:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARRY POTTER 1 - AND THE PHILOSOPHER'S STONE
HARRY POTTER 1 - AND THE PHILOSOPHER'S STONE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-08-19
FILM
De ouders van Harry Potter (Daniel Radcliffe), twee bekende tovenaars, zijn vermoord door de kwaadaardige tovenaar Voldemort. Harry heeft de ontmoeting overleefd omdat zijn moeder zich voor hem heeft opgeofferd, maar heeft er wel een litteken aan overgehouden. De raad der tovenaars, geleid door Albus Dumbledore (Richard Harris) heeft Harry te vondeling gelegd bij zijn oom Vernon (Richard Griffiths) en tante Petunia (Fiona Shaw) Dursley. In een onnavolgbare stijl waar de kinderbescherming nog een vette kluif zou aan hebben, hebben ze Harry gehuisvest onder de trap, en dient hun neefje vooral als pispaal voor hun eigen zoon Dudley (Harry Melling), zo'n ettertje dat geen morele bezwaren heeft om zijn ouders op vakkundige wijze in elkaar te rammen als hij met zijn verjaardag ook maar één pakje minder krijgt dan het jaar ervoor. Harry's verjaardagen, vooral dan zijn elfde, verlopen een beetje somberder: de wetgeving omtrent het briefgeheim falikant met de voeten tredend vernietigt zijn oom systematisch alle brieven die Harry ter gelegenheid van zijn verjaardag krijgt.
Op een avond staat de afzender, reus Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane) op een brommertje, dan maar zelf voor de deur om, na een rondje magische inkopen in Londen, Harry via spoor 9 3/4 mee te nemen naar Hogwarts, een prestigieus college voor leerling-tovenaars waarvan Dumbledore directeur is. Daar wordt hij ingedeeld in de klassen van Gryffindor, en maakt hij al snel nieuwe vrienden: de sjofele Ron Weasly (Rupert Grint) en de zelfverzekerde Hermione Granger (Emma Watson). Er zijn ook leerlingen die minder op de legendarische Potter gesteld zijn, zoals Draco Malfoy (Tom Felton) van de studentenclub Slytherin. En ook bij de leerkrachten zit een allegaartje, zoals de strenge hoofdmeesteres McGonagall (Maggie Smith), stuntelende professor Quirrell (Ian Hart), professor in Verdediging tegen Zwarte Kunst, en professor in toverdranken Severus Snape (Alan Rickman). Vooral in de nabijheid van deze laatste voelt Harry zich niet op zijn gemak. Tijdens het schooljaar beleeft Harry een hoop spannende avonturen: samen met Ron en Hermione maakt hij op Halloweenavond een kwaadaardige trol onschadelijk, hij leert vliegen op een bezem, en hij wordt gevraagd om voor Gryffindor uit te komen in de Quidditch-competitie, een ingewikkelde sport die beoefend wordt op bezems. Ook ontdekken de kinderen dat Hagrid's driekoppige hond, Fluffy, op de verboden derde verdieping van Hogwarts een geheim bewaakt, dat mogelijk iets te maken heeft met de verdwijning van de Steen der Wijzen van de alchemist Nicholas Flamel. Mogelijk probeert Voldemort de steen te pakken te krijgen om zich zo opnieuw van een menselijk lichaam te kunnen voorzien. Voldemort moet dus op Hogwarts een medeplichtige hebben, maar wie?
Harry Potter werd door Warner op UHD uitgebracht samen met de zeven andere films. De UHD bevat spijtig genoeg alleen de theatrical cut, maar de bijgevoegde Blu-ray is die van de Ultimate Cut en bevat dus ook de verlengde versie. De verschillen tussen de twee cuts zijn miniem: enkele verwijderde scènes zijn terug ingelast, zoals die waarin tante Petunia een omelet tracht te bakken en in alle eieren de gewraakte brieven voor Harry terugvindt, en een paar scènes zoals de introductieles van Snape zijn wat anders gemonteerd. Zowel de boeken als de films zijn geslaagde fantasyexperimenten, waarvoor Joanne Rowling terecht de erkenning krijgt dat ze het genre tot in de puntjes beheerst én op een speelse manier de Engelse taal zodanig hanteert en verrijkt met neologismen dat het geheel naast entertainmentwaarde ook literaire waarde te bieden heeft. Oorspronkelijk wilde men na de derde film de kindacteurs afschrijven en vervangen door andere, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd, en alhoewel de sterren uit de cast hier nog een stuk jonger zijn, is het opmerkelijk om te zien dat Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson niet alleen zijn gegroeid in hun rol en de daarbij horende puberjaren, maar blijkbaar van begin af aan zorgvuldig voor hun rol zijn geselecteerd; dit is overigens ook het geval voor de andere kinderen van Hogwarts, waarbij zeker de naam Tom Felton als Dracy Malfoy, de eeuwige pestkop van Harry Potter, moet vallen.
Intussen heeft zowat elke acteur die ietwat naam en faam heeft op het Britse eiland wel een rol in de Pottersaga gespeeld, en buiten de voor de hand liggende uitzondering van Richard Harris, die na twee films is overleden en vervangen werd door Michael Gambon, zijn er geen ingrepen in de casting moeten gebeuren. De lichtheid en vrolijkheid van de film staat in schril contrast met de latere films uit de cyclus, die af en toe meer lightversies van horrorprenten zijn geworden. Familievriendelijke regisseur Chris Columbus (Bicentennial Man) wordt nogal kort aan het lijntje gehouden door Rowling, die ten tijde van het draaien van de film de enige was die kon aangeven welke details in de verfilming belangrijk waren en welke ten opzichte van het boek gerust naar het achterplan mochten worden geschoven, en dat maakt de film een beetje steriel; het is ook ongetwijfeld van de zes totnogtoe gedraaide films diegene waar de basistekst van Rowling het nauwlettendst werd gevolgd.
BEELD EN GELUID
Warner heeft speciaal voor de UHD-versie een nieuwe 4K-scan laten maken, en het is eraan te zien. Detail en kleuren schitteren als nooit tevoren, en aangezien nogal wat scènes zich in duistere omgevingen afspelen, is het mooi om te zien dat de detaillering een stuk sterker is geworden. Dan denk ik onder meer aan de scène waarin Harry met behulp van zijn onzichtbaarheidsmantel 's nachts de verboden sectie van de bibliotheek begint uit te pluizen, of het spelletje Wizard's Chess met reuzestukken, waarbij de stofvlokken van het lang vergane schaakbord in het rond vliegen. Ook de vlassige baard van Dumbledore of de verwilderde haarbos van Hagrid zijn zeer mooi gedetailleerd, en onder meer de scène waarin een babydraakje ei zo na Hagrids baard erafschroeit is een lust om zien (minder voor Hagrid zelf natuurlijk). Natuurlijk is de blikvanger van alle Harry Potter-films behalve eventueel de twee laatste het extensief gedetailleerde gebouwencomplex van Hogwarts, dat bijzonder goed standhoudt als oud-Engelse kostschool met een traditie van honderden jaren. Als ik dan toch een puntje van kritiek mag geven, is dat de CGI-effecten bij de Quidditch-match of bij uitbreiding bij élke scène waarin Harry of zijn vrienden op een bezem kruipen, iets te duidelijk getrukeerd zijn; de effecten worden in de latere films duidelijk beter. Ook is er wat posterisatie te zien in de lichtschijn van Hagrids brommer. Het geluid is helemaal opnieuw afgemixt in een DTS:X-track die qua dynamiek alle vorige incarnaties van de film doet vergeten. Het subtiele harpspel in de kamer die door Fluffy bewaakt wordt kan als voorbeeld dienen voor de goede en fijne ruimtelijke spreiding, maar bij de Quidditch-match worden pas alle registers ten volle opengetrokken, hetgeen vuurwerk geeft. Ook het spelletje Wizard's Chess-voor-gevorderden klinkt creepy genoeg om te overtuigen. De intussen legendarisch geworden soundtrack van John Williams klinkt zeer vol en is één van 's mans fijnste werken ooit.
EXTRA'S
De schijf bevat geen bonusmateriaal. De bijhorende Blu-ray bevat zoals gezegd wél een kleinigheidje: naast de twee cuts van de film bevat deze ook nog een PiP-track In Movie-Experience, enkel compatibel met de theatrical cut. Hierin zien we Chris Columbus bepaalde scènes becommentariëren. Grootste euvel is dat er in de presentatie verdacht lange stiltes vallen, vooral in het begin van de track, en dat Columbus zich beperkt tot commentaar over een paar uitgelichte scènes, en het grotere plaatje van de productie niet onder de aandacht wordt gebracht. De disk heeft ook een BD Live-feature. Wie de afgeladen volle versie wil met de extra bonusdisk zal op zoek moeten gaan naar de intussen hopeloos out of print zijnde Ultimate Cut.

CONCLUSIE

Vooral de technische kwaliteiten op UHD zijn voor Harry Potter er een stuk op vooruit gegaan, met als hoogtepunt de bijzonder krachtige DTS:X-track. Qua bonusmateriaal is deze versie echter een flinke stap achteruit.


coverStudio: Warner

Regie: Chris Columbus
Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, John Cleese, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Richard Griffiths, Richard Harris, Ian Hart, John Hurt, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Julie Walters, ZoŽ Wanamaker

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
152 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051889614647


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Québecqois Frans Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Deens Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Arabisch, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:

• PiP-track In Movie-Experience
• BD Live


Andere recente releases van deze maatschappij