:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SENSE AND SENSIBILITY
SENSE AND SENSIBILITY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-10-24
FILM
Wanneer de rijke vader Dashwood overlijdt, erft zijn zoon John het ganse familiefortuin, want vader wil niet dat zijn bezittingen in verdeeldheid geraken. Dashwood senior heeft uit een tweede huwelijk nog een vrouw en drie dochters, en hij drukt John dan ook op het hart om "barmhartig" te zijn tegenover zijn stieffamilie. Wie daar niet zo opgezet mee is, is Johns gierige vrouw Fanny, die die tak van de familie beschouwt als een partij onfrisse koeienvlaaien, en moeder Dashwood (Gemma Jones) en haar drie dochters Elinor (Emma Thompson), Marianne (Kate Winslet) en Margaret (Emilie François) worden vriendelijk (nu ja, voor zover dat kan natuurlijk...) maar resoluut van het landgoed verwijderd. Ze vinden echter onderdak in Barton Cottage, een overvalst fermetteke - ze hadden het slechter kunnen treffen - op het landgoed van de minzame sir John Middleton en zijn moeizieke maar van liefdadigheid overlopende schoonmama Mrs. Jennings. Door hun val van de sociale ladder zijn de twee oudste zussen Dashwood ineens niet meer zo begeerde huwelijkskandidaten; zo is Elinor verliefd op de sympathieke edelman Edward Ferrars (Hugh Grant), maar als die met een vrouw van nederige afkomst thuis zou komen, zou hij prompt onterfd worden. Bovendien is Edward al in het geheim verloofd met een andere vrouw. Marianne wordt in het geheim aanbeden door de in zichzelf gekeerde kolonel Brandon (Alan Rickman), wiens eerste verloofde onder tragische omstandigheden om het leven is gekomen. De timide kolonel laat echter de kaas van zijn brood eten door sir John Willoughby (Greg Wise), een steenrijke playboy met een dubieuze reputatie.
Regisseur Ang Lee is tegenwoordig een van de meest gevarieerde regisseurs geworden die dankzij de cultstatus die hij door Crouching Tiger, Hidden Dragon verwierf films in uiteenlopende genres heeft kunnen maken, zoals de superheldenverfilming Hulk, het romantische homodrama Brokeback Mountain, en recent nog het schipbreukelingendrama Life Of Pi. Dat de man ook overweg kan met een Victoriaans kostuumdrama heeft hij met deze Sense And Sensibility uitvoerig bewezen, dat nu eindelijk ook op Blu-ray is uitgebracht. Mijn oordeel is op die jaren niet noemenswaardig veranderd (wat misschien meer over mij zegt dan over de film, maar soit). Deze film, een kostuumdrama naar een boek van Jane Austen, zal vooral goed in de markt liggen bij een romantisch, veelal vrouwelijk, publiek, en is af en toe ook wel echt mierzoet. De film moet het vooral hebben van dialogen waar George Lucas zijn tenen nog van zouden kunnen krullen en zowat de stijfste hark in een geschiedenis van stijve harken neergezet door Hugh Grant. Acteurs als Tom Wilkinson en Alan Rickman - 's mans talent blijft ons verbazen - houden met hun toch iets zwierigere stijl de film gaande.
Anderzijds is Lee erin geslaagd om het redelijk triviale verhaaltje wat aan te dikken door de sociale context van de adel een eeuw geleden te schetsen, en hij doet dat met bijzonder veel brio. Inzonder hekelt hij de hypocriete houding van de zogenaamde upper class tegenover huwelijken, die eerder dan romantische aangelegenheden zuivere financiële transacties waren, waarbij het vooral van belang was de niet onder zijn of haar stand te huwen. Zo blijkt de eerste verloofde van kolonel Brandon van armoede te zijn gecrepeerd omdat ze door de kolonels familie niet als een goede partij werd beschouwd, hetgeen de kolonel een gewetensprobleem zo hoog als een huis heeft opgeleverd, vandaar ook zijn terughoudendheid tegenover Marianne. Wat ons van de sociale inslag van de film naar het tweede pluspunt van de film brengt: het acteerwerk is bij wijlen buitengewoon sterk, en dat is altijd mooi meegenomen, natuurlijk. Dit alles leverde de film overigens 7 Oscarnominaties op, waarvan er één verzilverd werd (beste screenplay voor Emma Thompson), alsook een heel mooi palmares aan ander prijzen, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk wel de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn in 1996.
BEELD EN GELUID
Sense And Sensibility heeft de eer (?) dat ik er een triple dip voor veil had. Alhoewel niet perfect is de beeldkwaliteit er tegenover de inmiddels al tien jaar oude special edition-dvd er een stuk op vooruit gegaan. Vooral het contrast en het detailniveau zijn opgeschroefd, waardoor het geheel een stevigere indruk nalaat. De kleuren zijn mooi egaal maar niet tot het uiterste gesatureerd, en compressie-artefacts zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook de geluidstrack komt in DTS-HD MA 5.0 beter tot haar recht dan in de vorige, gecomprimeerde versies. De film bevat geen actie van betekenis, maar de weidse muziek vloeit mooier over in de achterkanalen, terwijl de dialogen mooi gecentreerd blijven. Een subwooferkanaal is niet aanwezig, op alle vorige versies ook niet overigens; een film als Sense And Sensibility heeft daar compleet geen behoefte aan.
EXTRA'S
Het begint een ergerlijke trend te worden na onder meer Philadelphia: al het bonusmateriaal van de dvd wordt overgenomen, behalve de commentaartracks. In dit geval waren dit er twee, die wel op de dvd terug te vinden waren, maar nu verdwenen zijn. Het andere bonusmateriaal bevat méér featurettes dan deze dvd-versie. In Adapting Austen (11:18) vertellen producent Linsday Doran, regisseur Ang Lee, uitvoerend producent Sydney Pollack en acteurs Emma Thompson en Hugh Grant over de ontstaansgeschiedenis van deze verfilming. In A sense of character (8:14) bespreken Doran, Lee en Emma Thompson, Kate Winslet en Greg Wise de invulling van enkele van de voornaamste personages uit de film. A very quiet man (12:03) is een ietwat overdreven lofbetuiging aan het adres van Ang Lee. Dan volgen er nog twee randfeaturettes over de zoektocht naar geschikte locaties, Locating the world of Sense And Sensibility (5:42) en last but not least de prijzenswaardige kostuums in Elegance and simplicity: The wardrobe of Sense And Sensibility (3:57). Afsluiten doen we met twee verwijderde scènes (2:44). En al het bonusmateriaal is Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE

Sense And Sensibility is een ietwat droge maar op de juiste manier gemaakte, romantisch-naturalistische kostuumfilm die vooral liefhebbers van reeksen als het tegenwoordig mateloos populaire Downton Abbey zal aanspreken. De Blu-ray klopt qua technische specificaties de dvd moeiteloos.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Ang Lee
Met: Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet, Alan Rickman, Greg Wise, Gemma Jones, Tom Wilkinson

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609603828


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.0
Frans Dolby Digital 5.0
Duits Dolby Digital 5.0
Russisch Dolby Digital 5.0
Spaans Dolby Digital 5.0
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surorund 2.0
Japans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Digital 5.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Hebreeuws, Russisch, Chinees, Japans, Koreaans, Thais, Hindoestaans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Adapting Austen"
• Documentaire "A sense of character"
• Documentaire "A very quiet man"
• Documentaire "Locating the world of Sense And Sensibility"
• Documentaire "Elegance and simplicity: The wardrobe of Sense And Sensibility"
• 2 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij