met daarin Wally West a.k.a. Kid Flash (Keiynan Lonsdale), Cisco Ramon (Carlos Valdes), Joe West (Jesse L. Martin) en Iris West (Candace Patton) probeert de orde in de stad te handhaven. Af en toe worden ze daarbij geholpen door Caitlin (Danielle Panabaker), maar haar persoonlijkheid wordt af en toe overgenomen door de maniakala Killer Frost, waardoor ze niet helemaal in evenwicht is. Wanneer een supermisdadiger een confrontatie met de échte Flash eist, heeft Cisco geen andere keuze dan Barry terug te halen met een eigen uitvinding. Die veroorzaakt echter een golf aan donkere materie, die een bus met 12 passagiers raakt. De 12 krijgen door de impact ook allemaal metagaven - en ze zijn niet allemaal even vriendelijk. Team Flash probeert één voor één de duiveltjes weer in hun doosje te steken.
Zo'n duiveltje is Ralph Dibney (Hartley Sawyer), een privédetective die eerder door de politie geroyeerd is omdat hij bij een misdaad bewijs heeft geplant. Ralph kan zich uitrekken als een elastiekje, en als de Elongated Man vervoegt hij het team van Barry. Het ongeluk met de bus was echter helemaal geen ongeluk, maar is in scène gezet door één van de meest formidabele tegenstanders van de Flash totnogtoe: de knettergekke professor Clifford DeVoe (Neil Sandilands). DeVoe lijdt aan ALS, en fysiek gaat hij voortdurend achteruit, ondanks de goede zorgen van zijn vrouw Marlize (Kim Engelbrecht). Desondanks heeft hij een soort zwevende stoel uitgevonden die hem toestaat zijn denkvermogen exponentieel te laten toenemen, waardoor hij bijna in de toekomst kan kijken en alle mogelijke zetten van zijn tegenstanders kan anticiperen. DeVoe heeft een nieuw lichaam nodig, en dat niet alleen, hij is van plan om de twaalf busmeta's één voor één te vermoorden en hun krachten te absorberen, totdat hijzelf een soort van mega-meta wordt.

En zijn plannen zijn niet min: hij lijdt aan een superieur godcomplex, en wil de ganse mensheid dommer dan een aap maken. Omdat Barry hem in de weg staat, laat hij zich vermoorden en Barry opdraaien voor de moord - hijzelf is dan al lang overgestapt in een ander lichaam. Barry, die de keuze heeft tussen zijn geheime identiteit openbaren en opdraaien voor de moord, kiest voor het laatste omdat hij zijn naasten niet in gevaar wil brengen. Die werken naarstig aan een plan om Barry - liefst via de legale weg - te bevrijden, en intussen DeVoe te grazen te nemen. Die laatste wordt alsmaar machtiger, en staat op de drempel van de uitvoering van zijn plannen, en niets schijnt hem te kunnen stoppen.
In het vierde seizoen van The Flash zit de schwung goed in: er is een coherent script, de reeks bevat de nodige humoristische momenten, die door het in de cast schrijven van een clown als Hartley Sawyer alvast voorzien worden van de nodige brandstof, maar vooral heeft dit vierde seizoen een meer dan waardige tegenstander aan boord in de vorm van Clifford DeVoe. Op het moment van schrijven is Hartley Sawyer alweer uit de reeks geschreven omwille van enkele niet door de beugel kunnende twitterberichten, en alhoewel zijn bijdrage in het begin eerder op de zenuwen werkt dan wat anders, weten de scenaristen zijn rol gaandeweg toch wat gravitas toe te bedelen. Ook geestig is het telkens weer terugkeren van psychologe dr. Finkel (Donna Pescow), een therapeute gespecialiseerd in zowat alles, waarbij alle personages vroeg of laat bij op de bank gaan.

De vierdubbele crossoveraflevering met ArrowLegends Of Tomorrow en Supergirl dient vooral om de fans te plezieren en Barry en Iris eindelijk de kans te geven om met elkaar te trouwen, iets wat we uiteraard al in aflevering 1 van seizoen 1 hadden zien aankomen. De verwevenheid uit zich onder meer ook in een gastrol voor David Ramsay als John Diggle uit Arrow, en fans van de blauwe critter Beebo uit Legends Of Tomorrow komen ook aan hun trekken bij een gastoptreden van de beste running joke uit het DC-universum totnogtoe. The Flash is een stuk familievriendelijker dan Arrow; zo leeft Barry bij de erecode van geen slachtoffers te maken, alhoewel het vraagtekens oproept waarom hij keer op keer een massamoordenaar als DeVoe door de vingers laat glippen. Leuke gastrollen zijn er overigens voor Katee Sackhoff (Battlestar Galactica) en Danny Trejo. The Flash is dus een zeer volledig aangeklede reeks.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
70. The Flash Reborn
Central City krijgt het bezoek van een samoeraï (Jeffrey C. Robinson), die van plan is de stad in puin te herschapen, tenzij men hem The Flash brengt. Die zit al zes maanden gevangen in de Speed Force. Cisco heeft weliswaar al die tijd gewerkt aan een toestel om Barry terug te halen, maar hij heeft de hulp nodig van Caitlin Snow, die het team verlaten heeft. Barry terughalen blijkt niet zo moeilijk; alleen lijdt hij aan een mentale conditie waardoor hij voortdurend onzin uitkraamt en de muren volkribbelt met een onbekende symbolentaal.
71. Mixed Signals
Miljardair Kurt Weaver (Ryan McDonell) wordt tot moes geschud in een lift die tegen hels tempo op en neer gaat. Wanneer de Flash een soortgelijke aanslag met andere technologie op collega-miljardair Tim Kwom (Donald Heng) kan verijdelen, komt het team op het spoor van Ramsay Deacon (Dominic Burgess), een meta die electronica kan manipuleren. Het gekke is dat zijn gaven niet schijnen te komen van de ontploffing van Wells' deeltjesversneller. Iris meent intussen na een serie foute communicaties dat zij en Barry in therapie moeten. Cisco probeert intussen wanhopig om een date met Gypsy (Jessica Camacho) tot een goed einde te brengen, maar hij wordt voortdurend afgeleid.

72. Luck Be A Lady

Becky Sharpe (Sugar Lyn Beard) is voor het ongeluk geboren. Op de dag dat ze haar job verliest, betrapt ze haar vriend met een ander, en ze neemt de bus naar hopelijk een beter leven. Ze wordt echter een meta, en krijgt zoveel geluk toegeschoven dat al wie in haar buurt komt, wordt achtervolgd door pech en last. Het team, nu versterkt met Harrison Wells (Tom Kavanagh) van Earth-2, die daar weggekeken is, komt op het spoor van de oorzaak waarom er plots nieuwe meta's opduiken. Joe's huis staat intussen na al die jaren zo goed als op instorten, en zijn vriendin Cecile (Danielle Nicolet) oppert dat het misschien wel eens tijd wordt om te verhuizen.

73. Elongated Journey Into Night

Ralph Dibney was ooit rechercheur bij de politie, totdat Barry hem heeft aangegeven toen hij bewijs plantte om een verdachte erbij te lappen. Sindsdien werkt hij als louche detective. Hij zat echter ook op de bus, en heeft nu de gave verkregen dat hij zijn armen en benen kan laten uitrekken als een elastiek. Hij probeert bovendien een centje bij te verdienen door de burgemeester Bellows (Vito D'Ambrosio) te chanteren die een scheve schaats heeft gereden. Cisco moet het dan weer opnemen tegen Breacher (Danny Trejo), de vader van Gypsy, die zijn toekomstige schoonzoon 24 uur lang wil opjagen als wild, gewoon omdat hij niet tegen zijn gezicht kan.
74. Girls Night Out
Tijdens het vrijgezellenfeest voor Iris wordt het gezelschap aangevallen door één van de cronies van Amunet Black (Katee Sackhoff), de voormalige bazin van Caitlin. Die wil dat zij weer voor hem komt werken, nu ze een meta gevangen heeft, Weeper (Matt Afonso), wiens tranen kunnen geoogst worden als een krachtige psychotropische drug. Op hulp van de heren moeten de dames alvast niet rekenen, want die zijn door toedoen van Ralph in een louche striptent verzeild geraakt waar hen, vooral Joe dan, een verrassing van formaat wacht.

