:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERCOVER BROTHER
UNDERCOVER BROTHER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-06-11
FILM
Een geheime criminele organisatie onder leiding van “The Man” (Robert Trumbull) doet er alles aan om de rassendiversiteit in evenwicht te houden. Als alles verloren lijkt duikt Undercover Brother (Eddie Griffin) op, een groovy geheimagent met een extreme afro, die vastbesloten is om “The Man” en diens rechterhand Mr. Feather (Chris Kattan) tegen te houden. Daarbij krijgt hij de hulp van Sistah Girl (Aunjanue Ellis) die lid is van de ondergrondse organisatie “The B.R.O.T.H.E.R.H.O.O.D.”. Deze Undercover Brother is een geslaagde parodie op de blaxploitationrage die er heerste in de jaren 70. Toen werden de plaatselijke bioscopen geteisterd met films waarin bloedlinke zwarten de helden waren en de blanken de boosdoeners/slechteriken. De bekendste helden uit die periode zijn Coffy en Foxy Brown (beiden gespeeld door Pam Grier) en uiteraard Shaft (Richard Roundtree). Maar de stijl van de grappen en de sfeer is duidelijk ‘geleend’ van de extreem populaire Austin Powers-films. Het mag dan allemaal niet echt origineel zijn, maar laat dat de pret niet drukken, want Undercover Brother is duidelijk gemaakt met zoveel charme en enthousiasme dat je sommige ‘té’ flauwe en andere erg schreeuwerige grappen voor lief neemt. Ook het karakter Conspiracy Brother, geportretteerd door David Chappelle (Con Air, Blue Streak), ging ons soms op de zenuwen werken. Gelukkig levert hoofdrolspeler Eddie Griffin (John Q, Double Take) degelijk werk af, maar komiek Chris Kattan (Corky Romano, Monkeybone) gaat duidelijk met al de veren lopen. Jim Carrey watch out, zouden we zeggen! De 25 miljoen $ kostende film werd in Amerika een geheide hit met een boxoffice-opbrengst van ongeveer 40 miljoen $. Dus naar alle waarschijnlijkheid kunnen we binnen enkele jaren Undercover Brother 2: Mr. Feather Strikes Back gaan kijken (fingers crossed!). Tot dan is het lachen, gieren, brullen met deze erg leuke Undercover Brother.

BEELD EN GELUID
Het anamorfe 1.85:1-beeld ziet er scherp uit, met een goed contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is goed te noemen. De kleuren zien er warm en kleurrijk uit. De gebruikte print is uiteraard vrij van vuiltjes en beschadigingen, want het gaat hier om een erg recente film. Digitale compressiefouten hebben we niet direct gezien. Het enige minpuntje aan deze schijf (behalve de afwezigheid van extra’s, maar daarover zodadelijk meer) is wat minieme filmgrain. De Amerikanen hadden de keuze tussen een Engelse Dolby Digital 5.1- en een Engelse DTS-track. Wij moeten het doen met de Engelse Dolby Digital 5.1-track, maar laat dat u niet tegenhouden, want de track is een waar pareltje! Vanaf het Universal-logo barst het dynamische geluidsbeeld open en dat stopt pas als de film afgelopen is. De muziek en de geluidseffecten zijn goed geplaatst en klinken warm en natuurlijk. De dialogen zijn goed te verstaan en verzuipen nergens in de ruim aanwezige geluidsaanval. Geluidsfouten en/of storingen hebben we niet direct gezien of gehoord.

EXTRA’S
De regio 1-dvd van Undercover Brother was een ware ‘special edition’, overladen met allerhande leuke en informatieve extra features. Jammer genoeg moeten we het hier stellen met een echte “bare-bones”-uitgave m.a.w. helemaal niets qua extra’s. Een teleurstelling.

CONCLUSIE
Undercover Brother is een amusante komedie à la Austin Powers die in Amerika een succes werd. Universal geeft het schijfje een goede beeldkwaliteit en nog een betere geluidskwaliteit. Jammer genoeg worden wequa extra’s enigszins teleurgesteld. Toch een aanrader voor de liefhebbers.


cover
Studio: Universal

Regie: Malcolm D. Lee
Met: Eddie Griffin, Chris Kattan, Denise Richards, Aunjanue Ellis, Chi McBride, David Chappelle, Neil Patrick Harris, Billy Dee Williams

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190702691


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Hebreeuws, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij