:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLASH, THE - SEIZOEN 5
FLASH, THE - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-10-15
SERIE
Toen op het einde van seizoen 4 de satelliet van superschurk DeVoe neerstortte, kregen Barry (Grant Gustin) en Iris (Candace Patton) het bezoek van hun dochter uit de toekomst, Nora West-Allen (Jessica Parker Kennedy), die mee voorkwam dat de satelliet meer schade aanrichtte, maar daardoor ook de toekomst veranderde. Ze beweert dat ze niet meer kan terugkeren naar de toekomst, maar dit schijnt maar een drogreden om wat meer tijd te kunnen doorbrengen met haar vader. In de toekomst is The Flash namelijk kort na haar geboorte spoorloos verdwenen, en 25 jaar later, in 2049, is hij nog steeds vermist. The Flash is namelijk uitgeschakeld na een vechtpartij met Cicada, de volgende in de rij meester-misdadige-masterminds die we seizoen na seizoen opgelepeld krijgen.
Nora heeft echter zoals gezegd de toekomst veranderd. Een andere persoon is nu Cicada geworden, namelijk Orlin Dwyer (Chris Klein), die met behulp van een scherf van de satelliet metakrachten heeft, en zijn doel in het leven is alle andere meta's uit te roeien, omdat hij ze verantwoordelijk acht voor de coma waarin zijn nichtje Gracie (Islie Hirvonen) in verzeild is geraakt. De satelliet was doordrongen van donkere materie, waardoor ook gewone mensen met behulp van brokstukken metagaven kunnen ontwikkelen. Nora grijpt alvast de kans aan om zich te profileren als de assistent-forensisch onderzoeker die naast Barry opereert als stagaire, en intussen profiteert ze van het feit dat ze eindelijk tijd kan spenderen met haar vader en van hem kan leren. Ze is echter niet helemaal openhartig geweest over de toekomst, en om haar metagaven te leren controleren, maakt ze gemene zaak met Eobard Thawne (Tom Cavanagh), de Reverse Flash, die in 2049 in de dodencel op zijn executie wacht.

Team Flash krijgt in zijn pogingen om Cicada te verslaan de hulp van meesterdetective Harrison "Sherloque" Wells (ook Tom Cavanagh), alweer een dubbelganger uit een ander universum - het begint een running joke te worden. Sherloque is doorheen de parallelle werelden op de vlucht voor zijn vijf exen met wie hij in totaal zeven keer is getrouwd, die hem achter zijn veren zitten voor de achterstallige alimentatie. Sherloques hulp is dan ook niet gratis, maar hij is wél een goede detective... als hij er zin in heeft.
Parallel met seizoen 7 van Arrow, dat te ingewikkeld wordt, en seizoen 4 van Supergirl, dat kreunt onder een hopeloos overdreven wokeness, is The Flash uiteindelijk nog de leukste van de drie DC-reeksen in het jaargang 2018-2019 (Legends Of Tomorrow doet dit seizoen uitzonderlijk niet mee met de jaarlijkse crossover-aflevering). De reeks heeft in tegenstelling tot Arrow wél een duidelijk afgelijnd begin en einde, en een al even duidelijk afgelijnde tegenstander, alhoewel de laatste aflevering wat dat betreft wel voor een enorme plot twist zorgt. De nevenfiguren zoals Cisco (Carlos Valdez), Caitlin/Killer Frost (Danielle Panabaker) en Joe West (Jesse L. Martin) krijgen evenwichtig schermtijd toebedeeld, alhoewel de laatste enkele afleveringen lang uit het plaatje verdwijnt voor geen duidelijke reden. Ook Ralph Dibney (Hartley Sawyer) krijgt merkelijk meer schermtijd en is niet langer de clown van dienst, alhoewel de acteur in één van de volgende seizoenen uit de reeks wordt geschreven omdat hij zich in tweets negatief had uitgelaten over de Black Lives Matter-beweging, wat hem prompt een ticketje richting uitgang opleverde.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
96. Nora
Door Nora's ingrijpen slaagt Barry er niet van de eerste keer in om een metamens die Gridlock (Daniel Cudmore) heet, tot staan te brengen. Gridlock absorbeert kinetische energie, en hoe meer hij er van langs krijgt, hoe sterker hij wordt. Hij is bovendien van plan een vliegtuig neer te laten storten, wat hem praktisch ongeëvenaarde krachten moet geven. Ralph heeft intussen een overlijdensakte gevonden van de vader van Caitlin die duidelijk een vervalsing is.
97. Blocked
Bobby (Evan Spergel) en Bruno (Matty Finochio) Moretti handelen in illegale wapens. Ze worden overvallen door Vanessa Jansen (Erin Cummings), die het talent heeft om lucht zo dicht op elkaar te pakken dat ze iedereen in een soort blok gelatine kan gevangen zetten. Op die manier drukt ze Bobby samen tot een blik corned beef. Bruno zint op wraak. Vanessa wordt echter aangevallen door een man die met een bliksem meta's van hun krachten kan beroven, en die eerder Gridlock heeft vermoord. Ralph en Caitlin proberen intussen Cisco van zijn liefdesverdriet af te helpen.

98. The Death Of Vibe

Het team besluit om er Harrison "Sherloque" Wells  bij te halen om Cicada te vinden. Die identificeert voor een niet te onderschatten honorarium de misdadiger als terrorist-bommenlegger David Hersh (Chris Webb). Blijkbaar heeft Wells op 36 werelden Cicada al als Hersh ontmaskerd. Alleen is hij deze keer verkeerd: door Nora's ingrijpen is Cicada veel vroeger in de loop van de geschiedenis verschenen, en zijn volgende doelwit is Vibe. Caitlin en Ralph breken intussen in bij Carla Tannhauser (Susan Walters), Caitlins moeder, om de omstandigheden waarin haar vader verdwenen is, te onderzoeken.

99. News Flash

Spencer Young (Kiana Madeira) heeft een internetblog waarop het laatste nieuwe rampennieuws van Star City te lezen is. Ze zit zó hard op de actualiteit, dat het vermoeden rijst dat ze er zelf wat mee te maken heeft. Nochtans wijst een test uit dat ze géén meta is. Nadat ze eerst ervoor heeft gezorgd dat er iemand op de softbalwedstrijd van de politie een bom heeft laten afgaan, is ze van plan The Flash en XS tegen elkaar op te zetten. Ralph en Wells zoeken intussen naar welke interessante informatie het masker van Cicada leidt. Tussen Iris en Nora speelt er bovendien een generatieconflict, waardoor Nora tijdelijk bij haar grootouders intrekt.
100. All Doll'd Up
Peter Merkel (Troy James) is door de Verlichting van DeVoe blijkbaar veranderd in een soort van slangenmens die zich in de nauwste gaatjes kan wurmen. Achtereenvolgens steelt hij ergens een duur juweel en laat een gebouw inzakken. Zijn volgende doelwit is echter Barry zelf. Terwijl Barry en Iris hem proberen tegen te houden, gaat de rest van het team op zoek naar Caitlins vader. Cisco's potentieel om te viben doet hem echter door de residuele aanwezigheid van donkere materie in zijn lichaam langzaam aftakelen.

101. The Icicle Cometh

|Cisco kan de locatie van Caitlins vader, dr. Thomas Snow (Kyle Secor), ergens op de Noordpool vinden. De man lijdt echter aan ALS en de koude omgeving kan zijn ziekte beteugelen. Eens terug in de bewoonde wereld begint hij weer af te takelen. Ralph en Cecile proberen intussen de namen van de slachtoffers van de Verlichting op te eisen, want ze vermoeden dat één van hen Cicada is. Ze krijgen echter niets zonder gerechtelijk bevel.

Disk 2:

102. O Come, All Ye Thankful
Alhoewel het niet veilig is, komt Orlin Dwyer regelmatig zijn nichtje Gracie bezoeken in het ziekenhuis, zelfs wanneer The Flash hem op de hielen zit. Op de vooravond voor Thanksgiving kan Barry nog maar ternauwernood voorkomen dat de bliksem inslaat op een experimentele koudefusie-reactor, en hij schiet er bijna het hachje bij in. De dader is Joss Mardon (Reina Hardesty), die als de Weather Witch haar vader Mark (Liam McIntyre) uit de gevangenis wil bevrijden, al was het maar om hem een kopje kleiner te kunnen maken. Ze stelt een ultimatum: als The Flash hem niet binnen het uur uitlevert, zal ze met allerlei soorten slecht weer Central City met de grond gelijk maken.
103. What's Past Is Prologue
Nora stelt voor om een wapen te maken dat de dolk van Cicada kan neutralizeren. Hiervoor moet ze samen met Barry naar verschillende cruciale punten in de tijd terugreizen, om een stukje van het harnas van Savitar en een wapen van Zoom te bemachtigen. Nora leert onderweg dat het leven van Barry niet helemaal zo verlopen is als in het aan hem gewijde museum wordt voorgesteld. Bovendien moeten ze een deal sluiten met Eobard Thawne.

104., 105. & 106. Elseworlds: Hour 1, 2 & 3

Barry Allen en Oliver Queen (Stephen Amell) worden wakker in elkaars lichaam. Niet alleen zijn ze van persoonlijheid gewisseld, maar ook van gaven, en bovendien zijn zij de enige twee die dit door schijnen te hebben. Ze besluiten om naar Earth-38 te reizen om te zien of Supergirl (Melissa Benoist) hen nog uit elkaar kan houden. Supergirl bevindt zich in Smallville op de hoeve van haar neef Clark (Taylor Hoechlin). De realiteit is door elkaar gegooid doordat een kosmisch wezen dat zich The Monitor (LaMonica Garrett) noemt het zogenaamde Book of Destiny in de handen heeft laten vallen van de gekke geleerde John Deegan (Jeremy Davies). Die is van plan een wereld te herschapen, zodanig dat hij zelf Superman is.

107. The Flash & The Furious

Barry moet getuigen op het proces tegen Joss Mardon, Weather Witch, maar Raya Van Zandt (Gabrielle Walsh), een militair die oneervol ontslagen is, verhindert met behulp van een stuk metatech dat hij kan verschijnen, en Nora moet zijn plaats innemen. Alhoewel Joss bereid is om schuldig te pleiten, heeft Raya haar nodig bij het stelen van een bijzonder voertuig van A.R.G.U.S. Caitlin heeft intussen de laatste splinters donkere materie uit Cisco's hand gehaald, en Cisco droomt luidop om een remedie te vinden tegen het metamens-zijn. Nora zoekt Eobard Thawne op in de toekomst, en vraagt zich af of zelfs de moordenaar van haar grootmoeder een tweede kans verdient.

Disk 3:

108. Seeing Red
Een mol binnen de politie geeft aan Cicada een lijst met meta's die allemaal voormalige gedetineerden zijn. Nadat Cicada er drie heeft vermoord, vat Barry het plan op om de rest een nieuwe identiteit te verschaffen en de stad uit te smokkelen. Wanneer Cicada echter bij Nora drie wervels breekt, komt zijn donkere kant boven. Caitlin voert intussen een discussie met haar Killer Frost-ego of ze moet meewerken aan het maken van een medicijn tegen meta-zijn.
109. Memorabilia
Sherloque heeft een machine ontworpen om in de geest van de comateuze nicht van Cicada, Grace (Islie Hirvonen) te dringen, zodat ze haar kunnen wakker maken. Nora is echter als de dood voor het idee dat haar vader haar herinneringen zou kunnen lezen, en ze besluit om alleen in de herinneringen van Grace te dringen. Barry en Iris reizen haar achterna, maar ze komen in de traumatische herinneringen van Nora zelf terecht. Ralph probeert Cisco aan een nieuw lief te helpen.

110. Goldfaced

Om Cicada te verslaan, gaan Barry en Ralph naar de zwarte wapenmarkt om een wapen te kopen dat hem voor één minuut kan verlammen. De grote baas van de markt, een meta die zich Goldface (Damion Poitier) noemt, wil als teken van loyaliteit dat het duo helpt een 3D-printer uit een ziekenhuis te stelen waarmee organen kunnen gerepliceerd worden. Ralph heeft echter morele bezwaren, zelfs als Barry ermee wil doorgaan. Nora probeert, om de verdenkingen van zich af te wenden, een nieuw lief voor Sherloque te vinden. Ze gaat echter te rade bij zijn ex-vrouwen (Kimberly Williams-Paisley) die prompt achter hem komen voor de achterstallige alimentatie.

111. Cause And XS

Terwijl Barry een uurtje niet beschikbaar is, veroorzaakt Nora een ramp waarbij één van de teamleden door Cicada vermoord wordt. Ze probeert de tijd terug te draaien, maar bij elke nieuwe passage van de dag komt er iemand anders om het leven. Ook Cisco's date met Kamilla (Victoria Park) draait elke keer op een ramp uit.
112. King Shark Vs. Gorilla Grodd
Team Flash zoekt een vrijwilliger om het anti-metageneesmiddel op te testen. De voor de hand liggende kandidaat is King Shark (David Hayter), die opnieuw mens (Dan Payne) zou kunnen worden, zeker omdat zijn behandelende arts, dr. Tanya Lamden (Zibby Allen), amoureuze gevoelens koestert voor de man die de dubbelganger is van haar overleden echtgenoot. De kroon die gebruikt wordt om King Shark in toom te houden, wordt echter gepikt door Gorilla Grodd (David Sobolov), die het wil gebruiken om zijn telepatische krachten te versterken en iedereen zijn wil op te leggen.

113. Failure Is An Orphan

Joe en Cecile zetten dr. Ambres (Lossen Chambers) onder druk om een ontmoeting te regelen met Cicada. Nora heeft in de toekomst gezien dat de finale confrontatie tussen Cicada en The Flash op handen is, en ze hoopt dat haar vader op Cicada kan inpraten zodat hij vrijwillig de anti-metaremedie neemt. Tijdens de operatie verschijnt er echter een tweede Cicada, die de boel afbreekt.

Disk 4:
114. Time Bomb
De volwassen Grace Gibbons (Sarah Carter) is als de nieuwe Cicada met een gestolen tijdmachine van Eobard Thawne uit de toekomst gekomen om zich te wreken op Vickie Bolen (Catherine Lough Haggquist), de vrouw die per ongeluk Graces ouders heeft gedood. Alleen weten de man en de dochter van Vickie niet dat ze een meta is. Orlin Dwyer probeert tevergeeft zijn nicht tegen te houden. Cisco is officieel aan het daten met Kamilla, maar Ralph probeert haar met alle mogelijke middelen in Team Flash te krijgen. Nora moet opbiechten dat ze met Eobard Thawne heeft samengewerkt.
115. Godspeed
Barry heeft Nora in de cel gegooid. Ze vertelt dat ze haar speedsterkrachten heeft gekregen toen ze in 2049 werd neergebliksemd door een witte speedster die naar de naam Godspeed luistert. Nadat Godspeed Nora's beste vriendin Lia (Kathryn Gallagher) heeft vermoord, wendt ze zich tot Eobard Thawne om te leren hoe ze zelf een speedster kan worden. Barry meent dat de enige straf die ze haar kunnen opleggen is om haar definitief terug te sturen naar 2049.

116. Snow Pack

Caitlins vader Icicle steelt bij zijn ex Carla een toestel om zijn vrouw en kind permanent te veranderen in meta's. Vooral omdat Caitlin en haar moeder blijven kibbelen, slaagt hij bijna in zijn opzet. Iris en Ralph reizen naar 2049 om Nora terug te halen, en merken pas dan welk een verderfelijke invloed Eobard Thawne op haar heeft. Grace ontvoert intussen haar jongere zelf uit het ziekenhuis.

117. Gone Rogue

Zowel Cicada II als Nora zijn van de radar verdwenen. Ralph en Caitlin volgen een spoor naar de eerste tot op de basis van Caitlins vader op de Noordpool, en ze ontdekken daar dat Cicada een verontrustende diefstal heeft gepleegd. Nora sluit intussen een verbond met Weather Witch, Brie Larvan (Emily Kinney) en Rag Doll (Troy James, stem Phil LaMarr) om bij McCullough Industries een partij state-of-the-art wapens te stelen. Barry komt in conflict met zijn dochter, die hem verwijdt dat hij haar niet vertrouwt.
118. The Girl With The Red Lightning
Cicada II verzamelt de laatste onderdelen voor een wapen waarmee ze alle metamensen in het land kan doden. Op het politiebureau richt Star Labs een wachtpost in waar meta's de remedie tegen hun meta-zijn kunnen krijgen, maar de voorraden zijn onvoldoende. Dankzij Nora beschikt Barry nu over een wapen waarmee hij de dolk van Cicada II kan vernietigen, maar Ralph komt tot de conclusie dat die optie een groter gevaar inhoudt. Alleen is hij te laat...