75. When Harry Met Harry...

Doctor Mina Chaytan (Chelsea Kurtz) is van Sioux-afkomst, en is erop gebrand om de onderdelen van een amulet, dat van haar volk is gestolen, terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. Sinds het ongeluk op de bus heeft ze de gave om levenloze objecten zoals standbeelden tot leven te brengen, en de politie staat dan ook paf wanneer een man verscheurd wordt door een stenen poema. Intussen probeert Harrison Wells om met drie van zijn dubbelgangers uit andere universa uit te zoeken wie de DeVoe is die de Flash bedreigt, dit uit de honderden DeVoes die de stad rijk is.

76. Therefore I Am

Geschiedenisprofessor Clifford DeVoe is sinds zijn huwelijk met fysica Marlize DeVoe geobsedeerd om een helm te maken die zijn breincapaciteit verhoogt. Op dezelfde nacht dat Barry zijn gaven kreeg, werd hij ook getroffen door de bliksem, en is daardoor oneindig intelligent geworden. Helaas voor hem zuigen zijn krachten het leven uit zijn fysiek lichaam, en hij lijdt aan een zeer agressieve vorm van ALS. Bovendien is hij diegene die Barry en de zijnen het leven de laatste maanden zuur heeft gemaakt. Barry heeft de man door; alleen wil niemand hem geloven, en commissaris Singh (Patrick Sabongui) vaardigt zelfs een contactverbod tegen hem uit.
Disk 2:
77., 78., 79. & 80. Crisis On Earth-X
In deze vierdelige crossover-aflevering tekenen de personages uit Supergirl, Arrow, The Flash en Legends Of Tomorrow present voor het huwelijk van Barry Allen en Iris West. De avond voor het huwelijk wordt ontsierd door een ruzie tussen Oliver Queen (Stephen Amell) en Felicity Smoak (Emily Bett Rickards), omdat die laatste het huwelijksaanzoek van Oliver heeft afgewezen. Het blijkt echter maar klein bier tegenover de problemen van 's anderendaags: nazi's, afkomstig van het parallelle universum Earth-X, waar Hitler de tweede wereldoorlog nooit verloren heeft, vallen binnen in een poging onze aarde te veroveren. De nieuwe Führer die na de dood van Hitler in 1994 is opgestaan, blijkt de dubbelganger van Oliver Queen te zijn, die samen met zijn vrouw, de Earth-X-tegenhanger van Supergirl (Melissa Benoist), over het neonazi-Amerika heerst. Kennelijk is er hen veel aan gelegen om de originele Supergirl te pakken te krijgen, omdat ze de sleutel is in een levensnoodzakelijke operatie voor Supergirl-X. De vier teams bundelen de krachten, maar één van hen zal niet levend uit de strijd komen...

81. Don't Run
Op de vooravond van Kerstmis wordt S.T.A.R. Labs opgeschrikt door twee ontvoeringen: Caitlin wordt door Amunet gekidnapt om een meta op te knappen, de telepaat Dominic Lanse (Kendrick Sampson), die een ijzeren scherf in zijn nek heeft gekregen, en riskeert dood te bloeden wanneer die wordt verwijderd. Barry wordt dan weer ontvoerd door DeVoe, die hem in een soort van energetische koker heeft opgesloten. Wat Barry niet weet, is dat de twee ontvoeringen met elkaar te maken hebben en onderdeel uitmaken van een duivels complot tegen hem.

82. The Trial Of The Flash

Barry wordt aangeklaagd voor de moord op Clifford DeVoe. Al het bewijs tegen hem is natuurlijk zorgvuldig geplant. Zijn enige verdediging zou kunnen zijn dat hij openbaart dat hij The Flash is, maar dan brengt hij het leven in gevaar van al zijn vrienden. Intussen loopt er door de straten van de stad een zekere Neil Borman (Ryan Alexander McDonald), Fallout, rond, die zo radioactief is dat alle mensen in zijn buurt spontaan flauwvallen van de stralingsziekte. En hij staat op het punt om te ontploffen. Letterlijk dan.
Disk 3:
83. The Elongated Knight Rises
Met Barry in de gevangenis moet Ralph de superheld van dienst spelen. Hij krijgt zijn kans om zich te bewijzen wanneer Alex Walker, the Trickster (Devon Graye), door zijn moeder (Corinne Bohrer) wordt bevrijd uit de gevangenis. In de gevangenis sluit Barry vriendschap met Big Sir (Bill Goldberg), die ooit zijn leven te danken had aan Barry's vader.

84. Honey, I Shrunk Team Flash

Barry hoopt dat hij Big Sir uit de gevangenis kan krijgen voor de moord die hij niet gepleegd heeft. De werkelijke pleger, Sylbert Rundine (Derek Mears), heeft de metakracht om dingen te kunnen vergroten en verkleinen; zo verzamelt hij gebouwen en voertuigen die hij zo klein heeft gemaakt dat ze in zijn vitrinekast passen. Terwijl Cisco en Ralph hem proberen tegen te houden, worden ze ook verkleind. Cecile blijkt als neveneffect van haar zwangerschap gedachten te kunnen lezen, iets waar ze Joe mee op de kast jaagt.

85. True Colors

Gevangenisdirecteur Gregory Wolfe (Richard Brooks) blijkt op regelmatige basis meta's te verkopen aan Amunet. Hij wil Rundine, Deacon, Chaytan, Sharpe en Barry Allen verkopen, maar Barry stelt aan de vier criminelen voor om de handen in elkaar te slaan en een ontsnappingspoging te wagen. DeVoe ligt echter op de loer. Ralph ontdekt intussen van zichzelf een nieuw talent dat kan helpen een wig te drijven tussen Wole en Amunet.
86. Subject 9
DeVoe, nu in het lichaam van Becky Sharpe, gaat achter de negende meta aan, countryzangeres Izzy Bowin (Miranda MacDougall), die bovendien krachtig genoeg schijnt te zijn om DeVoe te verslaan. Ralph en Barry rekruteren haar om deel uit te maken van Team Flash, maar haar opleiding verloopt niet van een leien dakje.

87. Enter Flashtime

Ecoterroriste Veronica Dale (Bernadette Saquibal) van de terreurorganisatie Eden Corps laat een nucleaire bom afgaan in Central City. Het kwaad is al geschied en de knop is ingedrukt. Terwijl de tijd wegsmelt moet Barry in flashtime, samen met speedsters Jesse Quick (Violett Beane) en Jay Garrick (John Wesley Shipp) iets trachten uit te vinden dat de explosie tegenhoudt. In flashtime werken de wetten van de fysica echter anders.

88. Run, Iris, Run

Busmeta Matthew Kim (Leonardo Nam) kan mensen hun metagaven ontnemen en doorgeven aan iemand anders, maar hij loopt er niet graag mee te koop. De politie zoekt hem omdat hij een bankoverval heeft verijdeld. Tijdens zijn vluchtpoging geeft hij de gave van Barry per ongeluk aan Iris, zodat die door het leven moet als speedster. Harry probeert intussen een helm te ontwerpen die hem even slim moet maken als DeVoe, maar Cisco wil hem daarbij niet helpen omdat hij er de gevaren van inziet.
89. Null And Annoyed
De voorlaatste busmeta is Janet Petty (Bethany Brown), bijnaam Null, die met een simpele handaanraking personen en voorwerpen kan bevrijden van hun zwaartekracht, zodat ze gaan zweven als een heliumballon. Null heeft een voorliefde voor juwelen, en ze is Team Flash altijd net te snel af bij de zoveelste aanval op een juwelier. Barry realiseert dat hij het improvisatietalent van Ralph zal nodig hebben, alhoewel die de laatste tijd de neiging heeft om brokken te maken. Cisco krijgt het bezoek van Breacher, die zijn krachten kwijt schijnt te zijn. Kennelijk komt dat door de ouderdom, maar dat durft Cisco hem niet te zeggen. Marlize DeVoe ontdekt intussen dat haar man met haar geheugen heeft geknoeid.

Disk 4:
90. Lose Yourself
De laatste meta, Edwin Gauss (Arturo Del Puerto), kan naar andere dimensies reizen, dus hij is voor Team Flash een bijzondere aanwinst als ze achter DeVoe willen gaan. Harry heeft bovendien met behulp van zijn denkhelm een wapen ontwikkeld dat DeVoe kan uitschakelen, maar ook kan doden. Barry is falikant tegen het gebruik van dodelijk geweld, alleen Ralph schijnt in staat te zijn te doen wat nodig is. Joe maakt zich zorgen of Harry niet verslaafd aan het geraken is aan zijn helm. DeVoe is echter bereid hard terug te slaan.

91. Fury Rogue

Barry heeft het moeilijk om de dood van Ralph te verwerken. Harry heeft bovendien door zijn denkhelm op donkere materie aan te sluiten, zijn hersens beschadigd. DeVoe wil graag Fallout te pakken krijgen, en Team Flash besluit om hem te verhuizen naar een geheime faciliteit van A.R.G.U.S. Hiervoor hebben ze de hulp nodig van de Leonard Snart (Wentworth Miller) van Earth-X. Bij het overbrengen naar Earth-1 sluipt echter ook Siren-X (Katie Cassidy) mee, en kennelijk kan die met haar stem DeVoe overtroeven.
92. Therefore She Is
DeVoe steelt in diverse technologiebedrijven onderdelen voor een satellietzender die de mensen "verlichting" moet bieden, wat dat ook moge zijn. Cisco haalt er Gypsy bij, maar het botert niet bijster meer tussen de twee, en DeVoe kan ontkomen. Harry probeert uit te vogelen waar DeVoe de technologie voor nodig heeft, maar in zijn conditie wordt hij dommer naarmate hij meer nadenkt. Marlize staat intussen niet langer achter de megalomane plannen van haar man.

93. Harry And The Harrisons

Team Flash komt met een plan om de satellieten van DeVoe uit te schakelen, maar ze hebben de hulp van Amunet Black nodig. Die schijnt van de aardbol verdwenen te zijn, en het is maar de vraag of ze wil helpen. Harry probeert intussen van zijn alter ego's van andere dimensies advies te krijgen hoe hij zijn verstand terug kan krijgen. Iris is van plan een artikel te schrijven met daarin de waarheid over DeVoe.

94. Think Fast

DeVoe valt de faciliteit van A.R.G.U.S. binnen waar Borman in bewaring is, met de bedoeling hem genoeg energie te laten opwekken om zijn vijf satellieten te lanceren. Het probleem is dat hij ook gijzelaars heeft genomen. Barry slaagt erin één van de satellieten te doen exploderen, maar DeVoe schijnt er niet mee te zitten. Iris meent intussen dat ze moet proberen Marlize om te praten om kamp te kiezen tegen haar man. Met de bevalling nakende neemt Cecile ongewild de persoonlijkheid over van de mensen die in haar buurt zijn.
95. We Are The Flash
DeVoe's machine is in werking, en het is nog maar een kwestie van tijd vooraleer iedereen oliekoekendom zal worden. Marlize heeft zich echter aangesloten bij Team Flash, en stelt voor dat Barry met DeVoe's zetel in diens hoofd kruipt om te zien of er nog wel iets goeds van hem aanwezig is.
BEELD EN GELUID
Een Blu-ray kopen uit de DC-stal is meestal een garantie voor kwaliteit, en dat is voor dit vierde seizoen van The Flash niet anders. Het valt op dat de reeks niet alleen lichter van toon is, maar ook van belichting; The Flash speelt zich af in omgevingen met heldere kleuren en stabiele aflijning, zelfs in bijvoorbeeld de afleveringen waarin Barry in de gevangenis zit. Er zit enorm veel detaillering in de gelaatstrekken van de personages in close-up, en zien we bij een personage zoals Joe West zelfs waar hij precies minder goed geschoren is. De speciale effecten, die een flink deel uitmaken van de mise-en-scène, zijn daarenboven ook nog eens goed uitgevoerd. The Flash is in tegenstelling tot Arrow geen reeks waar er elke weer per se in geknokt moet worden, maar de DTS-HD MA 5.1-track biedt toch een mooi ruimtelijke effect wanneer er links en rechts al eens iets ontploft of wanneer DeVoe laserstralen uit zijn zwevende stoel schiet. Opnieuw echter is de Nederlandse ondertiteling bij momenten een zooitje, en bestaan er vertaalbureau's waar je rustig aan de slag kan zonder de dt-regel te kennen. Warner heeft blijkbaar het schurft aan de Nederlandstalige kijkers.
EXTRA'S
De schijven bevatten in totaal 12 verwijderde scènes (9:53) en een gag reel (8:58), en daarnaast wat documentaires. Alle vier de DC-reeksen van dit seizoen zijn voorzien van de documentaire Inside the crossover: Crisis On Earth-X (41:59), een making of-documentaire over het maken van en de opzet (meer schijven verkopen) achter de crossover-afleveringen. The Elongated Man (10:09) gaat over de toevoeging van Hartley Sawyer aan de vaste cast, en het voelt een beetje ongemakkelijk om deze featurette te bekijken, wetende dat de acteur intussen gedefenestreerd is. In Flash Time on Amulet Black with Katie, Eric and Sterling (13:23) zit gastactrice Katee Sackhoff samen met co-producent Eric Wallace en scenarist Sterling Gates voor een gezellige Q&A. En uiteraard kan de jaarlijkse doortocht van de cast en die van onder meer GothamSupergirl, Legends Of Tomorrow en Arrow op het stripfestival van San Diego in The Best of DC TV’s Comic-Con Panels San Diego 2017 (58:27) niet ontbreken. The fastest mind alive: The Thinker (15:43) focust tenslotte op Barry's magnifieke tegenstander.

CONCLUSIE

The Flash is kinetische energie en hopen fun. Dit vierde seizoen overtuigt inhoudelijk vooral dankzij de waardige opponent van Barry, en vormelijk vooral dankzij de prima presentatie.coverStudio: Warner

Regie: Glen Winter, Alexandra La Roche, Armen V. Kevorkian, Tom Cavanagh, Laura Belsey, Brent Crowell, David McWhirter, Dermott Daniel Downs, Stefan Pleszczynski, Phil Chipera, Chris Peppe, Tara Nicole Weyr, Ralph Hemecker, Gregory Smith, Harry Jierjian, ...
Met: Grant Gustin, Candice Patton, Danielle Panabaker, Carlos Valdes, Jesse L. Martin, Tom Cavanagh, Hartley Sawyer, Danielle Nicolet, Neil Sandilands, Kim Engelbrecht

Film:
8,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
U.K.

Jaar:
2017-2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
1101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892212830


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HS MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Braziliaans Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Koreaans, Engels CC
Extra's:
• 12 verwijderde scènes
• Gag reel
• Documentaire "Inside the cross-over: Crisis On Earth-X"
• Documentaire "The Elongated Man"
• Documentaire "Flash Time on Amulet Black with Katie, Eric and Sterling"
• Documentaire "The best of DC TV's Comic-Con Panels San Diego 2017"
• Documentaire "The fastest mind alive: The Thinker"

Andere recente releases van deze maatschappij