119. Legacy

Het vernietigen van de dolk van Cicada II zal in de toekomst verschrikkelijke gevolgen hebben. Team Flash moet dus een manier vinden om zowel Cicada II als Eobard Thawne schaakmat te zetten. Het vergt echter een zwaar offer...
BEELD EN GELUID
Ook het vijfde seizoen van The Flash wordt op een nette Blu-ray afgeleverd, zoals we gewoon zijn. De reeks is wat kleurrijker dan Arrow, waardoor we een gesatureerder palet krijgen waarin de oranje en paarse bliksemschichten van Barry respectievelijk zijn dochter beter afsteken. Details zijn rijk aanwezig, met veel textuur aan huidoppervlakken en aan de vele artefacts die ofwel uit de lucht komen vallen, ofwel door Cisco in elkaar geknutseld worden. Er wordt uiteraard vaak gebruik gemaakt van slow motion-camera's telkens wanneer we de tijd subjectief door de ogen van Barry of Nora beleven, en de bewust vaag gehouden beelden wanneer de speedsters "phasen" zoals dat in het jargon mooi heet, blijven toch kwaliteit houden. De DTS-HD MA 5.1-track is mooi en evenwichtig, biedt leuke ruimtelijke en subwoofer-effecten, en maakt een perfecte balans op tussen dialogen en muziek. Deze keer hebben we bovendien minder opmerkingen over de vertaling, waar we misschien één of twee fouten hebben opgemerkt over de hele reeks gespreid. Warner heeft voorwaar slechtere releases uitgebracht.
EXTRA'S
In totaal zijn er 23 verwijderde scènes (32:36) te selecteren over de verschillende disks verspreid, en bevat schijf één de bijdrage The evolution of Killer Frost (11:31), over Danielle Panabakers personage dat dit seizoen redelijk wat familieprobleempjes voorgeschoteld krijgt. De volgende drie extra's zijn identiek aan die op het zevende seizoen van Arrow en het vierde van Supergirl. De eerste disk bevat de intussen traditionele Best of DC TV's Comic-Con Panels San Diego 2018 (1:00:59) waarin de fans jaarlijks de gelegenheid krijgen om de acteurs uit de Arrowverse te ontmoeten. Inside the crossover: Elseworlds (45:01) op disk twee gaat over het concept van de crossoveraflevering van het jaar, waarin de producers tonen waar ze met hun universum naartoe willen. Op disk drie is er Vilains: Modes of persuasion (38:05), een bijdrage over de slechteriken van het seizoen. Op de laatste disk vinden we opnieuw een ongrappige gag reel (8:00). Een half puntje meer voor de extra featurette.
CONCLUSIE
The Flash wordt seizoen na seizoen formulaïscher, maar dankzij een goede gestalte gegeven slechterik en alweer een maffe incarnatie van Harrison Wells blijft het geheel genietbaar. De Blu-rays zijn qua kwaliteit seizoen na seizoen vergelijkbaar met elkaar, wat zeker geen slechte zaak hoeft te zijn.


coverStudio: Warner

Regie: David McWhirter, C. Kim Miles, Andi Armaganian, Brent Crowell, Philip Chipera, Chris Peppe, Sarah Boyd, Tom Cavanagh, Kevin Tancharoen, James Bamford, Jesse Warn, Marcus Stokes, Rebecca Johnson, Alexandra La Roche, Rachel Talalay, Stefan Pleszczynski, Viet Nguyen, Rob J. Greenlea, Danielle Panabaker, Jeff Cassidy, Kristin Windell, Gregory Smith
Met: Grant Gustin, Candice Patton, Danielle Panabaker, Carlos Valdes, Hartley Sawyer, Danielle Nicolet, Jessica Parker Kennedy, Chris Klein, Tom Cavanagh, Jesse L. Martin

Film:
8/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018-2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
1015 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888246610


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HS MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Koreaans, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• 23 verwijderde scènes
• Documentaire "The evolution of Killer Frost"
• Documentaire "Best of DC Comic Con Panels San Diego 2018"
• Documentaire "Inside the crossover: Elseworlds"
• Documentaire "Vilains: Modes of persuasion"
• The Flash season 5 gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij